Pinautomaten zijn steeds goedkoper aan het worden. Waarom een mobiele pinautomaat huren als een automaat kopen bijna niets extra kost?

Een mobiele pinautomaat huren is tegenwoordig helemaal niet meer noodzakelijk. Immers er zijn genoeg aanbieders die goedkope pinautomaten zonder abonnement aanbieden waardoor je niet vast zit aan langlopende contracten of hoge abonnementskosten.

Kosten van het huren van een pinautomaat

Kijk je op bekende en populaire sites als rentapin.nl dan zie je pinautomaten te huur voor 18 tot 22 euro per dag. Daarbij komen echter 36 euro contract- en transportkosten, 700 euro borg, 20 euro toeslag voor creditcards en 12 tot 24 cent per transactie. Dat zijn nogal wat extra kosten!

Concurrent pintip.nl is iets goedkoper met 12,95 euro per dag en 500 euro borg. Een transactie verwerken kost tussen de 10 en de 24 cent. Ook het Nederlandse Sepay komt met vergelijkbare tarieven. Toegegeven, voor deze bedragen krijg je een zeer hoogwaardige mobiele pinautomaat en is alles geregeld.

Toch loont het de moeite om de kosten voor een mobiele pinautomaat huren te vergelijken met de kosten voor het kopen van een mobiele pinautomaat. Afhankelijk van je wensen en behoeftes kan het zeker voordelig zijn om gewoon een pinautomaat te kopen.

Mobiele pinautomaat kopen

Izettle en Sumup zijn aanbieders van pinapparatuur die je koppelt aan je mobiele telefoon. De adviesprijs van deze automaten bedraagt 80 euro maar er zijn regelmatig acties waarbij nieuwe klanten slechts 15 euro betalen. Vergelijkbaar qua kosten met een dag huren. Het aanbod is vergelijkbaar maar de kwaliteit van de service van Izettle is een stukje beter.

De transactiekosten bedragen 2,75 tot 1% van het transactiebedrag afhankelijk van de omzet. Dat betekend wanneer je gemiddelde transactiebedrag tijdens de huurperiode tussen de 4,50 en 9 euro bedraagt je vergelijkbaar of goedkoper uit bent. Is het gemiddelde transactiebedrag hoger bent je minder voordelig uit, maar bedenk wel dat de aanschaf van deze mobiele pinautomaten eenmalig is.

Als alternatief voor een mobiele pinautomaat huren kunt je ook nog kiezen voor mijnPIN. Deze aanbieder biedt betaalbare pinautomaten aan vanaf 29 euro. Daarbij kunnen ondernemers kiezen uit een variabele transactietoeslag van 1,8% of een vaste transactietoeslag van 13 tot 25 cent. mijnPIN rekent verder geen aansluitkosten of abonnementskosten.

Afwegingen voor een mobiele pinautomaat huren

Zoals je ziet kan een mobiele pinautomaat kopen in sommige gevallen zelfs voordeliger zijn dan een pinautomaat huren. Echter of dit zo is hangt af van de aard van je onderneming of evenement. Daarom hieronder enkele tips om de afweging te maken tussen een pinautomaat huren of kopen.

Heb je een terugkerend evenement of een seizoensgebonden bedrijf dan is het extra interessant om een pinautomaat te kopen. Immers het volgende evenement of seizoen profiteer je van de reeds gekochte pinautomaat en bespaar je op huurkosten.

De tweede afweging is de grootschaligheid van een evenement. Heb je bijvoorbeeld 20 automaten tegelijk nodig dan kan huren zeker voordeliger zijn. 20 automaten kopen en allemaal handmatig instellen voor 1 evenement is niet erg interessant. Soms kunnen de kosten lager zijn maar de administratieve lasten hoger.

Tot slot is het belangrijk om te kijken naar de gemiddelde transactiebedrag. Veel aanbieders van pinapparatuur zonder abonnement rekenen een procentuele transactietoeslag. Dat betekend vanzelfsprekend dat hoe hoger het transactiebedrag, hoe hoger de kosten.

Toegangskaartjes van 100 euro per stuk voor een luxe evenement afrekenen zou met een Izettle maar liefst 2,75  euro per transactie kosten. Dan is het interessanter om een pinautomaat te huren die 12 tot 24 cent per transactie rekent.

Heb je echte een evenement of bedrijf waarbij de gemiddelde transactiewaarde lager dan 9 euro is dan is het per definitie interessanter om een Sumup of Izettle aan te schaffen. Je bespaard daarmee op aanschaf en op transactiekosten. Daarbij wil ik nog eens aanstippen dat iZettle met het vergelijkbare aanbod de betere service levert.

Conclusie

Een mobiele pinautomaat huren of kopen is uiteindelijk een afweging maken tussen kosten en gebruiksgemak. Ik hoop dat dat met deze blog een stukje makkelijker is geworden. Daarbij wil ik ondernemers vooral adviseren om niet af te zien van een pinautomaat kopen of huren vanwege de kosten of het gedoe.

Pinnen en pinbetalingen zijn steeds meer ingeburgerd aan het raken en nagenoeg ongeacht de bedrijfstak waarin je actief bent bieden ze meerwaarde en meer omzet.