Ben je als ondernemer vaak op reis? Dan is N26 Business Metal een interessante keuze als zakelijke rekening. Deze unieke bankrekening komt met een verzekeringspakket, kortingen op zakelijke diensten en scherpe tarieven voor internationaal betalen. Lees meer in deze review.

Zakelijk bankieren is duur

Zakelijk bankieren is een stuk duurder dan voor particulieren. Waar je als consument een paar euro per maand betaalt voor een compleet betaalpakket loopt dit voor ondernemers snel op. Grote banken zoals Rabobank, ABN AMRO en ING rekenen minstens 10 euro per maand voor een zakelijke rekening.

Daar bovenop betaal je nog extra kosten voor elke transactie die je maakt en ook elke extra rekening of betaalpas kost maandelijks geld. Hierdoor ben je al snel 20 tot 25 euro per maand kwijt aan je zakelijke rekening. Dat moet toch beter kunnen? Dat dacht de Europese bank N26 ook. De N26 Business Metal rekening kent weliswaar ook een premium prijs maar dan wel met premium features.

Geen kale bankrekening

Bij de Rabobank of de ING krijg je voor die 20 tot 25 euro per maand eigenlijk alleen een kaal bankpakket. Je krijgt 1 betaalrekening, 1 pinpas en toegang tot internetbankieren. Daar moet je het dan maar mee doen. Ook N26 Business metal is met 16,99 euro per maand niet goedkoop, maar daarvoor krijg je wel eens stuk meer dan bij de grote Nederlandse banken.

Zo zijn bijvoorbeeld de gebruikskosten voor vreemde valuta betalingen een stuk goedkoper, ideaal wanneer je regelmatig op zakenreis bent. Ook betaal je geen extra kosten voor transacties. Daarnaast kent N26 Business Metal een compleet verzekeringspakket, tot 10 gratis gedeelde rekeningen en aanbiedingen van partnerbedrijven speciaal voor N26 klanten.

Klink interessant, maar hoeveel heb je hier nu aan onder de streep?

Zelfde visie, andere aanpak

Banken zien een bankrekening doorgaans als serviceproduct om winst te maken op andere producten. Zo verdient de ING bijvoorbeeld veel meer aan hypotheken, leningen en beleggingsproducten dan aan een gewone bankrekening. N26 redeneert op dezelfde manier en biedt zelfs een volledig gratis bankrekening aan om klanten te trekken.

De winst moet echter komen van aanvullende producten. Hierbij kiest N26 niet voor klassieke bankproducten zoals lenen of beleggen maar meer serviceproducten zoals exclusieve aanbiedingen of een reisverzekering. Een slimme keuze aangezien je voor een hypotheek of krediet toch liever naar de goedkoopste aanbieder gaat en dat is lang niet altijd je eigen bank.

Bankrekening voor de zakenreiziger

Daarbij heeft N26 met N26 Business Metal een duidelijke doelgroep in gedachte; de internationaal georiënteerde ondernemer die vaak op pad is. Het eerste voordeel van N26 Business Metal is namelijk de N26 debit Mastercard die je krijgt naast een pinpas.

Hiermee kun je heel eenvoudig creditcardbetalingen doen in het buitenland die gewoon netjes en overzichtelijk van de zakelijke rekening worden afgeschreven. Interessant is daarbij dat N26 geen kosten rekent voor geldopnames en slechts 1.7% opslag bij contante opnames in vreemde valuta. Hierdoor is de N26 Mastercard stukken goedkoper in gebruik dan bijvoorbeeld een Rabo Creditcard waar dit soort kosten vaak wel 4% zijn.

Verzekeringspakket voor onderweg

Een tweede voordeel is dat je bij N26 een uitgebreid verzekeringspakket krijgt voor onderweg speciaal voor zakelijk gebruik. Dit is handig omdat veel particuliere reisverzekeringen zakelijk gebruik niet dekken en aparte verzekeringen afsluiten vaak kostbaar is. Bij N26 Business Metal ben je onder andere verzekerd tegen acute medische kosten in het buitenland en verlies of diefstal van je mobiele telefoon.

Daarnaast krijg je een algemene annuleringsverzekering en wanneer je gaat vliegen is vertraging van de vlucht en diefstal van bagage vergoed.  Tot slot is het huren van een auto, scooter of e-bike automatisch verzekerd tegen schade of diefstal. Daarmee dekt N26 Business Metal prima de belangrijkste risico’s af tijdens een zakenreis.

Nieuwe manier van kosten beheren en delen

Het derde speerpunt van N26 is het uitgebreid kunnen delen en beheren van kosten. N26 heeft hier een originele implementatie op bedacht met N26 Spaces. Als N26 Business Metal gebruiker kun je tot 10 spaces aanmaken met ieder een eigen (spaar)doel, dit zijn een soort spaarrekeningen  maar dan zonder eigen rekeningnummer.

Interessant is echter dat je deze Spaces ook kunt delen met tot 10 andere N26 gebruikers. Zo kun je een gezamenlijk potje maken waar andere gebruikers geld in kunnen storten of uit kunnen opnemen. Alleen premium N26 gebruikers kunnen Spaces delen maar elke N26 gebruiker kan aan een space deelnemen. Omdat het basisaccount van N26 volledig gratis is, is het relatief makkelijk om nieuwe relaties op deze manier te betrekken bij het delen van uitgaven.

Bank van de toekomst

n26 logoAan dit soort slimme oplossingen merk je dat N26 een veel moderne bank is dan veel traditionele banken. Zo is het design van de N26 app erg goed doordacht en kun je in principe al je bankzaken doen vanuit de app. Ook zaken als pasbeheer, limieten enzovoorts. Dit volwaardige mobiele bankieren is ook weer ideaal als je veel onderweg bent.

Als backup voor de mobiele app kun je bij N26 gelukkig ook bankieren via de website. Vooral handig wanneer je meerdere overboekingen of een batchbetaling moet doen. Ook valt N26 gewoon onder het Europese depositogarantiestelsel waarmee (spaar)tegoeden tot 100.000 zijn gegarandeerd. Daarmee is N26 Business Metal een volwaardige zakelijke rekening met enkele unieke mogelijkheden.

Is N26 Business metal het geld waard?

De vraag is echter, is N26 Business Metal de moeite waard? Als je N26 vergelijkt met ING of de Rabobank is het zeker de moeite waard. Je krijgt immers voor minder geld een verzekeringspakket, de mogelijkheid om rekeningen te delen, goedkoper betalen in het buitenland en een beter werkende bankieren app.

Echter er zijn ook prijsvechters zoals SNS Bank en Knab die al een ZZP rekening aanbieden, inclusief 1000 gratis transacties, voor 6 euro per maand. Dan ben je met N26 toch nog een tientje duurder uit per maand. Of N26 Business Metal voordelig is hangt dus vooral af van hoe je de rekening gaat gebruiken.

Aanbiedingen of reclame?

Een goed voorbeeld hiervan zijn de exclusieve aanbiedingen en kortingen die je als N26 Business Metal gebruiker krijgt. Een deel van de klanten zal dit zien als (ongewenste) reclame, een ander deel van de klanten zal dit zien als toegevoegde waarde. Want sommige kortingen zijn wel daadwerkelijk de moeite.

Zo kun je bijvoorbeeld 120 euro gratis tegoed krijgen voor Google Adwords of 10% korting op het boeken van een hotelovernachting. Tel je deze besparingen op bij de prijs die je betaald voor N26 Business Metal dan is N26 zelfs goedkoop te noemen voor wat je allemaal krijgt.

N26 Business Metal samengevat

Samengevat is N26 Business Metal in ieder geval een originele kijk op bankieren. Zeker de scherpe tarieven voor vreemde valuta leveren een flinke besparing.  Vooral wanneer je regelmatig in het buitenland reist of online besteld. Ook de spaces kunnen zeker voor ondernemers die intensief samenwerken zeer handig zijn om kosten te delen, veel handiger dan een ‘ouderwetse’ rekening.

Het verzekeringspakket en de exclusieve aanbiedingen in de N26 app zijn leuke extra’s, maar wat ons betreft niet doorslaggevend gezien de prijs van N26 Business Metal. Gelukkig kun je ook met het gratis N26 account profiteren van scherpe tarieven op vreemde valuta.

Wil je dus niet perse een rekening delen of een extra verzekering. Maar wil je wel graag voordelig mobiel bankieren onderweg, dan is het gratis N26 account eigenlijk altijd aan te raden, lees ook onze review van de gratis N26 bankrekening. Een betaald N26 account kan voordelig zijn maar dat hangt sterk af van je gebruik. Het is in ieder geval verfrissend om te zien hoe N26 bezig vergeleken met de Nederlandse banken die vaak toch wat minder innoveren en vernieuwen.

Bekijk voor meer informatie de website van N26.