N26 Smart is het nieuwste bankpakket van N26 en ideaal kosten te delen met vrienden of familie. Lees over de voor- en nadelen van N26 Smart.

Korte samenvatting voor drukke lezers

n26 smartDe gratis rekening van N26 is absoluut de moeite waard. Je krijgt namelijk zonder enige kosten niet alleen een  bankrekening met fijne bankieren app maar ook een debit Mastercard. Deze Mastercard is goedkoper in gebruik dan veel ‘gewone’ creditcards en komt bovendien zonder lastige kredietcontroles of vervelende BKR registraties. Een pinpas in creditcardvorm zegmaar.

Het nieuwe betaalde N26 Smart abonnement geeft daarbij voor 4,90 euro per maand nog enkele extra’s. De belangrijkste functie is daarbij Shared spaces, waarmee je tot 10 spaarrekeningen kunt delen met andere N26 gebruikers. Dit geeft unieke mogelijkheden voor huisgenoten, vriendengroepen, collega’s en zakenrelaties om kosten te delen zonder het gedoe van tikkie’s, appjes en bankoverschrijvingen. Zeker de moeite waard als je er gebruik voor hebt.

Lees voor meer informatie de rest van deze blog of kijk op de N26 website.

Wie of wat is N26?

n26 logoN26 is een van oorsprong Duitse bank die in 2013 is opgericht in Berlijn, die als een van de eerste banken actief is geworden in heel Europa. Van Italië tot Zweden kun je er volledig online een bankrekening openen en dus ook vanuit Nederland.

N26 wordt gereguleerd door de Duitse toezichthouder Bafin en valt daarmee net als Nederlandse banken onder het Europese depositogarantiestelsel. Hiermee is je (spaar)geld tot € 100.000 gedekt in het geval van een faillissement of een ander incident. N26 is dus een veilige, internationale online bank. Maar wat zijn nu de voordelen om klant te worden van N26?

N26 rekening gratis

Het grootste voordeel van N26 ten opzichte van Nederlandse banken is dat het volledig gratis is. Zo kun je een volledig gratis bankrekening openen inclusief gratis pinpas, creditcard en toegang tot internetbankieren. Naast de lage kosten heeft N26 nog enkele andere voordelen ten opzichte van ‘klassieke’ banken zoals ING of de Rabobank.

Zo krijg je bij het gratis N26 account een debit Mastercard, dit is een creditcard die werkt als een pinpas. Je hebt dus geen kredietlimiet, geen rente en geen lastige BKR codering. Een groot voordeel is daarbij dat deze kaart ook nog eens goedkoper is in gebruik. Zo betaal je bijvoorbeeld bij een Rabobank creditcard soms wel tot 4% wisselkoersopslag terwijl dit bij N26 maar 1,6% is. Ook contant geld opnemen is met de N26 Mastercard goedkoper dan veel andere creditcards.

Een compromis

Dankzij de voordelige Mastercard is N26 vooral handig voor wie regelmatig op reis is of graag online aankopen doet. De zeer fijne internet bankieren app met uitgebreid pasbeheer is daarbij zeker een mooie toevoeging. Hierdoor is N26 ook prima bruikbaar als dagelijkse bankrekening. Toch kent het gratis N26 account nog wel wat beperkingen.

Zo kun je bijvoorbeeld niet meerdere rekeningen openen zoals bij veel andere banken wel kan. Ook is de support alleen bereikbaar via een in-app chat en niet via de telefoon om kosten te besparen. Tot slot heeft de N26 Mastercard geen aanvullende verzekeringen die je bij andere creditcards soms wel krijgt. Daarmee is het gratis N26 account een supermooi product maar wel een compromis.

N26 Smart account

Op zich is dat logisch want een bank kan natuurlijk niet alles gratis doen. Om klanten die meer willen tegemoet te komen heeft N26 dan ook diverse betaalde pakketten met extra functionaliteit. Tot voor kort was echter de goedkoopste optie het N26 You pakket voor 9,90 euro per maand. Dat pakket kwam wel met allerlei extra’s zoals een verzekeringspakket maar het is niet goedkoop voor een bankrekening en vooral gericht op vliegreizigers.

Daarom heeft N26 recent het N26 Smart pakket geïntroduceerd. Dit pakket is meer gericht op de dagelijkse bankzaken en daardoor voor een stuk grotere groep mensen bruikbaar. Bovendien is dit pakket wat vriendelijker geprijsd met 4,90 euro per maand. Dit is nog steeds wat duurder dan de bankpakketten van veel Nederlandse banken maar je wel wat unieke functies voor terug.

Shared spaces

De meest interessante functie van N26 Smart is shared spaces. Bij N26 kun je namelijk niet meerdere rekeningen aanmaken maar wel spaarpotjes. Je kunt dit het beste zien als een spaarrekening zonder eigen rekeningnummer. Je kunt dus niet rechtstreeks naar een ‘space’  geld overmaken maar je kunt wel je geld budgetteren over meerdere spaces (maximaal 10), spaardoelen maken enzovoorts.

Wat het echter interessant maakt is dat je met N26 smart deze spaces kan delen met andere N26 gebruikers, ook de gratis gebruikers. Die kunnen er vervolgens weer geld naartoe boeken of er geld van opnemen. Daarmee is het een soort moderne versie van een gedeelde rekening met heel veel mogelijkheden. Zo kun je een space delen met een vriendengroep voor biertjes, met huisgenoten voor onkosten. Je kunt zelfs zakelijk spaces delen met bijvoorbeeld collega’s of zakenrelaties.

Telefonische ondersteuning

Shared spaces spreekt mij het meest aan uit het N26 smart abonnement. Ik heb het uitgetest met vrienden en het werk zoveel handiger dan elkaar een tikkie sturen of geld naar elkaar overmaken. Gewoon een vast potje waarin je kosten met elkaar kan delen en je ziet precies wie wat heeft bijgedragen of opgenomen.

Daarnaast kent N26 smart echter nog andere extra’s. Zo is er bijvoorbeeld telefonische ondersteuning zodat makkelijker terecht kan bij de klantenservice met een probleem. Daarnaast kent N26 Smart nog een aantal kostenvoordelen. Zo kun je bijvoorbeeld 5x per maand gratis geld opnemen, ook in het buitenland of in vreemde valuta. Daarnaast betaal je geen wisselkoersopslag voor internationale betalingen.

N26 Perks

Tot slot krijg je met N26 smart toegang tot het N26 Perks programma. Je kunt dit het beste zien als een soort kortingsprogramma exclusief voor N26 leden. Om de zoveel tijd heeft N26 een samenwerking met een of meerdere bedrijven waar je korting of een speciale aanbieding kunt krijgen. Deze aanbiedingen verschijnen op de N26 website en in de N26 app.

Hoewel er soms echt leuke aanbiedingen tussen zitten vind ik dit meer een extraatje. De aanbiedingen wisselen namelijk niet zo vaak en zijn niet zo interessant dat ik er maandelijks geld voor zou betalen. Maar het is leuk dat er het erin zit.

Is N26 smart het waard?

N26 Smart is met € 4,90 p/m niet het goedkoopste bankpakket maar wel een bankpakket met enkele bijzondere mogelijkheden. Zo zijn de shared spaces behoorlijk uniek en is er geen enkele Nederlandse bank die een vergelijkbare functionaliteit heeft. Er zijn alleen gedeelde rekeningen voor partners en stelletjes. Beperkt tot maximaal 2 personen en lang niet zo flexibel in gebruik.

Zeker voor mensen die regelmatig kosten delen met vrienden/huisgenoten/collega’s of bijvoorbeeld een sportclub kan dit een ideale oplossing zijn. Vooral ook omdat maar 1 persoon een betaald abonnement hoeft te nemen. Daarnaast is N26 in zijn algemeenheid voordelig met vreemde valuta. Doe je dus wel eens een aankoop op een buitenlandse website of ben je wel eens buiten de Eurozone dan verdienen de kosten van N26 Smart zich snel terug.

De verschillen tussen de N26 abonnementen

N26 Standaard – Gratis

Het gratis account van N26. Hierbij krijg je een gratis bankrekening, pinpas en debit Mastercard. Ook heb je toegang tot internetbankieren via website en app en krijg je 1 space, je kunt deze echter niet delen met anderen. Wel krijg je een zeer scherpe wisselkoersopslag en maandelijks gratis geldopnames in waardoor N26 vooral handig is voor online aankopen en als vakantierekening. Bekijk de N26 website voor meer informatie.

N26 Smart – € 4,90 p/m

Met het Smart abonnement krijg je naast alles van N26 standaard toegang tot maximaal 10 spaces die je ook kunt delen met andere N26 gebruikers. Daarnaast krijg je maandelijks meer gratis geldopnames, telefonische ondersteuning en toegang tot het N26 Perks programma.

N26 You – € 9,90 p/m

Met N26 You krijg je alles uit het N26 Smart abonnement en daarbij een verzekeringspakket. Hiermee ben je onder andere gedekt tegen medische kosten in het buitenland, verlies of vertraging van bagage, compensatie bij vluchtvertraging en een annuleringsverzekering. Ook zijn ongelukken tijdens winstersport en schade aan een huurvoertuig (auto, fiets of scooter) gedekt.

N26 Metal – € 16,90 p/m

N26 Metal is het meest luxe abonnement van N26 en is er vooral voor de exclusiviteit. Zo krijg je bij N26 metal een luxe metalen Mastercard en exclusieve partneraanbiedingen. De inhoudelijke meerwaarde ten opzichte van N26 You is beperkt, je krijgt alleen een extra telefoonverzekering. Voor de rest is het pakket vergelijkbaar met N26 You.

Handig om te weten; alle N26 abonnementen zijn tegen dezelfde voorwaarden en prijzen ook beschikbaar voor zakelijke gebruikers onder het N26 Business label. Dit is echter alleen bedoeld voor freelancers en ZZP’ers.

N26 Smart blog conclusie

Het is goed om te zien dat N26 met de introductie van N26 Smart een wat laagdrempeliger abonnement introduceert. Wat mij betreft is het N26 You pakket wat aan de dure kant voor enkel een bankrekening met een verzekeringspakket. Dit is alleen interessant als je echt veel op reis bent.

N26 Smart geeft echter voor de helft van het geld de belangrijkste voordelen van het N26 You pakket; toegang tot shared spaces, betere en snellere telefonische ondersteuning en de gunstige tarieven voor vreemde valuta en contant geld opnames vergeleken met ‘gewone’ creditcards. Daarmee heeft N26 zeker een goede prijs/kwaliteitsverhouding.

 Twijfel je echter nog of dit de moeite waard is? Start dan gerust met het gratis N26 account. Dit kost namelijk helemaal niets een geeft al wel een hele hoop mooi diensten en functies waar je gebruik van kunt maken, een absolute aanrader. Lees voor meer informatie ook onze uitgebreide N26 review van het gratis basisaccount of kijk op de N26 website.