Hello bank is een vernieuwende online bank in België met een gratis zichtrekening en debetkaart. In deze review vergelijken we Hello bank met andere online banken zoals Bunq, N26 en Revolut.

Naast bekende Belgische grootbanken zoals KBC, BNP Paribas, Belfius en de Bpost bank zijn er ook steeds meer geheel online banken actief. De meeste zoals Revolut, N26 en Bunq richten zich op heel Europa, van Italië tot Zweden kun je er een zichtrekening openen. Vandaag kijken we echter naar de Hello bank, een online bank speciaal gericht op Belgische klanten.

Wie of wat is Hello bank?

Laten we eerste eens kijken naar de achtergrond van Hello bank. Ondanks dat dit een nieuwe naam is zit er een grote, bekende partij achter Hello bank. Het is namelijk een online dochtermerk van BNP Paribas Fortis. Dit geeft in ieder geval vertrouwen dat het gaat om een serieuze speler.

Het grote verschil tussen Hello bank en BNP Paribas of andere grootbanken is dat ze een zogenoemde all-in zichtrekening gratis bieden. Een zichtrekening is wel bij meer banken gratis maar bij Hello bank krijg je hierbij ook nog een moderne bankieren app en toegang tot innovatieve betaaloplossingen zoals Apple Pay en Google Pay. Dit maakt dat Hello bank een wat moderner tintje heeft.

De gratis zichtrekening

Bij Hello bank krijg je dus een zogenoemde gratis zichtrekening. Deze bestaat uit online rekening voor het doen van dagelijkse aankopen en verrichtingen. Zowel het openen als het beheren van deze rekening is volledig gratis. Uiteraard krijg je ook gratis een contactloze debetkaart voor betalingen in de winkel of online.

Dat is allemaal niet zo bijzonder maar wat Hello bank onderscheidend maakt is de gratis app en de toegang tot innovatieve betaaloplossingen. Met de app van Hello bank kun je eenvoudig via je telefoon al je bankzaken beheren. Daarnaast heeft Hello bank ondersteuning voor innovatieve betaaloplossingen zoals Apple Pay, Google Pay, Fitbit Pay en Garmin Pay. Zo heb je je debetkaart niet eens meer nodig.

Optionele kredietkaart

Naast de gratis zichtrekening en debetkaart konden we bij Hello bank ook een prepaid kaart aanvragen van Mastercard of Visa. Deze kaart komt zonder krediet en dien je zelf op te waarderen met een bedrag van 50 tot maximaal 5000 euro. Handig is dat je bij Hello bank keuze hebt uit twee versies; een fysieke of een virtuele prepaidkaart.

De virtuele kaart kun je natuurlijk alleen online gebruiken en kost 15 euro voor 2 jaar. De fysieke versie, waarmee je ook contactloos kunt betalen kost 25 euro voor 2 jaar. Handig is dat je deze kaart gewoon kunt beheren met de Hello Bank app. Je hebt hier dus geen aparte app of website voor nodig. Daarnaast komt de prepaid kaart dus zonder krediet waardoor je beter grip houdt op je uitgaven.

Sparen, lenen en verzekeren

Naast gewoon bankieren heeft Hello bank ook een beperkt aanbod in sparen, lenen en verzekeren. Zo kun je een gratis spaarrekeningen openen hoewel je hier met de lage rentestanden slechts 0,01% rente op krijgt. Wel is er nog een getrouwheidspremie van 0,10% als je geld langer dan 12 maanden onafgebroken op rekening staat (depositorente).

Tot slot kun je bij Hello bank onder voorwaarden terecht voor een hypotheek of doorlopend krediet, aanvullend hierop bieden ze ook een woonverzekering of schuldsaldoverzekering aan. Hiermee is het aanbod van extra diensten bij Hello bank beperkt maar ben je wel van alle gemakken voorzien.

Een gratis zichtrekening aanvragen

Hello bank presenteert zich over het algemeen als een moderne maar eenvoudig bank. Dit zie je ook terug in de gratis zichtrekening aanvragen. Dit is een geheel geautomatiseerd en online proces wat slechts een 4-tal minuutjes duurt. Daarna is je aanvraag compleet en heb je meestal binnen 1-2 werkdagen een actieve rekening.

Ook het bankieren op de app of via de website gaat erg soepel. Met name hierin zit de winst van de gratis zichtrekening van Hello bank. Hij is niet perse goedkoper of uitgebreider dan andere banken. Maar het aanvraagproces, maar ook de app zijn gewoon erg soeple. Toch is de gratis Zichtrekening van Hello bank niet perfect met name doordat je moet betalen voor een creditcard terwijl deze bij bijvoorbeeld N26 geheel gratis is.

Hello bank samengevat

Al met al is onze eerste indruk van Hello bank is helemaal niet slecht. De bank heeft een moderne stijl met een scherpe prijsstelling dankzij onder andere een gratis zichtrekening en een gratis spaarrekening. Daarmee lijkt de bank zich vooral te willen richten op jongeren voor wie ook speciale pakketten en aanbiedingen zijn.

Toch heeft Hello bank zo zijn beperkingen. Zo kent de kredietkaart een jaarlijkse bijdrage terwijl veel alternatieve online banken zoals Revolut, Bunq en N26 een volledig gratis kredietkaart hebben. Ook de spaarrente (0,01%) is bij Hello bank een stuk lager dan bij sommige spaarbanken. Daarnaast kun je je natuurlijk afvragen of Hello bank wel de voordeligste keuze is als je toch een hypotheek of krediet nodig hebt.

Alternatieven voor Hello bank

Laten we daarom eens kijken of andere online banken zoals N26, Bunq en Revolut een beter aanbod hebben dan Hello bank. Hieronder beschrijven we kort per bank hun profiel en de belangrijkste voorwaarden en mogelijkheden.

N26

n26 logoN26 is een vernieuwende online bank die actief is in heel Europa, van Belgie tot Italie kun je er een zichtrekening openen. Net als bij Hello bank kun je bij N26 een volledig gratis zichtrekening openen met bijbehorende bankpas. Ook krijg je via de N26 website en de N26 app (iOS en Android) toegang tot een goedwerkend internetbankieren platform. Wat N26 echter interessant maakt is dat je ook een gratis prepaid Mastercard krijgt waar je bij Hello bank extra voor moet betalen.

Daarnaast kent N26 diverse extra’s ten opzichte van Hello bank. Voorbeelden hiervan zijn premium lidmaatschappen, goedkopere toeslagen voor vreemde valuta opnames met de kredietkaart en een uitgebreidere, beter werkende app. Daarmee is N26 zeker geen slecht alternatief voor Hello bank. Bekijk voor meer informatie over de gratis zichtrekening van N26 ook onze N26 review.

Bunq

bunq iconBunq is een Nederlandse internetbank waar klanten uit meerdere Europese landen waaronder België terecht kunnen. Een gratis zichtrekening is niet mogelijk bij Bunq maar kost minimaal 8 euro in de maand. Dat is niet goedkoop voor een bankpakket maar daarmee krijg je wel toegang tot 1 van de meest vernieuwende banken ter wereld.

Zo zit de Bunq bank app vol met vernieuwingen en innovaties. Denk aan automatisch sparen, slimme pincodes, dynamische CVC codes voor kredietkaarten ter beveiliging, virtuele pasjes, 0.25% rente op de betaalrekening, duurzame keuzevrijheid enzovoorts. Voor iedereen die op zoek is naar een vernieuwende bank en daar best voor wil betalen is Bunq de perfecte keuze. Meer over Bunq kun je ook lezen in onze Bunq review.

Revolut

revolut logoNet als N26 en Bunq is Revolut is internetbank die actief is in heel Europa waaronder België. Net als bij N26 kun je bij Revolut een volledig gratis zichtrekening openen. Nadeel is echter dat je bij revolut moet kiezen tussen een debetkaart en een pinpas, je krijgt ze niet allebei gratis zoals bij N26.

Daarnaast staat de klantenservice van Revolut wat minder goed bekend dan die bij andere banken. Zo kun je ze alleen per e-mail bereiken en zijn de wachttijden voor een ‘supporticket’ vaak bovengemiddeld lang. Om die reden kiezen de meeste klanten dan ook voor N26 bank, die vergelijkbare diensten aanbied maar tegen een betere prijs en betere ondersteuning. Wil je meer weten over Revolut lees dan ook onze Revolut review.

Conclusie

Hello bank is voor Belgische klanten in de basis op zich een prima bank. Met dit ‘budgetmerk’ zet BNP Paribas in principe een prima gratis zichtrekening met moderne betaalmogelijkheden neer. Opvallend zijn daarbij de goede mobiele app en de ondersteuning voor contactloos betalen via Google Pay en Apple Pay.

Ga je echter verder kijken dan zie je dat de extra kosten voor de debetkaart toch tegenvallen en dat de rente op de spaarrekening wel heel beperkt is. N26 is dan ook een beter alternatief waar je bij de gratis zichtrekening ook een gratis debetkaart krijgt en lagere tarieven. Hierdoor is N26 met name als vakantierekening voordeliger dan Hello Bank. Ben je echt op zoek naar innovatie en vernieuwing dan biedt Bunq een stuk meer mogelijkheden, ondanks dat de pakketkosten wel wat duurder zijn.

Nieuwsgierig geworden naar deze banken? Bekijk hier de websites van Hellobank, N26 en Bunq. Lees ook eens onze Bunq review en N26 review voor meer informatie over deze banken. Voor vragen en opmerkingen kun je natuurlijk ook een reactie achterlaten onder deze blog.