Steeds meer Nederlandse webshops ondersteunen Sofort banking. Het N26 iDeal alternatief. Wat is het en hoe kun je er online mee betalen?

De gratis rekening van de Europese N26 bank wordt steeds populairder onder Nederlanders. Standaard krijg je bij deze rekening ook een gratis prepaid creditcard, maar niet iedereen vind het prettig om met een creditcard online te betalen. (Lees meer over de N26 bankrekening in onze review)

N26 iDeal top-up

n26-idealSinds Maart 2021 ondersteunt N26 iDeal top-ups. Hiermee kun je zonder problemen vanaf elke Nederlandse bank in een paar seconden geld overmaken naar je N26 rekening. Dit is wel beperkt tot maximaal 150 euro per transactie en maximaal 450 euro per maand. Het is een belangrijke stap richting volledig ondersteuning van iDeal.

Voor het betalen in webshops kun je namelijk helaas (nog) geen gebruik maken van iDeal. De introductie van de iDeal top-up functie lijkt echter te suggeren dat N26 nu ook echt iDeal gaat aanbieden.  Tot die ondersteuning er volledig is kun je in webshops betalen met Sofort in plaats van iDeal. We leggen hieronder uit hoe dat werkt.

Europese iDeal varianten

Reden dat N26 tot op heden geen volledige iDeal implementatie heeft is dat N26 actief is in heel Europa en er heel veel verschillende betaalmethoden zijn zoals iDeal. Zo heb je in Frankrijk Cartes Bancaires, in Italie CartaSi, in Oostenrijk EPS, in Duitsland Giropay, in Belgie Bancontact enzovoorts.

Het is voor een bank als N26 kostbaar om al deze methoden te ondersteunen. Daarom koos N26 er tot op heden voor om alleen het iDeal alternatief Sofort te ondersteunen. Waarom Sofort? Dit is een van de weinige iDeal betaalmethoden die wordt geaccepteerd in meerdere landen. Zo kun je met Sofort online betalen in Nederland, Belgie, Spanje, Italië, Polen, Zwitserland, Oostenrijk en Duitsland.

Sofort is een soort iDeal

Het N26 iDeal alternatief Sofort is van oorsprong van het Duitse bedrijf SOFORT AG. In 2013 is dit bedrijf gefuseerd met de Zweedse bank Klarna. Veel mensen kennen de naam van deze bank al van de mogelijkheid Klarna achteraf of Klarna gespreid betalen bij webshops.

Klarna bank is de beheerder en eigenaar van Sofort net zoals het Nederlandse bedrijf Currence eigenaar is van iDeal. Deze beheerders zorgen voor het platform wat kan communiceren tussen de verschillende banken en de webshop. De kosten van een iDeal of Sofort betaling zijn vergelijkbaar en worden bijna altijd vergoed door de webshop. Doorgaans is betalen Sofort dus gratis voor consumenten.

Hoe werkt Sofort?

Sofort werkt bij N26 en andere banken eigenlijk net als N26 iDeal zou werken. Nadat je Sofort hebt geselecteerd als betaalwijze in de webshop wordt je doorverwezen naar een beveiligde omgeving van Klarna. Hierin moet je net als bij iDeal via je eigen bank de transactie bevestigen. We hebben het N26 iDeal proces hieronder in plaatjes weergegeven.

Handig om te weten: Wist je dat je met alle Nederlandse banken ook gewoon met Sofort kan betalen? Kom je dus een Duitse of Belgische webshop tegen met Sofort banking dan kun je gewoon met ING, Rabobank enzovoorts betalen.

n26 ideal

Nog niet bij alle Nederlandse webshops

n26 blackOndanks dat grote betaalproviders zoals Mollie en Sisow standaard Sofort ondersteunen kun je er nog niet bij elke webshop mee betalen. Vermoedelijk omdat er nog te weinig klanten naar vragen. De verwachting is wel dat met meer internationale banken zoals N26 dit snel zal veranderen.

Om dit probleem op te lossen heeft N26 nog een N26 iDeal alternatief, de prepaid Mastercard. Dit is een creditcard zonder limiet of BKR registratie die is gekoppeld aan je N26 bankrekening. Hiermee kun je in alle webshops betalen waar het N26 iDeal alternatief Sofort niet is ondersteund.

Niet alle Nederlanders vinden het even prettig om met een creditcard te betalen maar wist je dat een creditcardbetaling meer zekerheid geeft dan zowel Sofort als iDeal?

Sofort en iDeal niet perfect

Bij zowel iDeal als het N26 iDeal alternatief Sofort zijn betalingen onomkeerbaar. Doe je eenmaal een betaling dan kan je deze net als een bankoverschrijving niet meer terugdraaien. Daarmee zijn Sofort en iDeal ook vooral bedoeld om de website snel en onafhankelijk te informeren dat een betaling is gelukt. Hierdoor kan de webshop gelijk beginnen met verzenden.

Echter wanneer een product niet goed is of niet wordt geleverd kost het vaak veel moeite om je geld terug te krijgen. Je bent immers afhankelijk van of de webshop het geld ook terugstort. Bij een creditcardbetaling is het altijd mogelijk om een betaling te betwisten of terug te laten draaien. Daardoor geeft het tweede N26 iDeal alternatief, een prepaid creditcard meer aankoopbescherming dan Sofort of iDeal.

N26 iDeal alternatief samengevat

N26 iDeal ondersteuning is eindelijk in zicht met de ondersteuning voor iDeal top-ups, helaas werkt dit (nog) niet voor de betaling van webshops. Gelukkig heeft N26 banken 2 prima alternatieven bedacht waarmee je toch veilig en snel online kan betalen. Met Sofort geniet je van dezelfde vertrouwde manier van betalen als iDeal. Helaas hebben nog niet alle webshops dat in de gaten.

Voor alle andere webshops en wat meer aankoopbescherming kun je eenvoudig betalen met de prepaid Mastercard van N26. Deze komt geheel zonder BKR registratie of jaarlijkse kosten en is daarmee ook een prima alternatief voor wie geen normale creditcard wil hebben. Meer weten over N26? Lees hier onze review of bekijk hun website.

Heb je vragen of opmerkingen over deze blog? Laat dan gerust een reactie achter.