Online beleggen is vaak goedkoop en laagdrempelig maar wat zijn de risico’s en levert het ook genoeg rendement op? In deze blog lees je alles over online beleggen en vergelijken we de drie online beleggingsrekeningen.

Let op! Beleggen kent risico’s, je kunt je inleg verliezen. Dit artikel is gebaseerd op persoonlijke meningen en ervaringen. Deze blog zou dan ook niet moeten worden geïnterpreteerd als enige vorm van financieel advies. Geldburger is niet aansprakelijk voor eventuele onjuistheden of verouderde informatie.

Online beleggen samengevat

Tegenwoordig is online beleggen een stuk eenvoudiger dan vroeger dankzij slimme apps en algortimes.Bovendien levert beleggen naar verwachting meer op dan de 0% rente op de spaarrekening. Online beleggen doe je liever niet bij een grote bank zoals ING of de Rabobank. Deze zijn vaak net wat duurder dan kleinere banken of banken gespecialiseerd in beleggen.

Wil je heel laagdrempelig kennismaken met beleggen dan kies je het beste voor de beleggingsapp Peaks. Als je het serieuzer wilt aanpakken maar niet zelf wilt beleggen zijn Binck of Knab een goede keuzes. Brand New Day is dan weer gespecialiseerd in pensioenbeleggen. Ga je liever zelf aan de slag dan kan dat eveneens bij Binck of bij deGiro. Meer weten over de voor- en nadelen van online beleggen? Lees dan de rest van deze blog.

Sparen levert niets meer op

De spaarrente staat de laatste jaren historisch laag en dat lijkt voorlopig ook niet te veranderen dankzij het beleid van de Europese Centrale Bank. Daarom zijn steeds meer mensen op zoek naar alternatieven om toch nog een beetje rendement te krijgen op hun vermogen.  Een van die alternatieven is online beleggen.

Dankzij digitalisering kunnen grote banken en verzekeraars laagdrempelig beleggingsproducten aanbieden via het internet. Door het gebruik van slimme algoritmes en automatisering is het  mogelijk om de kosten laag te houden en toch het zorgvuldig te beleggen. Dat klinkt interessant, maar hoe werkt dit in de praktijk?

Het beste van twee werelden

Online beleggen is eigenlijk het beste van twee werelden. Je hebt immers niet de hoge kosten van een persoonlijke beleggingsadviseur of de tijdsinvestering die nodig is om zelf te gaan beleggen. Je kunt eenvoudig online een beleggingsrekening aanvragen en de beheerkosten zijn vaak maar iets meer dan een procent. Makkelijk en goedkoop dus.

Daar staat tegenover dat omdat banken en verzekeraars op grote schaal werken je ondanks de lage kosten toch professionele service krijgt. Zo zetten banken de beste beleggers en algoritmes in om jouw vermogen te beheren. Het enige verschil dat ze jouw vermogen niet individueel beleggen maar dit voor een groot aantal klanten tegelijk doen. Daarmee is online beleggen zeker de moeite waard maar er zijn wel een aantal aandachtspunten.

Betrouwbaarheid en service

Het belangrijkste aandachtspunt is misschien wel betrouwbaarheid en service. Bij online beleggen stort je immers niet alleen een (groot) geldbedrag maar vertrouw je er ook nog op dat jouw geld goed geïnvesteerd gaat worden. Belangrijk is dan ook dat de bank of verzekeraar een goed imago heeft en ook goed bereikbaar is bij eventuele vragen en problemen.

Wat betreft betrouwbaarheid zit je bij de meeste grote verzekeraars en banken wel goed. De kans dat daar opeens je geld verdwijnt is niet zo groot. Toch is er vooral op het gebied van service veel verschil. Zo kun je bij Centraal Beheer beleggen bijvoorbeeld alleen een front office medewerker spreken zonder kennis of ervaring. Terwijl je bij bijvoorbeeld Knab of Binck veel vaker iemand aan de lijn krijgt die echt verstand heeft van zaken.

Specialist in online beleggen

Daarbij is het goed om te kijken wat de focus is van een bedrijf. Zo is bijvoorbeeld Centraal Beheer vooral een verzekeraar en is de beleggingsservice maar een extraatje. Terwijl je ziet dat online beleggingsbanken zoals Binck en Brand New Day volledig zijn gericht op (pensioen)beleggen. Daardoor is natuurlijk de service en kennis bij zo’n gespecialiseerde partij veel beter.

Alternatief is om te kiezen voor een bank zoals Knab die naast online beleggen ook spaarrekeningen en bankrekeningen aanbieden. Het voordeel hiervan is dat je al je geldzaken kunt regelen bij 1 partij. Voor ons gevoel kun je in ieder geval beter kiezen voor een partij met een echte bankvergunning zoals Binck, Brand New Day of Knab dan een verzekeraar.

De kosten van online beleggen

Een tweede aandachtspunt is natuurlijk de kosten van online beleggen. Dit lijkt heel belangrijk maar in de praktijk is het dat eigenlijk niet. Dat komt omdat er veel concurrentie is tussen online beleggingsrekeningen en waardoor de beheer- en fondskosten over het algemeen erg laag liggen. Zo rekent Knab 0,69 tot 0,81% aan beheerkosten en bij Binck is dit ongeveer 0,72%.

Centraal beheer rekent slechts 0,60% maar wel 0,30% eenmalige stortingskosten net als Brand New Day die 0,59% beheerkosten rekent met 0,50% eenmalige storingskosten. Zoals je ziet gaat om kleine verschillen. Let wel op dat de begeleid beleggen fondsen van ‘gewone’ banken aanzienlijk duurder zijn. Zo rekenen ABN AMRO en ING bijvoorbeeld gemiddeld 0,97 tot 1,03% en loopt dit bij Triodos groenfonds verder op tot 1,41%.

Online beleggen en Gebruiksgemak

Wat betreft kosten en betrouwbaarheid zitten er dus geen grote verschillen tussen de grote aanbieders. De belangrijkste overweging is misschien dan ook wel gebruiksgemak. Want of je het nu online beleggen, gemaksbeleggen of beheerd beleggen noemt, wat je wilt is zonder gedoe beleggen. Met Peaks kun je zelfs volledig beleggen binnen een app, dat is nu gemak.

Natuurlijk is het mooi de kosten laag zijn en de service goed is. Maar minstens zo belangrijk is eenvoudig aanvraagproces, duidelijk inzicht in de verwachte risico en het verwachte rendement. Tot slot wil je natuurlijk ten alle tijden toegang tot je beleggingsrekening via een duidelijke app of website. Dat is ook precies waar de moderne onlinebeleggingsbanken zoals Binck, Brand New Day, Knab en beleggingsapp Peaks op inzetten.

Vier keer online beleggen

We vergelijken hieronder de mogelijkheden en kosten van de online beleggen rekeningen van Binck, Brand New Day, Knab en de app van Peaks. We hebben specifiek voor deze vier rekeningen gekozen omdat ze hoog scoren op gebruiksvriendelijkheid en kosten. Grote banken zijn vaak duurder terwijl kleine partijen en verzekeraars minder mogelijkheden bieden.

Online beleggen bij Binck

binck logo zwartDe meeste uitgebreide mogelijkheden voor online beleggen heb je bij Binck. Deze Nederlandse online beleggingsbank met eigen bankvergunning bestaat al sinds 2000. Bij Binck kun je zelf beleggen, pensioen beleggen, fondsbeleggen of laten beleggen. Het instapproduct voor beheerd beleggen is Binck Forward waarbij de kosten slechts 0,76% per jaar bedragen.

Binck kenmerkt zich door een eenvoudig aanvraagproces en een zeer duidelijke en prettige online beheeromgeving. Zowel op mobiel als via de browser hou je makkelijk inzicht in je beleggingen en eventuele waardeveranderingen. Dit maakt Binck een absolute aanrader voor wie wil beginnen met online beleggen.

Nieuwsgierig over Binck? Lees hier onze Binck review of kijk op hun website voor meer informatie.

Brand New Day beleggingsrekening

brandnewday logo zwartLaat je niet misleiden door de hippe naam, Brand New Day is een volwaardige spaarbank met een eigen bankvergunning van de Nederlandsche bank. Vergeleken met Binck presenteren ze zich meer als prijsvechter met iets minder keuzemogelijkheden maar wel zeer duidelijke productinformatie. Hierdoor is Brand New Day meer geschikt voor de beginnende beleggers.

Zo kun je bij Brand New Day bijvoorbeeld niet zelf beleggen maar alleen laten beleggen. Naast ‘gewoon’ online beleggen kun je bij Brand New Day ook een pensioen beleggingsrekening opnemen met fiscale voordelen. De beheerkosten zijn bij Brand New Day erg scherp vanaf 0,59% met een eenmalige toeslag van 0,50%. Het loont dus op bij Brand New Day voor langere tijd te beleggen. Je kunt bij Brand New Day bovendien ook voor spaarproducten terecht.

Wil je meer weten over Brand New Day? Lees dan hier onze Brand New Day ervaringen of bekijk de Brand New Day website.

Gemaksbeleggen bij Knab

knab logoDe derde goede optie voor online beleggen is Knab.  Knab richt zich net als Brand New Day volledig op gemaksbeleggen, zelf beleggen is dus niet mogelijk. Wel kun je natuurlijk voorkeuren aangeven wat betreft bepaalde fondsen en het gewenste risicoprofiel. Het grote voordeel van Knab is dat je naast gemaksbeleggen ook gelijk een goede bank en een spaarrekening met bovengemiddeld rente hebt.

Een Knab beleggingsrekening is niet gratis zoals bij Binck of Brand New Day maar onderdeel van het Knab pakket wat 5 euro per maand kost. Als je echter ook gebruik gaat maken van de bank- en spaarrekeningen die Knab biedt verdien je de pakketkosten snel terug. Voor wie op zoek is naar een alles-in-1 oplossing voor sparen, bankieren en beleggen is Knab de beste keuze.

Beleggen met een app; Peaks

Voor wie echt zo makkelijk en simpel mogelijk wil beleggen is er de app Peaks. Met Peaks kun je je wisselgeld automatisch beleggen maar ook een dagelijkse, wekelijkse of maandelijkse inleg is mogelijk. Peaks wil beleggen zo eenvoudig mogelijk maken en dat merk je goed. Het aanvraag- en verificatieproces is erg eenvoudig en je kunt alleen inloggen via een app, niet via een website.

Daarnaast kun kiezen uit vier verschillende risicoprofielen die zijn weergegeven als verschillende pepertjes. Zo kun je kiezen uit mild tot pittig. Voor de rest is het achterover zitten en kijken hoe je geld wordt belegd door Peaks. Peaks kost 1 euro per maand als je minder dan 2500 euro belegd of 0,5% + fondskosten boven de 2500 euro aan beleggingen. Daarmee zijn ze vergelijkbaar geprijsd als Binck maar wel met minder (groei)mogelijkheden. Vooral interessant als je kennis wilt maken met online beleggen. Download de Peaks app of lees onze Peaks review.

Online beleggen conclusie

Samengevat kunnen we online beleggen bij grote banken zoals ABN AMRO, Rabobank en ING zeker niet aanraden. De beheerkosten zijn vaak hoog terwijl de technische mogelijkheden (de online omgeving) vaak nog te wensen overlaat.

Beter is het om te kiezen voor wat kleinere online banken zoals Binck, Brand New Day en Knab. Door hun kleinschaligere organisatie kunnen ze sneller veranderen en verbeteringen doorvoeren. Bovendien zijn ze volledig gericht en gespecialiseerd in sparen en beleggen waar grote banken en verzekeraars vaak een andere focus hebben.

De meeste opties voor online beleggen en de beste online omgeving vind je bij Binck. De beheerkosten zijn bovendien laag en de service is hoog. Wil je het wat eenvoudiger aanpakken dat is Brand New Day of Peaks een prima tweede keuze. Ben je toch op zoek naar een totaaloplossing dan kun je het beste terecht bij Knab.

Meer informatie

Lees voor meer informatie ook onze Binck review, Brand New Day review, Peaks review of Knab review of kijk op de website van Binck, Knab en Brand New Day. In onze categorie beleggen en sparen vind je verder meer interessante artikelen over allerlei vormen van beleggen en sparen. Heb je nog vragen of opmerkingen? Laat dan gerust een reactie achter onder deze blog.