In deze blog bekijken we de Bunq kosten voor een Bunq bankrekening en vergelijken we zowel de prijzen als het aanbod met andere, vergelijkbare banken. Zo krijg je niet alleen een beeld van de Bunq kosten maar ook of die in verhouding staan tot andere banken

Bunq is de jongste bank van Nederland en bestaat sinds enige jaren. In het begin positioneerde Bunq zich als prijsvechter met lage Bunq kosten om nieuwe klanten aan te trekken. Sinds een prijsverhoging in 2017 positioneren ze zich meer als innovatieve techbank met nieuwe functies en diensten ten opzichte van bestaande banken.

Samenvatting voor de snelle lezers

Op zich is Bunq heel innovatief en ze hebben veel slimme functies die geen enkele andere bank biedt. Vooral het pasbeheer, incassobeheer en de integratie van rekeningen en betaallinks is indrukwekkend. Tegelijk betaal je daar echter fors voor, zo zijn de Bunq kosten voor een easy Money pakket minimaal € 7,99 per maand. Neem je het duurzame easy Green pakket kunnen deze kosten zelfs oplopen tot € 16,99 per maand.

Grootste kritiekpunt is dat de prijs niet in verhouding staat tot de dienstverlening. Hoewel Bunq op technisch vlak voorop loopt zijn ze op andere vlakken juist heel slecht. Zo is de klantenservice bijvoorbeeld alleen via een chat te bereiken, in het Engels en is de kwaliteit van de support slecht. Voor 8 tot 17 euro per maand mag je meer verwachten. Bunq is een ontzettend interessante en innovatieve bank maar momenteel zijn de Bunq kosten niet in verhouding tot wat je krijgt.

Inmiddels zijn er daardoor goedkopere alternatieven zoals de gratis rekening van N26 , een Openbank rekening of het scherp geprijsde pakket van KNAB (met € 50,- overstap tegoed).

Meer weten over Bunq?

Wil je meer weten over Bunq zelf, bijvoorbeeld door wie ze zijn opgericht en wat hun onderscheidend maakt ten opzichte van andere banken, lees dan onze uitgebreide Bunq review of bekijk de website van Bunq. In deze review leer je meer over de herkomst van Bunq en bespreken we uitgebreid de gebruikservaring van de Bunq app. Bekijk ook deze artikelen waarin we Bunq vergelijken met Knab en N26 (Bunq vs N26 en Bunq vs Knab)

Wat zijn de Bunq kosten

In het begin had Bunq een uniek verdienmodel, je betaalde enkel voor gebruik. Dus een bankrekening was geheel gratis en alleen als je geld opnam over een overboeking verstuurde of ontving moest je betalen. De Bunq kosten waren dus geheel afhankelijk van je eigen gebruik.

Blijkbaar was dit verdienmodel niet rendabel wat in 2017 veranderde Bunq dit in een premium abonnement. Dit abonnement was voor veel bestaande klanten veel duurder en na veel ophef bleef ook de gratis bankrekening bestaan. Bij de gratis rekening kun je echter geen pinpas aanvragen waardoor het nut van die rekening erg beperkt is.

Vanaf 1 augustus 2017 zijn de Bunq kosten voor consumenten 7,99 euro per maand (nu tijdelijk de eerste maand gratis) en de kosten voor zakelijke gebruikers (bunq Business) 9,99 per maand. Daarnaast heb je het duurdere duurzame easy Green abonnement wat 16,99 euro per maand kost voor consumenten en 19,99 euro per maand voor ondernemers. Hieronder bekijken we wat je voor dat maandelijkse bedrag krijg.

Bunq easy Money, wat krijg je?

De Bunq kosten van een premium abonnement zijn vrij hoog in vergelijking met andere banken. Echter je krijgt er wel wat voor. Zo zit in een Bunq easy Money abonnement standaard 25 betaalrekeningen, zodat je bijvoorbeeld een aparte rekening kan maken voor een bepaald spaardoel of project. Daarnaast krijg je standaard 3 betaalkaarten inbegrepen.

Redelijk uniek is hierbij dat je kan kiezen uit Maestrokaarten (pinpassen), maar ook Mastercard kaarten (prepaid creditcards). Dit is feitelijk een creditcard zonder bestedingslimiet, je kunt alleen uitgeven of opnemen wat op je gekoppelde Bunq bankrekening staat. Bunq is op dit moment de enige bank die de mogelijkheid biedt tot een prepaid creditcard geïntegreerd in het betaalpakket.

Het premium pakket kent naast de maandelijkse Bunq kosten weinig extra of verborgen kosten. Buitenlandse valuta opnemen kost een redelijke 1,5% van het opgenomen bedrag en euro opnames zijn beperkt tot 10 opnamen per maand, daarna geld een toeslag van € 0,99 per opname.

Meerwaarde van Bunq easy Green

bunq easygreenNaast het bovenstaande Bunq easy Money pakket kun je optioneel kiezen voor Bunq easy Green. Dit pakket bevat dezelfde functionaliteit als het basispakket, je krijgt dus hetzelfde aantal rekeningen en passen en je kunt gebruik maken van dezelfde functies in de app. Het enige verschil is dat je met Bunq easy Green ook duurzaam bezig bent.

Heb je namelijk easy Green dan plant Bunq een boom voor elke 100 euro die jij uitgeeft met je Bunq pas. Bunq claimt daarmee dat je volledig co2 neutraal kunt worden puur door te bankieren bij Bunq. Deze claim is wat overdreven zoals je ook kunt lezen in onze blog over easy Green maar het concept werkt wel. Wel zijn de Bunq kosten van dit pakket dus fors met een meerprijs van circa 10 euro op het basisabonnement. Als je duurzaamheid echter belangrijk vind en hiervoor bereid bent om te betalen kan het een interessante optie zijn.

Zijn de Bunq kosten in verhouding?

Wij vinden de Bunq kosten redelijk in verhouding staan tot wat je krijgt in het Bunq easy Money abonnement. Het aantal rekeningen is veel hoger dan bij andere banken.  Ook het feit dat je standaard 3 betaalkaarten krijgt waaronder een debitcard is een onderscheidend aanbod.

Of Bunq echter voordelig is in jouw situatie hangt af van je gebruik. Pin je vaker dan 3x per week contant geld kun je eigenlijk beter gelijk op zoek naar een andere bank. Ook zullen de meeste mensen geen raad weten met de 25 rekeningen in het pakket.

Toch kan vooral de prepaid creditcard interessant zijn. Denk aan kinderen tussen de 16 en 18 die je liever geen creditcard met limiet geeft maar wel online aankopen wilt laten doen. Maar ook ondernemers die vaak door hun inkomen niet in aanmerking komen voor een ‘echte’ creditcard kunnen profiteren van een prepaid creditcard. Daarmee is deze prepaid creditcard de belangrijkste troef voor de relatief hoge Bunq kosten die je betaald.

Extra tip voor ondernemers

Kies je als ondernemer voor de debitcard van Bunq let er dan op dat de Bunq kosten voor ondernemers een stukje hoger zijn. Zo betaal je 10 cent voor elke mutatie en nog eens 20 cent voor een iDeal of Sofort storting. Ook de maandelijkse kosten zijn hoger. Hou hier rekening mee als je kiest voor het zakelijke Bunq pakket.

Wel krijg je bij Bunq unieke administratieve tools, zo kan de Bunq app bijvoorbeeld automatisch facturen scannen en hiervoor betalingen aanmaken. Ook kent Bunq verregaande mogelijkheden om bankafschriften te integreren met boekhoudsoftware. Daarmee zijn de Bunq kosten zakelijk niet gering, maar krijg je wel unieke interessante mogelijkheden terug.

Kan het goedkoper?

Feit is dat de Bunq kosten relatief hoog blijven. Natuurlijk is de debitcard een leuke extra, maar dit is niet uniek. Andere online banken zoals N26 en Openbank bieden zelfs een geheel gratis debitcard. Wel krijg je bij Bunq sinds kort rente op de betaalrekening, wat iets scheelt in de prijs.

Feit is dat dat Bunq zeker niet de goedkoopste is. Wil je graag een gratis bankrekening met prepaid creditcard kies dan voor het volledig gratis N26 account (een erkende Duitse bank). N26 komt helaas zonder iDeal maar is ideaal als tweede betaalrekening.

Wil je toch graag voordelige bankieren, overweeg dan online prijsvechter KNAB voor 5 euro per maand of de gratis Openbank rekening. Ook deze bank biedt rente op de betaalrekening. Milieuvriendelijke alternatieven zijn ASN of Triodos. Wil je graag een prepaid creditcard (Debitcard) in combinatie met een Nederlandse bankrekening met iDeal en keuzevrijheid. Kies dan voor Bunq.