Ben je op zoek naar internationaal geld overmaken of goedkoop geld overmaken naar het buitenland? Lees dan onze Monito ervaringen waarin we kijken naar de wisselkoers vergelijker van Monito voor alle mogelijke buitenlandse overboekingen.

Geld overmaken naar het buitenland samengevat

Wil je incidenteel of af en toe geld overmaken naar het buitenland? Dan is Monito in onze Monito ervaringen een prima vergelijker. Met een paar klikken zie je precies hoeveel geld overmaken in vreemde valuta kost bij een hele reeks verschillende partijen. De vergelijkingen zijn duidelijk en bovendien zijn de kosten transparant en je bespaart zo tientallen euro’s ten opzichte van de kosten bij een gewone bank.

Het enige nadeel is dat het best een gedoe kan zijn om een account aan te maken of te behouden bij alle diensten die Monito vergelijkt. Wil je dan ook vaker internationaal geld overmaken of betaal je ook wel eens in vreemde valuta (bijvoorbeeld met een creditcard) overweeg dan de gratis bankrekening van Transerwise. Deze bank is gespecialiseerd in vreemde valuta en je kunt zelfs vreemde valuta rekeningen aanhouden zonder kosten met bijbehorende betaalpas.

Meer over Tranferwise kun je lezen in onze Transferwise review of open een gratis Tranferwise bankrekening.

Meer bankieren over de grens

Dankzij globalisering en internetbankieren is het steeds eenvoudiger geworden om zaken te doen met de andere kant van de wereld. Of het nu gaat om een aankoop in een webshop of om verre familie. In een groot deel van Europa hebben we daarbij al jaren het gemak van de Euro maar er zijn genoeg landen waar de euro geen wettig betaalmiddel is.

Dichtbij zijn dat natuurlijk landen als Zweden, Denemarken of het Verenigd Koninkrijk. Buiten Europa zijn natuurlijk de Amerikaanse Dollar, de Japanse Yen en de Chinese Yuan het meest bekend maar er zijn talloze andere valuta. Het probleem is dat als je geld wilt overmaken in deze valuta je vaak hoge bankkosten betaald en een flinke wisselkoersopslag, zeker via je eigen bank. Monito hoopt hier met hun wisselkoers vergelijker verandering in te brengen.

Wie of wat is Monito

Laten we onze Monito ervaringen beginnen met de vraag ‘Wie of wat is Monito?’. Monito is een bedrijf opgericht in 2013 in Zwitserland. Een land waar ze veel te maken hebben met wisselkoersen dankzij de Zwitserse Frank.  Oprichter François, Laurent and Pascal zagen dat de kosten voor internationaal geld overmaken flink konden oplopen, soms tot wel 12% van het bedrag.

Met Monito hoopten ze een oplossing te vinden voor goedkoop geld overmaken naar het buitenland door de kosten van banken en wisselkantoren met elkaar te vergelijken. Inmiddels is Monito uitgegroeid tot een serieus bedrijf met miljoenen gebruikers. Monito is daarbij zelf geen wisselkantoor of banken, het is uitsluitend een dynamische vergelijker waar je per valuta en per transactie kunt kijken wat de goedkoopste oplossing is.

Europa loopt voorop

Je vraagt je nu misschien af, is dat nu echt nodig om al je buitenlandse overboekingen op kosten te gaan vergelijken? Het antwoord is dat dat zeker nodig is. We zijn in Nederland relatief verwend met goedkope betaalrekeningen en gratis overboekingen. Echter zodra je kijkt naar bankieren buiten Europa dan zie je dat banken vaak veel duurder zijn. Ook Nederlandse banken zelf zijn veel duurder als het gaat om wereldbetalingen.

Zo rekent de Rabobank voor een buitenlandse overboeking minimaal € 7 + een wisselkoersopslag van 1,2% + optionele ontvangerstoeslag van 0,1% met ene minimum van € 5. Afhankelijk van het land van bestemming kan dit bedrag nog oplopen. Daarnaast hanteert de Rabobank niet altijd de meest gunstige wisselkoers waardoor je nog meer kosten kunt hebben. Kortom, vergelijken en dan pas geld overmaken naar het buitenland kan zo tientallen euro’s per transactie besparen.

IBAN en BIC (Swift)

Wil je geld overmaken naar het buitenland maar binnen Europa dan heb je vaak geen extra bankkosten. Dat komt omdat banken in Europa sinds 2006 het SEPA (Single Euro Payments Aerea) protocol gebruiken (lees meer over Sepa in deze blog). Hierdoor kun je zonder extra kosten voor de ontvanger internationaal geld overmaken. Wel kun je nog steeds te maken krijgen met een wisselkoersopslag, daarover later meer.

Om een SEPA betaling zonder extra kosten te doen moeten zowel de verzender als de ontvanger beschikken over een Europees IBAN (International Bank Account Number). Wil je geld overmaken naar een land buiten het SEPA gebied heb je meestal een BIC (Business Identifier Code) of SWIFT (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommuniation) nodig naast het bankrekeningnummer.

Wisselkoersopslag

Deze BIC/SWIFT code wordt gebruikt om de ontvangende bank te identificeren. Bij een BIC/Swift overboeking zijn er bijna altijd extra kosten voor zowel de ontvangende en de verzendende partij. Het lastige is dat deze kosten verschillen per bank en dat er ook vaak nog wisselkoersopslag wordt gerekend.

Bij internationaal geld overmaken is immers de valuta van de ontvanger vaak niet hetzelfde als van de verzender. Hierbij kunnen banken op twee manier kosten in rekening brengen; allereerst kunnen ze kiezen voor een eigen wisselkoers die ongunstiger is dan de marktkoers. Daarnaast rekenen veel banken een extra opslag bovenop de wisselkoers voor de service die ze verlenen van het geld wisselen.

Specialisten in internationaal geld overmaken

Kortom, geld overmaken binnen Nederland en Europa is meestal niet duur. Ga je echter geld overmaken naar het buitenland in vreemde valuta of internationaal geld overmaken buiten Europa krijg je te maken met hoge kosten. Vaak zijn deze kosten vooraf niet duidelijk en  ook de koersen van vreemde valuta fluctueren waardoor je vaak niet weet waar je aan toe bent.

Gelukkig zijn er steeds meer online banken die zich specialiseren in expats, digital nomads en mensen die regelmatig internationaal geld overmaken waardoor je niet vast zit aan de hoge tarieven van je eigen bank. Een voorbeeld hiervan is de Britse bank Transferwise, waar je als Nederlander naast een Eurorekening ook gratis een pondenrekening of dollarrekening kan openen. Zo kun je vreemde valuta aanhouden, ontvangen en verzenden zonder dat je deze hoeft te wisselen.

Monito ervaringen positief

Meer over de gratis vreemde valuta rekening van Transferwise lees je ook in deze review. Naast Transferwise zijn er echter andere banken en diensten waarmee geld overmaken naar het buitenland erg goedkoop kan. Voorbeelden hiervan zijn Azimo en Currencyfair. Wat Monito simpelweg doet is al deze prijsvechters vergelijken in een eenvoudig overzicht.

Vooral het gemak was in onze Monito ervaringen een groot pluspunt. Je selecteer simpelweg de juiste landen, de juiste valuta en het gewenste bedrag. In ons voorbeeld wilden we 500 euro’s als Deense kronen versturen naar Denemarken. Je ziet dan gelijk wat de transactie kost bij elke aanbieder, hoe lang de transactieverwerking duurt en wat de Monito ervaringen zijn van andere gebruikers.

Rekenvoorbeeld Deense Kronen

Om een beeld te geven van de besparing op geld overmaken naar het buitenland hierdoor 2 rekenvoorbeelden tussen Monito en de Rabobank (ABN AMRO en ING hebben vergelijkbare kosten)

500 euro overmaken in Deense Kronen (DKK) naar een Deens Europees (IBAN) rekeningnummer

Actuele wisselkoers volgens Google (Morningstar) (15 juli 2020) 500 euro = 3.722,86 DKK

Volgens de Rabobank is de koers 3.702.82, je verliest dus 2,67 euro ten opzichte van de werkelijke koers. Daarnaast rekent de Rabobank 1,2% opslag. De totale kosten zijn dus 8,67 euro

Met onze Monito ervaringen was het beste aanbod 3701 DKK, je verliest dus 2,93 euro ten opzichte van de werkelijke koers. Maar je hebt geen wisselkoersopslag of andere kosten. De totale kosten zijn dus 2,93 euro, bijna 5 euro goedkoper de Rabobank. En dit gaat maar om 500 euro, bij 5000 euro bedraagt de wisselkoersopslag van de Rabobank al 60 euro en kun je dus al 60 euro besparen.

Rekenvoorbeeld Japanse Yen

500 euro overmaken in Japanse Yen (JPY) naar een Japans (SWIFT) rekeningnummer

Actuele wisselkoers volgens Google (Morningstar) (15 juli 2020) 5000 euro = 60.980,25 JPY

Volgens de Rabobank is de koers 60.792,50, je verliest dus 1,51 euro ten opzichte van de werkelijke koers. Daarnaast rekent de Rabobank 1,2% opslag + € 7,- voor de overboeking (Shared). De ontvanger betaald 3,50 tot 10,50. Wil je zelf alle kosten betalen dan kost dit 0,1% met een minimum van €5. In dit geval € 5. De totale kosten voor beide partijen zijn dus tussen de € 18,- en € 27,-.

Met onze Monito ervaringen was het beste aanbod 60.343 JPY, je verliest dus 5,23 euro ten opzichte van de werkelijke koers.  Echter je hebt geen kosten voor overboeking, geen wisselkoersopslag en ook geen kosten voor de ontvanger. De totale kosten zijn dus maar 5,23 euro. Je bespaart dus zelfs met een klein bedrag van 500 euro al ruim 10 tot 20 euro ten opzichte van een gewone bank.

Besparen zonder gedoe

Kortom, geld overmaken naar het buitenland via een Monito vergelijking loont zeker. Het enige minpunt was wij echter hadden in deze Monito ervaringen is dat vergelijken makkelijk gaat maar geld versturen niet. Immers vanwege strenge financiële wetgeving moet je bij elke bank een account aanmaken en jezelf identificeren. Het is natuurlijk best een gedoe om 5 of 6 accounts aan te maken om altijd de goedkoopste kosten te hebben.

Om die reden raden wij dan ook aan om een Transferwise account te openen. (lees onze Transferwise ervaringen hier). Tranferwise is niet altijd de goedkoopste maar wel relatief scherp geprijsd voor internationaal geld overmaken. Het grote voordeel van Transferwise is echter dat je ook meerdere rekeningen in vreemde valuta kunt openen en een betaalpas (prepaid creditcard kunt krijgen).

Let extra op creditcard kosten

transferwise bankpasWil je namelijk betalen of geld opnemen in vreemde valuta in plaats van geld overmaken naar het buitenland zijn er vaak nog hogere kosten. Zo rekent de Rabobank voor creditcardbetalingen een koersopslag van 2% in plaats van 1,2%. Deze kosten gelden ook als je online gaat shoppen in vreemde valuta op een buitenlandse webshop. Wil je contant geld opnemen komen daar nog eens 4,50 euro aan kosten bij.

Met Transferwise heb je al deze hoge kosten niet omdat je de Tranferwise prepaid Mastercard kunt gebruiken. Daardoor biedt Transferwise de beste mogelijkheden. Je kunt namelijk voordelige internationaal geld overmaken, voordelige buitenlandse creditcardbetalingen doen en vreemde valuta rekeningen openen zodat je ook geld aan kunt houden in vreemde valuta zonder te wisselen.

Monito ervaringen conclusie

Onze Monito ervaringen zijn zondermeer positief omdat Monito iets doet aan de onnodig hoge tarieven van de systeembanken. Wil je eenmalig of af en toe geld overmaken naar het buitenland dan is Monito erg handig. Met een enkele klik zie je precies welke kosten je kwijt bent en wat je kunt besparen. Het systeem van Monito is daarbij overzichtelijk en transparant.

Wil je echte regelmatig internationaal geld overmaken of doe je zelf veel uitgaven in het buitenland (bijvoorbeeld online of op vakantie) dan is een Tranferwise rekening openen een beter idee. Met Tranferwise krijg je toegang tot vreemde valuta rekeningen en een bijbehorende Mastercard tegen minimale kosten. Meer weten over Tranferwise? Lees dan hier onze Tranferwise ervaringen. Wil je een gratis Transferwise rekening openen? Kijk dan op hun website. Voordelige kosten vergelijken kan op de website van Monito.