Wat is Bunq? Het korte antwoord is een nieuwe Nederlandse internetbank die al hun diensten aanbiedt via een app op je mobiele telefoon. Klinkt interessant maar wat kun je als consument met Bunq en hoe werkt een bunq rekening in de praktijk? In dit artikel testen we Bunq uit en lees je onze ervaringen. Bekijk ook deze artikelen waarin we Bunq vergelijken met KNAB bank en de N26 bank (vergelijking: Bunq vs Knab, vergelijking: Bunq vs N26) of dit artikel waarin we de kosten van 12 verschillende banken vergelijken

Nieuwgierig naar Bunq? Probeer Bunq hier gratis een maand uit. Liever een gratis bank? Probeer dan N26 of Openbank.

Het ontstaan van Bunq

app-logo-bunqHet begon met Ali Niknam, oprichter en eigenaar van een groot Nederlands ICT bedrijf genaamd Trans-IP. Ali Niknam wilde een bank oprichten die zich meer richtte op de bankervaring en technologie dan bestaande banken. Daarom richtte hij in 2012 Bunq op en kreeg hij het met zijn ervaring en vermogen voor elkaar om in 2015 een bankvergunning te krijgen van de Nederlandsche bank.

Dit was bijzonder omdat de Nederlandsche bank zelden een bankvergunning verstrekt aan nieuwe bedrijven. Voor Bunq betekende dit een grote overwinning omdat ze niet alleen hun diensten aan konden gaan bieden maar ook bijvoorbeeld gedekt werden door het Europese depositogarantiestelsel. Dit betekend dat je spaargeld bij een Bunq rekening tot 100.000 euro vergoed wordt door de Nederlandsche bank in het geval van een faillissement of probleem bij Bunq.

Wat is Bunq? Een internetbank

Nu weten we hoe Bunq is ontstaan maar wat is Bunq nu? Bunq zelf is heel simpel een IT bedrijf met een bankvergunning en zo zou je hun diensten ook kunnen zien. Ze hebben geen kantoren en zelfs geen internetbankieren op de website. Het enige is de Bunq app, beschikbaar voor Android en iOS. Dus eigenlijk krijg je een slimme mobiele app met een bankrekening.

In de app kun je nadat je identiteit is geverifieerd een Bunq rekening openen. Naast een Bunq rekening (gewoon een Nederlands IBAN nummer) heb je de mogelijkheid om een pinpas (Maestro) of prepaid creditcard (Mastercard) aan te vragen, deze krijg je per post thuis gestuurd. Verder kun je geld overmaken, met iDeal betalen, automatische incasso’s accepteren etc. Vrij vergelijkbaar met de internetbankieren app van bijvoorbeeld ABN AMRO of ING.

Waarom Bunq?

wat is bunqWat is Bunq? Dat weten we nu, maar waarom zou je een Bunq rekening openen bij een bank zonder kantoren? Een bank die zelfs geen website heeft om te internetbankieren. Op zich zijn dit geen grote nadelen als je er aan kunt wennen.

Hun Bunq app werkt prima en een Bunq rekening openen gaat een stuk sneller dan bij een ‘gewone’ bank. De klantenservice is misschien alleen bereikbaar via een chat in de app maar wel 7 dagen per week tot 23.00 uur en reageert snel, doen ze beter dan bijvoorbeeld ING.

Dat is bijvoorbeeld al een reden om te kiezen voor Bunq, hun persoonlijke klantenservice. Je bent minder snel een nummertje dan bij een grote bank. Daarnaast heeft hun app wat extra functies die veel banken niet hebben. Zo kun je berichten toevoegen aan betalingen naar andere Bunq’ers en bijvoorbeeld zelf je paslimieten wijzigen of blokkeren in de app.

Tot een tijd geleden was een Bunq rekening bovendien aanzienlijk goedkoper dan bij andere banken. Ze hadden een uniek verdienmodel waarbij je betaalde voor gebruik, een pinbetaling kostte (meen ik) 4 cent en een geldopname 80 cent, voor de rest was de Bunq rekening geheel gratis.

Dit was erg interessant voor met name mensen die weinig contant geld betaalde en zo een zeer goedkope rekening hadden. Wat is Bunq dan? Zo te zien een interessante nieuwe speler. Helaas heeft Bunq ook een aantal tekortkomingen.

De prijswijziging van Bunq

premium bunq rekeningDe belangrijkste reden voor mij om te kiezen voor Bunq was toch om vernieuwing te steunen. Iedereen heeft wel eens gehoord van het Libor schandaal bij de Rabobank. Een kleine, vriendelijke bank die het anders doet; dat sprak mij aan. Daarbij hadden ze nog niet veel nieuws te bieden, maar je kon prima bankieren tegen weinig geld.

Helaas hebben ze dit concept een tijd terug terug zelf een beetje verpest. Zo introduceerde ze onverwachts, zonder duidelijk communicatie Bunq Premium (tegenwoordig heet dat easyMoney). In dit pakket zaten 25 Bunq bankrekeningen, 2 prepaid creditcards (mastercard), een pinpas en de mogelijkheid om te betalen met je Android telefoon. Dit moest voor bestaande en nieuwe klanten echter 8 euro per maand gaan kosten.

Voor mensen die nu betaalde naar verbruik was dit een hele forse prijsverhoging. Je kont nog wel een gratis Bunq rekening openen maar dan kreeg je geen pinpas meer en dat is niet bijzonder nuttig. Daarmee waren veel bestaande klanten ontevreden met Bunq. Ondertussen is Bunq echter volop door ontwikkeld waardoor de verhoging steeds meer gerechtvaardigd is.

Bunq easyGreen, duur maar co2 neutraal

bunq easygreenIn 2020 kwam bunq zelfs nog met een pakket wat nog 2x zo duur is als easyMoney (vroeger bunq premium). bunq easyGreen kost maar liefst 16,99 euro per maand. De meerprijs van dit product bestaat volledig uit de duurzame gedachte. Je krijgt bij bunq easyGreen namelijk dezelfde bankrekeningen, passen en moderne internetbankieren app. Het grote verschil is dat je met bunq easyGreen bomen kunt planten.

Voor elke 100 euro die je spendeert met je betaalpas plant bunq een boom. Hierdoor kun je – mits je voldoende geld uitgeeft – volledig co2 neutraal worden met een bunq easyGreen bankrekening. In theorie is dit een heel mooi idee maar in de praktijk zitten er nog wat nadelen aan en klopt de berekening van de marketingafdeling niet helemaal. Nieuwsgierig over bunq easyGreen? Lees dan ook onze bunq easyGreen special waarin we precies uitrekenen hoeveel co2 je bespaart.

De ontwikkeling van Bunq

Naast dit nieuwe pakket introduceert bunq elke drie maanden introduceert een update met nieuwe diensten en mogelijkheden. Daarmee ontwikkelen ze zich veel sneller dan veel andere banken. Hoewel een Bunq rekening sinds de prijsverhoging van Bunq niet de goedkoopste is krijg je wel steeds meer waar voor je geld.

Zo geeft Bunq bijvoorbeeld een rente die 9x hoger is dan bij andere banken, gewoon op de betaalrekening. Een ander voorbeeld is dat Bunq als enige Nederlandse bank een prepaid creditcard aanbiedt. Dit is een goedkoper alternatief voor een gewone creditcard, zonder BKR registratie of verborgen kosten.

Daarnaast zit de Bunq app vol met slimme features zoals handige betaalverzoeken, meerdere pincodes per pasje en de mogelijkheid om digitale creditcards aan te maken. Dus wat is Bunq? Bunq is een bank die het anders doet en dat is opzich erg positief. Een Bunq rekening zal niet voor iedereen de moeite waard zijn maar als je kijkt wat je krijgt bij Bunq is het niet duur, het is wel veel geld voor een bankrekening.

Wat is Bunq? Vlees noch vis

Wat is Bunq? – op dit moment – een beetje vlees noch vis. Het vorige prijsmodel paste bij een internetbank, een goedkope Bunq rekening waarbij je betaalde voor gebruik. Ook sloot de doelgroep hierbij aan, immers moderne mensen die bankieren via een app zullen waarschijnlijk niet veel contant geld opnemen en dus goedkoop uit zijn.

Daarbij was Bunq onderscheidend ten opzichte van andere internetbanken zoals Mistertango en N26 bank. Die bieden ook een gratis bankrekening met gratis prepaid creditcard of pinpas. Maar het zijn buitenlandse rekeningnummers zonder iDeal en bij de Bunq rekening had je dat wel.

Met het nieuwe Bunq premium van 8 euro per maand krijg je weliswaar 25 keer een Bunq rekening en maar liefst 2 prepaid mastercards en een app vol hippe features, maar gebruikt de gemiddelde consument die ook? Als je graag een prepaid mastercard wilt kun je wellicht beter kiezen voor N26, een erkende Duitse bank die geheel gratis is voor Nederlandse klanten. Hetzelfde geldt voor bunq easyGreen, het idee is mooi maar 17 euro per maand voor een bankrekening is fors.

Daarmee blijft Bunq nog een beetje een twijfelgeval. Hun ontwikkelingen zijn ontzettend indrukwekkend maar het is nog niet doorslaggevend. Mocht je 8 euro per maand kunnen missen dan is een Bunq rekening echter zeker de moeite waard, al is het maar om te zien hoe anders de bank tegen bankieren aankijkt.

Alternatieven voor een Bunq rekening

Op zoek naar een goedkope Nederlandse rekening met iDeal en betalen via je Android smartphone? Kies dan beter voor Knab waar je dat nu tijdelijk 2,50 euro per maand kost. To vorig jaar was een Alternatief  de gratis rekening van ABN AMRO dochter Moneyou maar deze zijn helaas gestopt met hun activiteiten.

Op zoek naar een gratis internetbank met prepaid mastercard? Kies dan beter voor N26 waar je dat helemaal niets kost. Dat lees je goed, een bankrekening + debitcard + pinpas is voor Nederlandse klanten geheel gratis. Benieuwd naar het addertje onder het gras? Lees onze review of bekijk hun website. Ook Openbank kan een mooi alternatief zijn met 0,20% rente op de gratis spaarrekening, meer lees je in onze Openbank ervaringen.

Op zoek naar een Nederlandse rekening met Ideal en een prepaid debitcard? Dan is er helaas geen alternatief voor de Bunq rekening. Het beste kun je dan gewoon N26 of Openbank combineren met een andere bank. Niet de meest handige optie, maar je steunt nog steeds een beetje innovatie en het is gratis.