Holvi is een Finse online bank en sinds enige tijd is Holvi ook in Nederland beschikbaar. Is deze bank speciaal voor ondernemers de moeite waard? Lees het in deze blog.

Samenvatting voor de drukke ondernemers

Holvi is een volledig online bank onder het Europese depositogarantiestelsel waar je als ondernemer een gratis rekening kunt openen. Daarbij is het aanbod van Holvi redelijk uniek, want bij een grote Nederlandse bank betaal je zo 10 euro per maand + kosten per transactie voor een zakelijke rekening. Een rekening bij de Rabobank of ABN AMRO kost dan ook snel 20 euro per maand.

Bij Holvi is dus dit helemaal gratis, ook transacties kosten niks extra en je krijgt een debit Mastercard. Toch is Holvi geen echte aanrader, zowel iDeal als een pinpas ontbreken namelijk. Dit betekend dat je zowel online- als in winkels niet overal kunt betalen. Immers niet alle winkels accepteren een Mastercard. Dit is helaas een te grote beperking voor een verder prima bank met prima dienstverlening.

Nederlandse klanten kunnen beter kiezen voor een gratis rekening van N26 business. Hierbij krijg je namelijk ook een ‘Hollandse pinpas’ naast de Mastercard. Nadeel van N26 business is dat de rekening alleen op je eigen naam kan staan en niet op de bedrijfsnaam. Wil je een rekening op de bedrijfsnaam dan is Knab met 6 euro per maand de voordeligste keuze voor een volwaardige zakelijke rekening.

Wat is Holvi?

Holvi is een fintech startup opgericht in 2011 in Finland en inmiddels uitgegroeit tot een Europese banke met kantoren in Helsinki, Berlijn en Madrid. Holvi onderscheidt zich van andere banken door een slimme online bankrekening speciaal voor ondernemers. Zoals Holvi het zelf omschrijft ‘Banking for Makers and Doers’. Leuk detail is dat Holvi het Finse woord is voor kluis.

Een Holvi bankrekening is beschikbaar in verschillende Europese landen waaronder Nederland. Wat Holvi bijzonder maakt is dat ze zich speciaal richten op ondernemers. Daarbij krijg je niet alleen een bankrekening en bankpas, je kunt bijvoorbeeld ook je facturen maken en verzenden vanuit de Holvi app. Je kunt zelfs een complete webshop maken binnen de Holvi bankomgeving.

Is Holvi alles wat je nodig hebt als ondernemer om je bedrijf te starten?

Meer dan een bank

Interessant zijn dus vooral de extra diensten gericht op ondernemers. In de basis is Holvi namelijk net als elke andere bank. Je krijgt een bankrekening en een bankpas (Mastercard debitcard). Vanuit de Holvi app (android en iOS) en de Holvi website kun je rekeningoverzichten inzien en overboekingen doen.

Tot zover is Holvi dus gewoon een bank. Maar de kracht van Holvi zit hem vooral in de mogelijkheid om je boekhouding en facturen te verwerken binnen de Holvi app. Daarnaast kun je eenvoudig een kant en klare webshop openen. Tel daarbij op dat het basisaccount gratis is, en wat heb je nog meer nodig als startende ondernemer?

Gratis basic account

Bij Holvi krijg je een gratis basic account, hiermee krijg je 1 bankrekening en 1 betaalpas (prepaid Mastercard). Daarnaast kun je optioneel een webshop openen. De bankrekeningen en overboekingen doen zijn verder gratis, je betaalt alleen 2,5% toeslag bij het opnemen van contant geld.

Wil je ook facturen maken en versturen dan moet je upgraden naar een Grower account van 9 euro per maand. Dit lijkt veel, maar vergeet niet dat een standaard zakelijke rekening bij de ING of Rabobank al minimaal 10 euro per maand kost. Een slim boekhoudpakket kost vaak nog eens 10 euro per maand. 9 euro voor een bankrekening + boekhouding is dus geen slechte deal.

Slim facturen versturen

Voor kleine ondernemers is een gratis zakelijke rekening mooi meengenomen. Maar stiekem is de geintegreerde factuurfucntie van Holvi misschien wel het meest interessant. Het mooie is namelijk dat facturen die je maakt in Holvi automatisch worden geintegreerd in je bankoverzicht.

Je ziet dus in je bankrekening overzicht in 1 oogopslag welke bedragen je nog moet binnenkrijgen, of dat een factuur te laat is betaald. Ook krijg je automatisch een melding als de factuur wordt betaald. Dit maakt het – zeker voor kleine ondernemers – heel eenvoudig en overzichtelijk om de factuuradministratie bij te houden.

Eenvoudige online webshop

Daarnaast kun je met Holvi dus eenvoudig een online webshop aanmaken. Dit is natuurlijk niet geschikt voor ondernemers die een grote webshop willen met duizenden producten. Maar wil je gewoon een eenvoudig online store met enkele producten en enkele verzendmethoden dan is de Holvi webshop perfect.

De webshop is eenvoudig op te zetten en biedt net genoeg mogelijkheden voor eenvoudige webshop. Zo kun je meerdere verzendzones instellen en eenvoudig verschillende betaalmethoden accepteren. De webshop van Holvi is niet beter of slechter dan het gemiddelde webshoppakket, maar het is wel goedkoper en eenvoudiger op te zetten.

Nog niet klaar voor de Nederlandse markt

Je merkt dus dat we behoorlijk enthousiast zijn over Holvi. Helaas is Holvi in Nederland er nog niet helemaal klaar voor. Dit komt simpelweg door 2 praktische problemen die typisch Nederlands zijn. Zo krijg je bij Holvi als betaalpas een debit Mastercard. Dit is eigenlijk een soort prepaid creditcard.

Maar in Nederland betalen we in de praktijk eigenlijk alleen met een pinas, een Maestrokaart. Veel winkels zoals de Albert Heijn accepteren dan ook geen creditcards, omdat dit duurder is voor hun om te accepteren. Het gevolg is dat je met de Holvi Mastercard niet overal kunt betalen – dat is natuurlijk niet handig. Voor Nederlandse ondernemers zou Holvi een Maestrokaart moeten aanbieden maar dat is (nog) niet mogelijk.

Pinpas en iDeal zijn het probleem

ideal logoEen ander – typisch Nederland – probleem is online betalen. In het buitenland doet met online aankopen doorgaans met creditcard, maar in Nederland gebruiken we bijna uitsluitend iDeal. De Holvi webshop ondersteunt deze typisch Nederlandse betaalmethode helaas nog niet.

Dat betekend dat als je je voornamelijk richt op Nederlandse klanten je eigenlijk niets hebt aan de Holvi webshop. Aan de ene kant is het logisch dat Holvi de Nederlandse standaarden zoals pinpas en iDeal niet ondersteund. Nederland is immers maar een kleine markt. Aan de andere kant maakt dit Holvi voor Nederlanders een stuk minder interessant.

Holvi, een bank met veel potentie

Het is jammer dat Holvi in Nederland al wel een bankrekening aanbiedt, maar niet de standaarden ondersteunt die ondernemers nodig hebben om zaken te doen. Een ouderwetse Hollandse pinpas en iDeal betalingen zijn noodzakelijk voor bijna elke Nederlandse ondernemer.

Als Holvi dit gaat ondersteunen durven we gerust te stellen dat Holvi verreweg de beste keuze is voor alle kleine en groeiende ondernemers in Nederland. Tot die tijd is Holvi vooral interessant als expirement of voor wie puur een gratis zakelijke betaalrekening wil.

Alternatieven voor Holvi

N26 Business is een mooi alternatief voor Holvi. Deze gratis zakelijk rekening speciaal voor zelfstandige ondernemers komt helaas zonder de slimme zakelijke mogelijkheden van Holvi maar je krijgt wel standaard een pinpas EN prepaid creditcard. Net als Holvi is het basisaccount van N26 volledig gratis.

N26 Business is helaas alleen geschikt voor kleien zelfstandigen, heb je een andere ondernemingsvorm zoals een VOF of BV dan is de goedkoopste zakelijke rekening online bank Knab. Hier open je voor 6 euro per maand een compleet zakelijk bankpakket inclusief pinpas, creditcard, 1000 transacties en een gratis zakelijke spaarrekening.