Veel mensen openen een spaarrekening bij een bank waar ze al een betaalrekening houden. Of kiezen voor een grote bank zoals de Rabobank vanwege het vertrouwde imago. Maar bij een spaarrekening openen Rabobank krijg je tegenwoordig nog maar 0,03% rente, is dat dan wel voordelig?

Laatste update rentestanden: April 2020

Sparen bij grote banken is ongunstig

Zoals ook valt te lezen in onze blog over een online spaarrekening openen geven de grote banken weinig rente. Een spaarrekening openen Rabobank levert maar 0,01% rente op jaarbasis op. Voor de beeldvorming, dat is slechts 15 euro rente op jaarbasis bij een saldo van 50.000 euro.

Kijk je naar een deposito spaarbank zoals Bigbank dan is dit 1,50%, 150x zoveel en een rekening openen is helemaal gratis en in een paar minuten gebeurd. Wil je flexibel sparen bieden andere banken zoals Bunq (0,29%) en Knab (0,06%) een stuk meer rente dan een spaarrekening openen Rabobank.

Geniet van gebruiksgemak bij kleine banken

Niet alleen ligt de rente van een spaarrekening openen Rabobank een stuk lager. Ook de innovatiewaarde en dienstverlening is minder. Waar een grote, logge organisatie als de Rabobank maar met moeite een stap vooruit kan zetten profiteren de kleine banken van kleinere, snellere organisaties.

Dit zie je ook terug in de producten. Door de kleinere, goedkopere organisatie van de bank kunnen ze meer spaarrente bieden. Daarnaast zetten ze volop in op moderne technieken om het de klant makkelijk te maken. Een complete bankrekening openen kan bij Knab of Brand New Day al in een paar minuten vanuit je luie stoel, compleet met moderne bankier omgeving. Depositosparen doe je voordelig via Bigbank.

Een spaarrekening openen is heel eenvoudig

anytime bankrekening openenVeel mensen kiezen voor een spaarrekening openen Rabobank omdat ze bang zijn dat overstappen van bank veel gedoe is. Dat is grotendeels waar als je al je bankzaken wilt verplaatsen. Wil je echter alleen een spaarrekening openen dan is dit zo gebeurd.

Bij de website van een Knab of een Brand New Day vul je simpelweg wat vragen in. Je voegt een kopie legitimatie toe en een proef overboeking van 1 cent en je rekening is actief. Zo simpel en eenvoudig kan het in de praktijk zijn.

Is mijn geld wel veilig bij een kleine bank?

Een onbekende naam als Brand New Day geeft misschien het gevoel dat je spaar geld minder veilig is dan bij een Spaarrekening openen Rabobank. Dat is echter niet het geval. Allereerst zijn veel online- en spaarbanken in Nederland weer onderdeel van grote banken.

Zo is bijvoorbeeld ASN net als SNS onderdeel van de Volksbank. Knab is een dochteronderneming van Nederlandse investeringsmaatschappij Aegon. Brand New Day is ten slotte opgericht door dezelfde eigenaren als Binck Bank. Een Nederlandse online beleggingsbank die al sinds 2004 bestaat.

Altijd gedekt tot 100.000 euro

Maar zelfs als de bank toch onbetrouwbaar zou blijken vallen al deze banken net als de Rabobank onder het Europese depositogarantiestelsel. Dit betekend dat je spaargeld tot 100.00 euro is gegarandeerd door de Nederlandse bank.

Daarmee is er eigenlijk geen reden tot zorgen zolang je er zeker van bent dat de betreffende instantie een officiële bankvergunning heeft. Samengevat, zolang je niet meer hebt dan 100.000 euro spaargeld per bank hebt zit je goed.

Ethische redenen om over te stappen

Naast hogere rente lijkt er dus een beperkt risico. Daarnaast is er nog een andere argument om af te zien van een spaarrekening openen Rabobank. Niet iedereen zal hier even zwaar aan tillen maar de Rabobank staat net als andere grote banken zoals ING en de ABN AMRO niet erg ethisch bekend.

Denk aan omstreden topbonussen, de Liborfraude van de Rabobank maar ook woekerpolissen rondom hypotheken. Daarnaast zijn deze grote banken als je de eerlijke bankwijzer mag geloven ook niet bepaald bewust bezig met het milieu. Genoeg motivatie dus op ethisch vlak om te twijfelen of je die spaarrekening wel bij de Rabobank moet openen.

Spaarrekening openen Rabobank samengevat

Ik zie eigenlijk geen enkele reden om een spaarrekening te openen bij de Rabobank. Ook niet als je daar al jarenlang klant bent. Alleen al op basis van het financiële argument is het eenvoudig, waarom zou je bij de Rabobank blijven als je bij een bank als Knab of Brand New Day tegen gelijke voorwaarden 6 tot 7x zoveel rente kunt krijgen? Depositosparen kan zelfs tot 150x voordeliger bij Bigbank.

Ook als je breder wilt investeren met je vermogen, bijvoorbeeld in een beleggingsrekening, crowdfunding of financieringsplatform bieden deze banken meer mogelijkheden tegen betere voorwaarden. Laat je ook de factor milieu en integriteit meespelen dan is het antwoord snel duidelijk; spaarrekening openen Rabobank? Dikke vette NEE!