Debitcard of creditcard vergelijken? Bekijk in deze blog de vergelijking van de gratis Mastercard van N26 tot de peperdure platinum American Express card. Vroeger had je simpelweg een creditcard. Tegenwoordig zijn er talloze variaties zoals een debit card, prepaid creditcard of en chargecard. In dit artikel beschrijven we de belangrijkste verschillen en benoemen we de beste kaart in elk segment. Een creditcard vergelijken doe je op Geldburger.nl met de meest uitgebreide vergelijking online.

Samengevat

Voor de lezers met weinig tijd hieronder een korte samenvatting waarin we de resultaten delen van het creditcard vergelijken artikel en de beste kaart in elk segment tippen. Voor meer informatie en onderbouwing lees je de rest van het artikel.

Een prepaid creditcard, oftewel een debit card is het beste te omschrijven als een gewone pinpas met een creditcard nummer. Je kunt alleen het saldo besteden wat je op de gekoppelde rekening hebt staan en bedragen worden gelijk afgeschreven van je rekening. De beste debit card haal je bij de N26 Bank en is momenteel volledig gratis zonder maandelijkse kosten. Er is ook een betaalde premium variant met reis- en aankoopverzekering (uniek in de markt voor een debit card).

De ‘gewone’ creditcard werkt met een gekoppelde bestedingslimiet. Als je een betaling doet schiet de creditcardmaatschappij het bedrag voor. Vaak kun je kiezen om het bedrag aan het einde van de maand te betalen of gespreid betalen waarbij je elke maand een deel van je saldo inlost. Veel creditcards komen inclusief servicedesk en aankoopverzekering. De beste creditcard is de Classic Mastercard van ICS. Nu tijdelijk het eerste jaar gratis met € 25,- cadeau, daarna € 20 per jaar.

Chargecard is misschien de minst bekendste term maar staat voor creditcards zonder kredietfaciliteit. Een chargecard komt zonder vaste limiet en je kunt ook niet gespreid betalen. Je krijgt puur een uitstel van betaling van 3 tot 6 weken op je aankopen. De bekendste en gelijk beste aanbieders van chargecards is American Express. Ze zijn relatief duur maar bieden verreweg de meeste service en extra’s van alle creditcardmaatschappijen. Hun Silver Card is nu het eerste jaar gratis, daarna € 75,- per jaar.

Wat is een Debit Card

n26 blackEen debit card is zoals hierboven genoemd het beste te vergelijken met een pinpas met een creditcard nummer. Je krijgt geen bestedingslimiet, geen kredietwaardigheidscheck en ook geen BKR registratie. Simpelweg geld storten op een gekoppelde rekening en dat uitgeven met je debit card alsof het een pinpas is.

Voordelen

Het grote voordeel van een debit card is dat je altijd geaccepteerd wordt. Daarnaast is een debit card vaak een stuk goedkoper in gebruik wanneer we ze met een creditcard vergelijken. Zo betaal je bij een creditcard bijna altijd een jaarlijkse kaartbijdrage terwijl veel debit cards geheel gratis zijn. Ook betaal je bij een debit card minder hoge kosten bij contant geld opnemen of betalen in vreemde valuta.

Nadelen

De nadelen van debit cards zijn tegenwoordig bijna allemaal achterhaald. Tot enkele jaren geleden rekenden debit card aanbieders veel verborgen kosten voor het gebruiken van een debit card. Van extra’s zoals een reis- of annuleringsverzekering zoals bij creditcards was al helemaal geen sprake. We zien de laatste jaren echter steeds meer internetbanken debit cards aanbieden als service naast een rekening. Vaak gratis in aanschaf en zonder verborgen kosten of kleine lettertjes. Het enige echte nadeel dat blijft staan is dat autoverhuurbedrijven soms moeilijk doen over het accepteren van een debit card.

Chargecard en creditcard vergelijken

american expressNu we de debit cards hebben bekeken gaan we nu een ‘echte’ creditcard vergelijken. We nemen in deze definitie ook gelijk de chargecards mee omdat dit formeel ook creditcards zijn. Bij beide kaarten is altijd sprake van een vorm van krediet of uitstel van betaling. Het verschil zit hem in het feit hoelang dat uitstel is.

Zo is dit bij American Express, maar ook standaard bij Visa of Mastercard 3 tot 6 weken. Dit betekend dat je wel een inkomstencheck moet doen (de maatschappij schiet jouw uitgaven immers voor) maar je betaald alle uitgaven binnen 3 tot 6 weken volledig terug. Je gaat dan ook geen lening of kredietovereenkomst aan en krijgt ook geen registratie.

Het verschil

Het grote verschil tussen American Express en Visa of Mastercard blijkt uit credit card vergelijken tabel. American Express hanteert namelijk geen officieel limiet voor de kaart, maar berekent voor elke persoon apart wat de limiet moet zijn op basis van zijn/haar gedrag. Je kunt bij American Express echter nooit gespreid betalen, je betaald altijd alles aan het einde van de maand volledig terug.

Wanneer we American Express met een Mastercard of Visa creditcard vergelijken zien we dat deze partijen het anders aanpakken. Zij hanteren altijd een harde limiet van bijvoorbeeld 1.000 of 5.000 euro maar bieden (bijna) altijd de mogelijkheid dit bedrag gespreid te betalen. Hiermee wordt de limiet van je creditcard als het ware een doorlopend krediet, vaak wel tegen zeer hoge rentepercentages.

Creditcard vergelijken? Weinig verschillen

Zo, nu de grootste verschillen duidelijk zijn kunnen we starten met daadwerkelijk een creditcard vergelijken. Je zult misschien verbaasd zijn dat deze vergelijking slechts 5 kaarten telt. De reden hiervoor is simpel.

Bijna alle Mastercard en Visa creditcards in Nederland worden uitgegeven door International Card Services (meer informatie op ICS) . Dus ook een ANWB of een Bijenkorf kaart. Zelfs de ABN AMRO creditcard wordt uitgegeven door ICS. Tientallen bijna dezelfde kaarten vergelijken is natuurlijk zinloos dus we nemen alleen de ICS Visa World Card en de ICS Mastercard Classic card mee.

Dan waren er heel veel vage en kleine bedrijfjes die een prepaid creditcard aanboden maar die zijn eigenlijk allemaal verdwenen door de concurrentie van internetbanken en slecht prijsbeleid. Er zijn er nog wel een paar zoals pay2card en money2gocard maar betalen voor het opwaarderen van je kaart? Dat is echt achterhaald. Dus we nemen de beste internetbanken mee in de vergelijking.

Tot slot heeft American Express een tiental varianten van the Green Card tot de gold card tot de platinum card. Maar bij deze kaartvariaties geldt eigenlijk altijd dat je vooral een hogere bestedingslimiet en meer service krijgt. De kosten voor betalingen en dergelijke veranderen niet zozeer. Bovendien is een Platinum Card met een kaartbijdrage van 700 euro per jaar toch niet interessant voor de gewone consument dus we nemen alleen the Green Card mee.

De grote kleine creditcard vergelijken prijstabel

N26 (Mastercard debit) Monese (Mastercard debit) Via World Card (Visa credit) Mastercard Classic (Mastercard credit) The Green Card (American Express)
Kaartbijdrage Gratis OF € 5,90 p/m (N26 Black) £ 4.95 OF € 5,95 p/m € 36,50 p/j € 20,- p/j € 65,- p/j
Online betalen in € Gratis Gratis Gratis Gratis Gratis
Online betalen in vreemde valuta Gratis 0.5% 2% 2% 2.5%
Geldopname in € 5x p/m gratis, daarna € 2,- 5x p/m gratis, daarna 0.5% 4% 4% 3,5%
Geldopname in vreemde valuta € 2,- + 1.7% (Gratis met N26 Black) 0.5% 4% 4% 3,5%
Bestedingslimiet NVT NVT € 2.500 € 2.500 Geen limiet
Debetrente bij negatief saldo NVT NVT 14% 14% NVT
Extra faciliteiten Reis-, aankoop-, en ongevallen- verzekering (alleen bij N26 Black) Keuze uit pondenrekening of eurorekening Hotelservice, reis-, aankoop en ongevallen- verzekering Hotelservice, reis-, aankoop en ongevallen- verzekering Global assist, geld terug verzekering, vele andere verzekeringen
Bijzonderheden Inclusief Duits IBAN rekeningnummer met internetbankieren app Inclusief Brits IBAN rekeningnummer met internetbankieren app (onbeperkt) limiet op basis van jouw situatie en betaalgedrag
Website www.n26.com www.monese.com www.icscards.nl www.icscards.nl www.americanexpress.com

Zoals je ziet in de creditcard vergelijken tabel zijn de verschillen groot. Eigenlijk de enige overeenkomst is dat bij alle kaarten online of in een winkel betalen in euro’s gratis is. Wat verder gelijk opvalt is hoe goedkoop debit cards zijn in gebruik.

Debit card springt er uit

Stel je pint 500 euro aan vreemde valuta op vakantie (bijvoorbeeld Zweedse kronen) dan kost dat respectievelijk bij N26 € 10,20, Monese € 2,50, ICS € 20 en AMEX € 17,50. Dat zijn grote prijsverschillen voor 1 opname als je kijkt naar de jaarlijkse kaartbijdrage. Nu zul je misschien zeggen ik pin niet vaak contant geld en zeker niet in het buitenland.

Dan zeg ik allereerst, juist in het buitenland op vakantie pin je vaak contant geld maar wat als je nu een laptop van 1500 dollar besteld via Amazon.com. Met de creditcard vergelijken prijstabel komen we dan uit op N26 € 0, Monese € 7,50, ICS € 30 en AMEX € 37,50, een fors verschil.

Waarom dan een creditcard?

Zoals ook blijkt uit de creditcard vergelijken prijstabel is het heel simpel, een creditcard of chargecard neem je voor de service niet voor de kosten. Het gemak dat hij geaccepteerd wordt door elke autoverhuurder en dat als je niet krijgt wat je besteld via Ebay dat je een claim kunt indienen bij de creditcard maatschappij.

Daarbij is het wel slim een weloverwogen afweging te maken. De meest interessante service van een creditcard is namelijk een aankoopverzekering, maar die is in de meeste gevallen maar 180 dagen geldig en dus vooral interessant bij oplichting op online aankopen. Immers de meeste producten die je wel krijgt hebben standaard al 2 jaar garantie. Ook een reis- of bagageverzekering is los vaak uitgebreider in dekking en goedkoper.

Conclusie creditcard vergelijken prijstabel

Een creditcard vergelijken blijkt lastiger dan gedacht. Hoewel er vele tientallen creditcard aanbieders zijn kunnen deze teruggebracht worden naar slechts een paar verschillende doelgroepen. De rest biedt vaak meer variaties op hetzelfde concept.

Betaal je veel in buitenlandse valuta (cash of online) dan kom je gewoon niet uit onder het aanbod van Monese. Met 1 flinke contant geldopname in vreemde valuta is Monese al goedkoper dan alle andere aanbieders.

N26 is gewoon de perfecte keuze als je gewoon zonder poespas een creditcardnummer wil zonder hoge kosten of acceptatievoorwaarden. Daarbij kan de N26 Black kaart interessant zijn voor mensen die extra service willen maar geen gewone creditcard kunnen of willen krijgen.

Wil je toch liever een creditcard vanwege de service of flexibiliteit? Dan is de Mastercard Classic de beste keuze, relatief goedkoop in kaartbijdrage en voorzien van alle service en faciliteiten die je mag verwachten van een creditcard.

Tot slot is American Express gewoon het antwoord op iedereen die service wil. Met een American Express card ben je verzekerd van de meest persoonlijke service en de meest uitgebreide dekking in verzekeringen. Zeker als je vaak aankopen doet met je kaart kun je flink scoren met het loyaliteitsprogramma.

Samengevat

Wil je kwaliteit? Kies American Express (met deze aanbieding nu tijdelijk het eerste jaar gratis in plaats van € 75,-)

Wil je betaalbaar? Kies dan N26 (Black) (nu tijdelijk gratis, meer informatie hier) als alternatief kies je voor Monese als je veel buitenlandse valuta pint. Met actiecode GJQUE33T krijg je 5 euro / pond cadeau bij je eerste storting.

Wil je gespreid betalen? Kies dan voor de Mastercard Classic van ICS, nu het eerste jaar gratis + € 25 cadeau. Meer informatie hier.

Een Creditcard vergelijken is dus eigenlijk vooral kijken wat jouw specifieke behoeften zijn. Ik hoop dat je hiermee een betere keuze kunt maken. Heb je vragen of opmerkingen over dit artikel? Laat gerust een bericht achter.