Debitcard of creditcard vergelijken? In deze blog een vergelijking van alle soorten creditcards, van de gratis Mastercard van N26 tot de exclusieve Platinum card van American Express. Had je vroeger een gewoon een creditcard, tegenwoordig zijn er talloze variaties zoals een debitcard, prepaid creditcard of een chargecard.

De kosten, voorwaarden lopen sterk uiteeen en je kunt flink besparen met het kiezen van de jusit creditcard.In deze blog sommen we de belangrijkste aanbieders en verschillen op zodat een creditcard vergelijken snel en eenvoudig is.

Creditcard vergelijken samengevat

n26 bankpasVoor de snelle lezers hieronder een samenvatting van onze creditcard vergelijken blog.

Een prepaid creditcard, oftewel een debitcard is het beste te omschrijven als een gewone pinpas met een creditcard nummer. Je kunt alleen het saldo besteden wat je op de gekoppelde rekening hebt staan en bedragen worden gelijk afgeschreven van je rekening. De beste debit card haal je bij de N26 Bank en is momenteel volledig gratis zonder maandelijkse kosten. De gratis N26 Mastercard is bovendien veel goedkoper in gebruik dan veel ‘echte’ creditcards van banken zoals ABN AMRO en de Rabobank. Zeker op (online) aankopen in vreemde valuta kun je soms wel een paar euro per aankoop besparen. Meer over N26 lees je ook in onze N26 review.

De ‘gewone’ creditcard werkt met een gekoppelde bestedingslimiet. Als je een betaling doet schiet de creditcardmaatschappij het bedrag voor. Vaak kun je kiezen om het bedrag aan het einde van de maand te betalen of gespreid betalen waarbij je elke maand een deel van je saldo inlost. Veel creditcards komen inclusief servicedesk en aankoopverzekering. De beste creditcard is de Classic Mastercard van ICS maar wij raden zeker de N26 kaart aan voor erbij om kosten te besparen.

Chargecard is misschien de minst bekendste term maar staat voor creditcards zonder kredietfaciliteit. Een chargecard komt zonder vaste limiet en je kunt ook niet gespreid betalen. Je krijgt puur een uitstel van betaling van 3 tot 6 weken op je aankopen. De bekendste en gelijk beste aanbieders van chargecards is American Express. Ze zijn relatief duur maar bieden verreweg de meeste service en extra’s van alle creditcardmaatschappijen. Hun Silver Card is nu het eerste jaar gratis, daarna € 75,- per jaar.

Wat is een Debitcard

n26 blackEen debitcard is zoals hierboven genoemd het beste te vergelijken met een pinpas met een creditcard nummer. Je krijgt geen bestedingslimiet, geen kredietwaardigheidscheck en ook geen BKR registratie. Je stort simpelweg geld op een gekoppelde rekening en doet uitgaven met je debitcard alsof het een pinpas is.

Voordelen

Het grote voordeel van een debitcard is dat je altijd geaccepteerd wordt zonder kredietchecks of andere voorwaarden. Daarnaast is een debit card vaak een stuk goedkoper in gebruik wanneer we ze met een creditcard vergelijken. Zo betaal je bij een creditcard bijna altijd een jaarlijkse kaartbijdrage terwijl veel debit cards geheel gratis zijn. Ook betaal je bij een debit card minder hoge kosten bij contant geld opnemen of betalen in vreemde valuta. Soms scheelt dit wel een paar euro per transactie.

Nadelen

De nadelen van debitcards zijn tegenwoordig bijna allemaal achterhaald. Tot enkele jaren geleden rekenden debitcard aanbieders veel verborgen kosten voor het gebruiken van een debitcard. Van extra’s zoals een reis- of annuleringsverzekering zoals bij creditcards was al helemaal geen sprake. We zien de laatste jaren echter steeds meer internetbanken debitcards aanbieden als service naast een rekening. Vaak gratis in aanschaf en zonder verborgen kosten of kleine lettertjes.

Het enige echte nadeel dat blijft staan is dat autoverhuurbedrijven soms moeilijk doen over het accepteren van een debitcard. Wil je heel graag een auto huren met een debitcard overweeg dan de speciale bunq travel card. Deze unieke kaart kost eenmalig € 9,99 en is een debitcard maar dan met het woordje credit erop. Dit klinkt enigszins verwarrend maar het is in de praktijk gewoon een debitcard waarvan aanbieders niet kunnen zien dat het een debitcard is. Hierdoor loopt de acceptatie vaak iets soepeler. Meer weten over de bijzondere bunq travel card? We hebben er een speciale blog over geschreven.

Chargecard en creditcard vergelijken

american expressNu we de debitcards hebben bekeken gaan we nu een ‘echte’ creditcard vergelijken. We nemen in deze definitie ook gelijk de chargecards mee omdat dit formeel ook creditcards zijn. Bij beide kaarten is altijd sprake van een vorm van krediet of uitstel van betaling. Het verschil zit hem in het feit hoelang dat uitstel is.

Zo is dit bij American Express, maar ook standaard bij Visa of Mastercard 3 tot 6 weken. Dit betekend dat je wel een inkomstencheck moet doen (de maatschappij schiet jouw uitgaven immers voor) maar je betaald alle uitgaven binnen 3 tot 6 weken volledig terug. Je gaat dan ook geen lening of kredietovereenkomst aan en krijgt ook geen registratie.

Het verschil

Het grote verschil tussen American Express en Visa of Mastercard blijkt uit creditcard vergelijken tabel. American Express hanteert namelijk geen officieel limiet voor de kaart, maar berekent voor elke persoon apart wat de limiet moet zijn op basis van zijn/haar gedrag. Je kunt bij American Express echter nooit gespreid betalen, je betaald altijd alles aan het einde van de maand volledig terug.

Wanneer we American Express met een Mastercard of Visa creditcard vergelijken zien we dat deze partijen het anders aanpakken. Zij hanteren altijd een harde limiet van bijvoorbeeld 1.000 of 5.000 euro maar bieden (bijna) altijd de mogelijkheid dit bedrag gespreid te betalen. Hiermee wordt de limiet van je creditcard als het ware een doorlopend krediet, vaak wel tegen zeer hoge rentepercentages.

Creditcard vergelijken? Weinig verschillen

Zo, nu de grootste verschillen duidelijk zijn kunnen we starten met daadwerkelijk een creditcard vergelijken. Je zult misschien verbaasd zijn dat deze vergelijking slechts 5 kaarten telt. De reden hiervoor is simpel.

Bijna alle Mastercard en Visa creditcards in Nederland worden uitgegeven door International Card Services (meer informatie op ICS) . Dus ook een ANWB of een Bijenkorf kaart. Zelfs de ABN AMRO creditcard wordt uitgegeven door ICS. Tientallen bijna dezelfde kaarten vergelijken is natuurlijk zinloos dus we nemen alleen de ICS Visa World Card en de ICS Mastercard Classic card mee.

Dan waren er heel veel vage en kleine bedrijfjes die een prepaid creditcard aanboden maar die zijn eigenlijk allemaal verdwenen door de concurrentie van internetbanken en slecht prijsbeleid. Er zijn er nog wel een paar zoals pay2card en money2gocard maar hun tarieven zijn erg achterhaald. Je betaald bijvoorbeeld geld voor het opwaarderen van de kaart en zit vast aan een verouderde aparte login omgeving. Dus we nemen de beste internetbanken mee in de vergelijking.

Tot slot heeft American Express een tiental varianten van the Green Card tot de gold card tot de platinum card. Maar bij deze kaartvariaties geldt eigenlijk altijd dat je vooral een hogere bestedingslimiet en meer service krijgt. De kosten voor betalingen en dergelijke veranderen niet zozeer. Bovendien is een Platinum Card met een kaartbijdrage van 700 euro per jaar toch niet interessant voor de gewone consument dus we nemen alleen the Green Card mee.

De creditcard vergelijken prijstabel

N26 (Mastercard debit) Bunq Travel Card Via World Card (Visa credit) Mastercard Classic (Mastercard credit) The Green Card (American Express)
Kaartbijdrage Gratis OF € 5,90 p/m (N26 Black) € 9,90 eenmalig € 36,50 p/j € 20,- p/j € 65,- p/j
Online betalen in € Gratis Gratis Gratis Gratis Gratis
Online betalen in vreemde valuta Gratis 0.5% 2% 2% 2.5%
Geldopname in € 5x p/m gratis, daarna € 2,- 5x p/m gratis, daarna 0.5% 4% 4% 3,5%
Geldopname in vreemde valuta € 2,- + 1.7% (Gratis met N26 Black) 0.5% 4% 4% 3,5%
Bestedingslimiet NVT NVT € 2.500 € 2.500 Geen limiet
Debetrente bij negatief saldo NVT NVT 14% 14% NVT
Extra faciliteiten Reis-, aankoop-, en ongevallen- verzekering (alleen bij N26 Black) Creditcard, geschikt voor autoverhuur Hotelservice, reis-, aankoop en ongevallen- verzekering Hotelservice, reis-, aankoop en ongevallen- verzekering Global assist, geld terug verzekering, vele andere verzekeringen
Bijzonderheden Inclusief Duits IBAN rekeningnummer met internetbankieren app Geen extra service, alleen een tegenrekening met iDeal ondersteuning (onbeperkt) limiet op basis van jouw situatie en betaalgedrag
Website www.n26.com www.bunq.com www.icscards.nl www.icscards.nl www.americanexpress.com

Zoals je ziet in de creditcard vergelijken tabel zijn de verschillen groot. Eigenlijk de enige overeenkomst is dat bij alle kaarten online of in een winkel betalen in euro’s gratis is. Wat verder gelijk opvalt is hoe goedkoop debit cards zijn in gebruik.

Debit card springt er uit

Stel je pint 500 euro aan vreemde valuta op vakantie (bijvoorbeeld Zweedse kronen) dan kost dat respectievelijk bij N26 € 10,20, ICS € 20 en AMEX € 17,50. Dat zijn grote prijsverschillen voor 1 opname als je kijkt naar de jaarlijkse kaartbijdrage. Nu zul je misschien zeggen ik pin niet vaak contant geld en zeker niet in het buitenland.

Dan zeg ik allereerst, juist in het buitenland op vakantie pin je vaak contant geld maar wat als je nu een laptop van 1500 dollar besteld via Amazon.com. Met de creditcard vergelijken prijstabel komen we dan uit op N26 € 0, ICS € 30 en AMEX € 37,50, een fors verschil.

Waarom dan een creditcard?

Zoals ook blijkt uit de creditcard vergelijken prijstabel is het heel simpel, een creditcard of chargecard neem je voor de service niet voor de kosten. Het gemak dat hij geaccepteerd wordt door elke autoverhuurder en dat als je niet krijgt wat je besteld via Ebay dat je een claim kunt indienen bij de creditcard maatschappij.

Daarbij is het wel slim een weloverwogen afweging te maken. De meest interessante service van een creditcard is namelijk een aankoopverzekering, maar die is in de meeste gevallen maar 180 dagen geldig en dus vooral interessant bij oplichting op online aankopen. Immers de meeste producten die je wel krijgt hebben standaard al 2 jaar garantie. Ook een reis- of bagageverzekering is los vaak uitgebreider in dekking en goedkoper.

Conclusie creditcard vergelijken prijstabel

Een creditcard vergelijken blijkt lastiger dan gedacht. Hoewel er vele tientallen creditcard aanbieders zijn kunnen deze teruggebracht worden naar slechts een paar verschillende doelgroepen. De rest biedt vaak meer variaties op hetzelfde concept.

Betaal je veel in buitenlandse valuta (cash of online) dan kom je gewoon niet uit onder het aanbod van N26. Met 1 flinke contant geldopname in vreemde valuta is N26 al goedkoper dan alle andere aanbieders.

N26 is gewoon de perfecte keuze als je gewoon zonder poespas een creditcardnummer wil zonder hoge kosten of acceptatievoorwaarden. Daarbij kan de N26 Black kaart interessant zijn voor mensen die extra service willen maar geen gewone creditcard kunnen of willen krijgen. Het enige nadeel is dat autoverhuurders soms moeilijk doen over de acceptatie van een debitcard. Wil je dit voorkomen dat is de bunq Travel Card een beperkter maar interessant alternatief.

Wil je toch liever een creditcard vanwege de service of flexibiliteit? Dan is American Express gewoon het antwoord op iedereen die service wil. Met een American Express card ben je verzekerd van de meest persoonlijke service en de meest uitgebreide dekking in verzekeringen. Zeker als je vaak aankopen doet met je kaart kun je flink scoren met het loyaliteitsprogramma.

Samengevat

Wil je kwaliteit? Kies American Express (met deze aanbieding nu tijdelijk het eerste jaar gratis in plaats van € 75,-)

Wil je betaalbaar? Kies dan N26 (Black) (nu tijdelijk gratis, meer informatie hier), lees ook eens onze N26 review. Een alternatief is de bunq travel card. Meer informatie over bunq vind je ook in onze bunq review.

Wil je gespreid betalen? Kies dan voor de Mastercard Classic van ICS, nu het eerste jaar gratis + € 25 cadeau. Meer informatie hier.

Een Creditcard vergelijken is dus eigenlijk vooral kijken wat jouw specifieke behoeften zijn. Ik hoop dat je hiermee een betere keuze kunt maken. Heb je vragen of opmerkingen over dit artikel? Laat gerust een bericht achter.