Met Knab basis kun je een gratis betaalrekening afsluiten bij Knab. Echter er staat weinig over op de Knab site en Knab basis kent wat beperkingen. In deze blog meer informatie over de mogelijkheden van Knab basis.

Het aanbod van Knab

knab logoKnab is een Nederlandse internetbank en dochter van de Nederlandse investeringsmaatschappij Aegon. Knab is sinds 2012 actief richt zich op vooral spaarders en kleine ondernemers. Deze kunnen voor 5 euro per maand een betaalpakket aanvragen in de vorm van Knab plus. Bij het Knab pluspakket krijgen klanten 5 betaalrekeningen, een bankpas, internetbankieren en een relatief hoge rente op de spaarrekeningen.

Echter niet iedereen heeft behoefte aan een volledig betaalpakket voor 5 euro per maand. Veel mensen zijn vooral klant bij Knab vanwege de gunstige rentes voor kwartaalsparen of depositosparen en bijvoorbeeld Knab gemaksbeleggen. Het is dan een beetje zonde om 60 euro per jaar te betalen voor iets wat je verder amper gebruikt. Speciaal voor die doelgroep is er Knab basis, wel toegang tot de diensten van Knab zonder de kosten.

Knab basis aanvragen

Knab basis aanvragen werkt in principe heel eenvoudig hoewel Knab er weinig op zegt op hun website. Ze hebben natuurlijk liever dat je in plaats van Knab basis het betaalde Knab Plus pakket kiest. Vandaar kun je Knab basis niet rechtstreeks aanvragen maar moet je eerste een Knab Plus pakket openen (5 euro p/m voor particulieren en 6 euro p/m voor ondernemers).

Nadat je aanvraag voor Knab Plus is goedgekeurd moet je minimaal 1 maand hebben betaald. Hierna kun je binnen de Knab bankieren omgeving je pakket veranderen naar het gratis Knab basis pakket. De werkwijze is wat onhandig maar voor een eenmalige investering van 5 tot 6 euro heb je dus een gratis bankrekening bij Knab. Wel zitten er wat nadelen en beperkingen aan Knab basis.

De beperkingen van Knab basis

Knab basis is echt bedoeld als tegenrekening voor je Knab spaarrekening of je Knab gemaksbeleggen rekening en eventueel een Knab samen rekening. Dat betekend dat je niet de voordelen hebt van een volwaardige bankrekening zoals Knab plus. Het belangrijkste nadeel is dat je geen pasje hebt bij de rekening, je kunt dus alleen bankoverschrijvingen doen en geen kaartbetalingen doen.

Daarnaast is Knab basis officieel alleen bedoeld om geld over te maken van je Knab spaarrekening of gemaksbeleggen rekening naar je eigen bank. Om technische redenen werken zaken zoals iDeal en automatisch incasso’s wel maar volgens de voorwaarden van Knab heb je er eigenlijk geen recht op. Hou er dus rekening mee dat het gebruik van deze functies kan worden geblokkeerd in de toekomst.

Beleggen en sparen bij Knab

Waarom dan een Knab basis rekening overwegen? Het belangrijkste voordeel is dat je zo toegang hebt tot extra diensten van Knab zoals spaarrekeningen en gemaksbeleggen. Door de langdurige lage rentestanden is ook de rente bij Knab steeds lager geworden. Maar nog steeds een  hoger dan bij de grote banken.

Zo krijg je standaard 0,02% rente op je betaal- of spaarrekening. Kies je voor een vrij opneembare kwartaalsparen krijg je 0,03% rente en depositosparen levert 0,10% rente op. Absoluut gezien is het bijna niet de moeite, maar het is altijd nog beter dan de 0% die de ING biedt. Wat dat betreft kunnen we Knab zeker aanraden, al is het maar uit principe. Rijk zul je er echter voorlopig niet van worden.

Eenvoudig gemaksbeleggen

Met de huidige lage spaarrentes is Knab gemaksbeleggen dan misschien ook wel interessanter. Knab gemaksbeleggen is een laagdrempelige beleggingsservice waarbij Knab jouw portefeuille beheert. Hiervoor rekenen ze € 1,- per maand aan servicekosten en maximaal 0,69% per jaar van je belegd beheerd vermogen.

Daarbij kan beleggen bij Knab al vanaf € 100 zodat je zonder al teveel risico kennis kunt maken met beleggen. Ook is er de mogelijkheid voor periodiek beleggen zodat je elke maand en extra inleg doet en zo geleidelijk je vermogen opbouwt. Het voordeel van gemaksbeleggen bij Knab is dat de kosten vrij laag zijn maar je wel je vermogen laat beheren door een vertrouwde partij met een bankvergunning.

Meer over Knab beleggen lees je ook in onze Knab gemaksbeleggen ervaringen.

Knab basis samengevat

Ben je op zoek naar een spaarrekening of een beleggingsrekening dan is Knab basis een interessante optie. De spaarrekeningen van Knab geven namelijk (iets) meer rente dan de spaarrekeningen van de grote banken. Ook de beleggingsrekening van Knab is concurrerend wat betreft tarieven met vergelijkbare beleggingsrekeningen zoals die van Binck of Brand New Day.

Wil je echter een gratis betaalrekening dan is Knab basis niet ideaal. iDeal en automatisch incasso’s werken wel maar er is geen garantie dat die blijven werken. Ook het ontbreken van een betaalpas is in de praktijk erg lastig als je iets in een winkel aan wilt kopen. Je kiest dan beter voor het betaalde Knab plus of 1 van de gratis alternatieven hieronder. Kijk voor meer informatie over Knab Plus en Knab basis op de website van Knab of lees onze uitgebreide review over Knab.

Alternatieven voor Knab basis

Wil je graag een gratis betaalrekening maar ook graag een pasje en ondersteuning voor automatisch incasso’s? Hieronder twee goede gratis alternatieven voor Knab basis.

Openbank

Openbank is een online bank van het Spaanse Santander, een van de grootste banken ter wereld. Sinds kort kun je als Nederlandse klant bij Openbank een gratis bankrekening openen met spaarrekening. Daarbij krijg je bovendien 0,20% rente op de spaarrekening. Een stuk meer dan bij Nederlandse grote bank of zelfs Knab basis.

Ook geeft Openbank je de mogelijkheid om te gemaksbeleggen binnen de Openbank app. Wel heeft Openbank een paar kleine nadelen. Het belangrijkste is dat het aanvraagproces nogal omslachtig is, daarnaast werkt de Openbank app minder soepel dan de app van Knab of N26 (zie hieronder). Bekijk voor meer informatie onze Openbank ervaringen of bekijk de Openbank website.

N26

n26 logoOok via de Europese bank N26 kun je een geheel gratis bankrekening aanvragen. Het voordeel van N26 ten opzichte van Openbank is dat je bij N26 ook een gratis Mastercard krijgt naast de pinpas. Vooral voor buitenlandse online aankopen en vakanties is dit een handige toevoeging.

Daarnaast werkt de app en service van N26 net wat beter dan die van Openbank. Daarmee is N26 net een wat gebruiksvriendelijkere variant van Openbank. Een gratis rekening kun je bij N26 online openen in een paar minuten of lees onze geschreven N26 review.