Welke bank is beter? In dit artikel een vergelijking: Bunq vs N26. Beide zijn relatief nieuwe en vernieuwende internetbanken. Maar de verschillen in prijs en kwaliteit zijn groter dan verwacht zoals je kunt lezen in deze blog.

Europees bankieren is in opkomst. Steeds meer banken bieden hun diensten aan over de grens. Daardoor kun je als Nederlander bijvoorbeeld een rekening te openen bij een Duitse bank.  Hierdoor heb je als consument opeens veel meer keuzevrijheid en zie je banken meer vernieuwen en goedkoper worden.

In deze blog bekijken we 2 banken die de Europese markt willen veroveren. Het Nederlandse Bunq vs N26, een Duitse fintech startup. Hoewel het allebei vernieuwende online banken zijn is het verschil in prijs en visie verrassend groot. In deze blog bekijken we wat voor jou de beste bank is; Bunq vs N26. Voor wie nieuwsgierig is, N26 is helemaal onbeperkt gratis en hier uit testen. Bunq kun je nu een maand gratis uitproberen, daarna 8 euro per maand.

Wie of wat is N26?

n26 cardsVoor we Bunq vs N26 rechtstreeks gaan vergelijken eerst wat meer achtergrond informatie. N26 een Duitse bank opgericht in 2016, het is een van de eerste banken die haar diensten in meerdere Europese landen aanbiedt.

Ondanks het korte bestaan van N26 heeft N26 veel bereikt. Ze hebben onder andere een prima werkende internetbankieren app ontwikkeld. Daarnaast hebben ze investeringen gehad van bekende namen zoals mede-oprichter Peter Thiel van Paypal en verzekeringsmaatschappij Allianz.

Daarnaast zijn ze erkend door de nationale Duitse bankautoriteit Bafin waardoor ze vallen onder het Europese depositogarantiestelsel. Daardoor is je spaargeld tot 100.000 euro gegarandeerd veilig bij N26. Hiermee hebben we ondanks het korte bestaan van N26 er vertrouwen in om hier een rekening te openen.

Gratis bankrekening

Wat N26 uniek maakt als we kijken naar Bunq vs N26 is dat N26 een totaal andere strategie heeft dan Bunq. Bij N26 is de basis een gratis bankrekening, volledig zonder kosten. Daarnaast krijg je zelfs een gratis prepaid Mastercard en natuurlijk is er voor Nederlandse klanten ook een gratis Maestro kaart (pinpas).

Dit maakt N26 super interessant als 2e bankrekening, het kost immers niets en je geld is wel gedekt door het depositogarantiestelsel. Helemaal interessant is N26 als je regelmatig in het buitenland komt of regelmatig aankopen doet op online websites.

De gratis prepaid Mastercard van N26 fungeert namelijk als creditcard, maar dan zonder krediet of BKR registratie. Dit maakt hem ideaal om zonder extra kosten online creditcardbetalingen te doen, daarbij kun je besteden wat je op dat moment op je N26 rekening hebt staan.

Ook wanneer je fysiek in het buitenland bent heb je voordeel van deze N26 Mastercard, ze hanteren namelijk lage kosten voor het opnemen van geld in vreemde valuta. Veel minder dan wanneer je geld zou opnemen met een pinpas of creditcard van een grote Nederlandse bank.

Te mooi om waar te zijn?

Dit lijkt bijna te mooi om waar te zijn, wat is het verdienmodel van N26? De gratis rekening komt zonder gekke voorwaarden of verrassingen. Het verdienmodel van N26 zit hem erin dat ze hun bankdiensten meer zien als een platform waar derde partijen hun diensten aan kunnen bieden.

Bij bijvoorbeeld ING kun je van alles afsluiten, van een hypotheek tot een verzekering. N26 kiest ervoor om alleen bankdiensten aan te bieden. Echter ze vragen daarnaast derde partijen geld om hun diensten aan te bieden aan N26 klanten.

Zo kun je optioneel bijvoorbeeld een verzekeringspakket van Allianz afsluiten binnen de app. Het mooie hiervan is dat de basis altijd gratis is en dat je naar wens kunt upgraden met extra diensten en mogelijkheden. Op het eerste gezicht is de opzet van N26 in ieder geval goed, de app werkt prima en het businessmodel klinkt vernieuwend, laten we eens kijken hoe Bunq vs N26 dat doet.

Wie of wat is Bunq?

bunq cardsBunq is opgericht in 2012 door Ali Niknam, die ook bekend is van het webhostinbedrijf TransIP. Ali Niknam had weinig tot geen ervaring als bankier maar was voornamelijk actief in de IT. Dit was dan ook zijn filosofie om een bank op te zetten, een bank die redeneert vanuit de (digitale) gebruikerservaring en niet vanuit stoffig beleggingsperspectief.

Sinds 2015 heeft Bunq officieel een bankvergunning van de Nederlandse bank en is ook haar app gelanceerd. Bunq is erg vernieuwend in haar keuzes, zo kun je bijvoorbeeld uitsluitend bankieren via de app, er is geen website om te internetbankieren. Verder wordt er voornamelijk ingezet op vernieuwende functies bij Bunq vs N26, waar N26 vooral probeert om bankieren goedkoper te maken.

Veel features

De basis bij Bunq is dan ook een relatief duur pakket, Bunq premium wat 7,99 euro per maand kost voor consumenten en 9,99 euro per maand voor ondernemers. (je krijgt nu wel tijdelijk 10 euro korting als je een rekening opent)  Binnen dit pakket zitten tal van nuttige en minder nuttige zaken. Zo krijg je bijvoorbeeld 25 bankrekeningen, 3 bankpassen en ingebouwde versie van Tikkie.

Wanneer we wat verder kijken zien we dat Bunq vs N26 wel voorloopt op vette features. Zo is het bij Bunq bijvoorbeeld mogelijk om 2 pincodes en 2 rekeningen te koppelen aan 1 pinpas. Afhankelijk van de gekozen pincode schrijf hij het dan af van een bepaalde rekening.

Onze eerste indruk is dat veel betaald bij Bunq vs N26 maar ook vergeleken met andere banken. Natuurlijk krijg je daar veel features voor terug, echter hoeveel daarvan gebruik je er nog na de eerste paar dagen? 25 rekeningen hebben wij bijvoorbeeld niet nodig, maar daar betaal je wel voor.

Bunq vs N26

Nu we wat meer weten over Bunq en N26, laten we eens een rechtstreekste vergelijking maken van Premium Bunq vs N26 Basic. Wat krijg je nu precies

N26 Basic Bunq Premium
Kosten Gratis 7,99 euro per maand
Bankrekening(en) 1 25
Passen 1 Maestrokaart (pinpas) + 1 Debit Mastercard 3 passen naar keuze (Maestro of Mastercard)
Internetbankieren Via app (android / iOS) en website Alleen via app (android /iOS)
Geld opnemen (in euro’s) 5x per maand, daarna 2 euro per opname 10x per maand, daarna 1 euro per opname
Geld opnemen (in vreemde valuta) 1,7% 1,5%
Betalen in vreemde valuta (in bijv. een winkel) Gratis 1.5%
Extra’s Optioneel premium account (N26 Black) met een verzekeringspakket en gratis geldopnames, slimme financiële planning tool, instant geld versturen aan andere N26 klanten Ingebouwde tikkie, instant geld versturen aan andere Bunq klanten
Rekening openen In 8 minuten In 5 minuten

 

Zoals je kunt zien zit er best wat verschil tussen Bunq vs N26. Het grootste verschil in de pakketten is eigenlijk dat je bij Bunq een vast bedrag per maand betaald en daarvoor vooral een stuk meer pasjes en rekeningen terugkrijgt.

Zowel Bunq als N26 bieden een prima app aan en de mogelijkheid tot een Mastercard debitcard. Andere banken in Nederland bieden uitsluitend een creditcard aan die vaak komt met aanzienlijk meer kosten, voorwaarden en een BKR registratie.

Conclusie

Onze conclusie van Bunq vs N26 is dat N26 iets minder slimme functionaliteit biedt maar wel een stuk goedkoper is. Zowel Bunq als N26 zijn nog niet helemaal volwassen. Dat betekend dat een gewone creditcard aanvragen niet mogelijk is, ook roodstaan of een krediet aanvragen is niet mogelijk.

Daarom zul je zowel Bunq als N26 voornamelijk gebruiken als tweede bankrekening. Wellicht om je spaargeld te spreiden of juist om lekker online aankopen te doen met de debit Mastercard. Pin je wel eens een paar honderd euro aan Zweedse kronen of Britse ponden? Dan is de moeite voor het aanvragen van een N26 rekening binnen 1 geldopname terugverdient.

Wat je echter niet wilt bij een tweede rekening is dat je er 8 euro per maand voor moet betalen, dat is simpelweg niet interessant. Voor nu raden we iedereen dan ook aan om bij twijfel tussen Bunq vs N26 te kiezen voor de gratis N26 rekening.

Twijfel je alsnog? Probeer Bunq hier een maand gratis uit , zo kun je Bunq gratis testen, ‘no strings attached’ zoals ze zelf zeggen. N26 kun je hier onbeperkt gratis uitproberen. Bekijk ook ons onze vergelijking tussen Bunq en Knab