Het Nederlandse Brand New Day lijkt een voordelige nieuwe online spaarbank voor sparen en beleggen. Maar wat kun je verwachten? Bekijk onze Brand New Day ervaringen in deze blog.

Met Brand New Day kun je voordelig (pensioen)sparen en beleggen, daarbij krijg je meer rendement dan bij veel grote banken. Een rekening kun je bovendien online openen in een paar minuten. Klinkt goed, maar is zo’n onbekende online bank wel betrouwbaar? Is je spaargeld er wel veilig? En is het nu echt de moeite waard om over te stappen? Je leest het hieronder.

Tip! Brand New Day is er vooral voor pensioen, wil je liever ‘gewoon’ bankieren, sparen of beleggen? Probeer dan de gratis rekening van Openbank, hier kun je sparen met 0,20% rente en gemaksbeleggen vanaf 0,44%, lees er meer over in onze Openbank ervaringen.

Wie of Wat is Brand New Day?

brand new day ervaringenLaten we onze Brand New Day ervaringen beginnen met de vraag, wie of wat is Brand New Day? Brand New Day is opgericht door de Nederlandse ondernemers Kalo Bagijn en Thierry schaap die eerder de beleggersbank Binck oprichtte. In 2017 kregen de oprichters na een procedure van 2,5 jaar een officiële bankvergunning van de Nederlandse bank voor Brand New Day.

Dit mag best een prestatie worden genoemd, omdat ze eerder al een bankvergunning kregen voor de Binck Bank. Sinds de financiële crisis zijn de regels nog strenger en de Nederlandse bank verstrekte de afgelopen 40 jaar slechts 6x een bankvergunning. Waaronder dus 2x aan de ondernemers Bagijn en Schaap. Dankzij de bankvergunning mag Brand New Day spaar- en pensioenproducten aanbieden en is je spaargeld tot 100.000 euro gedekt door het Europese depositogarantiestelsel.

Online spaarbank voor het brede publiek

Net als wij vraag je je wellicht af waarom de oprichters naast Binck nog een tweede bank wilden. Met Binck hebben ze immers al een beleggingsbank met een (niet onbelangrijk) goed imago. Binck biedt daarbij al meerdere opties voor zelf beleggen, laten beleggen en pensioenbeleggen en is redelijk laagdrempelig. Wel licht de nadruk sterk op beleggen.

Het lijkt erop dat ze met Brand New Day een breder publiek aan willen spreken. Zo zijn de website en de beleggingsproducten nog iets goedkoper en eenvoudiger gepresenteerd. Daarnaast is niet onbelangrijk dat ze ook spaarproducten aanbieden. Daarmee trekken ze een ander publiek wat wel wil sparen maar geen risico wil lopen op hun spaargeld of klanten die nog onbekend zijn met beleggen. Ook legt Brand New Day sterk de nadruk op pensioenbeleggen met belastingvoordeel.

Kosten en opbrengsten van een Brand New Day rekening

De reden om te gaan sparen of beleggen is natuurlijk om wat rendement te krijgen op je vermogen. Een belangrijke vraag was dus tijdens onze Brand New Day ervaringen, wat kost het en wat levert het op? Allereerst is Brand New Day een echte prijsvechter dus zijn de kosten laag. Bijna alle soorten rekeningen kun je gratis openen, alleen voor zakelijke producten betaal je soms een kleine vergoeding. Bij de spaarrekeningen heb je verder helemaal geen kosten.

Bij de (pensioen)beleggingsrekeningen betaal je alleen stortingskosten en beheerkosten. Die kosten zijn vrij laag vergeleken met veel andere banken. Het rendement is daarbij zeker niet slecht. Voor de beleggingsrekeningen heeft Brand New Day een historisch rendement van 4,92% bij een neutraal risicoprofiel. Een spaarrekening (vrij opneembaar!) levert standaard 0,2% rente op. Absoluut gezien vrij weinig maar 7x zo hoog als de grote banken.

Verderop in deze blog gaan we dieper in op het rendement van de beleggingsrekening. Wil je meer weten over spaarrekeningen? Bekijk dan ook deze blog  waarin we 8 verschillende banken vergelijken op een online spaarrekening openen.

Een Brand New Day rekening openen

Tijdens onze Brand New Day ervaringen vonden we dus zeker genoeg aanleiding om een Brand New Day rekening te openen. Immers is je spaargeld tot 100.000 euro gedekt door het depositogarantiestelsel en is de bank opgericht door ervaren ondernemers die eerder succes hadden met Binck bank. Er lijkt dus een beperkt investeringsrisico.

Natuurlijk zijn met de lage rentestanden de opbrengsten niet mega, maar waarschijnlijk hoger dan bij de bank waar je nu zit. Bovendien is een Brand New Day rekening openen een hele prettige ervaring. Je gaat naar hun website, vult een formulier in, upload een ID bewijs en doet een testbetaling van 1 cent. Het is binnen 10 minuten geregeld waarna medewerkers alleen nog je identiteit moeten controleren.

De website ademt eenvoud en gemak

Wat ons gelijk opviel tijdens onze Brand New Day ervaringen is dat niet alleen het aanvraagproces maar ook de website zo eenvoudig ogen. Je hebt een hoofdmenu met een overzicht van al je producten, een tabblad met persoonlijke gegevens en een tabblad waar je documenten kan uploaden, verder niks.

Klik je op een rekening zie je gelijk de saldo- en rentedetails. Uiteraard kun je verder transacties inzien en geld opnemen en storten. Er zijn geen extra opties of verborgen menu’s. Het is allemaal erg eenvoudig en overzichtelijk. Dat lijkt ook het uitgangspunt van Brand New Day, eenvoud met scherpe tarieven.

Brand New Day Spaarrekening

Tijdens onze Brand New Day ervaringen hebben we eerst een spaarrekening geopend. Er is maar 1 soort spaarrekening en die is vrij opneembaar met (op dit moment) 0,2% rente. Handig is dat je spaarrekening een volledig IBAN nummer heeft waardoor je vanaf elke rekening geld kunt bijschrijven.

Wil je geld opnemen van je spaarrekening dan kan dit vanwege de veiligheid alleen naar de vooraf ingestelde tegenrekening. Wil je deze wijzigen dan moet je eerst je identiteit verifiëren. Verder valt er over de spaarrekening niet zoveel te zeggen, je kunt zien hoeveel rente je krijgt en je transacties inzien.

Tijdens onze Brand New Day ervaringen voelde het spaarproduct bijna te eenvoudig, maar dit is eigenlijk precies hoe een spaarrekening hoort te zijn. Een veilige plek voor je spaargeld met een zo hoog mogelijke rente. Overigens heb je wel de mogelijkheid om meerdere spaarrekeningen te openen  voor je eigen overzicht.

Brand New Day Beleggingsrekening

We hebben tijdens onze Brand New Day ervaringen ook een beleggingsrekening geopend. Ook dit is erg eenvoudig gebeurd in een paar klikken, zeker als je eenmaal klant bent bij Brand New Day. Tijdens het aanvraagproces is met name van belang hoeveel geld je wilt storten en welk risicoprofiel je wilt kiezen.

Inleg

Je kunt een eenmalige inleg of een periodieke inleg doen. Doe je een periodieke inleg dan kan dit maandelijks of jaarlijks. Daarbij heb je de keuze tussen zelf je inleg storten of laten afschrijven via een automatisch incasso.

Risicoverdeling

Bij je inleg kun je een risicoverdeling kiezen, bij neutraal is dit 50% aandelen en 50% obligaties. Je kunt deze verdeling zelf naar wens aanpassen waarbij het verwachte risico en rendement stijgen of dalen. Meer ervaren beleggers kunnen er ook voor kiezen om de verdeling per indexfonds te maken.

Belegging aanpassen

Natuurlijk kun je de risicoverdeling en fondsen van je belegging ten alle tijden aanpassen en verkopen. Bovendien heb je de mogelijkheid om een einddatum te bepalen voor je periodieke inleg en je beleggingen. Op basis hiervan wordt de belegging automatisch afgebouwd richting de einddatum.

Grafiek

Tijdens onze Brand New Day ervaringen kregen we op basis van de bovenstaande keuzes een mooie grafiek te zien met het verwachte rendement, inclusief risicospreiding. Let er goed op dat het hierbij gaat om een verwacht rendement, er zijn dus geen garanties dat dit bedrag ook daadwerkelijk gehaald wordt.

Inzicht in je belegging

De rest van de tabbladen richt zich vooral op inzicht in je belegging. In onze Brand New Day ervaringen is Brand New Day vooral erg sterk in het presenteren van de informatie. Via enkele duidelijke tabbladen zie je erg eenvoudig je huidige fondsverdeling, inleg, rendement en kosten terug.

Kosten

Zoals je merkt waren onze Brand New Day ervaringen redelijk positief. De bank heeft ingezet op duidelijkheid en eenvoud, wat goed te merken is. Maar is wat kost Brand New Day nu in de praktijk? Wat betreft de spaarrekening is dit eenvoudig, de rekening kost niets en het rentepercentage is een stuk hoger dan andere banken. Een absolute aanrader dus.

Je kunt de Brand New Day spaarrekening met andere banken vergelijken in deze blog.

Wat betreft de beleggingsrekening is de vergelijking iets minder eenvoudig. Dit komt omdat Brand New Day maar ook andere banken onderscheid maken tussen rekeningkosten, stortingskosten en beheerkosten. Om het makkelijk te maken berekenen ze al deze kosten op een ander manier. Maar om toch een vergelijking te maken;

Binck Knab Brand New Day ABN AMRO begeleid beleggen
Rekeningkosten Gratis € 1,- p/m Gratis In betaalpakket
Servicekosten 0,50% per jaar 0,50% per jaar 0,50% eenmalig 0,25% per jaar
Fondskosten (per jaar) 0,28% 0,19 – 0,31% 0,59% 0,57 – 0,90%
Totaalkosten (per jaar) 0,78% 0,69 – 0,81% + €12,- Eerste jaar 1,09%, daarna 0,59% 0,82 – 1,15%
Totaalkosten (bij 50.000 euro aan beleggingen per jaar) € 390,- € 357,- tot € 417,-

 

Eerste jaar € 545,- daarna € 295,- € 410,- tot € 575,-

Zoals je ziet is dit lastig vergelijken, maar uit onze Brand New Day ervaringen blijkt dat Brand New Day slim geprijsd is. Het prijsmodel is met de eenmalige servicekosten namelijk zo ingericht om klanten te motiveren langere tijd klant te worden. Ga je daarin mee dan is Brand New Day overduidelijk de goedkoopste beleggingsrekening qua servicekosten.

Brand New Day ervaringen samengevat

Tijd om onze Brand New Day ervaringen samen te vatten. Voor het schrijven van deze blog hebben we de Brand New Day spaar- en beleggingsrekening uitgeprobeerd. De eenvoud en presentatie van de beheeromgeving spreken ons erg aan. De klantenservice en oprichters wekken vertrouwen en geven samen met de bankvergunning vertrouwen dat je dat geld veilig is. Wel had de naam voor een Nederlandstalige bank misschien iets minder hip gemogen.

Daarnaast lijkt Brand New Day zijn claims waar te maken als prijsvechter. Een voordeligere spaar- of beleggingsrekening ga je niet snel vinden. Nu kun je je natuurlijk wel afvragen hoever je moet gaan voor die 0,17% extra rente of minder beheerkosten.

Zit je al bij een bank die wat meer rente biedt zoals Knab of heb je al een voordelige beleggingsrekening bij Binck zouden we niet gelijk overstappen. Simpelweg omdat het prijsverschil verwaarloosbaar is. Heb je echter nog geen spaar- of beleggingsrekening of een spaarrekening met heel weinig rente bij een grote bank dan is Brand New Day een hele goede keuze. Ook voor een fiscaal voordelige pensioenrekening is BrandNewDay zeker de moeite waard.

Verkeer je in de luxepositie dat je meer dan 100.000 euro aan vrij besteedbaar vermogen hebt dan is Brand New Day een mooie extra optie om je vermogen verder te spreiden.