Moneyou stopt doordat ABN AMRO alle activiteiten van online bank Moneyou beëindigd waaronder de gratis bankrekening Moneyou Go. In deze blog lees je wat dit voor jou betekend als klant en welke banken een goed Moneyou alternatief zijn.

Meer informatie vind je in dit persbericht op Moneyou.

Samengevat

Moneyou stopt helaas met alle activiteiten zo valt te lezen in dit persbericht van ABN AMRO van 12 augustus 2020. Volgens deze nieuwspagina van Moneyou zullen klanten in oktober worden geïnformeerd over vervolgstappen en zal de dienstverlening in de tussentijd volledig operationeel blijven.

Toch is het niet aan te raden tot oktober te wachten maar beter nu al een Moneyou alternatief te zoeken. Spaarders kunnen het beste terecht bij depositobank Bigbank met spaarrentes tot 1.5%. Ben je meer op zoek naar een flexibele spaarrekening of bankrekening zoals Moneyou Go? Bekijk dan eens de gratis bankrekeningen van N26 en Openbank.

Wie of wat is Moneyou

Moneyou was een Nederlandse geldverstrekker opgericht in 2001 door het Bouwfonds, een investeringsbedrijf van de overheid. In 2010 nam ABN AMRO de activiteiten van Moneyou over van het bouwfonds. Moneyou was in eerste instantie vooral actief op de hypotheekmarkt waar je heel vernieuwend geheel online een hypotheek kon afsluiten.

De afgelopen jaren zette Moneyou meer in op spaarrekeningen en hun betaalrekening Moneyou Go. Dit was een gratis bankrekening met pinpas vergelijkbaar met online banken als bunq en N26. Het leuke van Moneyou Go was dat je rente kreeg op de betaalrekening en je geld eenvoudig kon beheren via hun internetbankieren app.

Lage rente een probleem

Onder de gratis bankrekening en de goede app van Moneyou Go had dit product last van veel concurrentie. Er zijn inmiddels vele voordelige internetbanken zoals bunq, Knab, het Duitse N26 en het Spaanse Openbank die een Moneyou alternatief zijn.  Om winst te maken moest Moneyou het dan ook vooral hebben van hun spaarrekeningen.

Echter de laatste jaren staat de spaarrente historisch laag en recent introduceerde ABN AMRO en Triodos zelfs negatieve rente voor mensen met veel vermogen. Daarbij zijn de vooruitzichten negatief en zorgt de coronacrisis ervoor dat de rentes voorlopig laag blijven. Dit was voor ABN AMRO aanleiding om te zeggen; Moneyou stopt.

Een gemiste kans

Wij vinden het persoonlijk erg jammer dat ABN AMRO deze beslissing heeft genomen. Vooral Moneyou Go was een leuk en goed werkend product. Vooral de prijsstelling en functies in de bankapp waren anders dan de ABN AMRO. ABN AMRO had daarmee een prachtig, kleinschalig merk in handen om snel nieuwe functies en ontwikkelingen te testen. Dingen die bij het logge, grote ABN AMRO veel langer duren. Een gemiste kans dus.

Gelukkig zijn er veel opties voor een Moneyou alternatief. Als je het niet erg vind om te betalen voor een bankrekening zijn Knab en het hippe bunq de moeite waard, lees hier onze review van bunq en onze review van Knab. Wil je liever een gratis rekening openen dan is N26 of Openbank een aanrader. Meer lees je ook in onze N26 review en Openbank ervaringen.

Gevolgen voor Moneyou klanten

Ben je klant bij Moneyou hoef je je niet gelijk druk te maken, voorlopig blijven alle Moneyou diensten onverminderd werken. In oktober informeert Moneyou klanten persoonlijk over de vervolgstappen. Het streven van ABN AMRO is om in de loop van 2021 de activiteiten van Moneyou volledig af te bouwen tot Moneyou stopt.

De Moneyou merknaam blijft overigens bestaan voor Moneyou hypotheken, hier veranderd niets aan. We vermoeden dat klanten met een spaar- of bankproduct in oktober het bericht krijgen dat ze binnen een aantal maanden kunnen overstappen naar een ABN AMRO bankrekening of dat het resterende saldo anders automatisch zal worden teruggeboekt naar de tegenrekening.

Overstappen is de moeite waard

Het is echter aan te raden om dit moment niet af te wachten. Moneyou zal verder niet meer investeren in hun apps en producten, ook is de rente binnen de Moneyou app inmiddels 0%. We noemden hierboven al enkele alternatieven maar hieronder de beste opties als je wilt overstappen van Moneyou.

Moneyou alternatief voor sparen

Zat je bij Moneyou voor de spaarrente en baal je dat Moneyou stopt? Een goede optie voor een spaardeposito is Bigbank. Bij deze Estse bank gedekt door het Europese depositogarantiestelsel krijg je maar liefst tot 1,50% rente en ondersteuning van een Nederlandstalige klantenservice. Meer weten? Lees hier onze Bigbank ervaringen.

Wil je liever flexibel sparen? Dan is de gratis bankrekening van Openbank de moeite waard. Je krijgt hier nu 0,20% rente op de vrij opneembare spaarrekening – zonder saldo beperkingen -. Handig is dat je bovendien ook een pinpas krijgt zodat je Openbank rekening ook bruikbaar is als tweede rekening. Meer weten over Openbank? Lees hier onze openbank review.

Moneyou Go alternatief

n26 bankpasZat je vooral bij Moneyou vanwege de makkelijke gratis bankrekening Moneyou Go? Dan is het beste alternatief N26 bank. Net als bij Moneyou Go krijg je bij N26 een gebruiksvriendelijke app en vraag je een rekening aan in een paar minuten zonder gedoe. Handig is dat je met N26 Spaces je geld net als bij Moneyou Go potjes makkelijk en overzichtelijk kunt verdelen.

Een extra voordeel van N26 is daarbij dat je naast een pinpas ook nog een prepaid creditcard krijgt. Daarbij hanteert N26 een stuk voordeligere tarieven dan creditcards van andere banken. Dat maakt N26 naast budgetteren de ideale rekening voor vakanties of online aankopen. Enthousiast over N26? Bekijk hier hun website of lees onze N26 review.

Moneyou stopt conclusie

Het is jammer dat Moneyou stopt door de beslissing van ABN AMRO. Ze hadden hiermee een leuk merk met veel potentieel in handen en er kan wat ons betreft niet genoeg concurrentie zijn op de bankenmarkt. Toch is er gelukkig genoeg keuze voor een Moneyou alternatief en zal ABN AMRO er alles aan doen om de opheffing van Moneyou soepel te laten verlopen .Voor je geld hoef je dus niet te vrezen.

Voor spaarders is de deposito van Bigbank een grotere aanrader, een hogere rente ga je niet snel vinden. Andere alternatieven die meer lijken op een bank- of spaarrekening zijn Openbank en N26. Meer bankenreviews en ontwikkelingen vind je in onze categoriepagina bankieren. Heb je nog vragen of opmerkingen? Laat dan gerust een reactie achter onder deze blog.