In deze Viabuy review bekijken we de Viabuy creditcard. Een prepaid Mastercard zonder BKR registratie. Is dit wel een goede keuze? Bekijk betere en goedkopere alternatieven.

De Viabuy creditcard is een zogenoemde prepaid creditcard. Dit betekend dat de creditcard geen limiet heeft en dus ook geen acceptatie-eisen of BKR registratie. Een prepaid creditcard is eigenlijk een pinpas met een creditcardnummer erop. Je kunt dus alleen besteden wat er aan saldo op de gekoppelde rekening staat.

Laten we eens kijken in deze Viabuy review of Viabuy een interessant alternatief is voor de ‘gewone’ creditcard.

Samenvatting voor de snelle lezers

De Viabuy creditcard is een absolute afrader. Het lijkt er wel op dat Viabuy betrouwbaar is, maar hun product is gewoon ontzettend duur en beperkt. Zo kost de Viabuy Mastercard 70 euro eenmalig + een jaarlijkse kaartbijdrage van 20 euro. Daarmee is de kaart in jaarlijkse kosten veel duurder dan andere aanbieders.

Zo is een prepaid Mastercard van N26 bijvoorbeeld helemaal gratis. Terwijl een gewone Mastercard Classic maar 20 euro per jaar kost, zonder eenmalige kosten. Ook het gebruik van de Viabuy creditcard is erg duur. Geld opnemen kost met de Viabuy Mastercard snel 5 euro per keer meer dan met de N26 Mastercard.

Daarnaast zijn er soms extra kosten voor het opwaarderen van de kaart en betaal je 10 euro per maand als de kaart een tijdje niet gebruikt. Samengevat is Viabuy betrouwbaar? Ja. Is Viabuy veel te duur voor wat je krijgt? Ook ja. Wil je een prepaid creditcard, kies dan voor een gratis Mastercard van N26, die werkt beter en is gratis. Lees hieronder verder over de verschillen.

Wie of wat is Viabuy?

Laten we deze Viabuy review beginnen met de vraag, wie of wat is Viabuy? Viabuy is een online aanbieder van prepaid creditcards. Viabuy blijkt onderdeel te zijn van de Britse investeringsmaatschappij PPRO Financial LTD.

Op hun website valt niet veel duidelijke informatie te vinden over wie er precies achter PPRO zit. Wel is PPRO een erkende elektronische geldinstelling door de AFM (Autoriteit Financiele Markten) waardoor ze onder toezicht staan van Nederlandse regelgeving.

Geen zekerheid met Viabuy

Belangrijk is echter om te weten is dat een elektronische geldinstelling niet hetzelfde is als een bank. Zo valt een bank bijvoorbeeld onder het Europese depositogarantiestelsel waarbij je (spaar)geld tot 100.000 euro is gedekt bij een faillissement. Bij een elektronische geldinstelling is dit niet zo en heb je dus geen enkele zekerheid dat je geld veilig is.

Dat is dus best een groot nadeel aan Viabuy als je het vergelijkt met bijvoorbeeld N26. Bij N26 is je prepaid Mastercard gekoppeld aan een echte bankrekening. Dat betekend dat mocht er ooit iets gebeuren je je geld tot 100.000 euro netjes terugkrijgt van een garantiefonds.

Viabuy creditcard is vooral duur in aanschaf

internetbank vectorZoals je ook kunt lezen in de samenvatting van deze Viabuy review is Viabuy erg duur. Om te beginnen betaal je een uitgavetoeslag van 69,90 euro. Ik ken geen enkele andere bank of creditcardmaatschappij die zo’n toeslag rekent.

Daarnaast betaal je een jaarlijkse kaartbijdrage van 19,90 euro. Deze bijdrage is vergelijkbaar met veel gewone creditcards zoals de Mastercard Classic. De Viabuy creditcard is echter een prepaid creditcard. Andere aanbieders van prepaid creditcards zijn een stuk goedkoper. Zo is een prepaid Mastercard bij N26 bank of Monese bank gratis en kost de Money2Go mastercard slechts € 9,95.

Waarom kiezen voor Viabuy?

Wij vroegen ons tijdens deze Viabuy review dan ook snel af? Waarom eigenlijk kiezen voor een Viabuy Creditcard? Immers bieden ze minder zekerheid dan een bank terwijl ze veel duurder zijn dan elke andere creditcardmaatschappij of bank. Gelukkkig noemt Viabuy op hun website zelf een aantal voordelen van de Viabuy Mastercard.

Op deze pagina probeert Viabuy voordelen te noemen voor specifieke doelgroepen, van studenten tot ondernemers. De lijstjes vallen echter vrij snel in herhaling. Belangrijkste voordeel zou zijn dat je wereldwijd kostenloos kan betalen, iets wat uiteraard met elke Mastercard kan.

Geen BKR toetsing en kredietwaarheidscheck

Verder herkauwt Viabuy de voordelen van een prepaid creditcard. Zoals geen BKR registratie, geen inkomenseisen geen rentekosten. Deze voordelen gelden uiteraard voor alle prepaid creditcards, dus ook de gratis N26 Mastercard of de veel goedkopere Money2Go Mastercard.

Tot slot suggereert Viabuy dat je de Viabuy creditcard anoniem kunt gebruiken omdat deze niet gekoppeld is aan je bankrekening. Echter de kaart komt gewoon op je persoonlijke naam te staan en biedt dus zeker niet meer anonimiteit dan een creditcard bij je eigen bank.

Hetzelfde als elke andere prepaid creditcard

n26 cardsDe vele voordelen die Viabuy noemt zijn eigenlijk hetzelfde als bij elke andere prepaid creditcard of zelfs elke andere Mastercard. Het enige voordeel is dat Viabuy betrouwbaar is als erkend Mastercard partner en dat de kaart zelf natuurlijk prima werkt. Je kunt er overal mee betalen waar je ook met elke andere Mastercard kunt betalen.

Maar waarom zou je 90 euro betalen (70 euro uitgavekosten + de eerste jaarlijkse kaartbijdrage) als je  een beter product gratis kan krijgen? De N26 prepaid Mastercard is op alle vlakken beter en goedkoper dan de Viabuy creditcard zo blijkt uit deze Viabuy review.

N26 Mastercard vs. Viabuy Mastercard

– De N26 Mastercard is gratis, de Viabuy Mastercard kost 70 euro eenmalig en 20 euro per jaar.

– N26 is tot 100.000 euro gedekt door het depositogarantiestelsel, Viabuy heeft geen dekking.

– Geld opnemen in Euro’s is bij N26 5x per maand gratis, daarna 2 euro. Bij Viabuy kost dit 5 euro per keer.

– Geld opnemen in vreemde valuta kost bij N26 1.7%, Bij Viabuy kost dit 5 euro + 2.65%.

– Bij N26 krijg je naast de Mastercard ook nog een gratis pinpas, waardoor je het ook als betaalrekening kunt gebruiken. Bij Viabuy krijg je alleen de Mastercard die niet in alle winkels in Nederland wordt geaccepteerd (bijv. bij de Albert Heijn kun je niet met creditcard betalen).

De conclusie van deze Viabuy review

We kunnen het niet genoeg benadrukken, de Viabuy creditcard is veel te duur voor wat je krijgt. De prepaid creditcard van N26 is gratis in aanschaf, stukken goedkoper in gebruik en geeft meer zekerheid over je geld. Ook een prepaid creditcard bij Monese (Gratis) of Money2Go (€ 9,95 per jaar) is een stuk goedkoper dan Viabuy.

Als een gewone creditcard ook een optie is dan kun je ook gaan voor een ‘ouderwetse’ Mastercard Classic. Nog steeds een stuk goedkoper dan Viabuy en dan krijg je een flinke bestedingslimiet en een verzekeringspakket erbij cadeau.

Meer weten over goedkoop bankieren? Bekijk dan ook eens onze uitgebreide N26 review of deze blog waarin we een aantal creditcardaanbieders met elkaar vergelijken.