Een gezamenlijke spaarrekening openen met serieuze rente? Wij bekijken de beste rekening voor wie samen wil sparen, bankieren of beleggen. Wat zijn de voor- en nadelen?

Als partners samen bankieren is natuurlijk fijn maar het liefst spaar je ook samen. Helaas is de spaarrente tegenwoordig erg laag, bij veel grote banken nog maar 0,03%. Daarnaast is het niet bij elke bank even makkelijk om je rekening te delen.

In deze blog bekijken we daarom de beste keuze voor een gezamenlijke spaarrekening openen, zodat je samen transparant en makkelijk kunt sparen voor die droomvakantie of die mooie nieuwe woninginrichting.

Belangrijkste voorwaarden van een gezamenlijke spaarrekening

gezamenlijke spaarrekening openenLaten we eerste eens kijken wat de belangrijkste voorwaarden zijn waaraan een gezamenlijke spaarrekening openen moet voldoen.

Eenvoudig te openen en te beheren

Het belangrijkste is natuurlijk dat je eenvoudig samen een spaarrekening kan openen. Het liefst in combinatie met een bankrekening zodat je de gedeelde of gezamenlijke bankzaken op 1 plek hebt. Ook is belangrijk dat de bankomgeving toegankelijk is voor beide partners via app of website.

Een beetje fatsoenlijke rente

Daarnaast verwachten we natuurlijk een beetje rente, met de huidige lage rentestanden kun je niet echt veel verwachten. Maar het moet in ieder geval beter zijn dan de magere 0,03% die Rabobank, ABN AMRO en ING op hun spaarrekening geven.

Betrouwbaar en veilig

Het spreekt voor zich dat het spaargeld veilig moet zijn, daarom liever geen verzekeraar of een elektronische geldinstelling maar een echte bank. Bij een echte bank is jullie (spaar)geld namelijk tot 100.00 euro gedekt door het Europese depositogarantiestelsel, een prettige gedachte.

Meer dan een spaarrekening

Tot slot is het mooi meegenomen als je gezamenlijke spaarrekening openen meer is dan alleen een spaarrekening. Bijvoorbeeld dat je er ook reguliere bankzaken kunt regelen, terecht kunt voor hypotheekadvies of samen kunt beleggen en investeren. Zo heb je een veelzijdige en overzichtelijke administratie.

De beste bank voor een gezamenlijke spaarrekening openen

Met dit lijstje voorwaarden zijn we alle banken afgegaan. De grote banken zoals ABN AMRO, ING en Rabobank vielen snel af. De spaarrente is bij deze banken met 0,03% erg ongunstig, daarnaast zijn ook de rentes op andere spaarvormen zoals depositosparen aan de lage kant.

Ook banken als Triodos en SNS vielen af, bij Triodos krijg je helemaal geen rente meer op de spaarrekening. SNS heeft met 0,07% wel een iets hogere spaarrente dan de grote banken maar het verschil is minimaal. Bovendien kent een SNS gezamenlijke rekening weinig extra mogelijkheden.

Nieuwe generatie banken

Meer mogelijkheden voor een gezamenlijke spaarrekening openen zien we bij de nieuwe generatie banken. Zo biedt de Nederlandse spaarbank Brand New Day 0,15% rente op de spaarrekening, maar ze richten zich helaas niet specifiek op partners die een rekening willen delen.

De beste mogelijkheden voor een gezamenlijke spaarrekening openen liggen bij online banken Knab en Bunq. Zo heeft techbank Bunq met Bunq Joint een pakket speciaal voor partners, vol slimme technologie zoals gedeelde rekeningen, dynamische pinpassen en meer. Bovendien krijg je 0,27% rente over de eerste 10.000 euro op de rekening, dat begint interessant te klinken.

Sparen en investeren

Ook Aegon dochter Knab heeft een interessant pakket voor een gezamenlijke spaarrekening openen. Met Knab samen krijg je niet alleen een betaalrekening maar ook gratis spaarrekeningen met een aardige rente. Zo heb je met Knab flexibele sparen 0,22% rente, bij depositosparen kan dit oplopen tot 0,80%.

Het leuke is dat Knab naast sparen ook mogelijkheden biedt om samen te investeren. Zo zijn Knab gemaksbeleggen en Knab crowfdfunding ook eenvoudig en makkelijk te gebruiken in combinatie met Knab sparen. Daarmee lijkt Knab op het eerste gezicht de beste mogelijkheden te hebben voor een gezamenlijke spaarrekening openen, laten we daar eens beter naar kijken.

Knab samen, vertrouwd voor spaarders

knab logoKnab is een online bank opgericht in 2012 en dochter van de investeringsmaatschappij Aegon. Met een officiële bankvergunning van de Nederlandsche bank vallen ze onder het depositogarantiestelsel. Hierdoor is je (spaar)geld tot 100.000 euro veilig, niet onbelangrijk bij een spaarrekening.

Knab kent maar 1 bankpakket en dat kost 5 euro per maand, iets duurder dan bij de grote banken. Daar staat tegenover dat je bij Knab standaard 5 betaalrekeningen en een onbeperkt aantal spaarrekeningen krijgt. Mede omdat Knab een aardige rente geeft is dit best interessant, zeker voor partners.

Gratis gezamenlijke rekening

Openen jij en je partner namelijk allebei een Knab pakket van 5 euro per maand dan krijgen jullie samen een gratis Knab samen rekening inclusief 2 betaalpasjes. Daarmee is samen bankieren bij Knab vergelijkbaar in kosten als bij de ING of Rabobank. Overigens kun je het Knab samen pakket ook los afnemen, dan betaal je 5 euro per maand.

Handig is daarbij dus dat je een onbeperkt aantal spaarrekeningen krijgt om samen te sparen. Hiermee kun je heel overzichtelijk elk spaardoel een eigen rekening geven. Zo hebben jij en je partner volledig inzicht in jullie (spaar)geld.

Goed rendement met relatief hoge rente

internetbank vectorSpaarpotjes zijn natuurlijk handig, maar belangrijker is de rente. Door de lage rentestanden blijft ook flexibel sparen bij Knab niet heel spectaculair. Zo levert een gezamenlijke spaarrekening openen bij Knab een paar tientjes per jaar extra rente op met een spaarpotje van 50.000 euro.

Willen jullie echter ook depositosparen dan komt de extra rente van Knab beter tot zijn recht. Zet je je spaargeld een paar jaar vast levert dat al snel honderden euro’s per jaar meer rente op dan bij de ABN AMRO, ING of de Rabobank. Op een paar jaar tijd is het verschil zo 1000 euro of meer. Zeker als je de hogere deposito rente meeneemt is een gezamenlijke spaarrekening openen bij Knab dus zeker de moeite waard.

Beleggen met Knab gemaksbeleggen

Zeker voor partners die wat meer risico willen nemen is Knab gemaksbeleggen nog het vermelden waard. Met deze dienst kun je Knab eenvoudig jouw geld laten beleggen. De dienst is vergelijkbaar met diensten zoals Rabobank beheerd beleggen of ABN AMRO begeleid beleggen maar met minder beheerkosten en eenvoudiger opgezet voor wie samen wil beleggen.

Beleggen kan al vanaf 100 euro met keuze uit 4 risicoprofielen van defensief tot zeer offensief. Afhankelijk van het gekozen risicoprofiel ligt het verwachte rendement op 5,2 tot 15,1% per maand. Daarmee is Knab gemaksbeleggen een mooie toevoeging op een gezamenlijke spaarrekening openen, lees meer over onze Knab gemaksbeleggen ervaringen in deze blog.

Investeren met Knab Crowdfunding

De laatste noemenswaardige toevoeging aan Knab samen is Knab crowdfunding. Hiermee kun jullie samen investeren in projecten en bedrijven waar je een goed gevoel bij hebt. Investeren kan al vanaf 100 euro en het rendement bedraagt 5 tot 9%. De looptijd is vooraf bekend en ligt afhankelijk van het project tussen de 6 maanden en de 10 jaar.

Net als (gemaks)beleggen is investeren in bedrijven natuurlijk niet zonder risico. Echter de projecten wordt streng gekeurd en Knab investeert ook zelf mee in elk project. Dat maakt Knab crowfunding zeker de moeite waard voor wie op een betrouwbare manier kennis wil maken met crowdfunding.

Gezamenlijke spaarrekening openen samengevat

Voor wie op zoek is naar een gezamenlijke spaarrekening openen is Knab een goede keuze. De combinatie van relatief hoge spaarrente, eenvoudig beleggen en eenvoudig investeren zorgen voor een divers bankpakket gericht op spaarders. En niet onbelangrijk, het rendement is bij Knab een (stuk) hoger dan bij de ING, Rabobank of ABN AMRO.

Zeker omdat al deze diensten ook zijn geïntegreerd in de Knab samen rekening is Knab niet alleen geschikt voor solo spaarders maar ook voor iedereen die op zoek is naar een gezamenlijke spaarrekening openen. Ben je net wat minder enthousiast over de risico’s van investeren en beleggen dat is Bunq een goed tweede alternatief.

Bunq Joint als gezamenlijke spaarrekening

Voor wie net wat minder gericht is op vermogensbeheer kan een gezamenlijke spaarrekening openen bij Bunq een interessant alternatief zijn. Bunq geeft namelijk maar liefst 0,27% spaarrente op de betaalrekening met wat ze zelf ‘mass interest’ noemen. Het nadeel is echter dat deze rente alleen wordt uitgekeerd over de eerste 10.000 euro op je rekening.

Toch kan Bunq zeker voor duurzaam ingestelde partners een optie zijn. Ze geven namelijk als enige bank de mogelijkheid om zelf te kiezen hoe de bank jouw geld investeert. Zo kun je kiezen uit groene bedrijven, aandelen of industrie. Op die manier bepaal je zelf wat er gebeurd met jouw (spaar)geld.

Vol slimme technologie

Daarnaast kom een gezamenlijke spaarrekening openen bij Bunq met slimme technologie. Wat dacht je van een pinpas met 2 pincodes? Afhankelijk van de ingetoetste pincode schrijft Bunq het bedrag af van je privé of je gezamenlijke rekening. De Bunq app zit vol met unieke functies zoals requests, betaalverzoeken, dynamische pasjes en een uitgebreid systeem om betalingen te plannen.

Met 8 euro per maand is Bunq wat duurder dan de gemiddeld bank voor wie privé wil bankieren. Bunq Joint, de oplossing voor een gedeelde rekening kost echter ook maar 8 euro per maand maar kun je wel samen delen. Standaard krijg je daarbij 4 pasjes en 25 bankrekeningen. Dat maakt Bunq zeker niet slecht voor wie de unieke mogelijkheden van Bunq waardeert. Enthousiast geworden over Bunq? Lees hier onze Bunq Joint review.