Veel mensen zoeken naar een ABN of ING gezamenlijke rekening openen. Maar wat zijn nu eigenlijk de voor- en nadelen van bankieren bij een ‘ouderwetse’ bank als de ING? Zijn er geen betere alternatieven? Lees het in deze Blog.

Je geldzaken delen

Een gezamenlijke rekening is handig als je je geldzaken wilt delen of samen met iemand anders wilt regelen. Het meest voor de hand liggend is om een rekening openen met je partner. Maar ook in andere gevallen kan een gezamenlijke rekening handig zijn.

Zo kun je bijvoorbeeld bij internetbank Bunq met Bunq Joint een gezamenlijke rekening delen met meerdere personen dan alleen je partner. Zo kun je bijvoorbeeld als gezin, studentenhuis of vriendengroep een gezamenlijke rekening hebben. Bij de meeste banken zoals een ING gezamenlijke rekening openen is dit beperkt tot maximaal 2 personen per rekening.

Een ING gezamenlijke rekening openen

Ondanks dat bijna alle banken een gezamenlijke rekening aanbieden, ook kleinere banken zoals Knab, Bunq, N26 en Triodos zijn veel mensen toch op zoek naar een rekening openen bij een grote bank. Bijvoorbeeld een Rabobank, ABN AMRO of ING gezamenlijke rekening openen. Echter is een gezamenlijke rekening openen bij zo’n ouderwetse bank nog wel een goed idee?

Zeker de ING komt de laatste jaren niet al te best in het nieuws. Bovendien staan de grote banken in Nederland niet bekend om hun vernieuwing. Dus is zo’n ING gezamenlijke rekening openen wel zo handig in de praktijk? Laten we eens kijken naar het aanbod van ING en dat vergelijken met andere banken.

Waar moet een gezamenlijke rekening aan voldoen?

Laten we eerste eens kijken waar een gezamenlijke rekening aan moet voldoen. Onderstaande zaken vinden wij extra belangrijk bij het openen van een gezamenlijke rekening;

Veilig

Allereerst wil je natuurlijk dat het (spaar)geld van jou en je partner veilig staat. Belangrijk is dan ook dat jullie bank een officiële bankvergunning heeft en dekking van het Europese depositogarantiestelsel. Hierdoor is je (spaar)geld tot 100.000 euro gedekt in het geval van een faillissement.

Overzichtelijk en toegankelijk

Daarnaast is het natuurlijk belangrijk dat jij en je partner allebei eenvoudig toegang en inzicht hebben tot de gezamenlijke rekening. Het liefst via een app en een website en duidelijk notificaties zijn ook mooi meegenomen.

Makkelijk in gebruik

Een derde belangrijk punt is gebruiksgemak, bijvoorbeeld met meerdere betaalpassen. Maar ook eenvoudig samen overboekingen verifieeren of samen extra rekeningen openen. Je wilt niet teveel gedoe en tijd kwijt zijn bij het dagelijkse beheer van de gezamenlijke rekening.

Verantwoord en betaalbaar

Tot slot moet de gezamenlijke rekening natuurlijk enigszins verantwoord zijn. Hierbij kun je denken aan de kosten van het bankpakket, maar ook bijvoorbeeld aan milieu of bonusbeleid. De kosten en mogelijkheden moet in ieder geval in verhouding staan. Zo verwacht je van een goedkope bank misschien minder duurzaamheid dan van een duurdere bank.

Hoe scoort de en/of betaalrekening van de ING?

Wat kun je nu verwachten van een ING gezamenlijke rekening openen, een En/of betaalrekening zoals ING het noemt? Met de veiligheid zit het natuurlijk wel goed maar helaas scoort ING op alle anderen punten stuk slechter.

Om te beginnen is een gezamenlijke rekening openen niet gebruiksvriendelijk. Zo moet je nog steeds verplicht een afspraak maken op kantoor, papieren invullen en een week wachten tot je rekening actief is. Terwijl je bij Knab, Bunq, TriodosN26 of SNS gewoon eenvoudig online een rekening kunt openen. Zelfs bij de ABN AMRO kan dit tegenwoordig grotendeels online, dit werkt natuurlijk veel eenvoudiger en sneller.

ING is als bank omstreden

storing ingNiet alleen het aanvraagproces van een ING gezamenlijke rekening openen is achterhaald, de bank zelf is bijna omstreden te noemen. Zoals ook te lezen is in deze blog kampt de ING steeds vaker met storingen van internetbankieren.

Daarnaast kregen ze vorig jaar een recordboete voor ernstige nalatigheid. Dit incident was dusdanig ernstig dat zelfs de overheid op zoek is naar een andere huisbank. Verder scoort ING verreweg het slechtste op het gebied van duurzaamheid volgens de eerlijke bankenwijzer.

Extra opmerkelijk is dat gezien het bovenstaande de bonussen en vertrekpremies bij ING alleen maar stijgen en dat ING een recordwinst boekte in 2018. Het is duidelijk dat de vele, negatieve berichten over ING aan de meeste mensen voorbijgaan of dat het ze simpelweg niet veel interesseert.

Ook functionaliteit is beperkt

Echter, ook als je niet zoveel geeft om bonusbeleid, boetes of duurzaamheid is ING niet echt de moeite waard. Zo krijg je met een En/of betaalrekening voor 2,55 euro per maand eigenlijk alleen een betaalrekening met 2 bankpasjes.

Spaarrekeningen zijn niet inbegrepen en er zijn geen speciale producten of functionaliteiten gericht op gebruikers van een gezamenlijke rekening. Daarmee is er eigenlijk geen enkele reden om te kiezen voor een ING gezamenlijke rekening openen.

Alternatieven voor een ING gezamenlijke rekening

Wat zijn dan de alternatieven? De Rabobank en ABN AMRO scoren iets beter op het gebied van duurzaamheid dan de ING. Ook zijn ze wat minder vaak negatief in het nieuws gekomen, maar ook op deze banken valt natuurlijk genoeg aan te merken. Bovendien is hun productaanbod vergelijkbaar met dat van de ING. Een gezamenlijke rekening die niet gericht is op gezamenlijke rekeninghouders.

Veel beter is het om een gezamenlijke rekening te openen bij een kleinere bank zoals Triodos, Bunq, N26 of Knab. Deze banken vallen allemaal onder het depositogarantiestelsel, dus je hoeft je geen zorgen te maken over je (spaar)geld. Mits jullie samen niet meer dan 100.000 euro op de bank hebben staan. Deze banken bieden echter wel een stuk meer mogelijkheden voor partners die samen willen bankieren.

Rendement op je gezamenlijke rekening bij Knab

knab logoBij Knab, dochteronderneming van Aegon krijg bij een gezamenlijke rekening openen een hoop extra’s. Zo profiteer je van gratis spaarrekeningen met een stuk hogere rente dan de ING. Daarnaast kun je bij Knab ook samen eenvoudig investeren met Knab gemaksbeleggen of Knab crowdfunding.

Een Knab samen rekening is met 5 euro per maand iets duurder (gratis als je allebei al bij Knab bankiert) dan de ING. Daarmee krijg je echter wel een stuk meer mogelijkheden in je bankpakket. Bovendien bankier je bij een bank met een stuk beter imago. Wil je meer weten of een Knab samen rekening? Lees dan ook onze Knab review.

Shared spaces bij N26 You

n26 logoEen andere optie voor een gezamenlijke rekening is de gratis bankrekening van N26. Deze rekening biedt standaard geen optie voor het delen van een rekening. Echter als 1 van beide partijen een betaald N26 You abonnement neemt kun je samen een shared space delen.

Spaces zijn een soort spaarrekeningen maar dan zonder eigen bankrekeningnummer.er. Door een space te delen met een andere N26 rekeninghouder kun je allebei eenvoudig toegang hebben tot dezelfde spaarrekening. Het grote voordeel van N26 is dat je daarnaast ook nog allebei een betaalrekening hebt en aanvullende voordelen krijgt zoals een reisverzekering. Bekijk voor meer informatie de N26 website of onze N26 You review.

Genieten van de mogelijkheden van Bunq Joint

bunq iconDaarnaast is een prima alternatief voor een ING gezamenlijke rekening openen Bunq Joint. Deze moderne internetbank zit vol handige features. Denk aan eenvoudige betaalverzoeken, slimme notificaties, speciale prepaid creditcard voor vakantie enzovoorts.

Ook geeft Bunq als enige bank keuzevrijheid hoe ze jullie (spaar)geld beleggen, waarmee Bunq ook een redelijk duurzame en bewuste bank is. Met 7,99 euro per maand is Bunq niet goedkoop. Neem je echter de moeite om je samen met je partner te verdiepen in de mogelijkheden van Bunq, dan is Bunq verreweg de meest gebruiksvriendelijke en innovatieve bank om een gezamenlijke rekening te openen. Lees meer over de mogelijkheden van Bunq in onze Bunq review.

Samen duurzaam bankieren bij Triodos

triodos logoZijn jij en je partner duurzaam ingesteld? Als alternatief voor Bunq is het dan wellicht de moeite waard om te kiezen voor een gezamenlijke rekening bij Triodos bank. Deze bank is niet zo vooruitstrevend als internetbanken Knab of Bunq. Maar je hebt wel de zekerheid dat je (spaar)geld veilig en vooral verantwoord wordt geïnvesteerd.

Voor 3 euro per maand ben je met Triodos ook niet heel duur uit. Aanvragen kan geheel online, maar gaat wel via de papieren post. Hierdoor gaat een rekening openen niet zo snel als bij bijvoorbeeld Bunq of Knab. Maar het is wel laagdrempeliger en vooral duurzamer dan een afspraak maken op een ING kantoor.

ING gezamenlijke rekening openen samengevat

Ben je op zoek naar een ING gezamenlijke rekening openen? Dan is het zeker aan te raden om je keuze nog eens te heroverwegen. De ING en/of betaalrekening biedt niet veel bijzonders en bovendien komt de ING in toenemende mate negatief in het nieuws.

Het voordeligste alternatief zal voor veel mensen Knab zijn, zeker als je de potentiële spaarrente meeneemt. Voor wie gebruiksgemak belangrijk en duurzaamheid belangrijk vind is Bunq een uitstekend alternatief. Lees voor meer informatie ook eens onze Knab review en Bunq review. Wil je meer weten over de negatieve berichtgeving rondom de ING? Lees dan deze blog. Heb je nog vragen of opmerkingen? Laat dan gerust een reactie achter.