In deze blog kijken we naar de duurzame Triodos bank. Wat zijn de kosten en mogelijkheden en is een bankrekening bij Triodos de moeite waard? Lees het in onze Triodos ervaringen.

Online en duurzaam

Online bankieren is de laatste jaren sterk in opkomst en we hebben steeds minder te maken met acceptgiro’s, bankkantoren en contant geld. Daarom zie je steeds meer banken die geheel online werken en geen eigen kantoren hebben. Voorbeeld hiervan zijn Bunq, N26, Knab, SNS bank maar ook de duurzame Triodos bank.

Want ook duurzaamheid is de laatste jaren sterk in opkomst met steeds meer aandacht voor milieu en natuur. Helaas zijn bekende banken zoals ING, Rabobank en ABN AMRO daar nog niet voldoende mee bezig. Sterker nog, uit de eerlijke bankenwijzer blijkt dat de grote banken in Nederland zelfs heel slecht omgaan met milieu maar ook maatschappelijke thema’s zoals wapens, gendergelijkheid en bonusbeleid. Triodos bank lijkt hier veel beter mee om te gaan, maar is het ook een prettige bank om bij te bankieren?

Wie of wat is Triodos

triodos logoOndanks dat Triodos inspeelt op actuele thema’s met online en duurzaamheid bestaat de bank al sinds 1980. Oorspronkelijk is de bank in Nederland opgericht vanuit de antroposofische filosofie waarbij levenskwaliteit en menselijke waardigheid voorop staan. De naamgeving Triodos komt van het Griekse woord ‘tri hodos’ wat driewegbenadering betekend. Die drie benaderingen zijn volgens Triodos mens, milieu en winst.

Hoewel Triodos sinds de oprichting in 1980 minder mogelijkheden en minder rente biedt dan de grote banken maakt Triodos al jarenlang een flinke groei door. Tussen 2006 en 2018 vervijfvoudigde het beheerde vermogen van drie miljard naar ruim 15 miljard euro. Inmiddels heeft Triodos wereldwijd 715.000 klanten waarvan het overgrote deel Nederlandse klanten zijn.

Duurzame beleggingsstrategie

Het blijkt dus dat veel mensen graag wat doen voor milieu of duurzaamheid, ook als dat een iets mindere bankervaring oplevert. Overigens zijn de verschillen in de kosten tegenwoordig vrij klein. Zo rekent Triodos een paar euro per maand meer voor hun particuliere bankpakket dan grote banken en krijg je tegenwoordig overal geen rente op de spaarrekening. Op jaarbasis is Triodos dus hooguit een paar tientjes duurder dan een ING pakket.

Daar staat tegenover dat Triodos veel punten scoort met hun duurzame beleggingsstrategie. Zo belegd Triodos alleen in verantwoorde projecten en scoren ze daardoor ook zeer hoog in de eerlijke bankenwijzer. Ook de rente op bijvoorbeeld hypotheken wordt bepaald door het energielabel aangekochte huis. Op alle vlakken probeert Triodos daarmee en bijdrage te leveren aan duurzamer leven en bankieren.

Kritiek op investeringen

Hoewel Triodos stukken duurzamer belegd dan bijvoorbeeld ING of Rabobank is er ook kritiek. Zo heeft Triodos in het verleden bijvoorbeeld belegd in alternatieve geneeswijzen zoals homeophatie, acupunctuur en antroposofie. Niet iedereen is overtuigd van het nut en de meerwaarde van zulk soort beleggingen. Ook heeft Triodos in het verleden een omstreden islamitische school gefinancierd en heeft Triodos meegewerkt aan offshore constructies in belastingparadijzen. Meer informatie hierover is hier te vinden.

Naast deze incidenten kampt Triodos soms met een kapitaaloverschot. Hierdoor is er meer vermogen beschikbaar dan Triodos kan investeren in groene beleggingen. Triodos moet dan noodgedwongen overtollig kapitaal onderbrengen bij banken zoals de Rabobank en ABN AMRO die dat vermogen natuurlijk niet perse groen beleggen. Kortom, de Triodos ervaringen zijn zeker beter dan die van de grote banken maar Triodos is ook zeker niet perfect.

Een Triodos rekening openen

triodos bankpasOok bij het openen van een Triodos rekening merk je dat Triodos een groene bank is met een scherp randje. Zo kun je tegenwoordig wel een Triodos rekening online aanvragen – tot voor kort moest dat gek genoeg op papier – maar er missen tijdens onze Triodos ervaringen toch een aantal zaken die andere banken beter op orde hebben.

Zo moet je na de aanvraag meerdere werkdagen wachten tot je internetbankieren gebruikersnaam en wachtwoord op papier worden toegestuurd. Moderne internetbanken zoals Bunq, N26 of Knab geven je gelijk toegang tot je bankrekening en sturen alleen nog een bankpasje op.

Ook wijzigingen of aanvullingen moet bij Triodos allemaal per post verzonden worden, bijna niets gaat digitaal. Voor een groene bank is het raar dat er nog zoveel op papier gaat, bovendien krijg je ook nog een onhandig plastic doosje bij de post – de e.dentifier.

Omslachtige E.dentifier

Onze Triodos ervaringen met de Triodos e.dentifier waren niet positief. Zo’n losse accessoire werkt al minder goed dan een bank app op je smartphone om overboekingen te ondertekenen. Maargoed, er valt mee te leven. Triodos heeft echter besloten de e.dentifier persoonsgebonden te maken en je kunt ook geen tweede (reserve)exemplaar bestellen.

Je moet dus altijd een specifieke e.dentifier hebben en je kunt niet zomaar een exemplaar op kantoor laten liggen of delen met je partner als die ook een rekening bij Triodos heeft. Nog erger is dat de batterij van de e.dentifier niet te vervangen is. Bij een lege batterij zit je dus potentieel enkele dagen zonder toegang tot je rekening. Bovendien zorgt dit voor onnodig afval vanuit milieu oogpunt.

De Triodos app geeft inzicht

Bovendien heb je de e.dentifier niet alleen nodig om overboekingen te versturen, ook om in te loggen bij internetbankieren is de e.dentifier vereist. Daarbij gaat het overtypen van de 8 cijferige codes van het piepkleine schermpje snel irriteren. Zowel vanuit gebruiksgemak als milieuoogpunt is het gebruik van een e.dentifier dan ook een onverdedigbare keuze in onze Triodos ervaringen.

Het goede nieuws is dat je gelukkig wel kunt inloggen in de Triodos app zonder e.dentifier (na eenmalige registratie). Binnen de app kun je vervolgens wel je saldo inzien en overboekingen uitvoeren zonder e.dentifier. Dit maakt onze ergernissen over de Triodos e.dentifier iets minder groot hoewel ook de app voor verbetering vatbaar is.

Beperkte mogelijkheden

Het valt namelijk op dat zowel het aanvragen van een Triodos rekening, de internetbankieren website en de Triodos app ouderwets aanvoelen. Natuurlijk kun je een rekening aanvragen en overboekingen werken prima maar je mist functionaliteit. Bijvoorbeeld het beheren van paslimieten binnen app, het automatisch openen of koppelen van extra rekeningen. Zelf je eigen pincode wijzigen, een (iDeal) betaalverzoek sturen enzovoorts.

Triodos claimt dat ze als kleine groene bank minder budget hebben om te investeren in innovatie en technologie dan andere banken. Maar het valt op dat andere kleine banken zoals Knab (circa 220.000 klanten in 2018) en Bunq (circa 30.000 klanten in 2018) hun zaakjes online een stuk beter op orde hebben dan Triodos (circa 715.000 klanten in 2018).

Meer innovatie en beter bereikbaar

Zo kun je bij zowel Knab als Bunq geheel online een rekening openen in een paar minuten, daar komt geen papier meer aan te pas (of onhandige e.dentifier). Ook de apps van Knab en vooral Bunq zijn een stuk uitgebreider en voelen moderner aan. Denk aan pasbeheer, incassobeheer, automatisch inloggen, zelf extra rekeningen openen enzovoorts.

Daar komt bij dat Bunq en Knab een stuk beter bereikbaar zijn dan Triodos bank. Tijdens onze Triodos ervaringen kon je Triodos alleen op werkdagen bereiken tot 18.00 uur ‘savonds. Terwijl Knab en Bunq bijvoorbeeld 7 dagen per week te bereiken zijn tot 22.00 respectievelijk 23.00 uur s’avonds. Je vraagt je dan wel een klein beetje af waar het budget van Triodos dan naartoe gaat.

Sparen zonder rente

Ook op het gebied van sparen is Triodos namelijk geen gulle bank. Tijdens onze Triodos ervaringen was Triodos de enige bank die al negatieve rente rekent vanaf 100.00 euro. Grote banken zoals ABN AMRO, ING en Rabobank hebben ook negatieve rente, maar vaak pas vanaf een veel hoger saldo. Het valt daarbij  op dat kleinere banken zoals Bunq en Knab nog wel rente bieden.

Zo krijgt je bij Bunq nog 0,27% rente op de spaarrekening en krijg je bij Knab een gratis vrij opneembare spaarrekeningen met 0,04% rente. Natuurlijk zijn met deze extreem lage rentestanden de verschillen in euro’s onder de streep niet erg groot, maar het is opvallend hoe Triodos blijkbaar geen rente kan bieden waar andere kleine banken dat wel kunnen. Zeker als je bedenkt dat Bunq ook een duurzaam beleid voert.

Wat kost duurzaam bankieren?

De vraag die dan ook een beetje centraal stond tijdens onze Triodos ervaringen was, wat kost duurzaam bankieren nu? Duidelijk is dat duurzaam bankieren meer kost dan een regulier bankpakket. Zo rekenen ABN AMRO, ING en de Rabobank € 1,55 per maand voor een basis betaalpakket met 1 betaalrekening en 1 betaalpas.

Bij Triodos is dit met 5 euro per maand een stukje duurder. Knab is met 5 euro per maand even duur en Bunq is met 8 euro per maand zelfs nog een stukje duurder. Maar onder de streep zijn Knab en Bunq goedkoper omdat ze meer bieden. Zo geeft Knab je bijvoorbeeld standaard 5 betaalrekeningen en krijg je bij Bunq standaard 3 betaalpassen en zit er standaard rente op de betaalrekening. Allemaal zaken die Triodos en de grote banken niet bieden of waarvoor je extra moeten betalen.

Kies je voor duurzaamheid of service?

Uiteindelijk zijn die paar tientjes prijsverschil tussen deze banken niet zo belangrijk. Het gaat immers om een bankrekening, de meest persoonlijke en belangrijke service die je afneemt. Dat moet gewoon goed zijn en dan moet je zeker voor een paar euro per maand niet te moeilijk doen. De 5 euro per maand die Triodos rekent voor een duurzame rekening is wat ons betreft dan ook geen geld.

Wat echter een beetje dwarszit na onze Triodos ervaringen is de service. Voor die 5 euro per maand krijg je weliswaar een duurzame bankrekening, maar wel een hele kale duurzame bankrekening. De klantenservice is matig bereikbaar, de e.dentifier is onhandig en de internetbankieren app loopt qua functionaliteit achter op andere banken. In de praktijk heb je daardoor helaas een minder prettige bankervaring.

Onze Triodos ervaringen samengevat

Wij hebben er geen enkel bezwaar tegen om wat extra te betalen voor duurzaamheid. Maar om extra te betalen en tegelijk in te leveren op het gebruiksgemak is wel een erg grote stap. Het is jammer dat de focus bij Triodos te veel ligt op duurzaam beleggen en investeren en te weinig op vernieuwing en innovatie. Een bank is in onze ogen namelijk meer dan een investeringsvehikel.

Gezien het aantal klanten (circa 750.000 in 2018) en het feit dat de bank al bijna 30 jaar bestaat is er eigenlijk geen enkele reden waarom ze niet meer zouden kunnen innoveren en vernieuwen. Zeker niet als je ziet dat kleinere, jongere banken zoals Knab en Bunq dit wel voor elkaar krijgen. Dat is wat ons betreft het grootste bezwaar aan Triodos, het is een bank uit 1980 en dat merk je helaas vandaag de dag nog steeds en niet op een positieve manier.

De conclusie

triodos logoHecht jij enige waarde aan duurzaamheid? Dan is Triodos bank in onze Triodos ervaringen ondanks de nadelen nog steeds een veel betere keuze dan de ING, Rabobank of ABN AMRO. Je levert misschien wat mogelijkheden en gebruiksgemak in maar je levert wel een bijdrage aan een duurzamere bankenwereld voor slechts een paar euro extra per maand.

Als je echter ook enige waarde hecht aan gebruiksgemak is Bunq ook zeker het overwegen waard. Net als Triodos is dit een van de weinige banken in Nederland dit echt inzet op duurzaamheid. Zo heeft Bunq als enige bank in Nederland keuzevrijheid waarbij je zelf kunt bepalen hoe de bank jouw (spaar)geld belegd. Bunq heeft echter ook flink geinvesteerd in innovatie en gebruiksgemak waardoor het de meest veelzijdige en moderne bank is die er is.

Daarbij is vooral Bunq easyGreen de moeite waard, een co2 neutrale bankrekening. Dit is het meest luxe abonnement van Bunq waarmee je bomen plant voor elke uitgave die je doet met je betaalpas. Daarmee is het mogelijk om een groot deel van je co2 uitstoot te compenseren. De ultieme keuze voor wie duurzaamheid en gebruiksgemak wil combineren. Meer over Bunq easyGreen kun je lezen in deze blog of bekijk de website van bunq. Meer informatie over Triodos vind je natuurlijk op de Triodos website.

Vragen of opmerkingen? Laat gerust een reactie achter op deze blog.