Een revolut card aanvragen? Is dat wel een goed idee
Bij de digitale bank Revolut kun je een gratis bankrekening met Revolut card aanvragen. In deze blog kijken we of Revolut de moeite waard is.
Sinds de komst van internetbanken krijgen Nederlanders steeds meer keuze. Zo kun je tegenwoordig niet alleen een bankrekening openen bij ING of ABN AMRO. Er zijn talloze hippe digitale banken waar je vaak een rekening kunt openen, vaak zelfs gratis.
Voorbeelden zijn Revolut en Monese uit Groot-Brittannië, N26 Bank uit Duitsland, Openbank uit Spanje en natuurlijk het Nederlandse Bunq en Knab. Over Openbank, Knab, Bunq en het gratis N26 is al veel te lezen op deze site maar over Revolut hebben we het nog niet gehad. Tijd om te kijken of deze Britse bank de moeite waard is tussen de vele andere techbanken.
Wie of wat is Revolut?
Revolut is op dit moment (begin 2019) formeel is een financieel techbedrijf, in goed Nederlands ook wel elektronisch geldinstituut genoemd. Het bedrijf is opgericht in 2015 door de russen Nikolay Storonsky en Vladyslav Yatsenko in Londen. Beide mannen hadden reeds ervaring in het bankwezen bij onder andere de Zwitserse bank Credit Suisse, de Amerikaanse bank Lehman Brothers en de Deutsche bank.
In 2015 lanceerde Revolut een bank-app op smartphones waarmee de oprichters een eerlijk, wereldwijd platform wilden neerzetten om te bankieren. Je kunt bij Revolut dus niet bankieren via een website maar alleen via een app op iOS of Android. Als Britse bank kon je in het begin alleen een rekening in ponden openen maar sinds 2017 is ook een eurorekening openen mogelijk.
Waarmee Revolut zich met name probeert te onderscheiden is de prijs, zo is een Revolut card aanvragen bij het standaardaccount helemaal gratis. Je betaald dus geen maandelijkse of jaarlijkse kosten voor je rekening op betaalpas. Daarnaast bieden ze de mogelijkheid om voordelig betalingen te doen in vreemde valuta.
Gratis Revolut basic account
Revolut is dus een digitale bank app waar een revolut card aanvragen met bankrekening helemaal gratis is, maar wat kun je dan precies verwachten? Wanneer je de app installeert op je telefoon moet je natuurlijk een aantal gegevens invoeren en wat identiteitsdocumenten uploaden. Een Revolut card aanvragen is verder vrij eenvoudig en in een paar minuten gebeurd.
Eenmaal geactiveerd heb je toegang tot een moderne bankomgeving. Inloggen kan met pincode of vingerafdruk en je hebt toegang tot bij- en afschrijvingen, pasjesbeheer etc. Eigenlijk alles wat je zou verwachten van een bank app.
De dienstverlening is natuurlijk nog vrij eenvoudig, zo heb je een betaalrekening met bankpas en kun je voordelig aankopen doen in vreemde valuta. Optioneel heb je de mogelijkheid voor een betaald pluspakket met wat meer servicemogelijkheden en een verzekeringspakket maar zaken zoals een krediet zijn nog niet mogelijk.
Revolut heeft als online bank natuurlijk geen kantoren en kiest ervoor om ook telefonisch niet bereikbaar te zijn. De klantenservice bereiken kan dus alleen via een chat in de bankapp of via diverse Social media kanalen zoals Twitter en Facebook.
Op het eerste gezicht ziet het er niet slecht uit dus waarom geen gratis revolut card aanvragen? Omdat er helaas toch wat eigenaardigheden zijn bij Revolut, zoals je hieronder kunt lezen.
Een elektronische geldinstelling is geen Bank
Het eerste nadeel van Revolut is dat het geen bank maar een elektronische geldinstelling is. Dit is een nadeel omdat alleen banken onder het Europese depositogarantiestelsel vallen. Hiermee is je spaargeld gegarandeerd tot 100.000 euro veilig dankzij Europese regels bij een eventueel faillissement.
Revolut heeft wel eind 2018 eindelijk een bankvergunning gekregen in Letland maar is nog bezig met allerlei regelgeving en veranderingen. Op dit moment valt je (spaar)geld dus bij Revolut niet onder het Europese depositogarantiestelsel. Dit is zeker een nadeel te noemen omdat de eveneens gratis bank N26 en Openbank wel een echte bankvergunning hebben binnen de EU. Ook Bunq en Knab hebben een volwaardige bankvergunning van de Nederlandse bank.
Wil je zeker weten dat je geld veilig is? Kies dan voorlopig voor een gratis rekening van N26 en Openbank of een betaalde rekening van Bunq of Knab.
Revolut card aanvragen is niet wat je ervan verwacht
Ook wat betreft het pasje bij de rekening heeft Revolut een gekke keuze gemaakt. Zo kun je bij de Revolut card aanvragen kiezen tussen een Visa (prepaid creditcard) of een Maestro (pinpas) pasje. Echter voor Nederlanders is deze keuze een beetje vlees noch vis.
Een Visa Revolut card aanvragen heeft namelijk als nadeel dat niet alle bedrijven in Nederland een creditcard accepteren, bijna iedereen gebruikt immers een pinpas. Zo kun je bij bijvoorbeeld de Albert Heijn helemaal niet met een creditcard betalen. Een pasje waarmee je soms wel en soms niet kan betalen is natuurlijk niet handig.
Kies je echter voor een Maestro revolut card aanvragen dan valt iets geks op. Namelijk dat deze ‘pinpas’ een creditcard nummer en een CVC code heeft. Handig denk je, dan kan ik er ook online mee betalen. Helaas is deze mogelijkheid geblokkeerd omdat het een Maestro en geen Mastercard is.
Online aankopen zijn een uitdaging
Nu denk je wellicht, dat is toch geen probleem, met een gewone pinpas kan ik in ieder geval overal pinnen. Dat klopt, maar omdat Revolut een Britse bank is duren bankoverschrijvingen soms wel 2 werkdagen. Dat betekend dus dat je met alleen de Maestro pas lastig online aankopen kunt doen omdat je geen creditcardnummer hebt.
Niet handig dus, Revolut biedt overigens een mogelijkheid om tegen bijbetaling zowel een Maestro als een Visa pasje aan te vragen. Wij hadden echter liever gezien dat Revolut het oploste zoals N26 en Openbank. Deze banken geven Nederlandse klanten standaard een gratis pinpas + een gratis (virtuele) mastercard.
Revolut heeft het zichzelf moeilijk gemaakt
Een ander probleem van Revolut is dat ze het zichzelf moeilijk hebben gemaakt. Zo kun je wat betreft lenen en investeren nog niet zoveel maar zit de app net als bij Bunq vol met allerlei gekke extra’s. Denk aan een persoonlijke conciërge service die je helpt om hotels te boeken. Een offer sectie met aanbiedingen, verzekeringspakketten en de mogelijkheid om rechtstreeks in bank app cryptocurrency te kopen.
Voor de meeste gebruikers zijn dit echter geen belangrijke extra’s. Die willen een revolut card aanvragen omdat het handig is als tweede rekening. Voor op vakantie of bij online aankopen. Dan zijn de scherpe wisselkoerstarieven een mooie en handige bonus, maar de rest gebruik je niet.
Echter door al deze extra’s is de app erg complex geworden en loopt de service achter. Zo moet je bij Revolut regelmatig een werkdag wachten voor je een antwoord krijgt van de klantenservice. Niet acceptabel als er bijvoorbeeld geld kwijt is. En dat gebeurd nog al eens als we de recente topics op hun eigen forum mogen geloven.
Revolut investeert dus veel geld en tijd in (nutteloze) extra’s waardoor de basiszaken zoals betalingen verwerken en de klantenservice niet op orde zijn.
Politieke overwegingen
Een laatste argument tegen Revolut zijn politieke overwegingen. Het betreft hier een Britse bank die wordt bestuurd door een aantal Russische ondernemers. Nu ben ik zelf absoluut geen voorstander van bedrijven een stempel opdrukken vanwege hun vestigingsplaats of de nationaliteit van hun CEO maar de realiteit is dat dit wel aanleiding geeft tot zorgen.
Brexit
Ondanks dat de Brexit inmiddels heeft plaatsgevonden is nog onduidelijk wat de gevolgen hiervan zijn. De verwachting is dat de Britten de komende jaren veel regelgeving zullen veranderen die niet of minder aansluit op Europse regelgeving. Daarmee is de dienstverlening bij een Revolut card aanvragen minder gegarandeerd in de toekomst dan bij Europese banken. Het ontbreken van het Europese depositogarantiestelsel is hier al een goed voor beeld van.
DST Global
Een tweede punt is dus de Russische oprichters. In april 2018 ontvingen zij namelijk volgens de Wikipedia pagina van Revolut een flinke investering van investeringsmaatschappij DST Global. Deze firma wordt geleid door iemand die hechte banden heeft met het Kremlin. Dit betekend natuurlijk niet dat Revolut gelijk onbetrouwbaar is, maar net als de Brexit is het wel iets om in je achterhoofd te houden bij een Revolut card aanvragen.
Conclusie, wel of geen revolut card aanvragen?
Ik heb inmiddels een hoop verschillende bank apps uitgeprobeerd en mijn indrukken van de Revolut app zijn zeker niet slecht. Het werkt in de basis redelijk goed, ondanks de kritieken hierboven. Bovendien kun je ook weer niet te hard klagen over een gratis bankrekening.
Toch kan ik Revolut op dit moment niet aanraden. Mijn belangrijkste argument hiervoor is de lakse klantenservice. Deze reageert vaak pas een dag later en als ik een probleem heb met mijn geld wil ik gewoon onmiddellijk worden geholpen. Daarnaast blijf ik geen fan van het app-only model wat ook Bunq gebruikt. Liever heb ik dat je net zoals bij Openbank, N26 en Knab ook nog kunt internetbankieren via de browser. Valt je telefoon dan een keer kapot kun je in ieder geval nog bij je geld.
Ook de klantenservice is bij deze banken beter. Zo kun je Knab en Openbank standaard telefonisch bereiken, 7 dagen per week en reageert de N26 service een stuk sneller dan bij Revolut. Optioneel kun je bij N26 bovendien telefonische support krijgen bij hun plus abonnementen.
Teveel onzekerheid
Dat brengt me tot de kern van de zaak, een Revolut card aanvragen geeft op dit moment gewoon teveel onzekerheid. De onzekerheid van het ontbreken van een garantiestelsel, de brexit, de trage klantenservice en de afhankelijkheid van 1 apparaat.
Daarom ben je op dit moment gewoon veel beter af bij N26. Net als een Revolut card aanvragen is dit ook bij N26 gratis, maar je krijgt wel 2 pasjes. Daarnaast een klantenservice die binnen een uurtje reageert, dekking door het Europese depositogarantiestelsel en een internetbankieren website als bonus. Meer over N26 lees je ook in onze N26 review.
Ook Openbank is een interessante optie. Net als bij N26 krijg je hier zowel een gratis Mastercard en Pinpas en bovendien 0.20% rente op de spaarrekening. Daarnaast kent Openbank dus een telefonische klantenservice en dekking tot het depositograntiestelsel. Meer over Openbank kun je lezen in onze Openbank ervaringen.
Wel ben ik benieuwd waar Revolut over een jaar staat. Hun visie is duidelijk anders dan die van andere banken en als ze hun zaken op orde krijgen kunnen ze in de toekomst wellicht wel een interessante bank worden voor de Nederlandse consument.
Pietertje
Beste geldburger,
naar mijn mening is er niet Eerlijk gekeken naar de mogelijkheden van revolut in vergelijking met andere banken.
ja, er zijn negatieve punten bij deze bank maar meer voordelen dan bij andere banken.
Na heel veel reviews en websites bestudeerd te hebben heb ik voor revolut gekozen.
Zelf heb ik bij een andere nederlandse bank een rekening nummer met betaalpas en creditcard.
Bij revolut heb ik een maestro Card a 7 euro aangevraagd en een visa aangevraagd a 7 euro, verder kost het niets.
Geld storten gaat heel makkelijk en staat direct op je rekening als je dit met creditcard doet, ook kan er een automatische aanvulling plaats vinden als het bedrag onder je gekozen bedrag komt.
Betalen in het buitenland is geheel zonder koersopslagen als je per maand maar onder de 6000 blijft, een redelijk hoog bedrag vind ik zelf.
De bankgarantie van 100.000 is Voor mij geen probleem omdat het meeste geld bij mijn nederlandse bank staat en ik deze bank enkel gebruik in het buitenland met vreemde valuta, waar revolut ook Voor bedoeld is.
Klantenservice is bijna niet nodig omdat in de app een zeer goede zoekmachine zit voor al je vragen, ik heb hier alle vragen beantwoord gekregen, Problemen zijn bijna niet mogelijk, je stort geld en geeft het uit, wat kan er mis gaan?
Ook dat je afhankelijk bent van 1 Apparaat klopt niet zo heb ik Mijn account geactiveerd op meerdere Apparaten.
Ook de virtuele kaarten zijn zeer handig bij online betalingen, Zodra je een melding van een bedrijf krijgt dat hun database gehacked is kun je deze verwijderen en weer een nieuwe toevoegen.
Ook kun je per Kaart een limiet instellen en opties aan of uit zetten (magneet strip, contactloos en online betalen)
Ik had Liever gezien dat jullie het product beter bekeken hadden dan hadden er geen fouten in jullie review gezeten.
Voor mensen die twijfelen, bekijk En vergelijk de websites van de banken goed en bedenk zelf waarvoor je het wil gaan gebruiken en kies dan de juiste bank voor jou.
Groet,
Pietertje
Geldburger
Beste Pietertje,
Bedankt voor je uitgebreide reactie en leuk om te horen dat je tevreden bent over Revolut. Je vind dat er fouten in onze review zitten en van mening bent dat wij het product beter hadden moeten bekijken. Ik ben het daar niet helemaal mee eens, omdat veel van de problemen die wij beschreven in de review wel gewoon kloppen.
Revolut heeft geen dekking van het depositogarantiestelsel en er is nog steeds onzekerheid over de Brexit. Ook kosten de pasjes bij Revolut geld terwijl ze bij concurrent N26 gewoon helemaal gratis zijn. Verder is er op het internet veel te vinden over de problemen rondom de klantenservice van Revolut – dat is niet iets wat wij zomaar schrijven. Dat jij persoonlijk de klantenservice nog niet nodig hebt gehad betekend natuurlijk niet de klantenservice goed functioneert of dat er niets fout kan gaan. Er zijn wel degelijk verhalen van Revolut over geblokkeerde rekeningen of missende betalingen. Dit gebeurd bij elke bank natuurlijk wel eens, maar als je zoekt via Google kom je dit toch vaker tegen bij Revolut.
Dat betekend natuurlijk niet dat Revolut onbruikbaar is als bankrekening, zoals wij schreven heeft Revolut veel potentie om een goede bank te worden. Echter op dit moment met de problemen rondom de klantenservice en de onzekerheid rondom de voortdurende Brexit in het achterhoofd kies je beter voor de gratis N26 bankrekening.