Een Viabuy of Pay2d card kopen? Let erop dat Pay2d en Viabuy kosten vaak hoog zijn met verborgen kosten. In deze blog een gratis prepaid creditcard alternatief.

Prepaid creditcard zonder BKR

Veel mensen zijn tegenwoordig op zoek naar een prepaid creditcard – een creditcard zonder lening of limiet. Hierbij zit je niet vast een BKR registratie of lastige acceptatieprocedure. Vaak zijn prepaid creditcards ook goedkoper in gebruik (bijvoorbeeld het opnemen van contant geld) dan ‘gewone’ creditcards.

Helaas zijn er ook aanbieders van prepaid creditcards die juist ongunstige voorwaarden hebben. Bij de Viabuy card zijn de Viabuy kosten bijvoorbeeld erg hoog en moet je al 70 euro betalen puur om de kaart aan te vragen. Ook een Pay2d card kopen is geen goed idee omdat je te maken krijgt met hoge kosten voor het opwaarderen van de kaart. Daarom kijken we in deze blog naar N26, een gratis en beter alternatief.

Wat is een prepaid creditcard?

Een prepaid creditcard zoals een Pay2d card kopen werkt eigenlijk precies hetzelfde als een gewone creditcard. Je krijgt een pasje met een Mastercard of Visa logo, een creditcardnummer, een CVC code en een vervaldatum. Al deze gegevens heb je nodig om (online) creditcardbetalingen te kunnen doen.

Het grote verschil is echter dat je dus alleen kunt besteden wat er op de gekoppelde rekening staat, net als bij een pinpas. Echter de manier van opwaarderen verschilt per aanbieder. Net als bij een creditcard heb je soms een aparte loginomgeving en een rekeningoverzicht. Je kunt dan alleen opwaarderen via bijvoorbeeld iDeal, hieraan zitten vaak hoge kosten verbonden.

Opwaarderen via een apart account

Bij Viabuy en een Pay2d card kopen krijg je een apart account zonder bankrekeningnummer. Opwaarderen kan via een bankoverschrijving of via iDeal. Echter zowel de Pay2d als Viabuy kosten hiervoor zijn hoog. Zo betaal je bij Payd2d 2 euro voor elke opwaardering, bij Viabuy kost dit 1.75% van het opgewaardeerde bedrag.

Daarnaast brengen Pay2d en Viabuy kosten in rekening als je de kaarten enige tijd niet gebruikt. Ze brengen net zo lang een maandelijks bedrag in rekening tot je saldo 0 euro is. Als je het geld wilt terugboeken naar je bankrekening dan kost dit bij Pay2d maar liefst 5 euro per keer. Daarmee zijn de voor opwaarderen en terugstorten eigenlijk veel te hoog

Prepaid creditcard gekoppeld aan je bankrekening

n26 cardsHet zou toch veel eenvoudiger zijn als een prepaid creditcard rechtstreeks was gekoppeld aan je bankrekening. Dat je gewoon net als bij een pinpas kan uitgeven wat er op je bankrekening staat, zonder het gedoe van eerste apart opwaarderen.

Gelukkig kan dat tegenwoordig ook. Zo kun je bij Bunq en N26 bank een prepaid creditcard aanvragen binnen de bankomgeving. Dit is gewoon een extra pasje naast de pinpassen die deze banken aanbieden. Hiermee kun je dus eenvoudig en zonder extra kosten creditcard uitgaven doen. Ook heb je geen gedoe met een apart rekeningoverzicht.

Gratis bankrekening met prepaid creditcard bij N26

Zo kun je bij N26 een volledig gratis bankrekening met gratis pinpas en prepaid creditcard aanvragen. Een complete oplossing voor bankieren dus. Niet alleen is de bankrekening van N26 goedkoper dan bijvoorbeeld de Rabobank of ING. Ook is de prepaid Mastercard van N26 een stuk goedkoper dan de hoge Viabuy kosten of een pay2d card kopen.

Zo betaal je geen aanschaf of abonnementskosten voor de N26 Mastercard. Daarnaast betaal je dus ook geen kosten voor het opwaarderen van de kaart. Je kunt gewoon gratis opwaarderen door een overboeking te doen naar je N26 bankrekening. Ook in gebruikskosten is de N26 Mastercard een stuk goedkoper.

Veel minder kosten bij geld opnemen

Zo zijn de Viabuy kosten voor contant geld opnemen maar liefst 5 euro per keer en bij Pay2d kost dit 2 euro per keer. Dat is een dure grap als je op vakantie bent. Bij N26 kun je 5x per maand gratis geld opnemen met je Mastercard, daarna betaal je 2 euro per transactie. Een stuk goedkoper dus.

Ook vreemde valuta opnemen bij N26 is een stuk goedkoper. Zo betaal je bij N26 alleen de Mastercard koersopslag van 1.6%. Bij de Pay2D card betaal je maar liefst 2 euro + 2,75% van het transactiebedrag. Ook de Viabuy kosten zijn hoog, maar liefst 5 euro + 2,75% van het transactiebedrag. Kortom, een N26 Mastercard is eigenlijk op alle vlakken beter en goedkoper.

Pay2d card kopen, is dat anoniem?

Zijn er dan geen nadelen aan de N26 card vergeleken met bijvoorbeeld een Pay2d card kopen? Het enige voordeel is dat je een Pay2 card anoniem kunt kopen in de primera. Zo hoef je niet, zoals bij N26, Viabuy of de Pay2D personal card je persoonlijke gegevens en identiteit op te geven.

Sommige mensen vinden dit een voordeel. Bedenk echter wel dat deze kaart (dit staat niet duidelijk op de Viabuy website) is gelimiteerd tot 250 euro aan transacties per jaar. Ook kun je er geen contant geld mee opnemen totdat je je indentiteit verifieert. Bovendien staat jouw gezicht nog steeds op de veiligheidscamera’s van de primera winkel.

Wil je dus echt anoniem betalen dan kan dat eigenlijk bijna niet. Met een Pay2card kopen met contact geld kom je wel een eindje. Maar door de lage limiet en hoge kosten is dit niet erg praktisch voor intensief gebruik. Je bent dan alsnog beter af met een N26 Mastercard.

Prepaid debitcard of een prepaid creditcard?

De N26 Mastercard is dus de betere en goedkopere keuze voor een prepaid creditcard. Wel moet je er rekening mee houden dat een debitcard alsnog iets beperkter is dan veel ‘echt’ creditcards. Online betalen, in winkels betalen en geld opnemen zal nooit problemen opleveren.

Echter op de kaart zelf staat ‘Mastercard debit’ (dit staat op de Viabuy, Pay2d en N26 Mastercards). Zo kunnen verkopers zien dat er geen ‘credit’ of krediet is. Sommige bedrijven zoals autoverhuurders en hotels doen hier moeilijk over. Zij denken namelijk dat er minder zekerheid is dat ze borg of eigen risico kunnen afschrijven van de kaart.

In de praktijk is dit natuurlijk onzin – want of je nou 1000 euro limiet hebt of 1000 euro saldo op je kaart maakt niets uit. Echter helaas komt deze achterhaalde denkwijze nog steeds veelvuldig voor in met name de verhuurbranche.

Wil je nu perse een prepaid creditcard zonder BKR maar toch heel graag een auto huren? Kies dan voor de Bunq Travel Card. Dit is de enige prepaid creditcard waarbij je geen limiet hebt maar er wel ‘credit’ op de kaart staat. Nadeel is wel dat je de Bunq Travel card alleen kan aanvragen bij een Bunq premium abonnement van 7,99 euro per maand. Meer weten over Bunq? Lees hier onze review.

Viabuy kosten en Pay2d card kopen samengevat

Samengevat, wil je een prepaid creditcard zoals de Pay2d card kopen? Dan heb je tegenwoordig zat keuze. Een prepaid creditcard aanvragen of kopen kan niet alleen bij het dure Viabuy of Pay2d. Ook diverse banken zoals Bunq en N26 bieden deze tegenwoordig aan.

Zowel bij Bunq als N26 is het concept een stuk beter uitgewerkt, lekker makkelijk geintegreerd bij een betaalrekening. Vooral de volledig gratis rekening + Mastercard van N26 is interessant voor wie zonder kosten toch een prepaid creditcard wil. Wil je meer weten over N26? Bekijk dan hier hun website of lees hier onze review.

Wij kunnen iedereen in ieder geval een gratis N26 Mastercard aanraden boven de hoge Viabuy kosten of een Pay2d card kopen. Wil je perse anoniem blijven? Kies dan voor de anonieme Pay2d card van de primera. Wil je perse een auto huren zonder BKR registratie? Kies dan voor de Bunq travel card.