Yeaz verstrekt geheel online kredieten aan ondernemers met een soepel acceptatiebeleid, wel betaal je bij Yeaz iets meer rente. Is Yeaz daarmee een verstandige keuze voor ondernemers die willen investeren? Lees hier onze Yeaz ervaringen.

Zakelijk krediet aanvragen is lastig

Een zakelijk krediet aanvragen is altijd al lastiger geweest dan een consumentenkrediet vanwege het hogere risico. Maar sinds de kredietcrisis van 2008 zijn banken nog een stuk strenger geworden. Voor kleinere ondernemers is lenen bij banken zoals ABN AMRO, Rabobank of ING eigenlijk onmogelijk geworden. Wil je als ondernemer toch geld lenen dan zijn er alternatieven, maar ook die zijn niet altijd toegankelijk.

Zo ben je bij crowdfunding bijvoorbeeld heel erg afhankelijk van je eigen netwerk en publiciteit die je zelf kunt genereren. Een andere optie is peer2peer lenen bij partijen zoals Funding circle. Dit is eigenlijk een soort crowfunding maar dan met een tussenpersoon, je hoeft dus zelf niet op zoek naar investeerders. Het probleem is dat dit soort partijen vaak een flinke jaaromzet vragen voor je in aanmerking komt voor een aanvraag.

Yeaz is een makkelijke optie

Google je naar ‘zakelijk krediet’ kom je nog talloze andere partijen tegen die beloven snel en met weinig gedoe een zakelijke lening te verstrekken. Lees je echter wat verder zie je dat bijna alle aanbieders een jaaromzet van minstens 50.000 euro vragen en dan nog is acceptatie niet gegarandeerd.

Vaak zijn er uitgebreide checks en veel persoonlijke en zakelijke documenten nodig om de aanvraag te beoordelen. Bij meerdere partijen een aanvraag doen is dan ook een frustrerend gedoe, zeker als je aanvraag keer op keer wordt afgewezen. Kredietverstrekker Yeaz probeert dit probleem op te lossen met een eenvoudig aanvraag proces en soepele acceptatie-eisen. Is dit de ideale oplossing voor ondernemers die willen investeren?

Wie of wat is Yeaz?

Yeaz is een Nederlands bedrijf en onderdeel van de Zweedse investeringsmaatschappij SVEA die actief is in een aantal Europese landen. Yeaz positioneert zich als geheel online kredietverstrekker en heeft een kantoor in Gouda. Ze richten zich op kleinere ondernemingen met zakelijke kredieten van € 1.000 tot € 50.000 (tot € 25.000 voor zzp’ers).

Wat Yeaz interessant maakt vergeleken met andere zakelijke kredietverstrekker zijn twee dingen. Allereerst is het aanvraagproces van Yeaz grotendeels geautomatiseerd. Hierdoor is een aanvraag makkelijk ingediend en heb je snel uitsluitsel. Daarnaast is Yeaz met een soepel acceptatiebeleid ook toegankelijk voor ondernemers met een lagere omzet. Yeaz beoordeelt namelijk op basis van cashflow en vraagt bijvoorbeeld niet om jaarcijfers.

De kracht van automatisering

Yeaz zet allereerst volop in op een online, geautomatiseerd aanvraagproces. Je identiteit verifieer je eenvoudig met iDin (het broertje van iDeal) en je krediet wordt automatisch beoordeelt door een algoritme op basis van je privé en zakelijke bankafschriften. Geen gedoe dus met jaarcijfers of een ondernemingsplan. Met behulp van je bankafschriften doe je binnen 5 minuten een aanvraag.

Daarbij moet je de bankafschriften nu nog handmatig uploaden maar met de komst van PSD2 (lees hier meer over PSD2) kan Yeaz toestemming krijgen om je bankafschriften in te zien waardoor de aanvraag nog makkelijk en betrouwbaarder is. Als het systeem besluit dat je kredietwaardig bent kun je ook gelijk het contract digitaal ondertekenen.

Geen administratieve rompslomp

Vervolgens vind een handmatige controle plaats en wordt je nog gebeld door een medewerker om een aantal vragen te beantwoorden. Als alles in orde is wordt de lening binnen 1 werkdag uitbetaald. Je kunt de voortgang van je aanvraag en je eventuele krediet eenvoudig zelf beheren in de mijn Yeaz omgeving die toegankelijk is via inloggen met iDin.

Bij ons verliep het aanvraagproces dankzij een nieuw systeem nog niet helemaal soepel. Onder andere onze bankafschriften konden niet goed worden geanalyseerd. Wanneer Yeaz deze schoonheidsfoutjes echter verbeterd ziet het aanvraagproces er heel goed uit. Je hebt binnen 5 minuten duidelijkheid over de hoogte van het kredietbedrag en binnen 1 werkdag de zekerheid van acceptatie. Daarbij is het gebruik van iDin een fijne en veilige methode om je gegevens te beheren.

Hoger risico, hogere rente

Niet alleen het aanvraagproces loopt bij Yeaz soepel, zoals al genoemd is ook het acceptatiebeleid soepel. Daarbij maakt Yeaz niet precies duidelijk wat de acceptatie-eisen zijn, maar met kredietbedrag vanaf € 1.000 zijn we er zeker van dat ook kleinere ondernemers kans hebben op goedkeuring bij Yeaz.

Het soepele acceptatie- en beoordelingsbeleid betekend natuurlijk wel een hoger risico voor Yeaz. Tegenover het gemak van Yeaz staat dan ook 1 belangrijk nadeel; het rentepercentage. Het precieze percentage is per aanvraag verschillend maar begint bij 18%. Ter vergelijking, een consumentenkrediet wat gebonden is aan veel strengere regels mag maximaal 14% rente opleveren op jaarbasis.

Flexibele afbetaling

Door de hoge rente is ook het maandelijkse rentebedrag relatief hoog, zeker als daar nog maandelijkse verplichte aflossing bij komt. Om ondernemers hierin tegemoet te komen zijn alle kredieten bij Yeaz doorlopend. Dit betekend dat je alleen elke maand de kosten + rente moet betalen maar niet verplicht bent om ook nog af te lossen.

Dit is natuurlijk een voordeel en een nadeel. Het voordeel is dat je niet gelijk in de problemen komt als je even geen ruimte hebt om af te lossen. Het nadeel is natuurlijk dat hoe langer je alleen de rente + kosten betaald, hoe langer je een relatief hoge rente betaald over het volledig openstaande bedrag. Toch waarderen we het in onze Yeaz ervaringen dat Yeaz de ondernemer hier een keuze in geeft, zeker omdat veel andere partijen dit niet doen.

Balans tussen looptijd en aflossing

Een andere flexibele aanbieder van zakelijke krediet is bijvoorbeeld OPR bedrijfskrediet, maar deze hanteren een maximumlooptijd van slechts 12 maanden. Dat betekend dat je zelfs met een relatief kleine krediet van 8000 euro inclusief rente al meer dan 1000 euro per maand moet aflossen. Bij Yeaz betaal je alleen verplicht een kleine 150 euro aan rente en kosten per maand.

Natuurlijk moet je aflossing niet te lang uitstellen. Maar juist omdat ondernemen altijd risico’s en onzekerheden met zich meebrengt is het fijn dat je niet gelijk klem zit met een betaling van meer dan 1000 euro als het een maand minder gaat. Yeaz is eigenlijk de enige aanbieder die deze mogelijkheid biedt in dit marktsegment.

Voordelen van Yeaz

Wij waren tijdens onze Yeaz ervaringen positief onder de indruk van Yeaz. Het aanvraagproces is nog niet perfect gladgestreken maar heeft veel potentie. Het kost ondernemers weinig tijd en je krijgt snel duidelijkheid.

Een ander groot pluspunt is natuurlijk dat er eindelijk een flexibele zakelijke kredietverstrekker is. We kunnen natuurlijk niet beloven dat elke ondernemer bij Yeaz een krediet krijgt maar de acceptatie ligt een stuk hoger dan bij de meeste andere kredietverstrekkers. Dankzij de flexibele insteek van het krediet heb je bovendien keuzevrijheid wanneer en hoeveel je wilt aflossen.

Nadelen van Yeaz

Natuurlijk is Yeaz niet perfect, vooral het rentepercentage vanaf 18% is een minpuntje. Echter gezien het marktsegment waarin Yeaz zit en het feit dat ondernemers toch een verhoogd risico zijn is het niet onredelijk hoog. Wel zouden we ondernemers aanbevelen om bij rentes boven de 30% nog eens goed na te denken of dit echt de juiste stap is voor je onderneming. Tenzij het natuurlijk kortlopende kredietbehoeftes betreft zoals voorraadfinanciering.

Een kleiner nadeel is dat je alleen een kredietaanvraag kunt doen als je beschikt over een privérekening met toegang tot iDin. De volgende banken ondersteunen momenteel iDin; Rabobank, ABN AMRO, ING, Regiobank, SNS, ASN Bank en Triodos bank. Je zakelijke rekening hoeft geen iDin te hebben je kunt dus ook met een Bunq, Knab of N26 zakelijke rekening terecht bij Yeaz.

Conclusie

Al met al zijn wel toch behoorlijk positief tijdens onze Yeaz ervaringen. Yeaz geeft ondernemers namelijk iets heel belangrijks; de keuze en vrijheid om te ondernemen. Natuurlijk is ondernemen risico nemen en dat zal niet altijd resulteren in succes.

Echter de grote banken geloven helemaal niet meer in het succes van kleine ondernemers. Terwijl kleine ondernemers uiteindelijk de motor zijn van de economie. Gelukkig brengen partijen als Yeaz daar verandering in zodat ondernemers verder kunnen met waar ze goed in zijn; ondernemen.

Wil je meer weten over een zakelijk krediet van Yeaz, bekijk dan de Yeaz website waar je in 5 minuten een aanvraag kunt doen. Nog geen rekening met iDin? Bekijk hier onze Triodos review voor een duurzame rekening met ondersteuning voor iDin.