Op steeds meer plekken kun je een virtuele creditcard of een digitale creditcard aanvragen. Maar wat kun je met zo’n kaart? Lees het in deze blog.

Wat is een virtuele creditcard?

Een virtuele creditcard is zoals je zou verwachten een creditcard zonder fysiek pasje. Je krijgt dus alleen het creditcardnummer, een vervaldatum en een CVC code. Deze gegevens heb je nodig om online een creditcardbetaling te kunnen doen.

Dit is dan ook gelijk het voornaamste doel van een digitale of virtuele creditcard, online betalingen doen. Immers zonder pasje of pincode kun je niet betalen in winkels of bij geldautomaten. Maar waarom zou je een virtuele creditcard gebruiken in plaats van een ‘gewone’ creditcard of debitcard? Wij geven een paar goede redenen.

Een virtuele of digitale creditcard is goedkoper

Een belangrijke reden voor banken om een virtuele creditcard uit te geven zijn de kosten. Ze hoeven bij een digitale creditcard alleen nummer aan te vragen bij Mastercard of Visa. Er zijn geen kosten om een fysiek pasje te laten bedrukken en ook geen kosten om dit naar je adres te laten versturen.

Voor de bank is ook een voordeel dat je met een virtuele creditcard geen contant geld kunt opnemen. Juist bij contant geld opnames rekenen Visa, Mastercard en de beheerders van geldautomaten (vaak banken) de hoogste kosten door. Deze kosten kunnen met een digitale creditcard niet gemaakt worden.

Betere preventie tegen fraude en misbruik

virtuele creditcardMaar waar een virtuele creditcard het meest nuttig voor is, is het voorkomen van fraude en misbruik. Met een normale creditcard combineer je al je uitgaven, van een hotelreservering tot een online bestelling. Maar als een van de bedrijven waar je een betaling hebt gedaan hun gegevens niet goed heeft beveiligd loop jij gelijk het risico op creditcardfraude. Natuurlijk krijg je dat geld achteraf wel terug van de bank, maar dat is vaak een hoop gedoe.

Zeker bij online betalingen is er een risico dat je creditcardgegevens uitlekken. Online abonnementsdiensten hebben daarnaast een extra probleem, niet elk bedrijf verwerkt wijzigingen en opzeggingen in je abonnement even netjes. Hierdoor kan je creditcard belast worden terwijl je dat niet wilt. Het terugdraaien (een chargeback) van een transactie kost vaak veel geld en is een behoorlijk gedoe. Met een virtuele creditcard kun je dit eenvoudig voorkomen

Een aparte creditcard per winkel of dienst

Met een virtuele creditcard heb je simpelweg een aparte virtuele kaart per winkel of dienst. Neem je een Netflix abonnement? Dan maak je daar een aparte kaart voor aan. Het mooie is dat je bij aanbieders van virtuele creditcards vaak per digitale creditcard een limiet kan instellen en de kaart eenvoudig online kan blokkeren.

Die Netflix kaart geef je dus vervolgens een limiet van 9 euro per maand. Zo kan niemand meer dan 9 euro per maand van deze virtuele creditcard afschrijven. Wil je je abonnement stoppen of lekt Netflix per ongeluk je gegevens uit? Dan blokkeer je de creditcard met een enkele druk op de knop en loop je geen risico op extra kosten of afschrijvingen (ook even een mailtje sturen naar Netflix, wel zo netjes ;)).

Is dat niet onhandig? Zoveel verschillende kaarten

Een virtuele of digitale creditcard is dus een effectieve manier om fraude en ongewenste transacties te voorkomen, maar is dat niet onhandig zoveel verschillende creditcardnummers? Gelukkig gaat het om digitale kaarten dus hoef je ze niet allemaal bij te dragen in je portemonnee.

Daarnaast kun je bij veel banken elke digitale creditcard een eigen naam of omschrijving geven. Zo kun je precies zien voor welke dienst of welk product je de virtuele creditcard hebt gebruikt. Zeker als je regelmatig online betalingen doet is een virtuele creditcard een aanrader. Ben je enthousiast over de mogelijkheden? Bekijk hieronder de beste keuze voor een virtuele creditcard.

Openbank virtuele creditcard

openbank ecommerce cardDe voordeligste optie voor een virtuele creditcard is Openbank. Bij Openbank kun je een volledig gratis bankrekening openen met pinpas. Daarnaast krijg je gratis de mogelijkheid om virtuele creditcards aan te maken die Openbank eCommerce cards noemt. Via de Openbank app of website kun je eenvoudig met een paar klikken meerdere eCommerce Mastercards aanmaken.

Deze kaarten kun je vervolgens eenvoudig laden en ontladen via de gekoppelde Openbank rekening. Dit kost geen geld en het opwaarderen gebeurd onmiddellijk vanaf de gekoppelde Openbank bankrekening. Het fijne hiervan is dat je zelf kunt bepalen hoeveel saldo beschikbaar is per e-Commerce card en dat je dus per dienst een ander creditcardnummer kan gebruiken.

Daarbij heb je natuurlijk ook de mogelijkheid om je Openbank virtuele creditcards zelf te blokkeren in het geval van misbruik. Ook heb je de mogelijkheid om de kaarten periodiek op te laden. Zo hoef je voor een maandabonnement zoals Netflix niet elke maand handmatig je kaart op te waarderen.  Het grote voordeel van Openbank is dat je volledig gratis meerdere virtuele creditcards kan aanmaken.

Volwaardige bankrekening

Daarnaast krijg je bij Openbank ook nog een volwaardige bankrekening met pinpas. Hierdoor kun je zonder opwaardeerkosten via een normale bankoverschrijving geld overmaken van en naar je Openbank rekening. Je kunt Openbank zelfs gebruiken als volwaardige (tweede) rekening voor reguliere overboekingen en het pinnen van je boodschappen.

Naast een gratis virtuele creditcard kun je bij openbank ook een fysieke creditcard aanvragen ene een pinpas. Wil je dus creditcardbetalingen doen in een winkel dan kan dat ook. Daarmee is Openbank de enige bank waar je gratis zowel een fysieke creditcard als een virtuele creditcard kan krijgen. Meer over Openbank lees je op hun website of in onze Openbank review.

De Bunq online pas

bunq online cards gifBunq is geen creditcardmaatschappij maar een Nederlandse techbank met een vergunning van de Nederlandse bank. Bunq staat bekend om hun vele vernieuwingen en bieden ook een fysieke prepaid Mastercard als enige Nederlandse bank. Hiermee kun je zonder BKR registratie of krediet toch creditcardbetalingen accepteren.

Sinds kort heeft Bunq ook wat ze noemen een online pas, een virtuele creditcard van Mastercard. Als Premium Bunq klant krijg je 5 pasjes gratis, extra pasjes kopen kost 9,99 euro per maand voor een setje van 5 virtuele Mastercards. Per jaar kun je maximaal 20 pasjes activeren.

Voor- en nadelen van de Bunq online pas

Groot voordeel is dat virtuele Mastercards bij Bunq zijn geïntegreerd in je bankrekening. Je hebt dus geen aparte app of dienst nodig. Pasjes activeren gaat bovendien eenvoudig en je kunt ze een naam geven + een maandelijkse limiet. Uniek is dat je bij Bunq de CVC (Card Verification Code) kunt vernieuwen in de app. Zo kun je virtuele creditcards hergebruiken en hoef je ze niet te verwijderen.

Het nadeel is dat de Bunq online pas alleen beschikbaar is voor Bunq premium leden. Een Bunq premium lidmaatschap kost 7,99 euro per maand en dat is wat duurder dan bij andere banken. Bunq heeft echter veel te bieden en kan het geld zeker waard zijn. Bekijk voor meer informatie over de mogelijkheden van Bunq ook onze Bunq review. Wil je echter alleen een virtuele creditcard ben je misschien met iCard beter af.

Een online portemonnee met iCard

iCard is een fintech bedrijf dat een digitale portemonnee heeft ontwikkeld. Dit is een telefoonapp waarin je pasjes en klantenkaarten kunt scannen en opslaan. Wat iCard echter vooral interessant maakt is dat je ook een virtuele creditcard kunt aanmaken.

Standaard krijg je een gratis virtuele Visa en een virtuele Mastercard. Voor elke extra kaart betaal je 1 euro. Net als bij Bunq kun je de kaarten een naam en een omschrijving meegeven zodat je overzicht houdt in de app.

Voordelen van de iCard app

icard appEen voordeel van iCard dat je onbeperkt kaarten kunt aanmaken, je hebt geen limiet zoals bij Bunq. Bij iCard kun je echter niet de CVC code verversen zoals bij Bunq, dus heb je een kaart eenmaal gebruikt kun je het beste blokkeren en weggooien.

Verder is het handig dat veel instelmogelijkheden hebt qua limieten. Zo kun je bij iCard transactielimieten instellen per transactie, per dag, per week of per maand. Dat maakt de kaarten erg geschikt voor het gebruik van abonnementen.

Verder kun je bij iCard kiezen hoe je je creditcard opwaardeert. Dit kan via een eigen bankrekeningnummer wat je krijgt bij iCard of je kunt een ‘gewone’ creditcard koppelen. Transacties van je iCard creditcards worden dan doorbelast aan de gekoppelde creditcard.

Nadelen van iCard

De virtuele creditcard zelf is bij iCard iets beter uitgewerkt dan bij Bunq en je kunt er gratis mee aan de slag. Toch heb je bij iCard ook een paar nadelen. Zo is iCard geen echte bank zoals Bunq, maar een elektronische geldinstelling. Dit betekend dat je bij een eventueel faillissement het geld op je iCard niet terugziet.

Daarnaast rekent iCard een opslag van 0,5% bij het opwaarderen van een creditcard. Wil je tot slot geld terugboeken vanaf je iCard bankrekening naar je eigen bankrekening dan kost dat een euro. Dit zijn geen hele grote kosten of nadelen, maar wel een paar kleine puntjes om rekening mee te houden.

Virtuele creditcards bij andere partijen zoals Pay2d

Voor een virtuele creditcard zijn er nog veel meer aanbieders, de bekendste hiervan is de Pay2d card. Een fysieke versie hiervan kun je ook bij de Primera kopen. De meeste aanbieders zijn niet de moeite waard en raden we dan ook af.

De oplossingen van Bunq en iCard zijn niet gratis, maar wel zeer goed uitgewerkt. Zowel de Bunq app als de iCard app werken erg goed en zitten vol met mogelijkheden en opties. Vergelijk je dat met een product als pay2d verbaas je je over de beperkingen.

Veel beperkingen en kosten

Zo kun je slechts 1 virtuele creditcard aanvragen bij pay2d, die kaart is weliswaar gratis maar het gebruik ervan niet. Zo kost de kaart opwaarderen via bankoverschrijving of iDeal 2 euro per keer. Wil je je tegoed terug overschrijven naar je bankrekening dan kost dat maar liefst 5 euro per keer.

Vraag je hulp aan de klantenservice voor een transactie? Ook dan betaal je 5 euro extra. Gebruik je de kaart een tijdje niet? 1,50 euro per maand tot je saldo op is. Ook de vreemde valuta opslag is met 2,75% aan de hoge kant.

Kortom, de Pay2d card en veel vergelijkbare kaarten zijn vaak beperkt tot 1 kaart. Je zit vast aan een onhandig los account zonder goedwerkende app. Vervolgens raak je veel geld kwijt aan de vele toeslagen en kosten die ze rekenen bij het gebruik van de kaart. Een Pay2d of vergelijkbare kaart is dan ook niet aan te raden.

Virtuele creditcard samengevat

Het gebeurd steeds vaker dat klantendatabases met creditcardgegevens worden gehackt en op straat komen te liggen. Met een virtuele creditcard kun je dit eenvoudig voorkomen en heb je ook nog eens inzicht en controle in ongewenste transacties van bedrijven. Zeker als je regelmatig online aankopen doet is een virtuele creditcard de moeite meer dan waard.

Openbank is verreweg de beste optie als je op zoek bent naar een een gratis virtuele creditcard. Het is namelijk de enige optie die volledig gratis is en je krijgt ook nog een pinpas + debit Mastercard + bankrekening. Wel is het aantal gratis virtuele creditcards bij Openbank beperkt tot 3 per klant. Wil je meer virtuele creditcards dan is de digitale portemonnee van iCard een goede keuze, je betaald dan wel 1 euro per aangemaakte kaart.

bunq biedt meer functies dan Openbank en iCard maar is met 7,99 euro per maand eigenlijk te duur voor wat je krijgt. Meer weten? Bekijk dan ook eens onze Openbank ervaringen of onze geschreven Bunq review. Heb je vragen of opmerkingen over deze blog? Laat dan gerust een reactie achter.