Goedkope pinautomaat nodig? In deze (video)review bekijken we de pinautomaten van Izettle, Sumup en mijnPIN. Vergelijk kosten en functionaliteit van drie pinautomaten zonder abonnement.

De laatste jaren is het aantal pinbetalingen in Nederland flink toegenomen. Mede dankzij technologische ontwikkelingen zoals internetbankieren. Sinds kort is ook contactloos betalen steeds meer ingeburgerd aan het raken. Voor kleine ondernemers en het MKB is het accepteren van pinbetalingen daardoor steeds belangrijker. Een goedkope pinautomaat vinden is gelukkig niet zo moeilijk meer tegenwoordig. Samengevat zijn iZettle en Sumup ideaal voor de startende ondernemers. Ze zijn beschikbaar vanaf 15 euro zonder abonnement. Wie meer wil kan terecht bij iets duurdere mijnPIN, hier koop je een volwaardige pinautomaat vanaf € 29,- Uniek in Nederland is daarbij dat je kan kiezen uit een vast of variabel transactietarief. Pas wanneer je echt vaak pint (€50.000 + per jaar) zijn partijen als CCV en Sepay interessant.

Een goedkope pinautomaat volstaat?

Ten onrechte heerst echter in sommige branches en bedrijfstakken nog het beeld dat pinbetalingen accepteren kostbaar is. In deze review bekijken we drie relatief nieuwe aanbieders die elk een goedkope pinautomaat aanbieden zonder abonnement. Bekijk de voor- en nadelen van elke aanbieder. We hebben ontdekt dat een goedkope pinautomaat vaak ook best een goede pinautomaat is.

In de videoreview leggen we de drie pinautomaten naast elkaar en krijgt men een globaal beeld van de werking. De geschreven review gaat dieper in op zaken als hardware, software en de beheeromgeving met een uitgebreide conclusie.

Tip! Lees ook de uitgebreide losse reviews van mijnPin, Sumup en Izettle.

Wie zijn Sumup, Izettle en myPOS (mijnPIN)?

Voordat je je kostbaar verdiende geld of omzet toevertrouwd aan een bedrijf wil je natuurlijk wel weten met wie je zaken doet. Daarom een korte introductie over deze drie bedrijven en hun herkomst. Sumup is een Brits bedrijf opgericht in 2011 met als investeerders onder andere American Express en Groupon. In 2016 is het bedrijf samengegaan met het Duitse Payleven die ook betaaldiensten aanbood. Ze zijn nu actief in heel Europa met een goedkope pinautomaat die gekoppeld kan worden aan een mobiele telefoon. Wij hebben overigens zelf erg negatieve ervaringen met Sumup, meer daarover kun je lezen in deze blog (opent in een nieuw venster).

Hun voornaamste concurrent is Izettle die een vergelijkbare goedkope pinautomaat aanbiedt die eveneens gekoppeld wordt aan een telefoon. Izettle is opgericht in 2010 door de Zweden Jacob de Geer en Magnus Nilsson. Ze hebben een sterke groei doorgemaakt en werken samen met de spaanse Santander bank. Bovendien hebben ze certificering van Visa en Mastercard.

mijnPin is onderdeel van het Europese myPos wat weer onderdeel is van een grote Britse investeringsmaatschappij. Net als Izettle en Sumup bestaan ze relatief kort; ze zijn opgericht in 2014. Ondanks de jonge geschiedenis van alle drie de bedrijven zijn er grote, internationaal bekende bedrijven betrokken als investeerder of partner. Hierdoor lijken het in ieder geval op het eerste gezicht betrouwbare oplossingen .

Prijsstelling

Alle drie de aanbieders onderscheiden zich met hun prijsstelling doordat er geen abonnement afgesloten hoeft te worden. Traditionele aanbieders als ABN AMRO, Rabobank, ING of CCV rekenen een veel hogere prijs voor de pinautomaat. Bovendien zijn er vaak ook maandelijkse kosten.

In plaats daarvan rekenen Sumup en Izettle enkel een procentuele toeslag van 1 – 2,75% afhankelijk  van de maandelijkse omzet. Bij concurrent mijnPin is er de keuze tussen een vaste toeslag van € 0,25 cent of 1.8% toeslag per transactie.

Daarnaast bieden ze natuurlijk een goedkope pinautomaat. Bij Izettle en Sumup zijn dit pinlezers die middels Bluetooth gekoppeld worden aan een telefoon. De aanschafkosten bedragen € 79,- maar beide bedrijven hebben vaak acties waarbij nieuwe klanten slechts € 15,- betalen. Het instapmodel van mijnPIN is nauwelijks duurder, vanaf 29 euro en dan krijg je een volwaardige pinautomaat die je zonder smartphone kunt bedienen.

De transactiekosten liggen bij Sumup, Izettle en mijnPin hoger dan bij gevestigde aanbieders zoals CCV. Echter de gemiddelde pinautomaat bij CCV kost meer dan 700 euro. Daar komt dan nog een abonnement van 10-20 euro per maand bij. Voor die kosten kun je heel veel iets duurdere pintransacties maken.

Daardoor heeft deze constructie 3 interessante doelgroepen; Allereerst seizoensgebonden bedrijven, immers geen transacties is ook geen kosten. Daarnaast ondernemers die vaak hele kleine transacties accepteren. Immers een percentage van een klein bedrag is ook een klein bedrag aan transactiekosten. Tot slot ondernemers in het algemeen met een pinomzet van maximaal 12.500 euro per jaar.

Goede bouwkwaliteit

izettle-reader-mobiel-pinapparaatDe hardware van Izettle en Sumup is vergelijkbaar. Beide bieden een pinlezer aan die middels bluetooth verbonden kan worden met een Android of Apple smartphone. De goedkope pinautomaat van Izettle is rechthoekig met een klein oled scherm waarop transactie informatie is te zien. Het exemplaar van Sumup is meer vierkant maar vergelijkbaar in functie. Beide apparaten ondersteunen NFC (contactloos) betalen en opladen gebeurd met een standaard micro-USB aansluiting.

Bij myPOS is er meer keuze uit verschillende automaten. Men kan kiezen voor een traditioneel ogende pinautomaat met ingebouwde bonprinter of meer moderne apparaten met een ingebouwd touchscreen. Alle apparaten worden geleverd inclusief ingebouwde simkaart van myPOSwaardoor verbinding in heel Europa mogelijk is zonder extra kosten. Voor echte vooruitstrevende ondernemers biedt myPOS zelfs een pinautomaat met een volwaardige versie van android en een touchscreen.

myPOS smart n5In de praktijk is de betaalervaring voor klanten prima, de betalingsinformatie staat duidelijk op het scherm. Betalingen verlopen redelijk vlot en alle pinautomaten zijn strak vormgegeven. Ze voelen iets minder degelijk aan dan de 700 euro kostende pinautomaten die je ziet in supermarkten en tankstation. Maar het is dan ook aannemelijk dat er minder transacties mee verricht zullen worden.

Software en administratie

Een goedkope pinautomaat is natuurlijk alleen interessant als de kwaliteit goed is. Met de hardware lijkt dit wel in orde te zijn, maar hoe staat het met de software? Bij alle drie de aanbieders heb je keuze uit een app voor de telefoon of het gebruik van de website.

Bij Izettle en Sumup zijn de apps net als hun pinautomaten vergelijkbaar in opzet. De apps hebben een POS (Point of Sale) systeem. Hierbij kun je via de website of app producten toevoegen aan een digitaal winkelschap. Hierbij heb je keuze uit productvariaties, BTW percentages of vaste kortingspercentages. De gedachte is dat je zo het gehele assortiment gelijk beschikbaar hebt met de juiste prijzen, BTW tarieven etc.

Ook heb je de mogelijkheid om een los bedrag in te voeren en af te rekenen. Daarbij is er optioneel ook de mogelijkheid tot contant betalen om alle transacties te kunnen registreren in hetzelfde systeem. Voorts heb je de mogelijkheid om een kassabonnetje te personaliseren, welke je kunt mailen of smsen naar de klant. Tot slot kun je uiteraard rapportages en overzichten genereren en exporteren van de behaalde omzet en verwerkte betalingen.

Eigen IBAN nummer

mijnPIN biedt in haar app en website wat meer mogelijkheden. Bij mijnPIN krijg je namelijk een eigen IBAN nummer toegewezen bij het aanmaken van een account. Dit werkt in principe vergelijkbaar met een bankrekening waarop alle pintransacties worden gestort. Vanuit de myPOS bankrekening kun je deze gelden dan overmaken naar je eigen of een andere rekening. Naast deze rekening kan optioneel een bijbehorende debit Mastercard worden gekoppeld. Hierdoor kun je eventueel binnengekomen betalingen gelijk besteden.

Naast het beheren van binnengekomen transacties, overboekingen en de limieten van de creditcard kun je per pinautomaat instellingen beheren. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om de ene pinautomaat een procentuele tariefstructuur te geven en de tweede een vaste tariefstructuur. Ook kun je per pinautomaat zien welke betalingen ermee zijn verwerkt.

De apps van alle drie de aanbieders zien er strak en overzichtelijk uit. Ze werken vlot en worden regelmatig voorzien van nieuwe functionaliteit en nieuwe updates. Op de website is vaak net wat meer mogelijk zoals het instellen van logo, BTW instellingen etc. In het dagelijkse gebruik zal de app echter vaak prima volstaan.

De beste goedkope pinautomaat

Het is indrukwekkend om te zien hoe alle drie deze jonge partijen een goedkope pinautomaat hebben neergezet als volwaardig product. De pinautomaten zelf zien er professioneel uit en de software is gebruiksvriendelijk en overzichtelijk.

Ja, de transactiekosten zijn duurder dan bij grote aanbieders. Voor uw beeldvorming; als een klant 15 euro pint kost dit bij CCV 5,5 cent per transactie. Bij Izettle is dit 15 tot 41 cent afhankelijk van uw omzet. Sumup rekent 23 tot 41 cent en bij mijnPIN betaald u het vaste tarief van 13 tot 25 cent. Omgerekend is dat 27 cent met het variabele tarief.

Dat is alle drie een stuk duurder dan die 5,5 cent. Bedenk echter dat u bij CCV in het eerste jaar 850 euro kwijt bent aan de aanschaf van een pinautomaat. Omgerekend zijn dit dan wel 3400 transacties van 25 cent per stuk. Startende en groeiende ondernemers profiteren daarbij extra. Immers zijn er alleen kosten als er sprake is van omzet en bij deze drie nieuwe aanbieders heb je weinig kosten als je de automaat niet gebruikt.

Ik zou de Izettle dan ook van harte aanbevelen aan elke ondernemer die nu nog geen pintbetalingen accepteert. Voor een eenmalige investering nu tijdelijk zelfs 15 euro heeft u een volwaardige pinautomaat met software voor uw bedrijf.  Sumup is vanwege onze eigen negatieve ervaringen geen aanrader. Bent u een ondernemer met een groeiende omzet of heeft u behoefte aan meer functionaliteit? Dan is de goedkope pinautomaat van mijnPIN een uitstekende keuze. Benieuwd naar precieze kosten in uw bedrijfssituatie? Vergelijk transactiekosten met onze handige rekentool en reken snel de totale kosten uit per jaar en per transactie.