Een knab rekening openen, is dat de moeite waard? In deze blog alles wat je moet weten over Knab. Daarnaast een vergelijking met andere banken.

Wie of wat is Knab?

knab logoIn September 2012 is Knab opgericht als een volledige online bank zonder fysieke kantoren. Knab is een Nederlandse internetbank en dochteronderneming van de Nederlandse beleggingsmaatschappij Aegon NV. Aegon is beursgenoteerd en onderdeel van de AEX index.

Knab kenmerkt zich door vernieuwend dienstenaanbod en probeert zaken anders aan te pakken dan de bestaande, meer traditioneel ingestelde banken. Als online bank richt Knab zich op specifieke doelgroepen, met name spaarders en kleine ondernemers. Zeker voor die doelgroepen is het aanbod van Knab interessant, laten we eens kijken wat er mogelijk is met een Knab rekening openen.

Het gemak van bankieren bij een online bank

Knab heeft als online bank zeker een aantal voordelen. Doordat ze een kleinere en goedkopere organisatie hebben dan grote banken hebben ze minder kosten. Ook kan Knab als kleinschalige bank makkelijker en sneller vernieuwingen doorvoeren. Maar kan zo’n jonge online bank een volwaardige bankervaring bieden?

Een punt waar veel mensen vooral tegenaan lopen is dat de bank alleen op afstand bereikbaar is. Zelfs een Knab rekening openen gaat geheel online. Je kunt niet even binnenlopen bij een kantoor met je probleem. Levert dit in de praktijk geen problemen op? Het (b) lijkt heel aardig te werken bij Knab.

Een Knab rekening openen in 5 minuten

knab rekening openen

Het voelt wat onwennig, online een bankrekening openen. Maar eenmaal bezig met een Knab rekening openen wil je niet meer anders. Een Knab rekening openen duurt hooguit 5 minuten en het proces is erg eenvoudig. Je vult wat gegevens in, doet een iDeal verificatiebetaling en je upload via de beveiligde omgeving van Knab een identiteits- en adresbewijs.

Na een handmatige controle is je Knab rekening binnen een dag actief. Een pasje krijg je per post enkele werkdagen later thuisgestuurd. Daarmee is een Knab rekening openen veel sneller eenvoudiger dan bij bijvoorbeeld de ING of de Rabobank waar je nog een afspraak moet maken op kantoor.

Een klantenservice die 7 dagen per week bereikbaar is

Heb je toch vragen of opmerkingen over je Knab rekening openen of iets anders? De klantenservice zit weliswaar op afstand maar is goed te bereiken. Zo kun je Knab 7 dagen per week van 8.00 tot 22.00 bereiken via telefoon, chat of e-mail. Daarmee is de bereikbaarheid beter dan bijvoorbeeld ING waar je zaterdag na 17.00 niemand meer te spreken krijgt.

Daarmee lijkt Knab in de basis in ieder geval zijn zaakje goed voor elkaar te hebben. Een Knab rekening openen gaat snel en eenvoudig en de klantenservice is goed en ruim bereikbaar. De paar keer dat we de klantenservice nodig hadden werden we netjes te woord gestaan. De basis is dus goed maar hoe zit het met betrouwbaarheid?

(Spaar)geld gedekt door het depositogarantiestelsel

Een ander punt van een online bank waar mensen bij twijfelen is de betrouwbaarheid. Wat als zo’n digitale bank failliet gaat, zie je dan je geld nog wel terug? Het is vooral een gevoelskwestie, het idee dat je niet even een echt persoon te spreken kan krijgen mocht er iets flink fout gaan. Want bij de ING kun je ook echt geen geld opnemen bij een bankrun of faillissement.

Gelukkig is daarvoor het Europese depositogarantiestelsel opgericht. Hiermee zijn de (spaar)tegoeden van klanten bij Europese banken gedekt tot 100.000 euro in het geval van een faillissement. Knab valt met een bankvergunning van de Nederlandsche bank ook onder dit stelsel. Je hoeft je dus geen zorgen te maken over de betrouwbaarheid van Knab (mits je natuurlijk niet meer dan 100.000 euro spaargeld hebt).

Standaard veel rekeningen en volwassen internetbankieren

geld plant vectorMet bereikbaarheid en betrouwbaarheid lijkt het dus wel goed te zitten. Ook de internetbankieren omgeving voelt volwassen aan. Internetbankieren kan via de website en uiteraard is ook mobiel bankieren op iOS of Android beschikbaar.

Handig is dat je bij een Knab rekening openen daarnaast standaard 5 betaalrekeningen krijgt (privé en zakelijk) + gratis spaarrekeningen. Hiermee kun je eenvoudig en zonder extra kosten potjes en spaardoelen maken en je uitgaven en inkomsten overzichtelijk houden. Daarnaast heeft Knab ondersteuning voor het sturen van iDeal betaallinkjes vanuit de Knab app.

Hoge rente op de rekening

Knab is dus een volwassen bankervaring, maar wat is nu echt de meerwaarde van Knab? Waarom zou je een Knab rekening openen? Voor particulieren is er vooral winst te behalen bij de spaarrekeningen. Bij een Knab rekening openen krijg je namelijk standaard een gratis spaarrekening met een aardige rente.

Zo geeft Knab flexibel sparen rekening (vrij opneembaar) een rente van 0,02%. Absoluut gezien is dit natuurlijk niet zoveel. Maar het is wel iets meer dan de 0% die ABNAMRO, ING en de Rabobank bieden op hun spaarrekening. Ook de rente op de depositospaarrekening ligt bij Knab met 0,10% een hoger dan bij de grote banken. Al met al is het meer een principekwestie dan dat het echt iets oplevert, maar daarom niet minder belangrijk.

Investeren in extra rendement

Voor spaarders is een Knab rekening openen dus niet super interessant, maar Knab biedt meer mogelijkheden om je vermogen te laten groeien. Zo kun je met Knab gemaksbeleggen eenvoudig en goedkoop je vermogen laten beleggen door Knab. Dat geeft net wat meer winst dan die lage spaarrentes, al is beleggen natuurlijk niet zonder risico’s. Meer informatie over Knab gemaksbeleggen vind je ook in deze blog.

Daarnaast biedt Knab met Knab crowdfunding en vertrouwde en laagdrempelige manier om (spaar)geld te investeren in projecten die je persoonlijk aanspreken Knab richt zich dus met een Knab rekening openen duidelijk op spaarders die eenvoudig maar vertrouwd wat extra rendement willen. Wat betreft spaarrente en gemaksbeleggen lijken de voorwaarden van Knab gunstig vergeleken met andere banken.

Gunstige pakketvoorwaarden voor ondernemers

Vooral voor ondernemers is een Knab rekening openen geen slechte keuze. Met maandelijkse kosten is Knab de helft goedkoper dan banken als ING en ABN AMRO. Waar grote banken voor zakelijke bankieren ook nog kosten rekenen per transactie krijg je bij een Knab rekening openen 1000 transacties per jaar gratis.

Daarmee is Knab verreweg de goedkoopste Nederlandse zakelijke rekening die een compleet bankpakket biedt. Je krijgt namelijk standaard 5 bankrekeningen + internetbankieren en de mogelijkheid tot een boekhoudkoppeling en dus 1000 transacties per jaar. Ben je dus op zoek naar een goedkope zakelijke rekening dan is een Knab rekening openen de beste keuze.

Gratis gedeelde rekening

Ook partners zijn relatief voordelig uit bij Knab. Wanneer je allebei een Knab pakket opent kun je samen gebruik van een gratis gezamenlijke rekening. Dit is een soort derde Knab pakket met 2 verschillende bankpassen.

Dankzij het grote aantal rekeningen wat je bij krijgt bij Knab is Knab ook erg geschikt om samen aparte rekeningen met spaardoelen te maken. Bijvoorbeeld voor een vakantie, een verbouwing of een renovatie van de tuin. Je kunt rekeningen bovendien eenvoudig een naam geven voor meer overzicht.

Zonder poespas met een paar extra’s

knab alertKnab heeft er bewust voor gekozen om te concurreren op de basisvoorwaarden. Internetbankieren, rekeningbeheer en rente is goed geregeld en redelijk voordelig gezien de pakketprijs. Knab zet in tegenstelling tot bijvoorbeeld bunq minder in op slimmigheden en extra’s.

Een slim saldobeheer (huishoudboekje), notificaties en transacties scannen en valideren met de app zijn wel aanwezig. Maar zowel de app en website blijven verder eenvoudig in opzet Ook voor extra diensten zoals creditcards kiest Knab bewust voor een samenwerking met derde partijen. Zo houden ze de kosten laag en hoeven ze niet alles zelf te beheren.

Gratis creditcard

Daarnaast krijg je bij Knab standaard een gratis creditcard in het pakket. Hierbij kun je kiezen uit een Knab creditcard uitgegeven door International Card Services. Alternatief is een American Express greencard waarbij je de jaarlijkse bijdrage terug krijgt van Knab.

Hiermee heeft Knab een erg compleet bankpakket waarbij je niet hoeft te betalen betalen voor extra rekeningen of een creditcard zoals bij de grote banken. Standaard zijn alle services zoals sparen, beleggen en creditcars ingegrepen in de pakketkosten.

Knab rekening openen niet voor iedereen

Ondanks dat Knab echt een mooi bankproduct heeft neergezet is een Knab rekening openen niet voor iedereen. Zo kost een privé betaalpakket bij Knab 5 euro per maand. Voor wie op de kleintjes let, dat is duurder dan een particulier pakket bij de ING of de Rabobank. Dit wordt goedgemaakt door 5 betaalrekeningen, de gratis creditcard en de hoge rente op de gratis spaarrekening, maar dan moet je natuurlijk wel spaargeld hebben en/of veel rekeningen gebruiken.

Ook kunnen we ons voorstellen dat sommige mensen liever al hun diensten zoals verzekeren, hypotheken en leningen afsluiten bij een partij. Knab kan niet voorzien in al die behoeften of besteed sommige zaken uit. Dit zijn twee nadelen die je in je achterhoofd moet houden bij een Knab rekening openen.

Knab rekening openen ja of nee?

Het is indrukwekkend hoe een complete bankervaring Knab heeft neergezet in korte tijd. Bankieren bij Knab voelt even degelijk en vertrouwd aan als bijvoorbeeld bij de ABN AMRO of ING. Wel is duidelijk dat Knab zich heel duidelijk richt op 2 specifieke doelgroepen, namelijk (startende) ondernemers en spaarders. Voor andere doelgroepen is Knab niet de voordeligste keuze maar wel een prima online bank zonder poespas.

De perfecte bank voor spaarders en beleggers

Heb je een goed gevulde spaarrekening of wil je je vermogen graag laagdrempelig beleggen? Dan is een Knab rekening openen de perfecte keuze. Een betaalpakket is met 5 euro per maand niet het goedkoopste, maar dit haal je er makkelijk uit met de jaarlijkse rente. Knab claimt zelf dat je 119 euro per jaar kunt besparen op je bankkosten vergeleken met andere banken.

In deze blog over een spaarrekening openen kun je de spaarrente van Knab vergelijken met een aantal andere banken. Je ziet dan precies hoeveel kosten en opgbrengsten je met Knab per jaar kunt verwachten, ook kun je onze geschreven review van Knab lezen. Enthousiast geworden? Meer informatie over een Knab rekening openen vind je hier.

De voordeligste keuze voor ondernemers

Voor ondernemers is de keuze voor een Knab rekening openen een stuk makkelijker dan voor consumenten. Knab is namelijk verreweg de voordeligste zakelijke rekening qua kosten. Zo kost een betaalpakket maar 5 euro per maand waar vele grote banken minimaal 10 euro vragen.

Ook krijg je per jaar 1000 transactie gratis, waar ING of Rabobank vanaf de eerste transactie 10 tot 15 cent rekenen. Hierdoor bespaar je tientallen euro’s per maand op de kosten van je zakelijke rekening.

Als je dit combineert met een prima werkende website en app (zie ook onze Knab review) en natuurlijk een boekhoudkoppeling dan is er wat bankzaken betreft in ieder geval niets wat je tegenhoudt om te gaan ondernemen. Bekijk hier de zakelijke pakketten van Knab.