Met het bunq Supergreen  of tegenwoordig het bunq easy Green bankpakket worden bomen geplant voor elke 100 euro die je uitgeeft. Hierdoor kun je in korte tijd co2 neutraal leven volgens bunq. In deze blog kijken we of deze bewering klopt en deze supergroene rekening de moeite waard is.

Duurzaamheid en marketing

bunq iconDoor allerlei milieuproblemen is duurzaamheid steeds belangrijker geworden. Meer en meer bedrijven zijn dan ook bezig met milieu en veranderen hun werkwijze of verzinnen nieuwe producten. Deels uit goede bedoelingen maar ook deels zodat hun marketingafdeling hard kan roepen hoe groen ze bezig zijn.

Dat gevoel bekruipt ons ook een beetje bij het bunq Super Green bankpakket. Het idee spreekt ons erg aan, een duurzame bijdrage leveren op basis van je koopkracht klinkt heel logisch. Immers hoe meer je koopt hoe meer je het milieu belast. Maar uit het marketingverhaal van bunq wordt ons nog niet gelijk duidelijk hoe je in 3 jaar co2 neutraal kan worden. Laten we dat eens nader bekijken in deze blog.

Hoe werkt bunq Super Green

Het idee is heel eenvoudig, bij bunq supergreen betaal je € 99,- per jaar extra ten opzichte van een gewoon bunq premium abonnement. In ruil voor deze extra kosten plant bunq een boom voor elke 100 euro die je uitgeeft met je bunq pinpas of creditcard. bunq plant hierbij de bomen niet zelf maar laat dit doen door de non-profit organisatie Eden Reforestation Projects.

Deze organisatie laat tegen een eerlijk loon kansarme mensen bomen planten in kansarme landen. Voorbeelden hiervan zijn Madagaskar, Nepal, Haïti, Indonesië, Mozambique en Kenia. Deze organisatie doet goed werk en de bomen worden daadwerkelijk geplant. Verwacht is dat deze in 25 jaar tijd ongeveer 308 KG co2 opnemen.

In 3 jaar tijd co2 neutraal leven

Op basis daarvan heeft bunq berekent dat je met 1000 euro aan pasbetalingen in 3 jaar tijd co2 neutraal bent. Hoe ze dit hebben berekend snappen wij niet helemaal. Als je voor elke 100 euro een boom plant is 1000 euro per maand 360 bomen in 3 jaar tijd. In totaal zouden die bomen in 25 jaar tijd ongeveer 110.000 kg co2 afvangen.

De gemiddelde Nederlander stoot volgens de NOS per jaar ongeveer 10.000 kg co2 uit. Dus in principe compenseer je al ruimschoots meer co2 dan je veroorzaakt. Er zijn echter een aantal problemen met deze redenering. Allereerst compenseer je met toekomstige co2 uitstoot, het is immers niet zeker dat die bomen ook 25 jaar blijven staan, de werkelijke co2 afvangst na 3 jaar is eerder rond de 9000 kg.

Kromme rekensom

Daarnaast geven veel mensen geen 1000 euro per maand uit aan kaartbetalingen, de meeste maandelijkse uitgaven gaan via automatische incasso’s of bankoverschrijvingen. Die tellen helaas niet mee voor het planten van bomen. Dus laten we er van uit gaan dat iemand 500 euro per maand uitgeeft aan kaartbetalingen zoals boodschappen in supermarkt of een tank brandstof bij het tankstation.

Dan plant bunq 5 bomen per maand en ongeveer 60 bomen per jaar. Die bomen vangen in werkelijkheid 12,32 kg Co2 per stuk per jaar af (308 kg co2 / 25 jaar). 60 bomen vangen dan 739,2 kg co2 per jaar af, nog niet eens 10% van de jaarlijkse co2 uitstoot van de gemiddelde Nederlander. Wel is het zo dat als oude bomen blijven staan de co2 compensatie jaarlijks verdubbeld. Het tweede jaar heb je immers co2 compensatie van de nieuwe bomen en van de bomen van vorig jaar.

Na 20 tot 40 jaar co2 neutraal

Gaan we uit van een levensverwachting van 80 jaar en een co2 uitstoot van 10.000 KG per jaar dan moet iemand voor zijn hele leven 800.000 KG co2 compenseren. Als we uitgaan van 305 KG co2 gedurende de 25 jaar die de boom groeit heb je ongeveer 2623 bomen nodig om volledig te compenseren.

Met 60 geplante bomen per jaar duurt het ongeveer 44 jaar voordat bunq al deze bomen heeft geplant met het bunq Super green abonnement. Geef je daadwerkelijk 1000 euro uit in de maand zoals in het rekenvoorbeeld van bunq dan heb je na 22 jaar gecompenseerd voor alle co2 die je in heel je leven zult uitstoten.

Iets minder rooskleurig

In werkelijkheid is het plaatje vermoedelijk nog iets minder rooskleurig. De bomen worden namelijk geplant in veelal arme en lage lonen landen. Dat betekend dat er geen zekerheid is dat de bomen ook daadwerkelijk 25 jaar blijven staan en niet voortijdig worden gekapt.

Ook zorgt het planten van bomen aan de andere kant van de wereld niet voor een betere luchtkwaliteit in Nederland en kijken we nu alleen naar co2. Een smartphone of elektrische auto zit bijvoorbeeld ook vol zeldzame edelmetalen die ander soort milieuschade veroorzaken dan co2. Die schade wordt niet gecompenseerd of meegerekend.

Toch is Bunq super green de moeite waard

Het is jammer dat de marketingafdeling van bunq een overdreven rooskleurig beeld heeft geschetst van bunq super green. Ze suggereren dat je in 3 jaar co2 neutraal bezig bent en je verder geen zorgen hoeft te maken over het milieu en dat is niet helemaal waar. Ook hadden we liever een vast aantal bomen per klant per jaar gezien. Nu motiveert bunq mensen eigenlijk om meer te kopen terwijl we met zijn allen juist minder moeten kopen.

Dat gezegd hebbende is bunq super green eigenlijk een ontzettend positief initiatief. Zelfs als niet alle bomen het overleven kun je een heel eind co2 neutraal worden als je langere tijd klant blijft bij bunq. Als iedereen mee zou doen aan dit soort initiatieven zou dit daadwerkelijk een serieuze impact kunnen hebben op de globale co2 uitstoot.

Overige functionaliteit van bunq

Met 60 tot 120 geplante bomen per klant per jaar ben je met bunq Supergreen niet co2 neutraal in een paar jaar maar je levert wel een serieuze bijdrage aan het milieu. Dat maakt bunq Supergreen dus wel de moeite waard, zeker als je bedenkt dat je ook toegang krijgt tot een van de beste bankapps ter wereld.

Want bomen planten mag dan het speerpunt zijn van bunq Supergreen, het abonnement zit verder vol met functies en mogelijkheden die andere banken niet hebben. Denk aan prepaid creditcards, virtuele creditcards, slimme pincodes, uitgebreid incassobeheer en nog veel meer. Standaard krijg je daarbij bovendien 3 betaalpassen naar keuze, 25 bankrekeningen en betaalverzoeken via iDeal of creditcard.

Daarmee biedt bunq een van de beste en meest complete ervaringen aan als het gaat om mobiel bankieren. Meer over alle functies van bunq en bunq premium kun je ook lezen in onze algemene review over bunq of kijk op de website van bunq.

Wat kost bunq Supergreen?

Dan komt de belangrijkste vraag natuurlijk, is bunq Supergreen de moeite waar als je naar de kosten kijkt? Het standaard bankpakket van bunq is met 7,99 euro per maand al niet goedkoop. Met bunq Supergreen betaal je daarbovenop nog een 99 euro per jaar extra en ben je dus 16,99 euro per maand kwijt. Dat is dus wel inclusief bomen planten en een exclusieve metal card voor je pasbetalingen.

Vergeleken met andere banken is Bunq Supergreen natuurlijk erg duur. Zo kun je bij N26 of Openbank gratis een rekening openen en ben je bij andere banken zoals ING, ABN AMRO of Knab tussen de 1,50 en 5 euro per maand kwijt.  Echter al die banken planten geen bomen en missen ook veel van de functionaliteit die de bunq app wel heeft. Daarnaast staan vooral grote banken zoals ING en ABN AMRO niet bekend dat ze juist een negatieve bijdrage leveren aan het milieu. Bunq doet dat duidelijk anders.

Is bunq Supergreen de moeite waard?

Dat hangt af van je wensen en voorkeuren. Feitelijk is bunq Supergreen niet duur als je milieubewust bezig bent en houdt van betaalgemak. Voor iets meer dan de prijs van een Netflix 4K abonnement of een paar speciaalbiertjes op het terras krijg je een supergoede bankapp en compenseer je een noemenswaardig deel van je co2 uitstoot.

Zowel het milieu als persoonlijke bankzaken en privacy zijn erg belangrijke zaken, als je dat voor 16,99 euro per maand goed kunt regelen is dat wat ons betreft een koopje. Tegelijkertijd kunnen we ons voorstellen dat niet iedereen alle functies in de bunq app gebruikt. Ook zal niet iedereen het eens zijn met de manier waarop bunq aan co2 compensatie doet.

bunq Supergreen is dan ook niet voor iedereen maar als je geeft milieu en mobiel betaalgemak is bunq Supergreen zeker het overwegen waard. Nieuwsgierig geworden? Bekijk het bunq Supergreen abonnement op de website van bunq of lees onze algemene review over de bunq app.

Alternatieven voor bunq Supergreen

Wil je wel graag groen bankieren of al je bankzaken regelen via een app maar twijfel je over bunq Supergreen? Lees dan hieronder over twee alternatieven die de moeite waard zijn.

Gratis rekening bij N26

n26 logoBij de Europese bank N26 kun je een geheel gratis bankrekening openen. Samen met deze bankrekening krijg je ook een gratis pinpas en een gratis prepaid Mastercard (handig voor op vakantie!). Al je bankzaken regel je eenvoudig via de N26 app en als het moet kun je ook bankieren via de website.

N26 plant geen bomen voor elke 100 euro die je uitgeeft maar het is wel een moderne, duurzame internetbank zonder vervuilende kantoren of dubieuze beleggingen. Daarnaast bespaar je met de gratis N26 rekening 16,99 euro per maand ten opzichte van bunq Supergreen die je aan een goed doel naar keuze kunt schenken of waarvan je lekker naar het terras kan. Lees voor meer informatie ook onze N26 review.

Groene rekening bij Triodos bank

triodos logoWil je graag bankieren bij een duurzame bank maar is bunq Supergreen te duur? Overweeg dan een betaalrekening bij Triodos bank. Triodos is een Nederlandse online bank die zich al sinds 1980 inzet voor duurzaam bankieren en beleggen. Voor 3,50 euro per maand heb je al een Triodos Internet Betaalrekening met betaalpas.

Wel is Triodos wat ouderwetser dan veel moderne banken zoals bunq en N26. Hun app is minder uitgebreid en je hebt voor veel bankzaken nog een losse e.dentifier nodig. Ook ontbreekt de mogelijkheid voor het aanvragen van een prepaid creditcard die vooral handig is voor buitenlandse online aankopen en vakanties. Wil je tegen weinig geld betaalgemak en duurzaamheid combineren? Overweeg dan een combinatie van N26 en Triodos. Meer over onze Triodos ervaringen lees je in deze blog of bekijk de Triodos website.

Heb je nog vragen of opmerkingen? Laat gerust een reactie achter.