In deze blog kijken we naar de kosten pinnen buitenland. Hoe voorkom je onnodige kosten tijdens vakantie met pinpas of creditcard?

Komend weekeinde is het alweer zomertijd en hoewel het weer nog een beetje achterblijft beginnen veel mensen toch al hun vakantie te plannen voor het voorjaar en de zomervakantie. Tijd voor ons om te kijken naar de kosten van bankieren op vakantie.

In de komende weken komen diverse onderwerpen aan bod zoals de acceptatie van Maestrokaarten (pinpassen) in het buitenland, diverse tips over het boeken van hotels, huurauto’s en vliegreizen en nu in het eerste deel ‘kosten pinnen buitenland’. Voor wie snel wil besparen kan N26 proberen met zeer scherpe koersopslagen en opnametarieven. Ga je naar het Verenigd Koninkrijk probeer dan deze gratis pondenrekening van Monese.

Update: Deze blog is in mei 2019 geactualiseerd omdat diverse banken hun tarieven hadden aangepast of gewijzigd.

iDeal en pinpas buiten Nederland?

Waar bankieren als consument in Nederland vaak makkelijk en goedkoop is, is dit in het buitenland vaak lastiger en duurder. In Nederland heb je voor een paar euro per maand een betaalrekening met iDeal en voor al het andere kun je kosteloos pinnen of contant geld opnemen.

In het buitenland is de pinpas echter minder in trek en wordt veel meer gebruik gemaakt van een creditcard. Ook iDeal wordt eigenlijk alleen in Nederland gebruikt (en de Belgische tegenhanger Bancontant in België). Online shopt men buiten de Benelux vaak ook met een creditcard. Dit kan soms uitdagingen opleveren wanneer je als Nederlander op vakantie gaat.

Pinpas niet overal geaccepteerd

Zo is de Nederlandse pinpas in het buitenland niet overal geaccepteerd. Net zoals de creditcard niet overal in Nederland is geaccepteerd. Met een creditcard bij de Albert Heijn betalen kan bijvoorbeeld niet.

In het buitenland ben je dan ook regelmatig aangewezen op contant geld. We gebruiken steeds minder contant geld maar zeker op vakantie is het een belangrijk betaalmiddel wat altijd geldig is. Echter heel je vakantie alles maar contant afrekenen is ook niet zo praktisch. Bovendien zijn de kosten pinnen buitenland, vooral bij contant geld erg hoog.

Kosten pinnen buitenland zijn hoog

pinautomaat kopen uitrekenenWe hebben de kosten pinnen buitenland van de grote banken op een rijtje gezet en we schrikken van sommige kosten. Zo kan 1 buitenlandse geldopname meer geld kosten dan je bankpakket per jaar!

ING

Bij de ING is pinnen binnen Eurolanden gratis, met een maximum van 500 euro per dag. Echter die pinpas is niet altijd geaccepteerd. Wil je met een ING creditcard geld opnemen dan kost dit in Euro’s 2% van het opgenomen bedrag met een minimum van 4,50 per transactie. Als je in vreemde valuta geld opneemt komt daar nog eens 2% koersopslag bij. 500 ponden opnemen kan dus zomaar 20 pond kosten!

ABN AMRO

Ook bij de ABN AMRO zijn er kosten pinnen buitenland. Zo rekenen ze geen kosten voor euro’s opnemen maar met de pinpas buitenlandse valuta opnemen zoals Britse ponden of Zweedse kronen kost 2,25 euro + 1,2% valutaopslag. Met de ABN creditcard is dit nog een stuk duurder, maar liefst 4% van het opgenomen bedrag met een minimum van 4,50 + 2% koersopslag als het buitenlandse valuta betreft. 500 ponden opnemen met een ABN creditcard kost je dus maar liefst 60 ponden (!)

Rabobank

Bij je de Rabobank zijn de kosten pinnen buitenland iets minder hoog. Zo betaal je voor het opnemen van Euro’s met creditcard maximaal 4,50. Vreemde valuta kosten met de pinpas 3,50 met 1,1% koersopslag en met de creditcard 4,50 + 2% koersopslag. Daarmee kost 500 ponden pinnen bij de Rabobank ‘slechts’ 8 ponden met de pinpas en slechts 14,50 ponden met de creditcard.

Kunnen de kosten pinnen buitenland niet goedkoper

Wij vroegen ons na dit overzicht af of kosten pinnen buitenland niet goedkoper of lager konden. Natuurlijk pin je niet elke dag vreemde valuta, maar 60 pond op 500 pond bij de ING is wel erg fors. Dit is dan wel een creditcardtarief maar in veel gevallen kom je in het buitenland niet onder de creditcard uit, zeker niet als je een hotel wilt reserveren of een auto wilt huren.

Dit moet goedkoper kunnen. Wij gingen op zoek naar een creditcard of debitcard (een soort prepaid creditcard oplossing) die breed geaccepteerd wordt in het buitenland maar weinig kost (immers je gebruikt hem niet elke dag) en bovendien lage kost hanteert voor het opnemen van contant geld.

Kleinere banken hebben verschillende tarieven

Kleinere banken hebben wisselende tarieven en mogelijkheden. Zo betaal je bij ASN en SNS 4% + 2% koersopslag bij vreemde valuta. De kosten kunnen dus oplopen tot 6% van het transactiebedrag.

Online bank Knab is dan weer verrassend goedkoop qua kosten. Zo rekenen ze slechts 0,5% koersopslag over het opgenomen bedrag in vreemde valuta, verder zijn er geen kosten. Ook online banken Bunq en N26 rekenen alleen de Mastercard wisselkoers opslag van 1.7% zonder extra opnamekosten of koersopslag. De verschillen in kosten zijn dus groot, maar wat is nu de meest voordelig bank voor kosten pinnen buitenland?

Laagste kosten pinnen buitenland

n26 cardsWij hebben de oplossing gevonden voor lage kosten pinnen buitenland en hij heet N26. N26 is een van de eerste ‘Europese banken’ die bankrekeningen aanbiedt aan klanten door heel Europa. Hun bankrekening is volledig gratis met als enige verschil dat het een Duits rekeningnummer is. Ze zijn namelijk in Duitsland gevestigd, maar vallen wel onder het Europese depositogarantiestelsel waardoor je spaargeld tot 100.000 euro veilig is.

Het fijne aan N26 is dat je niet alleen een gratis Maestrokaart (pinpas) krijgt maar ook een prepaid Mastercard. Dit is een pinpas zonder krediet, het beste te vergelijken met een pinpas met een creditcardnummer erop. Je hebt dus niet het gedoe van rente of een BKR registratie maar wel het gemak van betalen met een creditcard.

Gratis bankrekening met gratis creditcard

Het mooi is dus dat zowel de rekening als pinpas/creditcard helemaal gratis zijn omdat N26 wil groeien als bank. Ook de gebruikskosten van de creditcard zijn erg voordelig. Zo betaal je bij vreemde valuta opnemen bij N26 slechts 1.7% van het opgenomen bedrag, zonder extra kosten. Hiermee kost 500 ponden opnemen bij N26 slechts 8,50 ponden.

Natuurlijk kost het aanvragen van een N26 rekening wel wat moeite, maar zo’n prepaid mastercard is ook superhandig voor aankopen op bijvoorbeeld Amazon of Alibaba. Dankzij het feit dat je ook alleen kunt besteden wat op je rekening staat is deze prepaid mastercard bovendien redelijk veilig qua uitgavenpatroon en qua fraude.

Ook met Knab en Bunq voordeel

N26 is ideaal als vakantierekening maar ook met Bunq en Knab behaal je voordeel. Zo rekent Knab alleen een koersopslag van 0,5% bovenop de reguliere wisselkoers. Nadeel is wel dat dit voordelig tarief alleen geldt voor de pinpas.

Bij Bunq heb je net als N26 keuze uit een pinpas of prepaid creditcard voor de kosten pinnen buitenland. Net als N26 rekent Bunq alleen de Maestro wisselkoersopslag door. Geldopnames zijn 10x per maand gratis, daarna betaal je 99 cent per geldopname.

Bunq is met 7,99 euro wel een stukje duurder dan de gratis rekening van N26, maar hun app en functionaliteit is ook iets beter. Wil je meer weten over de slimme bank Bunq? Lees dan ook onze geschreven Bunq review.

Gratis Britse ponden opnemen

monese review card bannerTot slot hebben we nog een tip voor de allerlaagste kosten pinnen buitenland specifiek voor het opnemen van Ponden. De Britse internetbank Monese is net als Bunq, Knab en N26 een volledig online bank maar dan gevestigd in het Verenigd Koningrijk.

Het unieke van Monese is dat je een gratis pondenrekening kan openen met prepaid creditcard (deze kost eenmalig 5 pond om te laten versturen). Hiermee kun je dus zonder extra kosten ponden opnemen, uitgaven doen in ponden etc. Via deze actielink krijg je 5 euro bonustegoed als je een Monese rekening opent, zo kun je een gratis prepaid creditcard bestellen.

Monese is niet heel handig voor gebruik in Nederland omdat je alleen een prepaid Mastercard krijgt en geen pinpas kan aanvragen. Het is echter een ideale optie voor wie regelmatig in Engeland komt. Voor alle andere bestemmingen kunnen we iedereen die wel eens online aankopen doet of contant geld opneemt in vreemde valuta N26 van harte aanbevelen.

Handig om te weten, acceptatie van creditcards

Tot slot nog een kleine toelichting op de acceptatie van betaalkaarten. Over het algemeen worden Visa en Mastercard allebei in vrijwel elk land geaccepteerd. Toch kan het voorkomen dat bepaalde kaart alleen wordt geaccepteerd in grotere steden of bij een bankkantoor.

Over het algemeen kan worden gesteld dat Mastercard het meest populair is in Canada, Brazilie, Australie, Chili en Noord-Oost Europa. Visa is het meest populair in Zuid-West Europa, het midden Oosten, grote delen van Afrika en grote delen van Zuid-Amerika. American Express is tot slot het meest populair in de Verenigde staten, Zuid-Afrika, het Verenigd Koningrijk, China en India. Wereldwijd wordt American Express minder geaccepteerd dan Visa en Mastercard. (Bron)

Verschil tussen VPay en Maestro pinpassen

De acceptatie van pinpassen is wisselend. De meestgebruikte pinpas van Nederland (Maestro) wordt met name in Australië, Canada, Nieuw- Zeeland, Polen, en Roemenië niet overal geaccepteerd. De Vpay pinpas (soms uitgegeven door ING) wordt slecht geaccepteerd in Suriname, de Verenigde Staten, Peru en de Nederlandse Antillen. (Bron)

Ga je naar deze landen kan het geen kwaad het logo op je pinpas even na te kijken. Overigens is dit geen garantie voor specifieke landen of gelegenheden. Zo wordt bijvoorbeeld in Zweden in de horeca bijna alleen maar met creditcard betaald. Een pinpas en zelfs contant geld zijn soms niet geaccepteerd.

Een gratis N26 creditcard is dus zeker de moeite waard. Je bespaart op de kosten pinnen buitenland en voorkomt verrassingen onderweg in het buitenland. Heb je nog vragen of opmerkingen over deze blog? Laat hieronder gerust een reactie achter.