In deze blog bekijken we online beleggen via DEGIRO. Deze Nederlandse broker geeft je de mogelijkheid om zelf te beleggen tegen scherpe tarieven. Lees in deze DEGIRO review alles over kosten, mogelijkheden en opties.

Let op! Beleggen kent risico’s, u kunt uw inleg verliezen. Dit artikel is gebaseerd op persoonlijke meningen en ervaringen. Deze blog zou dan ook niet moeten worden geïnterpreteerd als enige vorm van financieel advies. Geldburger is niet aansprakelijk voor eventuele onjuistheden of verouderde informatie.

Beleggen als alternatief voor sparen

Door het beleid van de Europese centrale bank staat de rente nog steeds ongekend laag en dat lijkt de komende tijd ook niet te veranderen. Daardoor kiezen steeds meer mensen voor beleggen als alternatief voor sparen met online beleggingsrekeningen van bijvoorbeeld Binck of DEGIRO.

Beleggen brengt natuurlijk meer risico met zich mee dan sparen, daar staat tegenover dat de potentiële rendement natuurlijk ook hoger is. Het grote voordeel daarbij is dat er steeds meer online beleggingsrekeningen zijn die zich richten op kleine beleggers en particulieren. Hierdoor krijg je als zelfstandig belegger steeds meer mogelijkheden tegen steeds lagere tarieven.

Wie of wat is deGiro

DEGIRO is een online beurshandelaar (broker) en Nederlands bedrijf dat werd opgericht in 2008 door oud medewerkers van Binck. Het hoofdkantoor van DEGIRO is gevestigd in Amsterdam en net als andere beurshandelaren vallen ze onder het toezicht van de Nederlandse Autoriteit Financiële Markten (AFM).

DEGIRO richt zich vooral op ervaren particuliere beleggers met zeer lage tarieven maar beperkte ondersteuning. DEGIRO handelt volgens het ‘execution only’ principe waarbij DEGIRO simpelweg de orders of opdrachten uitvoert die de klant ingeeft. Daardoor is DEGIRO minder geschikt voor beginnende beleggers maar dankzij een goed platform, een vertrouwde naam en lage tarieven zeker interessant voor meer ervaren beleggers.

Zelf beleggen of laten beleggen

Ben je een minder ervaren belegger dan is DEGIRO zeker niet aan te raden. Kies liever voor een beheerd beleggen rekening zoals Binck Forward (lees hier onze ervaringen) of Knab beheerd beleggen (lees hier onze review). Echter ook als je wel een ervaren belegger bent is zelf beleggen bij DEGIRO niet perse de ideale keuze zo blijkt uit onze DEGIRO review.

Beleggen brengt risico’s met zich mee en zelf beleggen vergt behoorlijk kennis en je moet er veel tijd voor vrijmaken. Je moet immers op zijn minst op de hoogte blijven van relevante marktontwikkelingen en regelmatig je portfolio controleren. Ben je echter gemotiveerd om zelf te gaan beleggen dan lijkt DEGIRO een van de beste en meest voordelige platformen die je kunt kiezen.

Snel een online beleggingsrekening openen

Een online beleggingsrekening was in deze DEGIRO review snel en eenvoudig geopend. Na het invullen van de verplichte adresgegevens moet je een kopie ID uploaden via de website of via de app. Daarnaast moet je een identificatiestorting doen met iDeal.

Tot slot moet je eveneens wettelijke verplichte vragenlijst doorlopen waarin je kennis van beleggen wordt getest. Afhankelijk van je antwoorden waarschuwt het systeem over de risico’s van de beleggen en de mogelijkheid om je inleg te verliezen. Het hele aanvraagproces is laagdrempelig en eenvoudig maar behandeld wel alle noodzakelijke punten.

Basic profiel of Custody profiel

Nadat je alle verplichte stappen hebt doorlopen ben je klaar om je online beleggingsrekening te openen. Hierbij krijg je in eerste instantie keuze uit een Basic profiel of een Custody profiel. Optioneel kun je ook kiezen voor andere producten zoals een pensioenbeleggingsrekeningen maar dit zijn geen standaardkeuzes.

Voor wie nog niet bekend is met verschil tussen een gewoon profiel en een Custodyprofiel een korte uitleg. Het belangrijkste verschil is dat bij een Custodyprofiel jouw effecten niet mogen worden uitgeleend. Het uitlenen van effecten gebeurd veelvuldig door banken en verzekeraar en meestal staat hier een onderpand tegenover maar toch zitten bepaalde risico’s aan. Bij een Custodyprofiel zijn deze risico’s er niet maar er zijn wel enkele andere beperkingen en sommige beheerkosten zijn iets hoger.

Het platform van DEGIRO

Nadat je je keuze hebt gemaakt kom in de handelsomgeving van DEGIRO. Tijdens onze DEGIRO review vonden we de omgeving erg strak en overzichtelijk gemaakt. Je ziet in een oogopslag de belangrijkste informatie. Natuurlijk kun je ook je beleggingsrekening beheren via DEGIRO app op je mobiel hoewel je voor uitgebreid handelen natuurlijk liever achter een laptop of PC zit.

Het platform is verder voorzien van diverse gemakken en slimmigheden. Zo krijg je natuurlijk realtime koersen van de belangrijke Europese markten en Amerikaanse aandelen. Ook vind je op ieder pagina een QuickOrder button waarmee je zeer snel actie kunt ondernemen om een aandeel te kopen of verkopen.  Ook stel je eenvoudig favorietenlijsten samen zodat voor jou belangrijke aandelen en producten snel toegankelijk en inzichtelijk zijn.

Serieus beleggen toegankelijk gemaakt

De echte kracht van DEGIRO zit hem echter vooral in de tarieven. DEGIRO is een van de eerste online brokers die serieus beleggen toegankelijk heeft gemaakt voor kleine beleggers en particulieren. Vergeleken met andere online beleggers zoals Binck, Lynx maar ook grote banken zoals Rabobank en ABN AMRO zijn de prijzen scherp.

Zo verhandel je bijvoorbeeld Nederlandse en Belgische aandelen voor € 2,- + 0.038% met een maximum van € 30,-. De meeste andere Europese aandelen zitten op € 4,- + 0.058% met een maximum van € 60,-. Amerikaanse aandelen worden verhandeld tegen een tarief van € 0,50 + $ 0.004 per aandeel. DEGIRO kosten zijn dus zeker niet slecht vonden wij in onze DEGIRO review, een volledig kostenoverzicht inclusief hefboomproducten, obligaties en fondsbeleggen is te vinden op de website van DEGIRO.

DEGIRO kosten en de concurrentie

De grootste concurrent van DEGIRO is Binck. DEGIRO kosten zijn iets lager dan Binck maar het grote voordeel is dat Binck meer keuzemogelijkheden heeft voor wie zelf beleggen, laten beleggen en pensioenbeleggen wil combineren. Met een standaardtarief van € 1 + 0,10 of 0,15% per aandeel is Binck wat goedkoper voor kleine beleggers en wat duurder voor vermogende beleggers. Daarnaast rekent Binck voor bepaalde pakketten een servicefee die varieert van €3,50 + 0,01% tot €8,25 + 0,015% per maand.

Concurrent Lynx rekent weer net iets anders met een tarief wat verschilt per land. Voor Nederland zijn aandelen 0,06%, voor België 0,09% en voor bijvoorbeeld Duitsland 0,09 tot 0,14%. Of dit duurder of goedkoper is dan Binck en DEGIRO hangt dus erg af van hoeveel en in welke landen je handelt. Wat ik zelf wel irritant vind is dat DEGIRO en Lynx specifieke, niet representatieve vergelijkingen maken met concurrenten en de daadwerkelijke kostenoverzichten wegstoppen achter een linkje.

Kosten onder de streep

Ik vind Binck hierin het meest transparant waar je in 1 oogopslag ziet wat het bij Binck kost. Voor de rest zijn de verschillende onder streep eigenlijk maar klein. De echte kleine beleggers zullen bij Lynx en Binck misschien iets goedkoper uit zijn door de lagere tarieven per aandeel. Voor grote beleggers zal DEGIRO iets goedkoper zijn al gaat het natuurlijk absoluut gezien om kleine bedragen.

Beleggers die niet hun gehele vermogen zelf willen beleggen hebben daarbij ook meer voordeel bij Binck. Dankzij combinatiekortingen is het relatief voordelig om zowel een laten beleggen als zelf beleggen rekening aan te houden. Onze voorlopige conclusie in deze DEGIRO review is dan ook dat DEGIRO echt een product is voor gevorderde beleggers.

Ondersteuning en risico’s

Voor de echte ervaren beleggers zal dit komende stuk misschien voor zich spreken. Toch wil ik in deze DEGIRO review nog even ingaan op de ondersteuning en risico’s van beleggen. De meeste ervaren beleggers zijn hier misschien al van op de hoogte maar beleggen kent natuurlijk meerdere risico’s.

Zo kan natuurlijk niet alleen een aandeel minder waard worden maar kun je ook financieel risico lopen als de broker onverhoopt failliet gaat. Daarnaast zijn allerlei risicoproducten zoals hefboomtransacties en het eerder genoemde uitlenen van effecten die in theorie zelfs voor kunnen zorgen dat je een restschuld overhoudt. Het is dus belangrijk op de hoogte te zijn van alle mogelijke risico’s.

Beleggersacademie en klantenservice

Mocht je nu toch nog twijfelen of minder ervaren zijn dan is zeker een beheerd beleggen rekening van Binck of Knab de moeite waard. Zo kun je rustig kijken hoe het principe van beleggen werkt zonder dat je hier zelf teveel verantwoordelijkheid in draagt. Ben je echter gemotiveerd om verder aan de slag gaan met beleggen dan heeft DEGIRO de beleggersacademie bedacht.

In een aantal strak vormgegeven videolessen kregen we tijdens deze DEGIRO review uitleg over de basisbegrippen van beleggen en hoe beleggen bij DEGIRO werkt. Ook zijn op DEGIRO veel nieuws en blogs te vinden over actuele financiële onderwerpen. Een aanrader als je je kennis verder wilt uitdiepen.

Uiteraard heeft DEGIRO daarnaast voor beginnende- en ervaren beleggers een klantenservice die geopend is van maandag t/m vrijdag van 08:00 tot 22:00. Medewerkers gaven in onze DEGIRO review graag meer informatie. Ook kun je telefonisch of handmatig per e-mail orders plaatsen maar hier zijn wel extra kosten aan verbonden. De ruimte openingstijden zijn prettig voor wie na werktijd nog aan de slag wil met handelen.

Risico van online beleggen bij DEGIRO

Er zijn een aantal risico’s waar men rekening mee moeten houden bij beleggen bij DEGIRO. DEGIRO zet net als veel brokers hun beleggingen weg in een aparte juridische entiteit (bewaarbedrijf). Dit zodat deze niet geraakt worden bij een mogelijk faillissement. DEGIRO heeft echter geen echte bankvergunning zoals Binck dat wel heeft.  Daardoor vrij besteedbaar vermogen op de beleggingsrekening niet is gedekt door het depositogarantiestelsel.

Daarnaast moet men rekening houden met de beleggingsrisico’s voor meer complexe beleggingsproducten. We noemden eerder al het uitlenen van effecten. Echter ook producten een hefboomeffect kunnen voor veel winst maar ook snel veel verlies. Je inleg kan altijd minder waard worden en dit is iets om je zeker als je bij DEGIRO gaat beleggen bewust van te zijn.

deGiro kosten en risico’s onder de streep

Ben je een gevorderde en vermogende belegger dan DEGIRO zeker de moeite waard. DEGIRO kosten zijn lager dan bij de belangrijkste concurrent Binck. Bovendien kun je aan de slag met een betrouwbaar platform ondersteunt door een prima klantenservice. Nadeel van DEGIRO is dat andere doelgroepen een beetje buiten de boot vallen.

Ben je minder vermogend dan zijn DEGIRO kosten onder de streep niet veel lager dan bij andere beleggingsrekeningen door de relatief hoge vaste kosten per aandeel. Bovendien heb je bij DEGIRO geen keuze in moeilijkheidsgraad zogezegd. Of je moet alles zelf doen of je moet op zoek naar een andere beleggingsrekening.

Conclusie van deze DEGIRO review

Wat dat betreft spreekt Binck ons iets meer aan. Je kunt hier eenvoudig (een deel) van je vermogen laten beleggen zonder dat dit al te veel tijd en kennis kost. Daarnaast kun je dan bij dezelfde partij met combinatiekorting aan de slag met zelf beleggen.

De verschillende pakketten Green, Blue en Black lijken daarbij in eerste instantie wat minder transparant maar maken het laagdrempeliger voor minder ervaren beleggers. De kleinere pakketten bevatten namelijk minder opties en mogelijkheden waardoor je niet teveel informatie en risico in 1x keer krijgt.

Dus de conclusie van deze DEGIRO review is dat DEGIRO een prima keuze is voor ervaren beleggers en daytraders. Voor wat minder fanatieke consumenten lijkt ons Binck toch een beter keuze.