Lees in deze blog meer over Apple Pay Nederland, binnenkort beschikbaar bij ING. Plus een truckje waarmee je vandaag al Apple pay kunt gebruiken via Bunq.

We gaan het hebben over Apple Pay Nederland. We beginnen met een uitleg wat is Apple Pay? Ook gaan we kort in op het betalingsverkeer in Nederland en kijken we uit waarom Apple Pay nog zo lastig te verkrijgen is.

Daarnaast kijken we naar twee banken die Apple Pay Nederland gaan uitrollen. We vertellen meer over de recente aankondiging van ING, waarin ze ondersteuning voor Apple Pay aankondigen. Tot slot komen we met een workaround waardoor jij vandaag al Apple Pay kan gebruiken in combinatie met Bunq .

Wat is Apple Pay?

apple logoApple Pay is een betaaloplossing van het bekende techbedrijf Apple. Met Apple pay kun je je iPhone of Apple Watch gebruiken als een betaalkaart. Dit is mogelijk omdat veel smartphones net als pinpassen een ingebouwde NFC chip hebben. Hiermee kunnen contactloze betalingen bij pinautomaten worden uitgevoerd.

Apple heeft ervoor gekozen om geen derde partijen toegang te geven tot deze chip. Dat betekend dat je alleen met Apple pay een betaling kunt doen met je iPhone of Apple watch. Google heeft op Android de NFC chip wel beschikbaar gesteld aan derden. Daardoor kun je niet alleen met Google Pay, maar ook bijvoorbeeld met de ING, ABN AMO of de Bunq app betalen met mobiel.

Een slimme creditcard

face id touch idApple noemt Apple Pay zelf een nieuw soort creditcard. Wat vooral interessant is, is dat Apple Pay heel netjes geïntegreerd is en je pinpas kan vervangen. Zo kun je bijvoorbeeld betalen met mobiel en dan in plaats van een pincode verifieer je met touch ID of face ID. Dit gaat natuurlijk sneller en makkelijker dan een pincode invoeren.

Daarnaast zijn er extra functies zoals een digitale portemonnee waar je ook andere pasjes in kunt bewaren. Verder kun je supereenvoudig betalingen doen naar andere Apple Pay gebruikers, bijna net zo eenvoudig als een simpel bericht sturen. Tot slot heb je uiteraard mooie inzichten en statisteken in je uitgaven met Apple Pay. Apple Pay is het beste te omschrijven als een pinpas met de functies van een bank app.

Apple Pay Nederland nog geen succes

ideal logoDat klinkt niet verkeerd, maar waarom is Apple Pay dan nog zo moeilijk beschikbaar in Nederland? De voornaamste reden is  dat de Nederlandse betaalmarkt erg uniek is. Daarnaast de Nederlandse markt vrij klein waardoor Apple misschien Apple Pay Nederland wel niet zo belangrijk vind.

Nederlands hebben namelijk twee hele afwijkende betaalmethoden; de pinpas en iDeal. In het buitenland betalen ze voornamelijk met een creditcard, zowel in een webshop als in de supermarkt. Daarnaast wordt in het buitenland ook wel Paypal gebruikt maar dat is ook vaak gekoppeld aan een creditcard.

Online betalen is een uitdaging

Met name de acceptatie van iDeal is een uitdaging voor Apple pay Nederland. Immers bijna elke Nederlander betaald wel eens wat met iDeal en elke webshop en elke bank ondersteunen iDeal. Het systeem werkt goed is bovendien goedkoop. Bedrijven betalen hooguit 25 cent per iDeal transactie en voor consumenten is het bijna altijd gratis.

Waarom zou je als webwinkel, consument of bank dan willen overstappen naar een andere systeem zoals Apple Pay? Als Appe Pay niet interessant is voor webshops, dan wellicht voor betalen onderling tussen vrienden en kennissen? Nee, daarvoor gebruiken Nederlanders al massaal tikkie. Zelfs betere alternatieven voor tikkie zoals Bunq.me krijgen bijna geen voet aan de grond. Kortom, op het gebied van online betalen zijn Nederlanders tamelijk eenkennig en is het –  eerlijk is eerlijk – ook best goed geregeld.

Apple Pay als vervanging voor de pinpas

maestro logoDan is Apple Pay wellicht interessant als vervanging voor de pinpas? Gewoon omdat het handiger en sneller is om in de supermarkt af te rekenen met touch of face ID. Maar op dit gebied willen met name de Nederlandse banken niet meewerken.

Voor een paar euro per maand krijg je in Nederland een bankrekening met pinpas. Betalen is bijna overal gratis en bijna elke bank heeft een betrouwbaar internet bankieren systeem compleet met moderne app en website. Wanneer je naar het buitenland kijkt is dit vaak niet zo vanzelfsprekend. Vaak zijn er extra kosten bij contact geld opnemen, bankstoringen en verborgen kosten.

Betalingsverkeer in Nederland is al goedkoop

Kortom, het betalingsverkeer is in Nederland best goed geregeld. Maar ook best goedkoop en dus weinig winstgevend voor banken. Bedrijven als Apple willen namelijk geld zien voor elke transactie die ze afhandelen. Feitelijk betekend dat voor banken dat ze Apple zouden moeten betalen om hun eigen pinpas te vervangen, dat is natuurlijk niet interessant. Dus houden Nederlandse banken al jaren de deur dicht voor Apple.

Het lijkt er dus op dat de Amerikaanse slimme creditcard van Apple niet goed past tussen het goedkope Nederlandse betalingsverkeer en de oer-Hollandse pinpas. Ook als Apple Pay Nederland eindelijk komt, zoals recent aangekondigd door de ING is het nog maar de vraag voor hoelang en hoe succesvol het zal zijn.

ING kondigt komst Apple Pay Nederland aan

Is er dan geen enkele hoop voor Apple fans of mensen die gewoon graag hun portemonnee thuislaten? Gelukkig wel, ING heeft namelijk recent de komst van Apple Pay aangekondigd. Helaas blijft het bij niet veel meer dan een aankondiging zoals je ook op de website van ING kan lezen. Details over kosten, mogelijkheden en een release datum ontbreken nog.

Echter dit is natuurlijk niet ideaal. Niet alleen heeft ING alleen een aankondiging gedaan, ook is ING helemaal geen prettige bank om bij te bankieren. Zoals we al schreven in deze recente blog scoort ING zeer slecht in de eerlijke bankwijzer en kregen ze recent nog een megaboete van 775 miljoen euro voor het overtreden van wet- en regelgeving.

Vandaag nog Apple Pay met Bunq

Gelukkig is er de perfecte oplossing waarbij je niet hoeft te wachten en niet hoeft over te stappen naar de ING. Via een workaround bij Bunq kun je ook in Nederland gebruik maken van Apple Pay. Volg onderstaand stappenplan om vandaag nog gebruik te maken van Apple Pay Nederland.

Apple Pay Bunq installeren is wat lastig omdat het alleen kan via een workaround. Bunq mocht namelijk van Apple nog geen Apple Pay in Nederland aanbieden.

Stap 1: Open een Bunq premium account

Om Apple Pay Bunq te gebruiken moet je eerst een Bunq premium abonnement nemen. Dit kost 7,99 euro per maand maar daar krijg je wel 25 bankrekeningen, 3 pasjes en een hele hoop features voor, inclusief Apple Pay Nederland.

Als je nog twijfelt dan is er goed nieuws, je kunt Bunq premium een maand uitproberen zonder kosten. Bevalt het niet of lukt Apple Pay Bunq installeren niet? Dan kun je dus gewoon opzeggen. Een Bunq rekening openen doe je via deze link, installeer de Bunq app en volg de stappen in de app.

Een Bunq rekening aanvragen is erg eenvoudig en duurt doorgaans hooguit 10 minuten. Zorg wel dat je een geldig legitimatie en adresbewijs bij de hand houdt. Bunq is verplicht hierom te vragen voordat je een Bunq rekening kunt openen.

Stap 2: Verhuizen naar Italië en een pas bestellen

bunq-desktopOmdat Apple Pay Nederland niet officieel beschikbaar is kun je Apple Pay Bunq alleen aanvragen met een buitenlands Bunq account. Om Bunq voor de gek te houden moet je de Bunq Desktop app downloaden. Hiermee kun je via je computer inloggen op je nieuwe Bunq account. Klik vervolgens op je profiel en verander het land in IT (Italië) en haal bij de postcode de cijfers weg en zet er een 0 voor.

Let op! Dit moet je dus doen in de Bunq desktop app via Mac of Windows en niet op de Bunq app van je telefoon!

Nu kun je in de Bunq app controleren of het adres ook echt is veranderd. Als dit zo is ga je vervolgens naar het tabje passen om een nieuwe pas te bestellen. De pas die je nu besteld is een speciale ‘italiaanse’ pas die je kunt koppelen aan Apple Pay.

Om te voorkomen dat Bunq de pas naar het verkeerde adres stuurt ga je na het bestellen van de pas gelijk terug naar Bunq Desktop. Verander hier het land terug naar NL en je postcode terug naar de Nederlandse postcode. Controleer opnieuw via de Bunq app of je adres weer in Nederland staat.

Stap 3: Pas activeren

Verander nu op de Bunq app nogmaals alleen je regio tijdelijk naar Italie. Je kunt nu (ook als je de pas nog niet hebt ontvangen) beginnen met het gebruiken van je nieuwe pas. Klik bij het tabje passen op je nieuwe pas en noteer het kaartnummer en noteer de CVC code.

Nu kun je de Apple Pay wallet app openen en een nieuwe pas toevoegen. Vervolgens vul je het kaartnummer en de beveiligingscode (CVC Code) van de Apple Pay Bunq pas in. Na enkele controlestappen, het accepteren van de voorwaarden en authorisatie via FaceID of TouchID is je pas geactiveerd.

Voor wie meer duidelijke instructies (ook voor de Apple Pay Nederland op je Apple watch) kan terecht op de website Bunq.love. Een Bunq rekening openen doe je op de website van Bunq. Hier staan vergelijkbare instructies maar dan uitgebreider omschreven. Het is een beetje een gedoe maar dan heb je wel vandaag nog Apple Pay Nederland.

Apple Pay Nederland samengevat

Ik hoop dat je in deze blog wat wijzer bent geworden over Apple Pay Nederland. Kort samengevat is Apple Pay zeker interessant om te gebruiken. Het biedt iets meer opties maar vooral betere integratie in het Apple ecosysteem dan een gewone bankpas.

Helaas krijgt Apple door het eigenwijze betaalgedrag van Nederlanders en de zuinige Nederlandse banken maar moeilijk voet aan de grond. Langzaam lijkt daar echter verandering in te komen, met onder andere de aankondiging van de ING. Wie weet kunnen we in 2019 nog genieten van alle mogelijkheden van Apple Pay zonder ingewikkelde workarounds.

Voor wie echt niet wil wachten op Apple Pay Nederland is Apple Pay Bunq een wat omslachtige maar prima keuze. Bunq biedt naast Apple Pay namelijk nog veel meer vernieuwende functies en mogelijkheden. Ze zijn met 8 euro per maand niet de goedkoopste bank, maar wel de meest creatieve bank. Wil je meer weten over Bunq? Lees dan ook onze geschreven Bunq review.