Verreweg de meeste Nederlanders bankieren bij een grote bank zoals de ING. Maar is een ING rekening openen wel een verstandige en logische keuze? Lees hier waarom je beter kunt kiezen voor een andere bank.

Ik heb mij al vaker afgevraagd waarom zoveel mensen bankieren bij de ING. Immers de laatste jaren is er weinig positiefs in het nieuws over de ING. Veel mensen blijven echter een ING rekening openen omdat het zo’n bekende en vertrouwde naam is. Mensen die al een rekening bij de ING hebben stappen vaak niet over omdat ze het zo’n gedoe vinden.

Toch is het echte de moeite waard om te kiezen voor iets anders dan een ING rekening openen. Lees hieronder waarom je beter niet kunt kiezen voor de ING en waarom je beter wel kunt kiezen voor een vernieuwende internetbank.

Steeds vaker storingen bij ING

ING rekening openenAllereerst hebben banken zoals ING steeds meer en vaker storingen, zo blijkt uit een overzicht van allestoringen.nl en diverse nieuwsartikelen van Tweakers. Niet alleen kunnen klanten soms niet inloggen, ook zijn er storingen met geldautomaten of dubbele overboekingen.

Dit probleem speelt niet alleen bij de ING maar ook bij de Rabobank en de ABN AMRO. Kleinere banken zoals Knab, BunqMoneyou en N26 kampen veel minder vaak met storingen. Waarschijnlijk omdat ze minder aandacht krijgen van hackers, maar ook omdat hun systemen eenvoudiger en beter zijn opgezet.

Recordboete ING voor ernstige nalatigheid

Daarnaast zijn internetbanken goedkoper, zo biedt N26 bank zelfs een geheel gratis bankrekening aan als alternatief voor een ING rekening openen. Waarom is zoiets bij ING niet mogelijk? Dat is omdat ze in September 2018 een boete van 775 miljoen kregen van het openbaar ministerie voor ernstige nalatigheid.

De bank heeft jarenlang de wet ter voorkoming van witnwassen en financieren van terrorisme (Wwft) overtreden. Zelfs in een dusdanige mate dat het openbaar ministerie oordeelt dat er ook sprake is van schuldwitwassen. ING heeft niet voorkomen dat via rekening van ING honderden miljoenen euro’s zijn witgewassen tussen 2010 en 2016.

Onze overheid wil een andere huisbank

Deze overtreding is zelfs zo ernstig dat Minister van Financien Wopke Hoekstra heeft besloten het betalingsverkeer van het rijk opnieuw aan te besteden, dit is nu in handen van de ING zoals hier valt te lezen. Als zelfs onze overheid de ING niet meer vertrouwt, waarom zou je dan nog een ING rekening openen?

Het is dus duidelijk dat ING forse fouten heeft gemaakt die serieus aanleiding geven om een ING rekening openen te heroverwegen. Als ING zich nederig zou opstellen zou er nog wat sympathie en begrip kunnen zijn. De beeldvorming van de ING wordt er echter niet beter op dankzij de vele uitlatingen van de baas van de ING dat hij te weinig verdient.

ING vindt dat bonussen voor topbankiers wel omhoog kunnen

Ondanks het ernstige witwasschandaal en het toenemend aantal bankstoringen vinden de managers bij ING dat er wel wat bij mag. Zo zei ING topman Ralph Hamers vorige maand nog dat hij een punt wil blijven maken van het strenge beloningsbeleid in Nederland.

De topman kwam eerder al in opspraak omdat hij zichzelf 50% loonsverhoging wilde geven. Na veel negatieve aandacht in de media heeft hij dit besluit teruggetrokken.

600.000 euro vertrekpremie voor slecht management

Deze uitlatingen zijn extra opmerkelijk als je leest dat zijn collega Koos Timmermans nog een ontslagbonus van 601.800 euro meekreeg. Hij moest verplicht opstappen vanwege het witwasschandaal wat hierboven is genoemd. (Onbegrijpelijk dat iemand zo’n geldbedrag meekrijgt nadat de bank zo ernstig de fout is in gegaan.)

Overigens is dit niet de eerste keer dat het ernstige fout gaat bij het topmanagement van de ING. In 2012 kreeg de ING al eens 619 miljoen euro’s boete voor het schenden van handelssancties voor Cuba en Iran. Toenmalig topman Jan Hommen beloofde destijds beterschap. Er is echter duidelijk niet veel veranderd blijkt nu… Wij zien steeds minder reden voor een ING rekening openen.

ING scoort zeer slecht op duurzaamheid

Dan zou je nog kunnen denken, daar maak ik me als gemiddelde ING klant toch niet druk om. Een boete waar ik niets mee te maken heb en een paar inhalige topbestuurders, is dat nu nieuws? Helaas scoort de ING ook op andere gebieden ondermaats.

Samen met de ABN AMRO en van Lanschot bankiers scoort ING het slechtst op het gebied van duurzaamheid, zo blijkt uit de eerlijk geldwijzer. Met name op het gebied van klimaatverandering, gendergelijkheid, bosbouw en de financiele sector scoort ING erg slecht. Op het gebied van mensenrechten en wapens scoort de bank zelfs slechter dan alle andere banken. Wil je nu echt nog een ING rekening openen?

Illustratie van eerlijke geldwijzer, kijk voor de volledige vergelijking op de website van eerlijke geldwijzer.

Waar gaat al die winst naartoe?

De vuile beleggingen uit de eerlijke bankwijzer leggen ING duidelijk geen windeieren. Zo boekte de bank ondanks de megaboete hierboven bijna 5 miljard winst in 2018, bijna 200 miljoen meer dan een jaar eerder. Je zou denken dat ING dan ook wel wat terugdoet voor klanten die een ING rekening openen.

Neehoor, ING heeft begin 2018 alle tarieven van haar betaalpakketten met gemiddeld 8% verhoogt, sommige klanten moesten zelfs 21% meer betalen. Daarnaast is bereikbaarheid van ING vergeleken met andere banken nog altijd slecht. Zo is de bank zaterdag om 17.00 dicht en op zondag helemaal niet te bereiken. Terwijl andere banken zoals Rabobank, ABN AMRO, Bunq en Knab allang 7 dagen per week te bereiken zijn.

ING rekening openen, het kán wel anders

De insteek was om een kritisch artikel te schrijven over de ING, maar ik had vooraf niet verwacht dat er ZO veel negatieve berichtgeving was over de ING, en dan hebben we het alleen over de laatste anderhalf jaar! Gelukkig kan het wel anders, zoals we zien bij de banken hieronder.

Een gratis bankrekening openen bij N26 bank

n26 logoWaar je bij een ING rekening openen elke maand moet betalen voor je pakket (de bonussen moet ergens vandaan komen) is een bankrekening openen bij de internetbank N26 helemaal gratis. Je krijgt een volwaardige IBAN en een moderne app en website voor internetbankieren.

Uniek is dat je bij N26 naast een pinpas ook nog een gratis prepaid Mastercard krijgt. Dit is feitelijk een pinpas met een creditcardnummer erop. Je hebt dus geen BKR registratie en geen krediet, maar je kunt toch onderweg op vakantie of online een creditcardbetaling doen. Leuk detail, de N26 Mastercard is nog goedkoper ook in gebruik dan een ING creditcard.

Een rekening openen gaat bij N26 bovendien eenvoudig online, via een korte videoverificatie chat is je rekening binnen 8 minuten actief. Dat is nog eens een andere ervaring dan een ING rekening openen waar je nog vrij moet gaan nemen om een afspraak te maken op kantoor. De koopavond is namelijk bij veel kantoren wegbezuinigd. Nieuwsgierig naar N26? Bekijk hier hun website of hier onze uitgebreide N26 review.

Goed bereikbaar en nog echt rente bij Knab bank

knab logoOnline bank Knab pakt het anders aan dan N26. Hier kost een bankpakket 5 euro per maand (nu tijdelijk het eerste jaar 50% korting). Zonder korting is dit iets duurder dan een ING rekening openen. Hier krijg je echter wél wat voor terug.

Zo is Knab is tegenstelling tot ING 7 dagen per week bereikbaar per mail, telefoon en chat. Daarnaast krijg je bij Knab nog iets van rente op je spaarrekening. Waar je het bij ING moet met 0,03% rente is dat bij Knab 0,22%. Ga je depositosparen kan dit oplopen tot 0,80%. Leuk voor ondernemers is daarnaast dat ze 1000 transacties per jaar gratis krijgen. Daarmee is Knab vergeleken met een ING rekening openen een voordelig, goed bereikbare bank voor spaarders en kleine ondernemers. Lees ook eens onze Knab review.

Een vertrouwde naam met een vernieuwde vormgeving

Wil je liever bij een vertrouwde naam zoals ABN AMRO of Rabobank bankieren dan is Moneyou de moeite waard. Deze bank is 100% dochter van ABN AMRO maar heeft wel een geheel eigen stijl en strategie. Zo kun je bij Moneyou een volledig gratis bankrekening openen en bankier je volledig via een vlotte app zonder website. Wil je meer weten over Moneyou lees dan ook onze Moneyou ervaringen of kijk op de Moneyou website.

Innovatie en integriteit bij Bunq bank

bunq iconVanzelfsprekend doet ook de Nederlandse internetbank Bunq het een stuk beter dan ING. Zo doen ze merkbaar moeite voor een duurzamere en eerlijke bankensector. Bunq is de enige bank Nederland waar je kunt kiezen hoe je geld wordt belegd. Daarbij krijg je ook nog eens een rente van 0,25%, gewoon op je lopende betaalrekening.

Daarnaast staat de Bunq bankapp vol met innovatieve ideeën. Wat dacht je van 2 pincodes gekoppeld aan 1 pasje? Afhankelijk van de pincode die je intoetst wordt het van een bepaalde rekening afgeschreven. Daarnaast krijg je bij Bunq standaard 25 bankrekeningen en 3 bankpasjes, net als bij N26 krijg je daarbij een prepaid Mastercard naast je pinpas. Een ideaal en betaalbaar alternatief voor een gewone creditcard.

Meer over de innovatie van Bunq kun je ook lezen in onze Bunq review. Bunq is met 8 euro per maand wel een stukje duurder dan een ING rekening openen. Daar krijg je echter wel een hoop unieke opties voor terug en je draagt bij aan een duurzamere bankenwereld.

Conclusie, wel of geen ING?

Voor zover het nog niet duidelijk was, wij raden iedereen een ING rekening openen af. Er is duidelijk iets mis met het topmanagement als het openlijk blijft klagen over meer salaris en bonussen, als ondertussen de integriteit van de bank is aangetast door witwasschandalen en de bank slechter blijft scoren op duurzaamheid en stabiliteit van hun internetbankieren platform.

Het is hoog tijd dat Nederlanders een signaal afgeven dat ‘onze’ oranje leeuw beter verdient. Tijd dus om over te stappen naar een bank die het beter doet zoals Bunq, Knab, N26 of Triodos. Mocht je dat nu echt teveel gedoe vinden, open dan in ieder geval een tweede rekening. Heb de toch de eerste kleine stap gezet naar een eerlijkere bankenwereld. Heb je vragen of opmerkingen over deze blog? Laat dan gerust een reactie achter hieronder.