Op zoek naar een gratis rekening openen? Wij vergelijken we vier banken met een gratis rekening. Wat zijn de voor- en nadelen en is het echt gratis?

De manier waarop we bankieren is de laatste jaren sterk veranderen. Wanneer is bijvoorbeeld de laatste keer dat jij bij een bankkantoor bent geweest? Bankzaken gebeuren steeds meer online en digitaal en daar spelen nieuwe banken zoals N26 op in.

Zo komen er de laatste jaren steeds meer internetbanken zonder kantoren. Hierdoor kunnen ze goedkoper werken en is ook een rekening openen goedkoper. Bij sommige banken kun je dus zelfs een gratis rekening open, maar is dit wel de moeite waard? Lees het in deze blog.

Samenvatting voor de snelle lezer

n26 cardsEen gratis rekening openen kan bij Monese, N26, Openbank of Moneyou. Alle drie deze banken werken alleen online en hebben dus geen kantoren. Wel vallen ze onder het Europese depositogarantiestelsel waardoor je (spaar)geld tot 100.000 euro is verzekerd in het geval van een faillissement.

Daarbij is N26 de beste keuze voor een gratis rekening openen. Niet alleen krijg je een gratis rekening, maar ook een pinas + gratis prepaid creditcard. Bankieren kan bovendien via een app of de browser. Dit maakt N26 een prima 2e rekening en ideaal voor op vakantie, lees ook onze uitgebreide N26 review of bekijk de N26 website.

Bij Moneyou , Openbank en Monese kun je alleen bankieren via een app, die afhankelijkheid vinden wij niet prettig. Daarnaast ontbreken bij Moneyou basisfuncties zoals het agenderen van overboekingen, de app lijkt een beetje incompleet. Meer over Moneyou lees je deze blog met onze Moneyou ervaringen. Onze ervaringen met Openbank vind je in deze blog.

Monese kan voor sommige mensen interessant zijn omdat je er een gratis rekening in ponden of in euro’s kan openen. Echter bij Monese krijg je geen pinpas, alleen een creditcard. Zeker in Nederland is dat niet overal geaccepteerd. Monese is dus vooral leuk als je vaak in Groot-Brittanie bent, voor zakenreizen of omdat je er bijvoorbeeld familie hebt wonen. Anders ben je beter af met N26 of Moneyou. Meer over Monese vind je op hun website, bekijk ook eens onze review over hun pondenrekening.

Een gratis rekening openen kan dat echt?

Het eerste wat je je misschien afvraagt is, hoe kan een rekening openen gratis zijn? Immers een bank moet toch ergens geld aan verdienen. Gaat zo’n gratis bankrekening openen dan niet ten koste van privacy of de veiligheid van je (spaar)geld? Gelukkig blijkt dit niet het geval.

Allereerst hebben de online banken die een gratis rekening openen aanbieden een stuk minder kosten. Ze hebben immers geen kantoren of geldautomaten. Overigens kun je natuurlijk wel bij een geldautomaat van een andere bank geld opnemen met je gratis bankrekening. Daarnaast hebben veel nieuwe banken een andere visie.

Grote banken zijn inhalig

Bestaande grote banken zoals ING en de Rabobank zijn trage en logge organisaties die zoveel mogelijk winst willen maken. In principe verdient ING bijvoorbeeld meer dan genoeg aan hypotheken, verzekeringen en leningen om gratis betaalrekeningen aan te bieden.

Maar ze geven zoals blijkt uit dit AD artikel liever hun topman een bonus dan dat ze hun klanten wat teruggeven. Nieuwe online banken zoals Monese, N26 en Moneyou willen daarentegen marktaandeel en sympathie winnen. Door een gratis bankrekening openen aan te bieden onderscheiden ze zich van inhalige banken zoals de ING en halen ze sneller nieuwe klanten binnen.

Ander soort verdienmodel

Daarnaast kiezen online banken voor een ander verdienmodel bij een bankrekening openen. Zo ziet de N26 Bank hun internetbankieren omgeving als een dienstenplatform. Klanten kunnen hier gratis een rekening openen maar bedrijven kunnen betalen om hun diensten aan te bieden aan N26 klanten. Zo kun je bijvoorbeeld een optioneel, betaald verzekeringspakket afsluiten van Allianz. N26 verdient geld doordat Allianz betaald om dit aanbod aan N26 klanten te mogen doen.

De Britse bank Monese kiest weer voor een hele andere strategie. Gevestigd in Groot-Brittannië waar ze met ponden betalen zetten ze vooral in op vreemde valuta. Zo kun je bij Monese een niet alleen een Euro rekening openen maar ook een Ponden rekening. Monese verdient vooral geld door het wisselen van valuta. Overigens zijn ze daarin nog steeds een stuk goedkoper dan veel Nederlandse banken. De Spaanse bank Openbank zet dan weer meer in op hun automatische beleggingsrobot. Ze hopen dat als je kiest voor een gratis rekening openen dat je ook hun beleggingsdiensten gaat gebruiken.

Zekerheid met het depositogarantiestelsel

Alsnog twijfel je misschien of een gratis rekening openen slim is bij zo’n onbekende bank. Gelukkig biedt het Europese depositogarantiestelsel zekerheid. Dit stelsel zorgt ervoor dat je spaargeld tot 100.000 euro gedekt is door overheden of centrale banken bij een faillissement.

Ook N26 bank en alle andere banken in deze blog is bijvoorbeeld op dit stelsel aangesloten en heeft een officiële bankvergunning van de Duitse bankautoriteit Bafin. Met andere woorden, zolang je (spaar)geld bij N26 minder dan 100.000 euro bedraagt hoef je je geen enkele zorgen te maken. Ook alle andere banken in deze blog zijn aangesloten bij Britse, Nederlandse of Spaanse garantiestelsels.

Vier keer een gratis rekening openen

Het lijkt dus wel goed te zitten met zekerheid bij nieuwe online banken, laten we nu per bank kijken naar de mogelijkheden voor een gratis rekening openen. We bekijken eerst N26, een van de eerste banken die in heel Europa hun diensten aanbiedt. Van Italië tot Finland kun je bij deze bank een gratis rekening openen. Handig is dat je daarbij ook een gratis pinpas EN een gratis prepaid Mastercard krijgt.

Daarnaast lees je over de voor- en nadelen van Monese, een Britse online bank die vooral inzet op vreemde valuta. Bij Monese kun je een gratis rekening openen in Ponden of in Euro’s met gratis prepaid creditcard. Deze bank is vooral interessant voor mensen die regelmatig op vakantie gaan of vrienden en familie hebben buiten de Eurozone.

Verder kijken we naar de Spaanse bank Openbank en hun beleggingsrobot. Tot slot kijken we naar Moneyou. Deze gratis bank is eigenlijk geen echte bank maar een dochtermerk van de ABN AMRO. Moneyou biedt Nederlandse klanten een gratis betaalrekening en is daarnaast prijsvechter op het gebied van hypotheken en leningen.

Gratis rekening openen bij N26 Bank

n26 prijzen overzichtN26 bank heeft misschien wel het mooiste aanbod voor een gratis rekening openen. Vanuit je luie stoel kun je online in 8 minuten een rekening openen. Daarbij krijg je een IBAN betaalrekening, een gratis Maestro pas (pinpas) en een gratis Mastercard (prepaid creditcard). Vooral die Mastercard is een leuke toevoeging die Nederlandse banken (uitgezonderd Bunq) niet bieden.

Je kunt dit het beste zien als een pinpas met een creditcardnummer erop. Er is geen BKR toetsing, geen kaartbijdrages en geen rentes. Het ‘nadeel’ is dat je alleen kunt besteden wat op je N26 rekening staat, net als met een pinpas. Een ideale pas voor buitenlandse online aankopen of vakantie, zelfs als je al een creditcard hebt. Het gebruik van de N26 Mastercard is namelijk een stuk goedkoper dan een normale creditcard van bijvoorbeeld de ING of de Rabobank.

Volwaardig internetbankieren

Verder krijg je bij een N26 gratis bankrekening openen (natuurlijk) ook toegang tot een internetbankieren app (iOS en Android) en kun je internetbankieren via de N26 website. Zowel de website als app doen alles wat je zou verwachten.

Je gebruikt de app als beveiliging om overboekingen te controleren en bevestigen. Verder kunt zelf je paslimieten beheren, bankoverschrijvingen doen (ook periodiek) en natuurlijk bankafschriften inzien en downloaden. Ook heb je de optie om spaarpotjes te maken of je uitgaven te analyseren. De app en website zien er strak uit en N26 heeft echt een volwaardige bankomgeving neergezet.

Snel en eenvoudig

We zijn erg te spreken over een gratis bankrekening openen bij N26. Een aanvraag kost letterlijk maar 8 minuten. Je moet jezelf wel identificeren in een kort videogesprek maar ook dat werkt soepel. Daarna krijg je je pasje per post thuisgestuurd. Het werkt echt heel makkelijk, zeker als je het vergelijkt met de ING of Rabobank waar je nog naar kantoor moet.

De kracht van N26 zit hem daarbij vooral in de gratis prepaid creditcard naast de pinpas. Daarmee combineer je een 2e rekening met de kracht van een creditcard, zonder de kosten en het gedoe. Voor iedereen die wel eens op vakantie gaat of iets besteld in het buitenland is N26 dan ook een dikke aanrader.

Wil je meer weten over een gratis rekening openen bij N26? Kijk voor meer informatie op de website van N26. Nieuwsgierig naar alle mogelijkheden van N26? Bekijk hier onze uitgebreide review van N26.

Ponden of Euro rekening openen bij Monese

monese review card bannerMonese heeft ook een mooie aanbod voor een gratis rekening openen. Bij Monese kun je een rekening openen in Euro’s of in Ponden. Met een pondenrekening kun je dus zonder te wisselen betalingen doen en ontvangen in Ponden.

Net als bij N26 krijg je bij Monese een gratis prepaid creditcard van Mastercard bij je rekening. Bij Monese krijg je geen pinpas zoals bij N26. Dit is onhandig omdat sommige Nederlandse bedrijven geen creditcards accepteren zoals bijvoorbeeld de Albert Heijn. Daarmee is Monese geen volwaardige vervanging van een Nederlandse bankrekening terwijl N26 dat wel kan zijn.

Vooral voor vreemde valuta

Een andere beperking is dat je bij Monese alleen kunt bankieren via hun app. Die app werkt weliswaar best wel goed, maar soms kan het toch handig zijn om ook te kunnen internetbankieren. Al is het maar als backup voor als je telefoon een keer stuk is en je toch bij je geld kunt.

Daarmee is Monese vooral interessant voor wie regelmatig zaken doet in vreemde valuta. Vooral als je regelmatig in Groot Brittanie bent of daar familie hebt wonen is zeker de pondenrekening erg handig. Maar ook wat betreft andere valuta is Monese scherp geprijsd. Hun wisselkoersopslag is maar 2% en optioneel kun je voor 5 euro of 5 pond per maand een pluspakket nemen waarbij je maar 0,5% koersopslag betaald.

Dus doe je regelmatig zaken in buitenlandse valuta? Dan is een gratis rekening openen bij Monese de beste keuze, maar zeker door het ontbreken van een pinpas in Nederland zelf niet zo nuttig. De meesten zijn dus beter af met een gratis rekening openen bij N26. Wil je meer weten over Monese? Kijk op hun website of bekijk onze uitgebreide Monese review.

Beleggen en bankieren combineren bij Openbank

De derde bank die een gratis rekening openen aanbiedt in dit overzicht is Openbank. Openbank is een dochtermerk van de Spaanse bank Santander, een van de grootste banken ter wereld. Net als bij N26 krijg je bij Openbank naast een gratis rekening openen ook een gratis pinpas en een gratis prepaid Mastercard. Vooral de pinpas is handig omdat veel Nederlandse winkels geen creditcards accepteren.

Nadeel ten opzichte van N26 is dat door de strenge Spaanse regelgeving een gratis bankrekening openen bij Openbank nogal een gedoe is. Zo moet je vele documenten ondertekenen en zelfs een bewijs van inkomen opsturen. Ook werkt de app van Openbank net wat minder soepel. Daar staat tegenover dat je bij Openbank wel toegang krijgt tot de Roboadvisor, dit is een geautomatiseerde beleggingsdienst. Of dit echt de moeite waard kun je lezen in onze Openbank ervaringen.

Gratis rekening openen met de Moneyou app

moneyou logoUpdate: Moneyou stopt helaas al zijn activiteiten, lees er meer over in deze blog

Ook bij Moneyou, dochter van ABN AMRO kun je een gratis rekening openen. Net als bij N26 en Monese kun je de rekening online openen vanuit je lui stoel. Net als bij de andere banken bestaat het pakket uit een betaalrekening + een pasje. In tegenstelling tot Monese en N26 krijg je bij Moneyou echter alleen een pinpas, geen prepaid creditcard.

Wat verder opvalt is dat Moneyou net als Monese alleen de mogelijkheid biedt om te bankieren via een app. In de praktijk is dit misschien geen echte beperking, maar mocht je telefoon een keer stuk zijn/ kwijt raken of gestolen worden kun je gewoon helemaal niet bij je geld.  Het is jammer dat Moneyou niet meer heeft gekeken naar N26, die wel een internetbankieren omgeving aanbiedt.

Bankieren beperkt tot een beperkte app

Bij het installeren van de Moneyou app valt gelijk op hoe strak en minimalistisch de app is. Net als bij N26 en Monese is er echt werk gemaakt van het design. Wanneer je echter verder kijkt kom je er snel achter dat de Moneyou app wel heel beperkt is.

Behalve bankoverschrijvingen doen kun je bijna niets met de app. Zo kun je geen automatische incasso’s accepteren of weigeren. Zelfs een bankafschrift downloaden kan niet zomaar. Verder is het bijvoorbeeld niet mogelijk om overboekingen in te plannen of te agenderen. Hoewel je niet al deze functies dagelijks gebruikt zijn dit basisfuncties die bij een bankrekening openen niet mogen ontbreken.

Concurrent van zichzelf

Waarom is die Moneyou rekening zo beperkt? Voor een groot deel is het antwoord dat Moneyou anders teveel concurreert met zichzelf, of beter gezegd het moederbedrijf ABN AMRO. Als Moneyou een rekening biedt met alle opties die de betaalde ABN AMRO betaalrekeningen ook hebben stappen mensen vanuit de ABN AMRO over.

Om dit te voorkomen heeft ABN AMRO de Moneyou app flink uitgekleed. Zo hopen ze niet teveel te concurreren met zichzelf en toch een nieuwe doelgroep aan te spreken. Immers kun je helemaal online een gratis rekening openen.

Spaarrekening bij de betaalpas

Het is jammer dat de ABN AMRO zo voorzichtig is geweest want de Moneyou app ziet er echt prachtig uit, je kunt er alleen bijna niets mee. Wat je nu krijgt is in feite niets meer dan een spaarrekening met daaraan een pinpasje gekoppeld. Daarmee is Moneyou een beetje vlees noch vis.

Voor wie graag een betaalrekening wil biedt N26 meer mogelijkheden. Denk aan de gratis prepaid creditcard, de mogelijkheid om te internetbankieren en gunstige tarieven voor het gebruik van de creditcard. Daarmee is N26 een goede 2e rekening en ideaal als vakantierekening.

Moneyou, wel of niet doen?

Wil je liever een spaarrekening openen dan is een extra (spaar) rekening bij je eigen bank eenvoudiger dan een Moneyou rekening. Voor wie toch graag een spaarrekening heeft bij een andere bank bieden banken als Knab en spaarbank Brand New Day meer rendement en mogelijkheden.

Een gratis rekening openen bij Moneyou kost weliswaar niets maar lijkt dus ook niet veel op te leveren. Wil je meer weten over Moneyou? Bekijk hun website of lees hier onze uitgebreide Moneyou review.