In deze blog vergelijken we de Bunq bank met de Knab bank, oftewel Bunq vs Knab. Hoewel beide banken uitsluitend online werken zijn de verschillen in prijs en functionaliteit groter dan je denkt. Tijd om ze te vergelijken en te kijken welke de beste is.

Bunq vs Knab, twee relatief nieuwe namen in het Nederlandse banklandschap. Bunq is een online bank opgericht door Ali Niknam in 2012 die vooral ervaring had met webhostingbedrijf Trans IP. De bank zet vol in op vernieuwende digitale financiële dienstverlening, bankieren in een app zogezegd.

Knab is een online bank, eveneens opgericht in 2012 door Nederlandse investeringsmaatschappij Aegon, ontstaan uit een fusie van AGO en Ennia in 1983. Waar Bunq vol inzet op digitale vernieuwing en gadgets probeert Knab meer een online, betaalbaar alternatief te zijn voor de bestaande banken.

bunq vs Knab: Zelfde idee, andere visie

Het zijn dus allebei online banken, allebei bestaan ze sinds 2012 maar ze hebben een hele andere strategie en visie. Tijd om te kijken wat voor jou als consument dus de beste bank is. In deze blog de vergelijking: Bunq vs Knab. Voor meer achtergrond informatie kun je natuurlijk Knab website en de bunq website bezoeken. Ook onze vergelijking tussen bunq vs. N26 is een mooie aanvulling op deze blog.

Voordat we Bunq vs Knab rechtstreeks gaan vergelijken is het handig om eerste wat meer te weten over de voor- en nadelen van een internetbank. Immers dat is wat zowel Bunq als Knab gemeen hebben.

Nadelen van een online bank

knab kantoorEr is op dit moment 1 belangrijk nadeel aan online banken, namelijk dat een online bank geen kantoren heeft. Je bent dus puur aangewezen op een helpdesk op afstand. Nu hoeft dit niet perse slecht te zijn, de helpdesk van Knab is bijvoorbeeld beter bereikbaar dan die van de ING.

Bij Knab heb je de mogelijkheid om 7 dagen per week tot 22.00 uur te bellen, te mailen of te chatten via de website of whatsapp. Bunq’s servicedesk is ook 7 dagen per week open, maar ze zijn enkel en alleen te bereiken via een chat in de Bunq app.

Bunq scoort hierin dus minder goed dan Knab. Want als je een probleem hebt met je bank app wil je snel een oplossing en een reactie van bunq laat soms uren op zich wachten. Ook is een complexer probleem niet altijd even makkelijk uit te typen. Daarnaast kun je bunq dus niet bereiken als je bijvoorbeeld je telefoon kapot is omdat je dan niet bij de bunq app kan.

Dit is dus iets om rekening mee te houden bij de vergelijking bunq vs knab (en andere banken natuurlijk). Ook al is in de praktijk het verschil beperkt. De ABN AMRO is bijvoorbeeld 24 uur per dag bereikbaar maar alle lastige vragen of problemen kunnen alleen door de backoffice tijdens kantoortijden worden opgelost.

Voordelen van een online bank

Wanneer we niet zozeer kijken naar Bunq vs Knab maar Bunq en Knab vs andere banken dan zien we ook een duidelijk voordeel van internetbanken. Doordat ze simpelweg een kleinere organisatie en minder kosten hebben ze meer geld en mogelijkheden om te veranderen en te vernieuwen.

Een organisatie als de ABN AMRO heeft natuurlijk ontzettend veel geld en tijd nodig om al haar bankkantoren, pinautomaten en de grote (logge) achterliggende organisatie te onderhouden. Daardoor heeft een ABN AMRO ondanks dat het meer kapitaal heeft meer moeite om veranderingen door te voeren.

Op dit punt zien we ook een groot verschil bij Bunq vs Knab. De extra investeringsruimte en mogelijkheden worden bij Knab deels teruggeven aan de klant (ze zijn in een aantal gevallen een stuk goedkoper dan bestaande banken) en deels geïnvesteerd in technische vernieuwing zoals apps, alerts en nieuwe functies.

Bunq kiest ervoor om volledig in te zetten op vernieuwing en is zelfs duurder dan veel bestaande banken. Ze kiezen ervoor om al hun verdiensten te investeren in vernieuwing. Dit zorgt voor veel vernieuwing en coole features in de app zoals je verderop kunt lezen. Echter Bunq is wel een stuk minder goedkoop dan je zou verwachten.

De voorlopige conclusie is in ieder geval dat zowel Knab als Bunq zich weten te onderscheiden van andere banken en dat het dus de moeite is om te kijken welke bank de beter keuze is.  Op dus naar de vergelijking Bunq vs Knab.

Bunq vs Knab: De pakketinhoud van Knab

knab cardLaten we eerste eens kijken wat Knab kan bieden voor je geld. Het Knab Plus pakket kost 5 euro in de maand den daarvoor krijg je het volgende;

Bankrekening openen in 5 minuten

– 5 betaalrekeningen + rente op de betaalrekening

– 1 Gratis pinpas + 1 Gratis creditcard (optioneel)

– Saldobeheer, betaalalerts en een online huishoudboekje

– Gratis pinnen in Europa

– Een onbeperkt aantal spaarrekeningen

– En natuurlijk een bankpas, internetbankieren app

Het betaalpakket is niet veel goedkoper of duurder dan bijvoorbeeld bij de ABN AMRO of de Rabobank. Waar Knab echter mee weet te scoren is gratis transacties voor ondernemers en rente op de betaalrekening voor consumenten. Hiermee kun je, mits je wat spaargeld hebt toch snel een paar honderd euro voordeel per jaar behalen.

Wat krijg je met Bunq Easy Money

bunq cardsWe nemen nu een kijkje bij het Bunq Easy Money pakket. Wat kan Bunq vs Knab bieden? Het Bunq Easy Money pakket kost 7,99 euro per maand en komt met enkele opvallende features.

Bankrekening openen in 5 minuten

– 25 betaalrekeningen

– 3 bankpassen (vrij keuze uit pinpassen of een debitcard (prepaid creditcard)

– Betaalverzoeken sturen (soort ingebouwde tikkie)

– 10 geldopnames per maand, extra opnames € 0,99 per transactie

– opnames in vreemde valuta 1.5%

Gelijk vallen een paar dingen op, allereerst dat je niet snel te weinig betaalrekeningen zult hebben. Maar ook dat dingen als vreemde valuta opnemen of contant geld pinnen niet onbeperkt inbegrepen zijn in het toch wel redelijk prijzige pakket.

Nu zullen de meeste mensen tegenwoordig geen 10x per maand contant geld pinnen, maar tegelijkertijd zullen ze ook niet snel 25 rekeningen of 3 pasjes tegelijk gebruiken. Daarmee betaal je bij Bunq vs Knab onnodig veel voor het bankpakket. Met 8 euro per maand zijn ze de duurste van Nederland en daarvoor krijg je dingen terug die je niet gebruikt.

Dat is zonde wat dingen als de betaalverzoeken sturen werken super, veel beter dan bij andere banken of met een losse app als tikkie. Ook de mogelijkheid tot het nemen van een prepaid creditcard is fijn voor wie niet in aanmerking komt voor een gewone creditcard of dat niet wil.

Bunq vs Knab, volwassen banken

We hebben Bunq en Knab allebei uitgeprobeerd en we zijn onder de indruk van wat beide jonge banken hebben bereikt in slechts een paar jaar tijd. De bankomgevingen van beide banken voelen volwassen aan en alle basisfuncties zoals saldobeheer, bankoverboekingen en betalen met iDeal werken zoals je zou verwachten.

Hoewel Bunq duurder is dan Knab spreekt de toon van Bunq ons echt aan. Het is hip, het nieuw en ze doen het echt anders dan bijvoorbeeld een Knab. Dat blijft toch een dochter van een investeringsmaatschappij. Toch kunnen we Bunq niet aanraden. De keuzes die Bunq vs Knab heeft gemaakt zijn simpelweg te rigoureus.

Te modern

Internetbankieren kan bijvoorbeeld alleen via de app, er is wel een site maar de functie zijn daar beperkt. Ook de klantenservice is alleen te bereiken via een chat in die app. Stel je laat je telefoon kapotvallen of de batterij is leeg. Dan ben je gewoon de klos en kun je met geen mogelijkheid bij je geld – want dat is alleen te bereiken via die app op je telefoon.

Datzelfde geldt voor andere vernieuwingen. Zo kun je bijvoorbeeld 2 pincodes en 2 rekeningen toewijzen aan 1 betaalpas, klinkt hip, maar is dat nodig als je 3 gratis pasjes krijgt? De betaalverzoeken daarentegen werkelijk top, maar dat alleen is geen 8 euro per maand waard.

Hetzelfde geldt voor het duurzame bunq Easy Green abonnement. Voor 16,99 euro per maand krijg je dezelfde functies als het Easy Money pakket maar plant bunq een boom voor elke 100 euro die je uitgeeft. Dit is ook weer een heel origineel en leuk idee, maar de uitwerking is niet optimaal zoals je ook in deze blog kunt lezen en de prijs is fors.

De Conclusie

Bunq heeft veel potentie maar op dit moment vragen ze simpelweg teveel geld voor teveel onnodige functies. Wil je dan ook zonder poespas goedkoop bankieren dan is het beter om te kiezen voor Knab. Tijdelijk krijg je bij Knab nu bovendien 50 euro overstaptegoed wat de keuze extra makkelijk maakt.  Toch is Knab vooral een aanrader voor spaarders en ondernemers.

Wil je het nieuwste op het gebeid van bankieren maar wil je niet teveel betalen? Kijk dan ook eens naar de online bank N26. Deze concurrent van bunq laat Nederlandse klanten een gratis bankrekening openen. Meer over N26 lees je in ook onze bunq vs. N26 vergelijking of de N26 review. UIteraard kun je ook onze Knab review en Bunq review raadplegen voor meer diepte en achtergrond.

Zo weet je precies waar je aan begint als je zelf een rekening wilt openen. We hopen dat je wat hebt gehad aan deze Bunq vs Knab vergelijking. Heb je vragen of opmerkingen, laat dan een bericht of reactie achter.