In deze blog antwoord op de vraag wat is jaarruimte en hoe kun je je jaarruimte berekenen? Daarnaast kijken we hoe je een beleggingsvoordeel kunt krijgen door jaarruimte te gebruiken voor persoonlijke pensioenopbouw.

Samenvatting voor de snelle lezers

Jaarruimte is eigenlijk een soort pensioentekort. Het betekend dat je minder pensioen hebt opgebouwd dan normaal doordat je ondernemer bent, een tijd werkeloos bent geweest of geen pensioen opbouwt over secundaire arbeidsvoorwaarden. Bijvoorbeeld bijtelling van een leaseauto.

Deze jaarruimte kun je met belastingvoordeel gebruiken om extra te sparen voor je pensioen. Zo hoef je over de inleg van je pensioen binnen je jaarruimte geen inkomsten- of vermogensbelasting te betalen. Bovendien kun je dankzij reserveringsruimte je je vrije jaarruimte tot 7 jaar terug gebruiken voor belastingvoordeel.

Door de extreem lage rentes is het de moeite waard om een pensioenbeleggen rekening te overwegen bij een beleggingsbank zoals Brand New Day of Binck. Zo haal je het maximale voordeel uit je jaarruimte. Meer weten over wat is jaarruimte en je jaarruimte berekenen? Lees dan verder.

Wat is jaarruimte

Laat we beginnen met de vraag, wat is jaarruimte? Jaarruimte is het verschil tussen je werkelijk opgebouwde pensioen en wat de belastingdienst vind dat je maximaal aan pensioen mag opbouwen. Is je pensioen uit loondienst lager dan de maximum grens van de belastingdienst dan heb je ruimte over om extra pensioen op te bouwen, dit noemt men jaarruimte.

Nu waarom is jaarruimte zo belangrijk? Omdat de belastingdienst een aanzienlijk belastingvoordeel geeft als je extra pensioen opbouwt binnen je jaarruimte. Zo hoef je over de extra inleg in je jaarruimte geen inkomstenbelasting te betalen. Ook is het opgebouwde vermogen van een pensioensparen of een pensioenbeleggingsregeling vrijgesteld van vermogensbelasting. Dit kan duizenden euro’s per jaar aan belasting schelen die je dus ‘gratis’ opzij zet voor je pensioen.

Hoe ontstaat jaarruimte

Nu we antwoord hebben op de vraag wat is jaarruimte is natuurlijk de vraag, hoe ontstaat jaarruimte? Als werknemer in loondienst bouw je namelijk vaak al voldoende pensioen op met de pensioenregeling van je werkgever. Toch zijn er een behoorlijk aantal situaties waarin je te weinig pensioen opbouwt en kunt profiteren van de voordelen van je jaarruimte berekenen.

De belangrijkste redenen voor te weinig pensioenopbouw zijn bijvoorbeeld dat je ZZP’er bent en helemaal geen pensioen opbouwt bij een werkgever. Ook als je tijdelijk werkeloos was of een periode onbetaald verlof hebt genomen (een sabbatical) bouw je geen pensioen op. Vaak kan ook langdurige ziekte de oorzaak zijn van minder pensioenbouw.

Tekort pensioenregeling

Ook als je wel aan het werk bent geweest voor een baas kan er soms een tekort zijn in je pensioenregeling. Bijvoorbeeld wanneer je verschillende pensioenregelingen hebt gehad bij verschillende werkgevers. Ook bouw je bij sommige pensioenregelingen pensioen op over het gemiddelde salaris of een deel van het salaris en niet het laatst verdiende of volledige salaris.

Tot slot krijg je over aanvullende voorwaarden in je arbeidsovereenkomst vaak geen pensioenopbouw. Zo bouw je vaak geen pensioen op over een bonusuitkering of een 13e maand. Ook als je bijvoorbeeld een auto van de zaak hebt betaal je wel bijtelling (= fictief extra inkomen) maar bouw je over dit extra inkomen geen pensioen op. In al deze gevallen is jaarruimte bereken de moeite waard.

Jaarruimte bereken, hoe moet dat?

De jaarruimte berekenen lijkt ingewikkeld maar in de praktijk valt het mee als je de juiste gegevens bij de hand hebt. Zorg in ieder geval dat je je inkomensgegevens en pensioenoverzichten klaar hebt liggen. Je kunt je pensieon overzicht ook online vinden op Mijnpensioenoverzicht.

Je kunt de jaarruimte berekenen met de onderstaande formule, daaronder leggen we duidelijk uit welke gegevens je nodig hebt om de formule te kunnen gebruiken. Eventueel kun je ook de rekenhulp van de belastingdienst gebruiken.

Jaarruimte = (0,133 x premiegrondslag) – (6,27 x Factor A) –  F (alleen voor ondernemers)

Premiegrondslag

De premiegrondslag is je verzamelinkomen minus de AOW Franchise. Je verzamelinkomen kan bestaan uit belastbaar loon, winst uit onderneming, resultaat uit overige werkzaamheden enzovoorts. Het inkomen voor de jaarruimte berekenen mag in 2020 maximaal € 110.111 bedragen (€ 107.593 in 2019 en € 105.075 in 2018). Van het verzamelinkomen trek je de AOW franchise af, dit is in 2020 € 12.472 (€ 12.275 in 2019 en € 12.129 in 2018). Het resultaat is je premiegrondslag.

Factor A

Factor A is de jaarlijkse aangroei van je werknemerspensioen, je kunt dit vinden op het overzicht van je pensioenfonds.

F (Fiscale Oudedag Reserve) (alleen voor ondernemers)

Werknemers bouwen een pensioen op via hun werkgever maar ondernemers hebben deze mogelijkheid niet. Om toch een goed pensioen op te kunnen bouwen mogen ondernemers 9,44% van hun jaarlijkse winst aftrekken met een maximum van € 9.218 in 2020 (€ 8.999 in 2019 en € 8.775 in 2018). Deze aftrek wordt bijgehouden door de belastingdienst en staat dus niet op het pensioenoverzicht van de ondernemer. Je hoeft deze post alleen in te vullen als je ondernemer bent EN een deel van je winst opzij wilt zetten voor je pensioen.

Wat is jaarruimte berekenen samengevat

De wat is jaarruimte berekenen lijkt erg ingewikkeld maar in de praktijk valt dit dus mee als je loon en pensioengegevens bij de hand hebt. Voor antwoord op de vraag wat is jaarruimte neem je simpelweg je verzamelinkomen vermenigvuldigd met 0,133. Daarvan trek je 6,27 vermenigvuldigd met de Factor A die op je pensioenoverzicht staat. Alleen als je ondernemer bent hoef je nog de Fiscale Oude Dagreserve af te trekken.

Let wel op dat je voor je jaarruimte berekenen gebruikt maakt van de gegevens van het voorgaande belastingjaar. Dus begin 2020 kun je je jaarruimte voor 2020 bereken met de gegevens van 2019. Eind 2020 weet je dat hoeveel rendement jouw pensioensparen of pensioenbeleggen rekening heeft opgeleverd. Daarmee kun je in 2021 bij je belastingaangifte over 2020 het bedrag aftrekken, in de praktijk krijg je dus pas een jaar later de teruggave van het aftrekbare gedeelte van je lijfrentepremie.

Jaarruimte gebruiken tot 7 jaar terug

Wanneer je de cijfers van voorgaande jaren erbij pakt is het sowieso de moeite om wat langer terug te kijken. Van de belastingdienst mag je namelijk je niet gebruikte jaarruimte tot 7 jaar terug alsnog aanvullen. Dus had je bijvoorbeeld 3 of 4 jaar geleden tijdelijk minder werk of inkomen dan kun je nu alsnog belastingvoordeel halen.

Zelfs als je nu voldoende pensioen opbouwt kun je een deel van je huidige inkomen reserveren voor tekorten tot 7 jaar terug. De belastingdienst noemt dit met een net woord je reserveringsruimte. Dit zijn de belangrijkste dingen die je moet weten rondom de vraag wat is jaarruimte. Maar hoe kun je nu in de praktijk gebruik maken van die jaarruimte of reserveringsruimte?

Geen gewone spaarrekening

Je mag dit bedrag namelijk niet zomaar opzij zetten op een gewone spaar- of betaalrekening. Het moet een speciale pensioensparen of pensioenbeleggingsrekening zijn waarop het geld vast staat. Je mag het immers door het belastingvoordeel niet zomaar besteden of uitgeven. Vaak betaal je dan een boete aan de bank en moet je alsnog inkomsten of vermogensbelasting betalen over dit bedrag.

Om die reden is het ook verstandig alleen te gaan pensioensparen met geld wat je echt kunt missen. Tussentijds stoppen en je geld weer opnemen is een duur grapje. Daar staat tegenover dat als je wel geld over hebt je een aanzienlijk belastingvoordeel krijgt en tegelijk spaart voor een mooie oude dag.

Pensioensparen of pensioenbeleggen

Dan is natuurlijk de vraag, waar moet je het geld opzij zetten voor je jaarruimte? Vroeger was een pensioensparen rekening erg populair. Echter door de jarenlange lage rentes levert dit bijna niets meer op. Zelfs de beste pensioensparen rekeningen geven nog hooguit 0,3% rente en er is geen zicht dat dit beter gaat worden.

Een optie met iets meer risico maar ook meer rendement kan een pensioenbeleggen rekening zijn. De online beleggingsbank Brand New Day is gespecialiseerd in pensioenbeleggen rekeningen en kan het beleggen volledig uit handen nemen. Je hoeft zelf alleen maar aan te geven hoeveel je wilt beleggen en welk risico je wilt nemen. Een goed alternatief voor Brand New Day is de pensioenbeleggen rekening van Binck

Wat is jaarruimte samengevat

Tijd om deze blog en het antwoord op wat is jaarruimte samen te vatten. Jaarruimte is de bestedingsruimte die je van de belastingdienst mag gebruiken om voordelig extra pensioen op te bouwen. Dit kun je doen door te sparen of te beleggen via een speciale pensioensparen of pensioenbeleggen rekening.

Je jaarruimte berekenen doe je eenvoudig met behulp van je verzamelinkomen en de factor A op je pensioenoverzicht. Met de lage spaarrentes is pensioensparen een veilige maar weinig voordelige keuze. Overweeg een speciale pensioenbeleggen rekening bij de bekende beleggingsbank zoals Brand New Day of Binck om maximaal (belasting)voordeel te halen uit je jaarruimte.

Kijk voor meer informatie op de sites van Brand New Day en Binck of lees onze reviews. Heb je nog vragen of opmerkingen? Laat dan gerust een reactie achter onder deze blog.