Overstappen van Bank is de moeite waard. Groen bij Triodos, Modern bij Bunq of Gratis bij N26 Bank. Maar moet je wel gelijk helemaal overstappen? Lees het in deze blog.

Steeds meer mensen overwegen overstappen van bank, vaak vanuit de ABN AMRO, ING of Rabobank. Belangrijkste redenen zijn overdreven bonussen en verhogingen voor bestuurders. Daarnaast speelt mee dat grote banken weinig duurzaam zijn en weinig vernieuwing bieden.

Kijken naar een andere bank is daarom helemaal geen gek idee. Zeker niet als je bedenkt dat er met de komst van diverse online banken veel meer keuze is op het gebied van bankieren. Maar waarom gelijk het gedoe van overstappen van bank als je ook een tweede rekening kunt openen?

Internetbank als tweede rekening

internetbankHet interessante is namelijk dat veel nieuwe online banken zich uitstekend lenen als tweede rekening. De dienstverlening is vaak nog wat beperkt, zo kun je bijvoorbeeld geen hypotheek afsluiten of een krediet aanvragen. Maar veel kleinere banken richten zich op een bepaald segment in de markt, waardoor ze voor een bepaalde groep mensen ideaal zijn als tweede rekening.

Overstappen van bank is dan helemaal niet gelijk nodig. Laat je dagelijkse bankzaken lekker doorlopen en richt je eerst op een tweede rekening waar je wat aan hebt. Voorbeelden van een ‘nuttige’ tweede rekening zijn een spaar-, pensioen of beleggingsrekening maar ook een zakelijke rekening, gedeelde rekening of een vakantierekening. Voor ieder soort rekening een bank zogezegd.

Hieronder vind je per rekeningsoort de besten banken zo ben je goed voorbereid op het overstappen van bank of een tweede rekening.

Overstappen van bank om te sparen

Niks is zo frustrerend als zien hoe je bank een nieuwe topbonus uitkeert terwijl de rente op de spaarrekening op 0,03% blijft steken. Gelukkig zijn er diverse kleinere banken die nog wel denken aan de spaarders. Zo kun je overstappen van bank met je spaarrekening naar deze 3 online banken:

Knab

Knab is een volwaardige online bank en dochter van beleggingsmaatschappij Aegon. Voor 5 euro per maand krijg je een compleet bankpakket bestaande uit een betaalrekening, betaalpas, internetbankieren en een optionele creditcard. Flexibel sparen kan bij Knab met 0,04% rente en depositosparen tot maximaal 0,50%. Overstappen van bank naar Knab kan zeker voor grote spaarders financieel voordelig zijn. Lees meer in onze Knab review.

Openbank

Bij Openbank krijg je op dit moment 0,20% rente op de spaarrekening, een stuk meer dan de 0% of zelfs negatieve rente die degrote banken rekenen. Handig is dat je bij Openbank naast een spaarrekening ook een gratis volwaardige betaalrekening met bankpas krijgt. Zo is Openbank handig te gebruiken als tweede rekening, lees voor meer informatie onze Openbank ervaringen.

Brand New Day

Brand New Day is een Nederlandse spaarbank die 2017 een bankvergunning heeft gekregen van de Nederlandse bank. Je kunt er geheel gratis een spaarrekening openen waarbij je 0,01% rente op jaarbasis krijgt. Rijk ga je er niet van worden en Brand New Day is dan ook vooral een pensioen- en beleggingsbank. Vooral interessant dus als je sparen wilt combineren met iets anders van vermogensbeheer. Bekijk voor meer informatie onze Brand New Day ervaringen.

Goede banken voor een beleggingsrekening

Overstappen van bank omdat je meer rendement wilt op je vermogen? Waarom niet gewoon een tweede rekening openen bij een beleggingsbank. Met onderstaande banken kun je vertrouwd en veilig starten met beleggen.

Binckbank

Binckbank is een online beleggersbank en de grootste van Nederland. Ze bestaan sinds 2014 en richten zich op goedkoop en laagdrempelig beleggen voor particulieren. Overstappen van bank naar Binck is niet mogelijk omdat ze geen betaalrekening aanbieden. Wel zijn ze ideaal als tweede rekening voor wie laagdrempelig wil beginnen met beleggen.

Met Binck laten beleggen kun je zonder al teveel kosten en tijd Binck jouw geld laten beleggen. Je bepaald zelf het risicoprofiel en de doelstellingen, bekijk ook onze Binck Forward review hier. Voor meer ervaren beleggers biedt Binck ook de mogelijkheid voor Fondsbeleggen of zelf beleggen. Dankzij de vele tools en mogelijkheden gaat dit bij Binck relatief makkelijk en eenvoudig.

Knab

Een goed alternatief voor een beleggingsrekening bij Binck is Knab. Bij Knab kun je wel overstappen van bank wat ze bieden ook een betaalrekening aan. Knab is met 5 euro per maand niet het goedkoopste bankpakket maar dankzij het gunstige rendement op hun spaar- en beleggingsrekeningen zijn ze ook rendabel als tweede rekening. Overstappen van bank is dus niet noodzakelijk.

Met Knab gemaksbeleggen kun je net als bij Binck de bank laten beleggen met jouw vermogen. Je hebt keuze uit 4 risicoprofielen en inleggen kan al vanaf 1000 euro. Handig is dat je bij Knab naast een beleggingsrekening ook een spaarrekening met goede rente en een betaalrekening krijgt. Voor wie zijn geïnvesteerde vermogen wat meer wil spreiden is ook Knab Crowdfunding zeker de moeite waard. Lees ook onze Knab review.

De perfecte vakantierekeningen

Betalen in het buitenland gaat toch net iets anders dan in Nederland. De bekende pinpas is niet overal geaccepteerd en zeker in landen waar ze niet betalen met de Euro is het opletten op de kosten. Zeker met een creditcard van een grote bank zoals de Rabobank ben je vaak duur uit het buitenland. Overstappen van bank voor vakanties is zeker de moeite waard en kan een hoop geld schelen.

N26 Bank

n26 logoBij online bank N26 kun je een gratis rekening openen met pinpas. Maar het interessante is dat je er ook nog een gratis prepaid Mastercard bij krijgt. Dit is feitelijk een pinpas met een creditcardnummer erop. Je hebt dus geen krediet of BKR registratie maar je kunt wel overal met een creditcard betalen.

Daarnaast hanteert N26 scherpe tarieven voor geldopnames. Wist je dat je bij een creditcard van een grote bank 4.50 euro betaald om contant geld op te nemen? Bij N26 is dit 5x per maand gratis. Dankzij de goede internetbankieren app is dit de ideale vakantierekening als je wilt overstappen van bank. En nog gratis ook! Lees hier onze review.

Bunq

Ook Bunq is ideaal als je wilt overstappen van bank omdat je vaak op reis bent. Omdat je bij Bunq alleen kan bankieren via een app is dit de meeste complete bank app van alle Nederlandse banken. Je kunt letterlijk al je instellingen en betalingen aanpassen op je mobiel, ideaal voor als je op reis bent.

Daarnaast zit Bunq volgepakt met handige vakantiefeatures. Met de integratie van Zero FX en Transferwise bespaar je op kosten bij valutawissels. Net als bij N26 krijg je naast een pinpas ook een Mastercard, ideaal voor pasbetalingen en reserveringen. Bovendien heb je standaard 25 rekeningen waardoor je eenvoudig aparte potjes kunt maken voor je vakantie.

Aanvullend beschikt Bunq over uitgebreide mogelijkheden om rekeningen en betalingen te delen met vrienden, kennissen of mede reizigers. Het nadeel van Bunq is dat het een vrij dure bank is met 8 euro per maand. Ben je echter een keer met Bunq op vakantie geweest dan wil je niet anders meer, goede kwaliteit kost geld zullen we maar zeggen. Meer over bunq lees je in onze bunq review.

Overstappen van bank voor duurzaamheid

Duurzaamheid en milieu zijn steeds belangrijkere thema’s. Helaas scoren grote banken zoals ABN AMRO, ING en Rabobank zonder uitzondering slecht, zo blijkt ook uit de duurzame bankenwijzer. Overstappen van bank is op dit vlak dan ook helemaal geen gek idee.

Triodos bank

Hoewel Triodos niet helemaal onomstreden is zijn ze wel een duurzame bank. Ze investeren met name in projecten op het gebied van ontwikkelingssamenwerking en groene energie. Dat maakt Triodos een goede keuze voor verantwoord sparen. Wel moet je er rekening mee houden dat de rente bij Triodos lager is dan bij veel andere banken, op hun flexibele spaarrekening zelfs 0,00%.

Ook voelt Triodos helaas nog niet zo modern aan als bijvoorbeeld een Bunq of Knab rekening. Een rekening openen is tijdrovend en de mobiel bankieren app voelt simpelweg niet zo strak aan. Al is het me de laatste update wel verbeterd. Triodos is dan ook groen bankieren met een compromis, meer lees je in onze Triodos ervaringen.

Bunq

Niet alleen is Bunq geschikt als vakantierekening. Ook overstappen van bank naar Bunq voor duurzaamheid is geen gek idee. Als eerste bank ter wereld biedt Bunq namelijk een unieke optie; keuzevrijheid voor je geld. Binnen de Bunq app kun je zelf kiezen binnen welke sectoren Bunq je geld mag beleggen om rendement te maken. Meer daarover kun je ook lezen in deze Blog.

Daarmee is Bunq niet zo duurzaam als Triodos maar geven ze wel een hele nieuwe visie aan het idee bewust bankieren. Het zou goed kunnen dat dankzij Bunq meer banken deze keuzemogelijkheid gaan invoeren en dat is natuurlijk alleen maar goed nieuws.

Gemak met deze gedeelde rekening

Veel mensen zoeken een gezamenlijke rekening als partners, maar ook voor bijvoorbeeld vrienden, huisgenoten of je boekhouder kan een rekening delen handig zijn. Hieronder de beste bank voor een gedeelde rekening.

Bunq

Wederom moeten we Bunq een plekje geven in deze blog over overstappen van bank. Geen enkele andere bank biedt zoveel mogelijkheden om een rekening te delen als Bunq. Zo kun je elke Bunq rekening connecten met een andere met verschillende beheerniveaus. Iemand anders kan dan alleen je rekening inzien maar optioneel ook betalingen beheren.

Ook kun je je zakelijke Bunq rekening eenvoudig koppelen aan boekhoudsoftware. Kun je met een complete vriendengroep een rekening delen en kun je pasjes op elke moment eenvoudig los- en vastkoppelen aan verschillende rekeningen. Rekeningen of betalingen delen tussen andere Bunqers kan eenvoudig via een bankapp met een berichtje erbij.

Nadeel is wel dat Bunq geen goedkope bank is. Gelukkig hebben ze speciaal voor vriendengroepen een Bunq Pack. Hiermee krijg je voor 19,99 euro per maand 4 premium rekeningen die je naar wens kunt verdelen of 3 premium rekening + 1 zakelijke rekening. Overstappen van bank naar Bunq? Bekijk hier hun website en bekijk ook eens onze Bunq review.

Betaalbare zakelijke rekeningen

Voor zakelijke ondernemers is overstappen van bank extra voordelig. Grote banken zoals ABN AMRO en de Rabobank zijn namelijk niet goedkoop qua zakelijk bankieren. Zo betaal je niet alleen tegen de 10 euro per maand voor een zakelijke rekening, maar ook nog eens een bedrag per transactie. Gelukkig kan dat goedkoper met deze banken:

N26 Bank

n26 logoOverstappen van bank naar een gratis zakelijke rekening? Dat kan bij het Duitse N26. Deze bank biedt niet alleen gratis rekeningen voor particulieren, ook ZZP’ers en freelancers kunnen bij N26 een rekening openen met een zogeheten N26 Business account. Ook transacties zijn bij N26 Business gratis waardoor je honderden euro’s per jaar kunt besparen op je bankkosten.

Extra voordeel is dat je ook nog een prepaid Mastercard krijgt voor creditcard uitgaven. Dit is handig omdat zeker beginnende ondernemers vaak niet in aanmerking kunnen komen voor een creditcard met een bestedingslimiet. Het enige nadeel van N26 is dat ze alleen beschikbaar zijn voor freelancers of ZZP’ers en niet voor andere ondernemingsvormen.

Knab

Wil je overstappen van bank maar heb je een andere ondernemingsvorm of bankier je liever bij een Nederlandse bank? Knab is de goedkoopste zakelijke bank van Nederland. Een zakelijke rekening kost bij Knab 5 euro per maand, de helft van wat de grote banken rekenen.

Als dat niet genoeg reden is voor overstappen van bank geeft Knab ook nog eens 1000 transacties per jaar gratis. Daarboven kosten transacties 10 cent, waar grote banken zoals de Rabobank vanaf de 1e transactie 10 tot 15 cent rekenen. Ook zakelijk sparen is geen probleem en internetbankieren doe je eenvoudig via website of app. Daarmee is Knab de voordeligste zakelijke rekening van een Nederlandse bank.

Overstappen van Bank conclusie

overstappen van bankBankzaken zijn een belangrijk dagelijks onderdeel van ons leven. Vertrouwen in de stabiliteit van een bank, maar ook affiniteit met je bankomgeving zijn daarom erg belangrijk. Extra opmerkelijk is het dan ook dat we als Nederlanders zo massaal bij die grote banken blijven bankieren. Die banken zijn namelijk in de praktijk helemaal niet zo betrouwbaar en ook niet vernieuwend.

Juist daarom is het zo jammer dat weinig mensen daadwerkelijk overstappen van bank. Uit onderzoek van het NPO programma kassa blijkt dat hoewel 40% van de Nederlanders twijfelen over overstappen van bank slechts 0,5% jaarlijks daadwerkelijk overstapt. We begrijpen wel waarom, bankieren is voor veel mensen een noodzakelijk kwaad en overstappen van bank is een gedoe.

Maar begin daarom eens met een tweede rekening bij Bunq, Openbank, Knab, N26 of Triodos in plaats van overstappen van bank. Een manier om bekend te worden met nieuwe banken zonder al te veel gedoe. We hebben hierboven genoeg redenen opgesomd voor een tweede rekening. Tijd dus voor overstappen van bank, al is het maar een klein beetje.

Meer weten?

Heb je vragen of opmerkingen over deze blog, overstappen van bank, laat dan gerust een reactie achter. Wil je meer weten over de banken in dit overzicht bekijk dan ook zeker eens onze bankreviews op de categoriepagina banken van Geldburger.