Openbank is een vernieuwende online bank waar je gratis een rekening kunt openen. Maar wat zijn de voor- en nadelen van deze bank? In deze blog lees je onze openbank ervaringen.

Door de komst van online bankieren zie je steeds meer online banken verschijnen. Deze digitale banken hebben vaak minder kosten en een kleinere organisatie vergeleken met grote banken zoals de Rabobank of de ABN AMRO. Hierdoor kun je bij een internetbank vaak erg goedkoop een rekening openen. Bovendien krijg je toegang tot vernieuwende diensten zoals virtuele creditcards of Apple Pay.

Vandaag kijken we naar Openbank, de jongste bank in Nederland waar je sinds begin dit jaar een gratis rekening kunt openen.

Samenvatting voor de snelle lezer

Onze Openbank ervaringen zijn niet helemaal positief. Het concept van de Openbank, een dochterbank van het Spaanse Santander spreekt ons erg aan; een moderne bankapp met vernieuwende functies waarbinnen je eenvoudig kunt bankieren, sparen en beleggen. Daarmee probeert Openbank het veelzijdige van grote banken als de ABN AMRO en de Rabobank te combineren met het vernieuwende van online banken zoals N26 en Bunq.

Helaas schiet Openbank in de uitwerking tekort, zo ontbreken zowel iDeal als een (prepaid) creditcard waardoor online aankopen doen bijna onmogelijk is. Daarnaast is de rente op de spaarrekening met 0,01% simpelweg te laag om interessant te zijn. De automatische beleggingsrekening is concurrerend geprijsd maar de service en mogelijkheden van Knab, Binck of Brand New Day zijn beter.

De Nederlandse klantenservice is een pluspunt maar tegelijk blijkt die Nederlandse service nog te afhankelijk van Spaanse collega’s waardoor problemen niet snel worden opgelost. Het concept van Openbank heeft dan ook zeker potentie, maar voor nu ben je beter af met andere alternatieven. Voor een gratis bankrekening is N26 nog steeds de beste keuze, voor sparen en beleggen kies je het liefst voor Knab of Binck. Meer weten over onze Openbank ervaringen? Lees dan hieronder verder.

Wie of wat is Openbank?

Openbank mag dan een onbekende naam zijn, het bedrijf achter Openbank is dat zeker niet. De naam Openbank is een dochtermerk van de Spaanse bank Santander, een van de grootste banken ter wereld. Openbank is door Santander opgericht in 1995 als telebank maar is tegenwoordig vooral een online bank zonder kantoren, er staat alleen hoofdkantoor in Madrid.

Met Openbank probeert Santander zichzelf te vernieuwen. Zo is er een moderne bank app ontwikkelt waarin je al je bankzaken kunt regelen en zelfs meer dan dat. De bank app heeft bijvoorbeeld een ingebouwde beleggingsservice en een kluis voor je digitale wachtwoorden. Na enige succes in Spanje heeft Santander in 2019 besloten Openbank internationaal uit te breiden naar andere Europese landen waaronder Duitsland, Portugal en Nederland.

Wildgroei aan online banken

Dankzij Santander heeft Openbank een bekende en ervaren bank achter zich staan. Daarmee zou Openbank zeker een serieus alternatief kunnen worden voor de Nederlandse banken. Maar er zijn steeds meer online banken die sinds de komst van internetbankieren klanten in heel Europa willen veroveren. Zo kun je in Nederland tegenwoordig niet alleen bankieren bij ING, Rabobank of de ABN AMRO, er zijn vele andere opties zoals Bunq, Knab, Revolut, N26 en Monese.

Inclusief deze nieuwe bank kun je als Nederlander op dit moment kiezen uit maar liefst 18 verschillende banken (een volledig overzicht vind je in deze blog). Dat werpt natuurlijk de vraag op, wat voegen Openbank en al deze andere online banken toe? Waarom zou je kiezen voor een (on)bekende Spaanse bank in plaats van een vertrouwde Nederlandse bank? Deze vraag proberen we te beantwoorden tijdens onze Openbank ervaringen.

De meerwaarde van online banken

Er zijn in het algemeen in ieder geval paar goed redenen om te kiezen voor een online bank. Zo heeft een online bank vaak minder kosten dan een reguliere bank waardoor een bankrekening openen goedkoper is. Zo kun je bij diverse online banken zoals N26, Revolut, Monese en nu dus ook Open bank zelfs geheel gratis een rekening openen.

Daarnaast merk je dat deze banken doordat de ze kleiner en moderner zijn opgezet sneller kunnen veranderen en vernieuwen. Zo is bij grote banken de app vaak een verlengstuk van de website terwijl je met de N26 app of de Bunq app bijna al je bankzaken probleemloos op je telefoon doet. Ook ondersteuning voor nieuwe mogelijkheid zoals uitgebreid pasbeheer, ondersteuning voor bijvoorbeeld Apple Pay of een geheel online aanvraagproces zie je sneller terug bij de online banken.

Een ‘Open’ bankrekening openen

Een bankrekening bij een online bank kan dus zeker de moeite waarde zijn, al is het maar als tweede rekening of vakantierekening. Maar waarom zou je nu specifiek kiezen voor een rekening bij Open bank? In onze Openbank ervaringen heeft Openbank een paar opvallende voor- en nadelen ten opzichte van andere (online) banken.

Een eerste nadeel merk je gelijk bij het openen van een Open bankrekening. De Spaanse wetgeving voor banken is namelijk stukken strenger dan de Nederlandse. Omdat Open bank zich als Spaanse bank aan de Spaanse wetgeving moet houden is het aanvragen van een bankrekening veel omslachtiger dan we gewend zijn.

Contracten, overboekingen en inkomsten

Waar je bij Bunq en N26 binnen 8 minuten rekening kunt openen duurde dit bij onze Openbank ervaringen een stuk langer. Zoals de meeste banken vraag Openbank om een telefoonnummer, adresgegevens, een kopie ID en een overboeking van 1 cent ter verificatie. Tot zover niets bijzonder maar de uitwerking is niet geweldig.

Zo moet je de overboeking handmatig doen en ook nog eens een afschrift van die overboeking uploaden, dat lijkt een beetje dubbelop. Ook vraagt Openbank tijdens het aanvraagproces om tientallen pagina’s lange contracten door te lezen en te ondertekenen, zeker op een mobiele telefoon is dit lastig werkbaar.

Nederlandse klantenservice

Wat echter vooral opmerkelijk is, is dat Openbank een bewijs van inkomen wil zoals een salarisstrook of een kopie van je zakelijke belastingaangifte. Wij snappen niet helemaal waarom dit nodig is om een gewone betaalrekening te openen – anderen banken vragen hier niet om. Bovendien ging het verwerken van dit document bij ons herhaaldelijk fout waardoor we veel moesten bellen en het twee weken duurde voor de bankrekening was geopend.

Daarbij leek het een groot pluspunt dat Openbank als Spaanse bank een Nederlandse telefonische klantenservice heeft. Veel andere online banken helpen je namelijk alleen in het Engels en vaak ook nog via een chat. Onze vreugde was echter van korte duur omdat de medewerkers op de Nederlandse klantenservice eigenlijk alleen de informatie van het Spaanse backoffice vertalen. Ze kunnen dus zelf niet echt helpen waardoor je vaak alleen van het kastje naar de muur wordt gestuurd – gelukkig dus wel in keurig Nederlands.

Gratis bankrekening met bankpas

Onze start bij Openbank was dus niet zo positief, maar toen we eenmaal aan de slag konden zagen we prima basisproduct. Je krijgt bij Openbank namelijk net als bij N26 en Revolut een geheel gratis bankrekening met bijehorende bankpas. Net zoals bij N26 kun je bankieren via een app of via de website van Openbank.

In de basis werkt het allemaal prima in onze Openbank ervaringen. Overboekingen worden snel verwerkt en staan vaak dezelfde dag nog op je Nederlandse rekening en andersom. Daarnaast kent de app vergelijkbare of zelfs betere mogelijkheden dan de bankieren apps van grote banken zoals de Rabobank en ING. Zelfs pasjes beheren, limieten instellen, overboekingen doorzoeken of exporteren is allemaal geen enkel probleem. Wel jammer is het ontbreken van iDeal of een alternatief daarvoor.

Geen prepaid creditcard en online aankopen

iDeal is een typisch Nederlands systeem en wordt door banken buiten Nederland niet ondersteund. Om toch te zorgen dat je online aankopen kunt doen geven banken zoals N26 je een gratis prepaid creditcard naast je pinpas. Dit is een creditcard zonder krediet waarmee je veilig en eenvoudig (online) creditcardbetalingen kunt. Je betaald echter geen rente en hoeft ook geen BKR toetsing te doen. Het grote voordeel is dat een prepaid creditcard niet alleen handig is voor webshop aankopen maar ook op vakantie in het buitenland.

Openbank heeft er echter voor gekozen om iDeal niet te ondersteunen. Echter ze geven je ook geen mogelijkheid om een prepaid creditcard aan te vragen. Je krijgt alleen een Maestro bankpasje en daar moet je het maar mee doen. Wij vinden dit een groot gemis omdat online aankopen tegenwoordig een belangrijk onderdeel zijn van je dagelijkse bankzaken.

Veel extra’s, weinig nieuws

Het is vreemd dat Openbank er voor heeft gekozen om geen prepaid creditcard te leveren aangezien ze verder wel relatief veel extra diensten leveren in vergelijking met andere banken. Zo is er de mogelijkheid om spaarrekeningen te openen, heb je de mogelijkheid om te beleggen met de Openbank ‘Robo-advisor’, zijn er ‘exclusieve reisvoordelen’ en diverse andere, kleinere extra’s.

Met name die kleinere extra’s waren in onze Openbank ervaringen nog het leukste bedacht. Zo kun je bijvoorbeeld automatisch sparen voor een goed doel bij elke aankoop. Ook heeft de Openbank app een ingebouwde password manager waar je wachtwoorden en belangrijke gegevens kunt bewaren. Best handig en goed bedacht om dat in een bankapp te verwerken. Kijk je echter naar de belangrijkste diensten en producten zie je weinig nieuws.

0,01% rente op de spaarrekening

Zo kun je weliswaar een spaarrekening openen maar krijg je net als bij de grote banken slechts 0,01% rente wat natuurlijk belachelijk weinig is. Dan kun je toch nog steeds beter terecht bij Knab waar je 0,11% rente krijgt. Dit is ook weinig, maar toch nog 11x zoveel. Beter nog is het om te gaan sparen bij een online depositobank zoals Bigbank waar je nog meer dan 1% rente kunt krijgen.

Openbank heeft overigens nu diverse acties lopen voor een hogere rente. Echter dit is vaak maar over een beperkt bedrag over een beperkte periode. Zo krijg je bijvoorbeeld 0,20% rente over de eerste 5000 euro spaargeld als je minimaal 35000 euro belegd via hun beleggingsservice. Dat komt neer op 10 euro per jaar aan rente en lijkt ons eerlijk gezegd niet de moeite waard.

‘Robo’ beleggingsservice, interessant of niet?

Zeker niet om de Robo beleggingsservice in onze Openbank ervaringen ook niet speciaal interessant is. Zo zijn de beheerkosten voor de beleggingsservice voor bedragen onder de € 25.000 zo’n 1,03% op jaarbasis. Voor bedragen tussen de € 25.000 en € 100.000 betaal je 0,79%.

Kijk je echter naar de laten beleggen service van Knab betaal je maar 0,69%. Bij Binck Forward  of Comfort betaal je 0,76 -1,32%. Die prijsverschillen zijn niet groot, maar zeker bij Binck krijg je daarvoor veel meer service en ondersteuning terug. Voorbeelden zijn een persoonlijk beleggingsplan en een gespecialiseerde klantenservice. De Robo beleggingsservice van Openbank is dus zeker niet duur vergeleken met concurrenten.  Maar ook niet voordelig en bovendien beperkt in ondersteuning en opties.

Meer dan een vakantierekening

Het idee van Openbank om meer te zijn dan alleen een online bankrekening spreekt ons zeker aan. Grote banken zoals ABN AMRO en Rabobank bieden namelijk ook een compleet aanbod. Ze zijn echter vaak duur en kennen weinig vernieuwing. Online banken zoals Bunq, N26 en Knab bieden meer voordeel en vernieuwing maar hebben vaak maar een beperkt aanbod.

Zo is N26 met hun gratis prepaid Mastercard, lage transactietarieven en goedwerkende app ideaal voor gebruik op vakantie of als tweede rekening. Wil je echter ook beleggen of sparen dan zijn de mogelijkheden bij N26 beperkt. Voor sparen kun je dan weer heel goed terecht bij Knab. Maar hun reguliere bank app bevat niet zo veel handige reismogelijkheden als N26. Bunq is dan weer super vernieuwend maar relatief duur. Bovendien ook weer beperkt qua mogelijkheden op het gebied van lenen, sparen en investeren.

Open bank voor je dagelijkse bankzaken

Open bank combineert wat dat betreft een aantal voordelen van andere banken. Het grote dienstenaanbod van grote banken. De goedwerkende app van N26. De de vernieuwing van Bunq en de spaarrekeningen en tot slot de beleggingsservice van Knab. Dat is een geweldig idee op papier, maar helaas is de uitwerking in onze Openbank ervaringen waardeloos.

Zo ontbreekt iDeal of een prepaid creditcard waardoor online aankopen doen of betalingen in het buitenland een stuk lastiger (en duurder) zijn dan bij N26. De rente op de spaarrekening is dan weer een stuk lager dan bij Knab. Tot slot is de Robo advisor is niet voordeliger dan bekende en  beleggingsdiensten zoals Knab beleggen en Binck laten beleggen. Tot slot rekent Openbank een koersopslag van 1,55% op vreemde valuta die N26 en Bunq niet rekenen.

Positieve punten en verbeterpunten

Zijn er dan geen positieve punten in onze Openbank ervaringen? Die zijn er zeker wel,  zo werkt de app nogmaals uitstekend. Ook de digitale wachtwoordenkluis, het automatisch sparen voor goede doelen en het zeer uitgebreide pasjesbeheer zijn uitstekend bedacht en uitgewerkt. Tot slot verdient natuurlijk ook de Nederlandstalige telefonische klantenservice pluspunten.

Toch moet Openbank nog flink wat stappen zetten voor de ze een serieuze concurrent vormen voor andere banken. Voorlopig blijven online banken zoals N26, Bunq en Knab nog de steeds de beste in hun eigen niche of doelgroep. Daarnaast blijven grote banken zoals de ABN AMRO en ING weliswaar duurder. Echter zijn ze beter in het verlenen van een compleet totaalpakket aan bankdiensten.

De conclusie van onze Openbank ervaringen

Dan is het tijd om tot een conclusie te komen van onze Openbank ervaringen. Ben je op zoek naar een gratis online bankrekening dan kun je nog steeds het beste kiezen voor N26. Met name de toevoeging van de gratis prepaid Mastercard en het ontbreken van de vreemde valuta toeslag van 1,55% zijn een groot voordeel van N26. Wil je liever sparen of beleggen dan zit je nog altijd het beste bij een kleinere, Nederlandse partij. Voorbeelden hiervan zijn Binck, Brand New Day en Knab.

Dat gezegd hebbende heeft het concept van Openbank zeker potentieel. Je moet bovendien niet vergeten dat ze eigenlijk pas begin dit jaar (2020) zijn gestart met het accepteren van Nederlandse klanten. Ik ben benieuwd of Open bank zich dan ook verder gaat ontwikkelen. Met een iets betere klantenservice, iets meer rente op de spaarrekening, iets lagere transactietarieven en de toevoeging van een prepaid creditcard zou Openbank opeens wel eens een heel interessant aanbod kunnen hebben.

Toch nieuwsgierig geworden naar Openbank? Bekijk hier hun website of bekijk onze categorie bankieren voor meer blogs.