In deze blog meer informatie over de nieuwe easyPlans van online bank Bunq zoals easyTravel, easyMoney en easyGreen.

bunq heeft de afgelopen jaren al meermaals hun abonnementen en pakketten omgegooid. Vorige week kwam ze opnieuw met een verandering, ditmaal een naamswijziging van hun pakketten. Blijft het bij een naamswijziging of kunnen we meer veranderingen verwachten bij bunq? Je leest het in deze blog.

Korte samenvatting van deze blog

bunq easyplansVoor nu lijken de nieuwe easyPlans van bunq vooral een naamswijziging. Maar het lijkt logisch dat dit een eerste stap is naar meer inhoudelijke veranderingen. Daarmee zet bunq zijn wispelturige strategie voort waarbij de afgelopen maanden en jaren voortdurend pakketten zijn aangepast, zijn verdwenen of duurder zijn gemaakt. Deze onduidelijke strategie samen met de wisselende ervaringen van de klantenservice zorgt ervoor dat bunq momenteel geen aanrader is.

Immers verwacht je van een bank een stukje stabiliteit en betrouwbaarheid. Dat is jammer want de kernwaarden van bunq; innovatie, keuzevrijheid en duurzaamheid zijn drie dingen waar wij zeker achter staan. Voor nu zijn er echter betere en vooral betrouwbaardere alternatieven.

easyTravel klanten (voorheen bunq Travelcard) zijn beter af bij N26 (zie ook onze N26 review). easyMoney gebruikers (voorheen bunq Premium) kunnen beter kiezen voor Openbank (lees ook onze openbank ervaringen). Wie vooral duurzaamheid belangrijker vind heeft een betere keuze aan Triodos, hoewel easyGreen (voorheen bunq superGreen) geen echt slecht product is (meer info in onze superGreen blog) of op de bunq website.

Identiteitscrisis

bunq heeft al jaren moeite met het vinden van de juiste strategie en lijkt een beetje last te hebben van een identiteitscrisis. bunq begon in 2015 als goedkope online bank waarbij je alleen betaalde voor je gebruik. Omdat dit niet genoeg opleverde gooide bunq hun prijsmodel een paar jaar later drastisch om en moest je minimaal 8 euro per maand gaan betalen.

Daarmee werd bunq van een van de goedkoopste bank een van de duurste banken, tot frustratie van bestaande klanten. bunq gaf aan dat dit nodig was om winst te maken en dat bunq nooit bedoeld was als budget bank maar meer als technologische bank met een IT achtergrond. bunq zet de laatste jaren dan ook vooral in op vernieuwing en innovatie en minder op kostenbesparing.

Unieke app

bunq iconEn het is waar dat bunq tal van unieke features en mogelijkheden heeft die andere banken niet hebben. Denk bijvoorbeeld aan 2 pincodes per pas, virtuele creditcards, rekeningen delen met anderen maar ook zeer uitgebreid pas- en incassobeheer. Je betaald dus veel bij bunq maar je krijgt er ook veel voor terug.

Toch lijkt bunq ook met de premium prijs van 8 euro per maand niet voldoende winst te maken. Hoewel het aantal klanten de afgelopen jaren toeneemt neemt ook hun jaarlijkse verlies toe. Om klanten te lokken en meer omzet te genereren kwam bunq dan ook met allerlei ideeën en diensten het afgelopen jaar.

Rente, reizen en groen bankieren

Zo krijg je sinds vorig jaar 0,29% rente op je bunq betaalrekening met bunq massinterest, echter alleen over de eerste 10.000 euro saldo. Je kunt dus maximaal 27 euro rente krijgen op jaarbasis terwijl bunq Premium (nieuwe naam easyMoney) minstens 96 euro per jaar kost. Dit is dus meer een sigaar uit eigen doos.

Wel interessant is de Bunq travelcard (nieuwe naam easyTravel), een gratis Mastercard zonder bankrekening waarmee je goedkoop in vreemde valuta kan betalen. Hiermee hoopt Bunq mensen te trekken die daarna overstappen op een volwaardig bankaccount. Tot slot kwam bunq met Bunq Supergreen (nieuwe naam easyGreen) een peperduur bankpakket van 17,99 euro per maand waarmee je co2 kunt compenseren. Of dit het geld waard is lees je in onze bunq Supergreen review.

Technologische innovatie of verandering

Niet alleen kwam Bunq met allerlei nieuwe diensten en namen zoals de easyPlans. Ook op technisch vlak veranderd Bunq continu om hun diensten te verbeteren. In eerste instantie ging het daarbij vooral om de toevoeging van innovatieve, nuttige features zoals iDeal betaallinks, instant payments en virtuele creditcards.

Echter de laatste maanden lijkt bunq vooral bezig met veranderen om het te veranderen. Zo hebben ze hun goedwerkende, gebruiksvriendelijke bankapp volledig vernieuwd. Daarbij kregen klanten echter geen nieuwe functies maar zit de app nu wel vol reclame van bunq en onnodige menu’s en is de klantenservice verslechterd. Ondanks veel kritiek van gebruikers heeft bunq hier sindsdien niets aan verbeterd.

De toekomst met easyPlans

De nieuwe easyPlans van bunq lijken daarmee dan ook op de veranderingen in de app; veranderen om het te veranderen. Er veranderd namelijk behalve de naam voorlopig weinig aan de plannen. bunq Travel wordt easyTravel, bunq Premium wordt easyMoney en bunq Supergreen wordt easyGreen.

Het voordeel voor bunq is vooral dat het frisser klinkt en dat ze hiermee oudere pakketten kunnen uitfaseren. bunq premium was namelijk volgens bunq ooit het pakket waar alle functies inzaten, echter met de komst van bunq Supergreen moest je ruim 2x zoveel betalen voor alle functies. Ook bunq Joint, het voordelige pakket voor tweeverdieners is reeds verdwenen. Het lijkt er dan ook vooral op dat easyPlans al die veranderingen uit het verleden moet maskeren of verhullen.

Een bank die het anders doet

Je merkt misschien dat onze toon over bunq wat negatief is. Dat komt omdat bunq begon als bank met mooie woorden; een bank die het anders doet, een bank met een IT achtergrond. Dit sluit ook aan op hun slogan ‘bank of the free’. De afgelopen jaren is echter steeds vaker gebleken dat bunq onbetrouwbaar en onvoorspelbaar is.

Natuurlijk is het logisch dat een beginnende bank, zeker een bank die het anders aanpakt keuzes moet maken. Als dan blijkt dat iets niets winstgevend (genoeg) is, dan moet dat veranderd worden. Dat daarbij soms klantonvriendelijke besluiten worden genomen is jammer maar begrijpelijk. Dit gebeurde bij bunq echter iets te vaak met niet altijd even goede redenen.

Alle banken doen wel iets fout

En dat banken over het algemeen wel eens fouten maken weten we allemaal. Denk aan ABN AMRO die staatssteun kreeg, de Libor rente fraude van de Rabobank en over alle misstappen van de ING hebben we zelfs een complete blog kunnen schrijven. Dus het is blijkbaar lastig om in de bankenwereld goed te doen en dat nemen we bunq dan ook niet zo kwalijk.

Echter die grote banken zoals ABN AMRO en de Rabobank bieden wel stabiliteit. Een voorspelbaar bankproduct waarbij de app niet elke paar weken compleet veranderd, waarbij de prijzen niet elk jaar compleet worden omgegooid. Dat is wat bunq momenteel onaantrekkelijk maakt; ze zijn onvoorspelbaar en met je (spaar)geld wil je dat niet. Je wilt een stabiele, veilige plaats zodat je altijd bij je geld kan.

easyPlans, zelfde verhaal in een ander jasje

De komst van easyPlans lijkt het er niet beter op te maken. Op dit moment zijn de nieuwe hippe namen zoals easyTravel, easyMoney en easyGreen slechts dezelfde pakketten in een ander jasje. Maar gevoelsmatig zou het wel eens het begin kunnen zijn van weer meer onvoorspelbare veranderingen.

Waarbij bijvoorbeeld het gratis easyTravel straks niet meer gratis is of het originele Premium abonnement easyMoney minder functies krijgt ten opzichte van het nieuwe ‘premium’ abonnement easyGreen. Dit zou bunq mogelijk nog duurder maken terwijl het al een van de duurste banken is.

Gemiste kans

Het is ontzettend jammer dat bunq zo wispelturig blijft op het gebied van prijsstelling, de klantenservice en de gebruikservaring van hun bank app. Op papier heeft bunq namelijk veel potentie. Hun app was voor ze hem opnieuw veranderde simpelweg de beste bankapp die ik ooit heb gebruikt, met talloze handige functies van dubbele pincodes tot rekeningen delen met vrienden.

Ook bunq Supergreen (nu easyGreen) is een prachtig idee. Het idee dat je co2 compenseert bij elke uitgaven die je doet vanaf je bankrekening. Maar de uitwerking en vooral marketing is niet helemaal perfect zoals je ook kunt lezen in onze bunq Supergreen blog.

bunq alternatieven

Kortom, bunq is op papier zeker de moeite waard maar op dit moment simpelweg te onvoorspelbaar. Toch nieuwsgierig naar de nieuwe easyPlans van bunq? Bekijk dan hier de bunq website. Op zoek naar een betaalbaar alternatief voor bunq, bekijk dan hieronder 3 alternatieven.

easyTravel alternatief

n26 logoDe bunq easyTravel card is een gratis Mastercard zonder krediet of BKR registratie met scherpe tarieven voor vreemde valuta zonder bankrekening. Een goed alternatief voor easyTravel is N26. Bij deze online bank krijg je ook een volledig gratis debit Mastercard. Daarbij rekent N26 maar 1.6% koersopslag, veel minder dan de creditcards van bijvoorbeeld de Rabobank.

Bovendien krijg je bij N26 ook nog een gratis bankrekening + pinpas. Een compleet bankpakket dus inclusief een easyTravel Mastercard. Kijk voor meer informatie op de N26 website of bekijk onze uitgebreide N26 review.

easyMoney alternatief

Wil je een compleet bankpakket met veel functies en een leuke rente? Dan is het ideale easyMoney alternatief Openbank. Bij deze online bank kun je een volledig gratis bankrekening openen. Het fijne is daarbij dat je net als bij bunq veel pasjes krijgt. Zo krijg je bij Openbank een gratis Mastercard, een Maestrocard (pinpas) en tot maximaal 3 virtuele Mastercards voor online aankopen.

Daarnaast krijg je bij Openbank standaard 0.20% rente op de spaarrekening en kun je optioneel ook gemaksbeleggen. Het fijne is dat dit net als bij bunq allemaal geregeld kan worden binnen de app. Wil je echter liever bankieren via de website kan dit natuurlijk ook. Kortom, een bankpakket wat bijna net zo compleet Bunq easyMoney maar dan gratis in plaats van 8 euro per maand. Kijk voor meer informatie op de Openbank website of lees onze Openbank review.

easyGreen alternatief

triodos logoAls je kosten noch moeite wil besparen om duurzaam te bankieren blijft easyGreen een interessante optie. Er is geen enkele bankrekening die zoveel met duurzaamheid doet als bunq easyGreen, maar daar betaal je dan wel de hoofdprijs voor. Vind je 17,99 euro per maand teveel voor een bankrekening? Dan is Triodos een redelijk alternatief.

De Triodos app is absoluut niet zo modern als de app van bunq en je moet nog bankieren met zo’n onhandig los kastje. Daar staat tegenover dat Triodos al tientallen jaren een groene bank is die zich inzet voor duurzaam bankieren. Extra pluspunt, een betaalrekening heb je bij Triodos al voor 5 euro per maand. Meer weten? Kijk op de Triodos website of lees onze Triodos review. Een snelle tip; wil je duurzaamheid en gebruiksgemak combineren? Overweeg dan een gratis Openbank of N26 rekening naast Triodos.