Bunq is de jongste bank van Nederland en bestaat sinds enige jaren. In het begin positioneerde Bunq zich als prijsvechter met lage Bunq kosten om nieuwe klanten aan te trekken. Sinds een prijsverhoging in 2017 positioneren ze zich meer als innovatieve techbank met nieuwe functies en diensten ten opzichte van bestaande banken. Inmiddels zijn er daardoor goedkopere alternatieven zoals de gratis rekening van N26 , een Moneyou rekening of het scherp geprijsde pakket van KNAB (tijdelijk 50% korting).

In deze blog bekijken we de Bunq kosten voor een Bunq bankrekening en vergelijken we zowel de prijzen als het aanbod met andere, vergelijkbare banken. Zo krijg je niet alleen een beeld van de Bunq kosten maar ook of die in verhouding staan tot andere banken. Bekijk ook dit artikel waarin we de kosten van 12 verschillende banken vergelijken.

Wil je meer weten over Bunq zelf, bijvoorbeeld door wie ze zijn opgericht en wat hun onderscheidend maakt ten opzichte van andere banken, lees dan onze uitgebreide Bunq review of bekijk de website van Bunq. In deze review leer je meer over de herkomst van Bunq en bespreken we uitgebreid de gebruikservaring van de Bunq app. Bekijk ook deze artikelen waarin we Bunq vergelijken met Knab en N26 (Bunq vs N26 en Bunq vs Knab)

Wat zijn de Bunq kosten

In het begin had Bunq een uniek verdienmodel, je betaalde enkel voor gebruik. Dus een bankrekening was geheel gratis en alleen als je geld opnam over een overboeking verstuurde of ontving moest je betalen. De Bunq kosten waren dus geheel afhankelijk van je eigen gebruik.

Blijkbaar was dit verdienmodel niet rendabel wat in 2017 veranderde Bunq dit in een premium abonnement. Dit abonnement was voor veel bestaande klanten veel duurder en na veel ophef bleef ook de gratis bankrekening bestaan. Bij de gratis rekening kun je echter geen pinpas aanvragen waardoor het nut van die rekening erg beperkt is.

Vanaf 1 augustus 2017 zijn de Bunq kosten voor consumenten 7,99 euro per maand (nu tijdelijk de eerste maand gratis) en de kosten voor zakelijke gebruikers (bunq Business) 9,99 per maand. Daarnaast heb je dus Bunq free wat qua nut erg beperkt is. Hieronder bekijken we wat je voor dat maandelijkse bedrag krijg.

Bunq premium, wat krijg je?

De Bunq kosten van een premium abonnement zijn vrij hoog in vergelijking met andere banken. Echter je krijgt er wel wat voor. Zo zit in een Bunq premium abonnement standaard 25 betaalrekeningen, zodat je bijvoorbeeld een aparte rekening kan maken voor een bepaald spaardoel of project. Daarnaast krijg je standaard 3 betaalkaarten inbegrepen.

Redelijk uniek is hierbij dat je kan kiezen uit Maestrokaarten (pinpassen), maar ook Mastercard kaarten (prepaid creditcards). Dit is feitelijk een creditcard zonder bestedingslimiet, je kunt alleen uitgeven of opnemen wat op je gekoppelde Bunq bankrekening staat. Bunq is op dit moment de enige bank die de mogelijkheid biedt tot een prepaid creditcard geïntegreerd in het betaalpakket.

Het premium pakket kent naast de maandelijkse Bunq kosten weinig extra of verborgen kosten. Buitenlandse valuta opnemen kost een redelijke 1,5% van het opgenomen bedrag en euro opnames zijn beperkt tot 10 opnamen per maand, daarna geld een toeslag van € 0,99 per opname.

Zijn de Bunq kosten in verhouding?

Wij vinden de Bunq kosten redelijk in verhouding staan tot wat je krijgt in het Bunq Premium abonnement. Het aantal rekeningen is veel hoger dan bij andere banken.  Ook het feit dat je standaard 3 betaalkaarten krijgt waaronder een debitcard is een onderscheidend aanbod.

Of Bunq echter voordelig is in jouw situatie hangt af van je gebruik. Pin je vaker dan 3x per week contant geld kun je eigenlijk beter gelijk op zoek naar een andere bank. Ook zullen de meeste mensen geen raad weten met de 25 rekeningen in het pakket.

Toch kan vooral de prepaid creditcard interessant zijn. Denk aan kinderen tussen de 16 en 18 die je liever geen creditcard met limiet geeft maar wel online aankopen wilt laten doen. Maar ook ondernemers die vaak door hun inkomen niet in aanmerking komen voor een ‘echte’ creditcard kunnen profiteren van een prepaid creditcard. Daarmee is deze prepaid creditcard de belangrijkste troef voor de relatief hoge Bunq kosten die je betaald.

Extra tip voor ondernemers

Kies je als ondernemer voor de debitcard van Bunq let er dan op dat de Bunq kosten voor ondernemers een stukje hoger zijn. Zo betaal je 10 cent voor elke mutatie en nog eens 20 cent voor een IDeal of Sofort storting. Ook de maandelijkse kosten zijn hoger. Hou hier rekening mee als je kiest voor het zakelijke Bunq pakket.

Wel krijg je bij Bunq unieke administratieve tools, zo kan de Bunq app bijvoorbeeld automatisch facturen scannen en hiervoor betalingen aanmaken. Ook kent Bunq verregaande mogelijkheden om bankafschriften te integreren met boekhoudsoftware. Daarmee zijn de Bunq kosten zakelijk niet gering, maar krijg je wel unieke interessante mogelijkheden terug.

Kan het goedkoper?

Feit is dat de Bunq kosten relatief hoog blijven. Natuurlijk is de debitcard een leuke extra, maar hoewel Bunq hiermee binnen Nederland een uniek aanbod heeft zijn er diverse Europese banken die dit ook aanbieden aan Nederlandse klanten. Sommige banken zoals N26 bieden dit zelfs geheel gratis aan. Wel krijg je bij Bunq sinds kort rente op de betaalrekening, wat iets scheel in de prijs.

In dit artikel vergelijken we de kosten van 12 verschillende banken in binnen- en buitenland en zie je dat Bunq zeker niet de goedkoopste is. Wil je graag een gratis bankrekening met prepaid creditcard kies dan voor het volledig gratis N26 account (een erkende Duitse bank). N26 komt helaas zonder iDeal maar is ideaal als tweede betaalrekening.

Wil je toch graag voordelige bankieren, overweeg dan online prijsvechter KNAB voor 2,50 euro per maand of de gratis Moneyou rekening. Ook deze bank biedt rente op de betaalrekening. Milieuvriendelijke alternatieven zijn ASN of Triodos. Wil je graag een prepaid creditcard (Debitcard) in combinatie met een Nederlandse bankrekening met iDeal en keuzevrijheid. Kies dan voor Bunq.