Veel mensen zoeken naar een ABN of ING gezamenlijke rekening openen. Maar wat zijn nu eigenlijk de voor- en nadelen van bankieren bij een ‘ouderwetse’ bank als de ING? Zijn er geen betere alternatieven? Lees het in deze Blog.

Je geldzaken delen

Een gezamenlijke rekening is handig als je je geldzaken wilt delen of samen met iemand anders wilt regelen. Het meest voor de hand liggend is om een rekening openen met je partner. Maar ook in andere gevallen kan een gezamenlijke rekening handig zijn.

Zo kun je bijvoorbeeld bij internetbank Bunq met N26 een gezamenlijke rekening delen met meerdere personen dan alleen je partner. Zo kun je bijvoorbeeld als gezin, studentenhuis of vriendengroep een gezamenlijke rekening hebben. Bij de meeste banken zoals een ING gezamenlijke rekening openen is dit beperkt tot maximaal 2 personen per rekening.

Een ING gezamenlijke rekening openen

Ondanks dat bijna alle banken een gezamenlijke rekening aanbieden, ook kleinere banken zoals Knab, Bunq, N26 en Triodos zijn veel mensen toch op zoek naar een rekening openen bij een grote bank. Bijvoorbeeld een Rabobank, ABN AMRO of ING gezamenlijke rekening openen. Echter is een gezamenlijke rekening openen bij zo’n ouderwetse bank nog wel een goed idee?

Zeker de ING komt de laatste jaren niet al te best in het nieuws. Bovendien staan de grote banken in Nederland niet bekend om hun vernieuwing. Dus is zo’n ING gezamenlijke rekening openen wel zo handig in de praktijk? Laten we eens kijken naar het aanbod van ING en dat vergelijken met andere banken.

Waar moet een gezamenlijke rekening aan voldoen?

Laten we eerste eens kijken waar een gezamenlijke rekening aan moet voldoen. Onderstaande zaken vinden wij extra belangrijk bij het openen van een gezamenlijke rekening;

Veilig

Allereerst wil je natuurlijk dat het (spaar)geld van jou en je partner veilig staat. Belangrijk is dan ook dat jullie bank een officiële bankvergunning heeft en dekking van het Europese depositogarantiestelsel. Hierdoor is je (spaar)geld tot 100.000 euro gedekt in het geval van een faillissement.

Overzichtelijk en toegankelijk

Daarnaast is het natuurlijk belangrijk dat jij en je partner allebei eenvoudig toegang en inzicht hebben tot de gezamenlijke rekening. Het liefst via een app en een website en duidelijk notificaties zijn ook mooi meegenomen.

Makkelijk in gebruik

Een derde belangrijk punt is gebruiksgemak, bijvoorbeeld met meerdere betaalpassen. Maar ook eenvoudig samen overboekingen verifieeren of samen extra rekeningen openen. Je wilt niet teveel gedoe en tijd kwijt zijn bij het dagelijkse beheer van de gezamenlijke rekening.

Verantwoord en betaalbaar

Tot slot moet de gezamenlijke rekening natuurlijk enigszins verantwoord zijn. Hierbij kun je denken aan de kosten van het bankpakket, maar ook bijvoorbeeld aan milieu of bonusbeleid. De kosten en mogelijkheden moet in ieder geval in verhouding staan. Zo verwacht je van een goedkope bank misschien minder duurzaamheid dan van een duurdere bank.

Hoe scoort de en/of betaalrekening van de ING?

Wat kun je nu verwachten van een ING gezamenlijke rekening openen, een En/of betaalrekening zoals ING het noemt? Met de veiligheid zit het natuurlijk wel goed maar helaas scoort ING op alle anderen punten stuk slechter.

Om te beginnen is een gezamenlijke rekening openen niet gebruiksvriendelijk. Zo moet je nog steeds verplicht een afspraak maken op kantoor, papieren invullen en een week wachten tot je rekening actief is. Terwijl je bij Knab, Bunq, TriodosN26 of SNS gewoon eenvoudig online een rekening kunt openen. Zelfs bij de ABN AMRO kan dit tegenwoordig grotendeels online, dit werkt natuurlijk veel eenvoudiger en sneller.

ING is als bank omstreden

storing ingNiet alleen het aanvraagproces van een ING gezamenlijke rekening openen is achterhaald, de bank zelf is bijna omstreden te noemen. Zoals ook te lezen is in deze blog kampt de ING steeds vaker met storingen van internetbankieren.

Daarnaast kregen ze vorig jaar een recordboete voor ernstige nalatigheid. Dit incident was dusdanig ernstig dat zelfs de overheid op zoek is naar een andere huisbank. Verder scoort ING verreweg het slechtste op het gebied van duurzaamheid volgens de eerlijke bankenwijzer.

Extra opmerkelijk is dat gezien het bovenstaande de bonussen en vertrekpremies bij ING alleen maar stijgen en dat ING een recordwinst boekte in 2018. Het is duidelijk dat de vele, negatieve berichten over ING aan de meeste mensen voorbijgaan of dat het ze simpelweg niet veel interesseert.

Ook functionaliteit is beperkt

Echter, ook als je niet zoveel geeft om bonusbeleid, boetes of duurzaamheid is ING niet echt de moeite waard. Zo krijg je met een En/of betaalrekening voor 2,55 euro per maand eigenlijk alleen een betaalrekening met 2 bankpasjes.

Spaarrekeningen zijn niet inbegrepen en er zijn geen speciale producten of functionaliteiten gericht op gebruikers van een gezamenlijke rekening. Daarmee is er eigenlijk geen enkele reden om te kiezen voor een ING gezamenlijke rekening openen.

Alternatieven voor een ING gezamenlijke rekening

Wat zijn dan de alternatieven? De Rabobank en ABN AMRO scoren iets beter op het gebied van duurzaamheid dan de ING. Ook zijn ze wat minder vaak negatief in het nieuws gekomen, maar ook op deze banken valt natuurlijk genoeg aan te merken. Bovendien is hun productaanbod vergelijkbaar met dat van de ING. Een gezamenlijke rekening die niet gericht is op gezamenlijke rekeninghouders.

Veel beter is het om een gezamenlijke rekening te openen bij een kleinere bank zoals Triodos, Bunq, N26 of Knab. Deze banken vallen allemaal onder het depositogarantiestelsel, dus je hoeft je geen zorgen te maken over je (spaar)geld. Mits jullie samen niet meer dan 100.000 euro op de bank hebben staan. Deze banken bieden echter wel een stuk meer mogelijkheden voor partners die samen willen bankieren.

Rendement op je gezamenlijke rekening bij Knab

knab logoBij Knab, dochteronderneming van Aegon krijg je  bij een gezamenlijke rekening openen een hoop extra’s. Zo profiteer je van gratis spaarrekeningen met nog iets van rente waar de rente bij ING bijna niets is. Daarnaast kun je bij Knab ook samen eenvoudig investeren met Knab gemaksbeleggen.

Een Knab samen rekening is met 5 euro per maand iets duurder (gratis als je allebei al bij Knab bankiert) dan de ING. Daarmee krijg je echter wel een stuk meer mogelijkheden in je bankpakket. Bovendien bankier je bij een bank met een  beter imago. Wil je meer weten of een Knab samen rekening? Lees dan ook onze Knab review.

Shared spaces met tot 10 personen bij N26 Smart

n26 logoEen andere optie voor een gezamenlijke rekening is de gratis bankrekening van N26. Deze rekening is vooral interessant als je met meer dan 1 persoon een rekening wilt delen, bijvoorbeeld een vriendengroep of huisgenoten. N26 biedt namelijk de optie om Shared spaces met tot 10 personen te delen. Deze spaces kun je zien als een soort spaarrekening maar dan zonder rekeningnummer.

Elke deelnemer kan naar wens geld van/naar de Shared space overboeken vanaf zijn eigen N26 bankrekeningnummer. Ook kan iedereen de transactiegeschiedenis zien van een Shared space en kun je betaalverzoeken doen naar elkaar. Daarmee is N26 ideaal voor iedereen die met een groep mensen een digitale spaarpot wil delen. Fijn is daarbij dat N26 ook nog eens erg voordelig is in de kosten.

Zo hoef je alleen een betaald N26 smart account te hebben van 4,90 euro per maand om een Shared space aan te maken. Daarna kunnen ook deelnemers met een gratis N26 bankrekening aansluiten. Dit standaard gratis account van N26 biedt een gratis bankrekeningnummer met gratis pinpas en Mastercard. Wil je dus met 5 mensen een space delen dan kost dit maar € 0,98 per persoon per maand en dan heb je alle 5 ook nog een eigen bankrekening, pinpas en creditcard. Meer weten over N26? Bekijk de N26 website of lees onze N26 Smart review.

Rekening delen met bunq +1

bunq iconVroeger was een voordelig alternatief voor een ING gezamenlijke rekening openen Bunq Joint. Voor 7,99 euro per maand kon je bij bunq gezamenlijk een easyMoney pakket afsluiten met o.a.  25 bankrekeningen en meerdere passen. Vooral door de zeer goed werkende app was het super makkelijk om (spaar)geld, rekeningen en andere zaken te delen. Helaas heeft Bunq het Joint account in 2020 geschrapt en is dit nu vervangen door het duurdere bunq +1.

Met bunq +1 kunnen bestaande bunq klanten 1 rekening + pas delen met iemand anders voor 2,99 euro per maand. De kosten zijn daarmee minimaal 10,98 euro per maand om een rekening te delen en dat is aan te dure kant. Een nadeel is bovendien dat de andere persoon alleen een gedeelde rekening heeft bij bunq en alsnog het geld moet overmaken naar eigen rekening bij een andere bank wat onhandig is. Hoewel de bunq app erg fijn is vinden wij bunq tegenwoordig eigenlijk te duur als gezamenlijke rekening, meer hierover kun je lezen in onze bunq+1 ervaringen. Stelletjes zijn goedkoper af met Knab en groepen hebben meer voordeel bij N26.

Samen duurzaam bankieren bij Triodos

triodos logoZijn jij en je partner duurzaam ingesteld? Als alternatief voor Bunq is het dan wellicht de moeite waard om te kiezen voor een gezamenlijke rekening bij Triodos bank. Deze bank is niet zo vooruitstrevend als internetbanken Knab of Bunq. Maar je hebt wel de zekerheid dat je (spaar)geld veilig en vooral verantwoord wordt geïnvesteerd.

Voor 3 euro per maand ben je met Triodos ook niet heel duur uit. Aanvragen kan geheel online, maar gaat wel via de papieren post. Hierdoor gaat een rekening openen niet zo snel als bij bijvoorbeeld Bunq of Knab. Maar het is wel laagdrempeliger en vooral duurzamer dan een afspraak maken op een ING kantoor.

ING gezamenlijke rekening openen samengevat

Ben je op zoek naar een ING gezamenlijke rekening openen? Dan is het zeker aan te raden om je keuze nog eens te heroverwegen. De ING en/of betaalrekening biedt niet veel bijzonders en bovendien komt de ING in toenemende mate negatief in het nieuws.

Het voordeligste alternatief zal voor veel mensen Knab zijn, zeker als je de potentiële spaarrente meeneemt. Voor wie graag met een grotere groep mensen een rekening deel is N26 een uitstekend alterantief. Voor wie gebruiksgemak belangrijk en duurzaamheid belangrijk vind is N26 een uitstekend alternatief. Lees voor meer informatie ook eens onze Knab review en N26 Smart review. Wil je meer weten over de negatieve berichtgeving rondom de ING? Lees dan deze blog. Heb je nog vragen of opmerkingen? Laat dan gerust een reactie achter.