Paypal rekening openen? Bekijk hier betere en voordelige alternatieven
Veel mensen willen een Paypal rekening openen maar de Paypal kosten zijn vaak erg hoog. In deze blog 3 andere opties voor online betalen.
Samenvatting voor drukke lezers
Paypal was jarenlang een goede keuze voor een gratis rekening waarmee je betrouwbaar online in het buitenland kon betalen. Inmiddels is Paypal echter ingehaald door verschillende internetbanken uit Europa zoals N26, Openbank en Transferwise die een gratis bankrekneing aanbieden.
Deze banken bieden vaak meer zekerheden, denk aan dekking van je rekeningsaldo door het depositogarantiestelsel wat bij Paypal ontbreekt. Het productaanbod is beter, zo krijg je bij al deze banken ook een gratis betaalpas zodat je ook offline kunt betalen. Ook is de klantenservice vaak beter en sneller bereikbaar. Tot slot rekenen deze banken aanzienlijk lagere kosten voor wisselkoersopslag en acceptatiekosten voor webshops zelf ook gunstiger.
Daarmee is een Paypal rekening openen achterhaald. Wil je een creditcardnummer zonder gedoe dan is de gratis debit Mastercard van N26 een ideale keuze. Voor wie bezorgd is over creditcardfraude heeft Openbank een interessante oplossing met virtuele creditcards. Tot slot is Transferwise marktleider op het gebied van vreemde valuta accounts en overboekingen. Lees voor meer informatie verder in deze blog of bekijk de Paypal website.
De achtergrond van Paypal
Paypal is een Amerikaans online betaalsysteem opgericht in 1998 onder de naam Confinity. In 2001 wijzigde de naam naar Paypal. Paypal is vooral bekend geworden nadat het in 2002 de veilingsite Ebay overnam die overigens in 2015 weer zelfstandig werd.
Recent was Paypal in het nieuws door de overname van het Zweedse bedrijf iZettle wat kassasystemen in pinautomaten verkoopt aan ondernemers. Paypal is inmiddels wereldwijd actief als intermediair voor online en mobiele betalingen met vele miljoenen klanten.
Een gratis Paypal account
Het interessante aan een Paypal rekening openen is dat het gratis kan met alleen een e-mail adres. Dit account kun je vervolgens gebruiken voor online betalingen bij webshops of om geld over te maken naar andere Paypal klanten. Paypal is vooral handig als alternatief voor creditcardbetalingen omdat je geen creditcard hoeft te hebben of je creditcard gegevens niet hoeft te delen met de webshop.
Je kunt je Paypal account namelijk eenvoudig opwaarderen via een gekoppelde bankrekening, een gekoppelde creditcard of via een iDeal betaling. Paypal is daarom vooral handig voor gebruik in buitenlandse webshops. Deze accepteren namelijk vaak niet de typisch Nederlandse betaalmethode iDeal. Veel Nederlanders hebben daarbij geen creditcard of vinden het gebruik ervan niet veilig genoeg.
Aankoopbescherming
Paypal is dus vooral praktisch voor aankopen bij buitenlandse webshops of om geld te sturen naar mensen die geen Europees bankrekeningnummer hebben. Een extra voordeel daarbij is de standaard aankoopbescherming van Paypal. Hiermee kun je een terugstorting krijgen van Paypal als het aangekochte product niet voldoet aan de verwachtingen.
Dit kan een voordeel zijn ten opzichte van iDeal en creditcards. iDeal is namelijk een onomkeerbare betaling en je hebt geen enkele mogelijkheid om bij Currence (de eigenaar van iDeal) je geld terug te vragen of een dispuut te openen. Bij een creditcard kun je wel voor elke transactie een stornering aanvragen maar dit is vaak moeilijker en duurt langer. Ook vragen sommige banken vooraf om onderzoekskosten.
Voordelig of toch niet?
Een Paypal rekening openen lijkt dus een goed idee. Helemaal gratis en je krijgt ook nog eens aankoopbescherming. Toch is Paypal niet zo voordelig als het lijkt. Zo zijn er geen Paypal kosten voor Paypal klanten maar wel flinke kosten aan webshops en winkels. Die betalen tot wel 3,4% van het transactiebedrag, wat veel meer is dan een creditcard of een iDeal transactie.
Hierdoor accepteren ook niet alle webshops Paypal of vragen ze soms een extra toeslag. Ook rekent Paypal een relatief hoge wisselkoersopslag bij aankopen in vreemde valuta. Dit kan variëren van 2,5 tot 4% en is wederom hoger dan de tarieven van veel creditcards of banken. Tot slot betaal je € 12 als je de rekening niet gebruikt.
Geen volwaardige bankrekening
Een tweede nadeel is dat Paypal rekening openen eigenlijk geen volwaardige rekening is. Je krijgt immers geen pasje en je kunt dus ook niet zomaar betalen in fysieke locatie zoals een restaurant of bij een tankstation. Binnen Nederland is de acceptatie bij webshops ook nog eens vrij slecht door de populariteit van het veel goedkopere iDeal.
Een derde belangrijk nadeel is dat Paypal niet gedekt is door het Europese depositogarantiestelsel. Dit betekend dat tegoeden op je Paypal rekening niet zijn gedekt bij een mogelijk faillissement zoals wel het geval is bij veel banken.
Paypal is dus vooral handig voor die ene aankoop in het buitenland of om regelmatig geld te sturen naar mensen in het buitenland. Echter dan gaat het vaak om grotere bedragen en beginnen de hoge wisselkoers Paypal kosten flink op te lopen. De vraag is dus, wat is nu eigenlijk de meerwaarde van een Paypal rekening openen? En zijn er geen goede alternatieven?
Niet langer de enige optie
Jarenlang was een Paypal rekening openen eigenlijk de enige optie voor wie zonder creditcard of teveel gedoe internationaal geld wilde overmaken. Gelukkig zijn er door de komst van internetbankieren en technologie steeds meer alternatieven voor Paypal zoals internetbanken die vaak volwaardiger en goedkoper zijn.
Zo kun je bij de online bank N26 een volledig gratis bankrekening krijgen met prepaid Mastercard. Dit is een Mastercard die werkt als een pinpas. Dus geen kredieten of limieten maar wel het gemak van een creditcardnummer. Voor wie bezorgd is over online fraude is er Openbank, waar je volledig gratis meerdere virtuele creditcards kan aanmaken en beheren om misbruik te voorkomen.
Tot slot kun je bij de online bank Transferwise kosteloos rekeningen openen in vreemde valuta en zo wisselkosten helemaal vermijden. Al deze banken rekenen lagere wisselkosten dan de Paypal kosten en zijn bovendien door het fysieke pasje ook bruikbaar als volwaardige bankrekening of creditcard. Hieronder kijken we in meer detail naar deze alternatieven voor een Paypal rekening openen.
Bankrekening met gratis Mastercard bij N26
Het eerste alternatief voor Paypal is de online bank N26. Hier kun je volledig gratis een bankrekening openen inclusief pinpas en gratis debit Mastercard. Het belangrijkste verschil tussen deze Mastercard en ‘echte’ creditcards is dat er geen kredietlimiet of BKR codering is. Je kunt dus alleen uitgeven wat er op de rekening staat net als bij een pinpas.
Het nadeel is dat je uitgaven zelf voor moet schieten maar het voordeel is dat je geen vervelende BKR notering of ingewikkelde inkomenstoetsing krijgt. Ook zijn debit Mastercards aanzienlijk goedkoper dan gewone Mastercards in gebruik. Zo rekent N26 slechts 1.6% koersopslag terwijl dit bij een ABN AMRO of Rabobank creditcard snel 4% is.
Ook kun je met de N26 Mastercard 3x per maand gratis geld opnemen wat met een Paypal rekening openen helemaal niet kan en bij de grote banken vaak meerdere euro’s per geldopname kost. Het enige nadeel is dat N26 geen uitgebreide aankoopbescherming biedt zoals Paypal maar je kunt wel een reguliere chargeback aanvragen bij aantoonbare oplichting. Optioneel kun je tegen betaling wel een verzekeringspakket afsluiten bij N26 met onder andere uitgebreide garantie op online aankopen. Daarmee is N26 een volwaardig en voordelig alternatief voor Paypal, bekijk voor meer informatie de N26 website of onze N26 review.
Virtuele creditcards bij de online Openbank
Ben je toch bezorgd over mogelijke creditcardfraude dan is Openbank een interessant alternatief voor Paypal. Bij Openbank krijg je naast een volledig gratis bankrekening + pinpas namelijk toegang tot virtuele creditcards. Dit zijn digitale creditcardnummers zonder fysieke pas. Je kunt hiermee dus niet afrekenen in winkels maar wel in webshops.
Het handige is daarbij dat Openbank je de mogelijkheid geeft om meerdere virtuele creditcards aan te maken. Ook kun je elke virtuele creditcard apart opwaarderen en ook een dagelijkse of een maandelijkse uitgave limiet meegeven om misbruik te voorkomen. Zo kun je bijvoorbeeld een apart creditcardnummer gebruiken voor Netflix en een apart creditcardnummer voor een Chinese webshop.
Net als N26 zijn de gebruikskosten en wisselkoers opslag daarbij lager dan Paypal terwijl je er meer mee kunt. Je krijgt namelijk net als bij N26 een volwaardige bankrekening met pinpas en garantie van het depositogarantiestelsel. Ook hoef je geen geld over te maken met iDeal of een bankrekening te koppelen, je kunt gewoon eenvoudig geld overboeken. Openbank is daarmee zeker een interessant alternatief voor een Paypal rekening openen. Bekijk ook onze Openbank review.
Transferwise voor vreemde valuta
Tot slot is Transferwise interessant voor wie veel uitgaven of transacties doet in vreemde valuta. Openbank en N26 zijn hierin namelijk goedkoper dan Paypal en de grote Nederlandse banken maar ze rekenen nog steeds een klein bedrag aan wisselkosten. Wil je deze kosten volledig vermijden dan is Transferwise een interessante optie.
Deze Britse online bank geeft de mogelijkheid om een account aan te maken in verschillende vreemde valuta. Zo kun je bijvoorbeeld een account in Amerikaanse dollars aanmaken waardoor je bedragen kunt versturen en ontvangen in vreemde valuta. Daarmee hoef je niet meer voor elke transactie geld te wisselen en kun je op de lange termijn veel kosten besparen.
Handig is daarbij dat Transferwise je ook een fysieke Mastercard geeft waarmee je ook uitgaven kunt doen in fysieke winkels. Transferwise kent wel twee kleine nadelen; zo krijg je geen pinpas wat de rekening minder bruikbaar maakt binnen Nederland. Daarnaast valt Transferwise net als Paypal niet onder het depositogarantiestelsel (bij N26 en Openbank wel) waardoor je (spaar)geld niet gedekt is in het geval van een faillissement. Toch kan Transferwise voor een specifieke doelgroep veel voordeel geven, meer daarover kun je ook lezen in onze Transferwise review.
Paypal rekening openen conclusie
Een gratis paypal rekening openen klinkt leuk en voor lange tijd was het ook de beste keuze. Tegenwoordig zijn er echter allerlei online banken zoals N26, Openbank en Transferwise die meer mogelijkheden bieden en ook meer zekerheden tegen minder kosten.
Wil je het gemak van een creditcard en gunstige koersopslag zonder hoge kosten of administratief gedoe zoals een BKR registratie? Dan is N26 een hele mooie optie voor een gratis tweede bankrekening met debit Mastercard. Als uitgavenbeheer en fraudepreventie hoog op je wensenlijstje staan zijn de virtuele creditcards van Openbank ideaal, de gratis bankrekening is een mooie bonus.
Beide banken hebben weliswaar niet zo’n uitgebreide aankoopbescherming als Paypal maar een chargeback kan altijd aangevraagd worden in tegenstelling tot bij een iDeal betaling. Bovendien vallen beide banken wel onder het depositogarantiestelsel wat meer zekerheid geeft over je rekeningtegoeden. Voor vreemde valuta is Transferwise een goede keuze.
Samengevat is een Paypal rekening openen achterhaald door de hoge Paypal kosten en vooral het ontbreken van een fysieke betaalpas en een depositogarantiestelsel. Wil je toch meer weten over Paypal? Bekijk dan hier de Paypal website.