Met Bunq Joint en Bunq pack kun je een slimme gezamenlijke rekening openen als partners of als vriendengroep. In deze review kijken we of een gedeelde rekening bij techbank Bunq de moeite waard is.

Wie of wat is Bunq?

bunq iconBunq is een techbank, opgericht door de succesvolle Nederlandse ondernemer Ali Nikham in 2012. In 2015 kreeg Bunq een officiële bankvergunning van de Nederlandse bank. Sindsdien is Bunq een erkende bank en vallen ze onder het depositogarantiestelsel. Hiermee is je (spaar)geld tot 100.000 euro gedekt in het geval van een faillissement.

Wat Bunq echt interessant maakt voor een gedeelde of gezamenlijke rekening openen is hun visie. Bunq is namelijk opgericht door ICT’ers in plaats van bankiers. Ze redeneren heel erg vanuit de gebruikservaring en vernieuwing middels technologie. Hierdoor biedt Bunq tal van opties en mogelijkheden die je bij een ‘gewone’ bank niet kunt vinden. Bij een gezamenlijke rekening openen komen veel van die mogelijkheden extra goed tot hun recht.

Bunq als gezamenlijke rekening

Wat maakt Bunq nu anders of beter dan een ‘gewone’ bank? De meerwaarde van een gezamenlijke rekening openen bij Bunq Joint zit hem vooral in de details. Immers is een bankrekening in de basis bij alle banken hetzelfde; een rekeningnummer met een pasje en toegang tot internetbankieren. Hieronder een aantal voorbeelden hoe Bunq joint  de ervaring van een gedeelde rekening beter weet te maken;

Meerdere pincodes

dual pinBunq geeft je bijvoorbeeld de mogelijkheid om 2 pincodes te koppelen aan 1 pasje. Afhankelijk van welke pincode je intypt wordt het bedrag van een bepaalde rekening afgeschreven. Daardoor heb je maar 1 pasje in je portemonnee nodig om te pinnen van je eigen en de gedeelde rekening.

Betaalverzoeken

Met Bunq stuur je onderling heel eenvoudig betaalverzoeken, binnen de Bunq app, via SMS of via whatsapp. Daarnaast heb je een eigen Bunq.me betaalpagina waar andere heel eenvoudig via iDeal geld naar je over kunnen maken. Een soort Tikkie maar dan beter zoals je ook in deze blog kunt lezen. Daarmee is je gezamenlijke rekening openen en samen beheren erg makkelijk.

25 rekeningen en 4 pasjes

Bij een gezamenlijke rekening openen met Bunq Joint krijg je bovendien standaard 25 rekeningen en 4 pasjes. Daarmee kun je eenvoudig potjes maken voor belangrijke doelen zoals een verbouwing, de tuin of een vakantie. Ook handig is dat je pasjes opnieuw kunt koppelen aan bepaalde rekeningen, ga je dus op vakantie kun je je betaalpasje bijvoorbeeld koppelen aan de vakantie spaarrekening.

Leuk is daarbij ook dat Bunq je de mogelijkheid geeft om spaardoelen aan te maken of automatisch te sparen. Hierbij spaar je bij elke betaling of transactie tot de volgende 1, 2 of 5 euro. Dit is een leuke en makkelijk manier om samen met je partner een spaardoel te bereiken.

Ideaal op vakantie

bunq cardsOok tijdens de vakantie is een gezamenlijke rekening openen bij Bunq een prima keuze. Zo zijn alle functies van de bank beschikbaar via de mobiele app, handig voor onderweg. Daarnaast krijg je bij Bunq naast een pinpas ook toegang tot een debit Mastercard. Dit is een creditcard zonder krediet, het beste te omschrijven als een pinpas met een creditcardnummer erop.

Dankzij deze Mastercard kun je in het buitenland eenvoudig betalen zonder gedoe met BKR registraties of rentes. Dankzij de integratie van Transferwise en het ontbreken van een wisselkoersopslag is deze Mastercard nog goedkoper ook dan een ‘gewone’ creditcard, vooral bij opnames in vreemde valuta.

Veilig online betalen

Naast een fysieke Mastercard kun je bij een Bunq gezamenlijke rekening openen ook digitale Mastercards aanmaken. Hiermee kun je bijvoorbeeld een Netflix abonnement betalen. Door een aparte digitale kaart aan te maken per dienst of abonnement is het makkelijk om fraude te voorkomen.

Je kunt immers per partij een apart creditcardnummer aanmaken. Daarnaast voorkom je hiermee ook dat abonnementen ongewenst doorlopen, wil je je abonnement of dienst stoppen? Dan blokkeer je gewoon eenvoudig de digitale kaart voor verdere transacties. Digitale creditcards zijn verder een handig hulpmiddel voor duidelijkheid in de uitgaven tussen jou en je partner.

Rente en keuzevrijheid

freedom of choiceEen ander pluspunt van Bunq Joint is dat je bij een gezamenlijke rekening openen rente krijgt, gewoon op je betaalrekening. Deze rente is met 0,25% maar liefst 9x hoger dan de 0,03% die je krijgt bij ING, Rabobank of ABN AMRO. Natuurlijk is 0,25% geen wereldbedrag maar het is toch een leuke extra.

Net als de unieke keuzevrijheid die Bunq biedt. Daarmee kun je zelf bepalen hoe jouw (spaar)geld en banktegoeden worden belegd door Bunq. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen dat je geld alleen in groene bedrijven wordt geïnvesteerd. Of misschien wil je liever helemaal niet dat Bunq jullie geld belegd?

Dat kan ook, dan investeert Bunq je geld alleen in Nederlandse staatsobligaties of opslag bij de Nederlandsche bank. Daarmee is Bunq Joint ook een goede keuze voor milieu- en maatschappelijk bewuste partners.

Een gezamenlijke rekening openen met totale controle

Tot slot is het belangrijk om te benoemen dat Bunq Joint jou en je partner veel controle geeft bij het beheren van je gezamenlijke rekening. Zo kun je zelf passen aanmaken, beheren en koppelen aan je rekening. Je kunt zelf bepalen wat de limieten zijn van een pas, of ze gebruikt mogen worden om bijvoorbeeld contant geld op te nemen en in welke landen ze gebruikt mogen worden.

Ook het beheer van betalingen is goed uitgewerkt. Zo dien je een automatisch incasso de eerste keer altijd handmatig te accepteren, zo kom je nooit voor verrassingen te staan. Automatische en periodieke overboekingen zijn ook uitgebreid instelbaar en duidelijk terug te vinden in de rekeningoverzichten.

Daarmee hoef je bij een Bunq gezamenlijke rekening openen zelden contact te hebben met de klantenservice. De meeste zaken regel je gewoon lekker samen met je partner, maar wel op een manier dat zowel jij als je partner inzicht hebben in jullie uitgaven en inkomsten.

Zitten er dan geen nadelen aan Bunq?

Zoals je merkt zijn we behoorlijk positief over een gezamenlijke rekening openen bij Bunq. Zitten er dan geen nadelen aan Bunq? Jawel er zijn een paar dingen waar je rekening mee moet houden. Allereerst heeft Bunq de nadelen die elke internetbank heeft. Zo kun je niet even binnenstappen in een kantoor en vind het meeste klantcontact plaats via een chat in de app. Deze klantenservice is dan wel weer 7 dagen per week bereikbaar tot 23.00 uur.

Ook is de dienstverlening van Bunq nog beperkt wat betreft aanvullende diensten. Zoals je kunt lezen is de betaalrekening van Bunq inmiddels bijna perfect uitgewerkt, maar zaken als verzekeringen, hypotheken en leningen ontbreken nog. Hoewel daar prima andere oplossingen voor zijn willen sommigen mensen liever alles bij 1 partij. Bunq heeft dus een andere manier van werken, niet perse slechter maar het vraagt wel wat gewenning. Daarnaast is er nog de prijs.

Duurder dan andere Banken

bunq joint pricingVoor alleenstaande kost een standaard betaalpakket bij Bunq 7,99 euro per maand. Ondanks dat je hier veel voor terug krijgt is dit een stukje meer dan bijvoorbeeld bij de ING. Bunq kent ook geen korting meer voor partners dus samen bankieren bij bunq kost minimaal 15,98 euro per maand.

Voor dat bedrag krijg je weliswaar heel veel slimme functionaliteit zoals Apple Pay, betaalverzoeken, dynamische pincodes en maar liefst 6 bankpassen en 50 rekeningen. Toch blijft dit een flink bedrag vergeleken met andere banken.

Ook voor vriendengroepen en studentenhuizen

Wel is een voordeel van bunq dat een rekening delen niet beperkt is tot 2 personen zoals bij bijvoorbeeld de ING. Een gezamenlijke rekening kan je delen met meer dan 2 personen zodat je eindelijk betaalgemak ervaart binnen vriendengroepen, studentenhuizen of gezinnen.

Bunq heeft daarvoor ook een speciaal pakket bedacht in de vorm van Bunq Pack. Hiermee kun je 4 privérekeningen of 3 privérekeningen en 1 zakelijke rekening aanvragen voor 19,99 euro per maand, gemiddeld 5 euro per rekening. Vind je bunq toch te duur dan is N26 You een goed alternatief.

Alternatief: Shared spaces bij N26 You

n26 logoEen alternatief voor bunq Joint is de gratis bankrekening van N26. Deze rekening biedt standaard geen optie voor het delen van een rekening. Echter als 1 van beide partijen een betaald N26 You abonnement neemt kun je samen een shared space delen. Dit abonnement is netto alsnog 2x zo goedkoop als het huidige bunq Joint.

Spaces zijn een soort spaarrekeningen maar dan zonder eigen bankrekeningnummer.er. Door een space te delen met een andere N26 rekeninghouder kun je allebei eenvoudig toegang hebben tot dezelfde spaarrekening. Het grote voordeel van N26 is dat je daarnaast ook nog allebei een betaalrekening hebt en aanvullende voordelen krijgt zoals een reisverzekering. Bovendien kun je net als bij bunq een space delen met een grotere groep, tot wel 10 personen.

Omdat maar 1 iemand een betaald abonnement hoeft te hebben kost een gedeelde rekening bij N26 9,99 euro per maand ongeacht het aantal personen waarmee je de rekening deelt (maximaal 10). Daarmee is de combinatie van een gratis N26 basisaccount en een betaald N26 You account de goedkoopste optie voor wie met een grotere groep mensen een rekening wil beheren. Bekijk voor meer informatie de N26 website of onze N26 You review.

Bunq Joint en Bunq pack samengevat

Waar Bunq voor alleenstaanden misschien iets aan de prijs is komen de mogelijkheden van Bunq bij een gezamenlijke rekening openen echt goed tot hun recht. Met name het eenvoudig delen, beheren en koppelen van betaalrekeningen, transacties en pasjes is heel handig. Zeker als je samen met je huisgenoten of samen met je partner kosten moet delen.

Ook met Bunq Joint en Bunq pack kent Bunq bij een gezamenlijke rekening openen een kleine meerprijs ten opzichte van andere banken. Als je echter kijkt hoeveel gemak, mogelijkheden en vernieuwing je daarvoor terugkrijgt kunnen we een gezamenlijke rekening openen bij Bunq iedereen van harte aanbevelen.

Enthousiast geworden? Hier open je in een paar minuten een Bunq rekening. Wil je meer weten over Bunq? Lees dan onze uitgebreide Bunq review. Vragen of opmerkingen over deze blog? Laat dan gerust een reactie achter.