Er zijn tegenwoordig veel mogelijkheden voor een zakelijke lening aanvragen. Soms zelfs zonder BKR of jaarcijfers. In deze blog zetten we de vijf beste opties voor een zakelijke krediet op een rij.

Na de kredietcrisis was het voor ondernemers een tijdlang erg lastig om geld te lenen. Gelukkig zijn er tegenwoordig weer wat meer mogelijkheden. Dankzij de komst van financiële technologie (fintech) kun je bovendien een eenvoudig online en zonder gedoe een zakelijke lening aanvragen. In deze blog bekijken we de voor- en nadelen van zakelijke kredieten bij Qredits, Bridgefund, Yeaz, Qeld en New10.

Samenvatting voor de drukke ondernemers

Een zakelijke lening aanvragen gaat een stuk eenvoudiger dan enkele jaren geleden. Je kunt kiezen uit veel verschillende partijen en een aanvraag doe je binnen een paar minuten volledig online. Toch moet je opletten want er zitten grote verschillen in rente, looptijd en voorwaarden tussen de verschillende kredietaanbieders.

Startende en onervaren ondernemers kiezen het beste voor Qredits. Deze partij kijkt wat uitgebreider naar de achtergrond van de ondernemer en heeft relatief flexibele voorwaarden wat betreft rente en looptijd. Wel vallen door de strenge aanvraagprocedure vermoedelijk veel ondernemers buiten de boot. Een alternatief is factuurfinanciering van Finturi.

Bestaande en groeiende ondernemers kiezen het beste voor ABN AMRO dochter New10. Net als bij Qredits is de rente relatief scherp en met een maximum kredietbedrag van 1 miljoen zijn de meeste MKB ondernemers voorzien. Een aanvraag gaat bovendien erg eenvoudig online. Wel moeten ondernemers minimaal 50.000 euro omzet hebben en 15 maanden ingeschreven staan bij de KvK.

Val je buiten de strenge eisen van Qredits of heb je te weinig omzet voor New10? Dan is Qeld een uitstekend alternatief tot een maximum kredietbedrag van 100.000 euro. Een zakelijke lening aanvragen gaat hier zeer eenvoudig en bij Bridgefund zelfs zonder BKR of jaarcijfers. Wel moeten ondernemers minimaal enkele maanden aan omzet hebben op de bankafschriften en betalen ze wat meer rente. Lees voor meer informatie de rest van deze blog.

Een zakelijke lening aanvragen

Een zakelijke lening aanvragen kan tegenwoordig helemaal online en je hebt keuze uit veel verschillende partijen. Maar waar moet je nu op letten bij de aanvraag van een zakelijke krediet? We zetten hieronder een paar belangrijke zaken op een rij;

Acceptatie-eisen en benodigde gegevens

Het belangrijkste is misschien wel de acceptatie-eisen en de benodigde gegevens. Een zakelijke lening aanvragen heeft natuurlijk geen zin als je niet voldoet aan de eisen. Zo stellen sommige aanbieders een minimum omzet-eis, vaak ligt dit rond de 50.000 euro per jaar. Daar staat tegenover dat je vaak minder rente betaald en een groter bedrag kunt lenen. Overigens zijn er ook aanbieders die geen minimum omzet stellen.

Daarnaast kan ook gevraagd worden naar definitieve jaarcijfers of bijvoorbeeld een minimum inschrijfduur bij de Kamer van Koophandel.  Ook kan je kredietwaardigheid worden getoetst bij externe registers zoals het BKR, Focum of Experian. Wat alle bedrijven in ieder geval willen zien zijn zakelijke bankafschriften over een langere periode van 3-15 maanden. Hieronder de belangrijkste acceptatie-eisen van de vijf aanbieders uit deze blog op een rijtje;

 YeazQeldNew10QreditsBridgefund
MinimumomzetGeenGeen50.000Geen50.000
BKR toetsingNeeJaJaJaNee
JaarcijfersNeeNeeJaJaNee
Bankafschriften12 maanden3 maanden15 maandenNee12 maanden
Overige voorwaardenGeenGeenDefinitieve jaarcijfersDefinitieve jaarcijfers, bedrijfsplan, tussentijdse cijfers, financieel plan, inkomsten-uitgaven privé en recente aanslag IB (inkomstenbelasting)Geen

De acceptatie-eisen verschillen onderling best wel. Een zakelijke lening aanvragen is bij Qeld en Bridgefund vrij eenvoudig en bij Yeaz kun je zelfs een zakelijke lening zonder BKR en jaarcijfers aanvragen. New10 en Qredits vragen meer informatie maar daar staat wel een lagere rente tegenover.

Leenbedrag, rente & looptijd

Andere belangrijke punten bij een zakelijke lening aanvragen zijn natuurlijk het leenbedrag, de rente en de looptijd. Immers moet je voldoende kunnen lenen om te investeren maar het krediet ook zonder al teveel kosten kunnen terugbetalen. Ook hier zien we weer grote verschillen tussen de verschillende kredietaanbieders.

Zo kun je bij Yeaz bijvoorbeeld maximaal 50.000 euro lenen  (25.000 euro voor ZZP’ers) maar wel met een onbeperkte looptijd. Bij New10 leen je aanzienlijk meer, maximaal 1 miljoen euro maar de looptijd is wel beperkt tot 60 maanden. Concurrent Qeld rekent dan weer een maximum van 100.000 euro maar wel een aanzienlijk kortere looptijd van 18 maanden. Hieronder een overzicht per aanbieder.

 YeazQeldNew10QreditsBridgefund
Rente19%19%3,6 - 9,6%7,75 - 8,75%18 - 26.4%
LooptijdAflossingsvrij6 - 18 maanden3 - 60 maanden12 - 120 maanden3 - 24 maanden
Maximum kredietbedrag25.000 / 50.000100.0005.000 - 1.000.000maximaal 250.0005.000 - 250.000
Overige kosten€ 19,95 p/m servicekostenGeen1% afsluitprovisie€ 265 tot € 2500 afsluitprovisieGeen

Ook hier weer zijn de verschillen groot, zowel tussen de maximum kredietbedragen als de rentes. Ondernemers zitten wat betreft rente het beste bij Qredits en New10 maar zullen de uitgebreidere aanvraagprocedure voor lief moeten nemen. Bovendien kan een aanvraag sneller worden geweigerd. Wie snel en zonder gezeur wil lenen kiest het beste voor Qeld maar betaald daar wel meer rente voor.

ROI (Return of Investment)

Een derde belangrijk punt wat vaak wordt onderschat bij een zakelijke lening aanvragen is ROI (Return of Investment). Immers zoals hierboven al valt te lezen is een zakelijk lening niet goedkoop. Waar consumenten tegenwoordig bijna moeten betalen voor hun spaargeld zijn bij zakelijke kredieten rentepercentages van meer dan 10% niet ongewoon. Dat hoeft geen probleem te zijn, immers een zakelijke lening is vaak een investering en betaald zichzelf als het goed is terug.

Het is echter belangrijk om realistisch na te gaan wat de verwachte return of investment is. Een goed onderbouwd verhaal zorgt er namelijk niet alleen voor dat je kredietaanvraag sneller wordt geaccepteerd maar ook dat je die sneller kunt terugbetalen. Er zijn teveel ondernemers die de ROI te optimistisch voorspellen en door rentebetalingen in de problemen komen. Wees jezelf daarvan bewust bij een zakelijke lening aanvragen.

Service en gebruiksgemak

Tot slot kijken we nu per aanbieder naar de service en het gebruiksgemak bij een zakelijke lening aanvragen. Immers kan de rente wel gunstig zijn maar je wilt ook zaken doen met een betrouwbare partij. Een lagere rente is bijvoorbeeld fijn, maar niet als er allemaal kleine lettertjes zijn met extra kosten. Daarnaast is het natuurlijk wel prettig als de klantenservice ook bereikbaar is mocht er iets foutgaan met je aanvraag of een betaling.

Qeld, voor wie vooral gemak wil

Qeld heeft een vergelijkbaar aanbod als Yeaz en is ook onderdeel van een Zweeds bedrijf; Qred. Net als Yeaz richt Qeld zich op wat kleinere ondernemers maar het maximum leenbedrag is bij Qeld met 100.000 euro wel iets hoger. De rentekosten zijn met ongeveer 19% vergelijkbaar met Yeaz. Een zakelijke lening aanvragen is net als bij Yeaz in een paar minuten online geregeld.

Het grootste verschil tussen Yeaz en Qeld is dat Qeld wel een BKR toets doet. Geld lenen zonder BKR of jaarcijfers is bij Qeld dus niet mogelijk. Daarnaast rekent Qeld een looptijd van 6 tot maximaal 18 maanden terwijl je bij Yeaz alleen rente hoeft te betalen. Dat kan veel verschil maken in het minimum aflosbedrag.

Zo betaal je bij Qeld bij een zakelijke lening van 15.000 euro over 18 maanden minimaal 833 euro per maand aan rente en aflossing, terwijl je bij Yeaz alleen 237,50 euro rente betaald. Dit geeft ondernemers bij Yeaz meer flexibliteit en cashflow mogelijkheden. Nadeel is natuurlijk dat wanneer het bedrag langer open blijft staan je wel meer rente betaald. Onder de streep is het aanvraagproces van Qeld in ieder geval het snelste en het makkelijkste vergeleken met alle andere bedrijven. Bekijk voor meer informatie de Qeld website of lees onze Qeld ervaringen.

Finturi, voor kortstondige cashflowproblemen

Finturi heeft een wat andere benadering dan de kredietverstrekkers in dit artikel.Bij Finturi kun je een zakelijke lening aanvragen maar dan op basis van facturen in plaats van bankafschriften of jaarcijfers.Het is een soort factoring (voorfinanciering van een factuur) maar dan met behoud van je eigen klantrelatie. Je hoeft dus niet zoals bij factoring het innen van de factuur uit te besteden aan het factoringbedrijf.

Daarmee is Finturi eigenlijk een soort kleine zakelijke lening. Je kunt namelijk maximaal 80% van een onbetaalde factuur lenen voor ene maximum van 3 maanden. Voor ondernemers die grote investeringen willen doen zal dit niet genoeg zijn maar wil je gewoon meer cashflow om lopende opdrachten af te handelen is Finturi een interessante optie. Hun acceptatiecriteria en rente is namelijk een stuk lager dan bij vele zakelijke kredieten. Meer over Finturi kun je ook lezen in onze Finturi ervaringen.

Yeaz, voor de kleine ondernemers

Yeaz is onderdeel van de Zweedse investeringsmaatschappij Svea en richt zich vooral op kleinere ondernemers. Het maximum leenbedrag is beperkt (50.000 euro voor BV’s en 25.000 euro voor ZZP’ers) maar ze hanteren wel zeer soepele acceptatie-eisen zonder minimum omzet. Daarnaast hoef je bij Yeaz niet verplicht af te lossen, je betaald alleen maandelijks de rente. Bij Yeaz kun je zelfs een zakelijke lening aanvragen zonder BKR en jaarcijfers, je hebt alleen bankafschriften nodig.

Een zakelijke lening aanvragen kan bij Yeaz online en gaat bijna helemaal geautomatiseerd. Je vult wat gegevens in, upload wat bankafschriften en dan berekent het systeem je maximum leenbedrag. Vervolgens kun je de contracten gelijk digitaal ondertekenen via iDin (het broertje van iDeal). Mochten er nog vragen of problemen staan kun je Yeaz op werkdagen bellen, mailen of appen.

Daarmee is Yeaz de ideale keuze voor kleinere ondernemers of bedrijven die wat minder scoren op kredietwaardigheid. Omdat Yeaz flexibelere acceptatie-eisen heeft en daardoor meer risico loopt rekenen ze wel een wat hoger rentepercentage van 19%. Over het algemeen is Qeld vergelijkbaar qua mogelijkheden maar wel goedkoper in kosten. Kijk voor meer informatie op de website van Yeaz of lees onze Yeaz review.

New10, voor ervaren ondernemers

Bestaat je bedrijf al wat langer en heb je een goede cashflow dan is een zakelijke lening aanvragen bij New10 de moeite waard. New10 is onderdeel van ABN AMRO en rekent een wat lagere rente dan Qeld en Yeaz. Groot voordeel is daarnaast dat je bij New10 een wat hoger bedrag kunt lenen tot maximaal 1 miljoen euro. Daarnaast is de looptijd vrij flexibel van minimaal 3 tot maximaal 60 maanden.

Om in aanmerking te komen voor een zakelijke lening aanvragen bij New10 moet je in ieder geval 15 maanden ingeschreven staan bij de KvK. Daarnaast moet je minimaal van 1 jaar definitieve jaarcijfers overleggen en de laatste 15 maanden aan zakelijke bankafschriften. Uit de jaarcijfers en bankafschriften moet een positief resultaat blijken over de afgelopen 12 maanden. Voldoe je aan deze voorwaarden dan is New10 is een redelijk flexibele en voordelig keuze voor een zakelijk krediet. Kijk voor meer informatie op de website van New10 of lees hier onze New 10 review.

Qredits, voor de startende ondernemers

qredits-logoQredits is eigenlijk de beste keuze voor startende ondernemers die alleen een ondernemingsplan hebben of nog niet zovele omzet hebben. Partijden zoals Qeld, Yeaz en New10 kijken namelijk vooral naar zakelijke bankafschriften, maar als je nog niet zolang bestaat of niet zoveel omzet hebt dan heb je daar niets aan.

Qredits kijkt veel meer naar de achtergrond van een ondernemer en bijvoorbeeld het bedrijfsplan. Bij Qredits is een goedkeuring dus veel meer gebaseerd op de potentie van je bedrijf en niet op de prestaties uit het verleden. Een voordeel voor onervaren ondernemers is bovendien dat je een zakelijke lening aanvragen bij Qredits kunt combineren met gratis coaching om zo je bedrijf verder te laten groeien.

Het nadeel van Qredits is dat de aanvraagprocedure erg uitgebreid en tijdrovend is. Startende ondernemers zijn namelijk een risico groep en daarom wil Qredits zoveel mogelijk risico’s uitsluiten. Zo heb je onder andere een ondernemersplan, financieel plan, privé uitgaven en een persoonlijke intake nodig. Daar tegenover staat wel een relatief lage rente en een flexibele aflostermijn van maximaal 10 jaar. Houdt er echter wel rekening mee dat Qredits dor de strenge selectieprocedure veel aanvragen afwijst. Kijk voor meer informatie op de website van Qredits.

Bridgefund, voor ondernemers die een compromis willen

Tot slot sluiten we deze blog af met een zakelijke lening aanvragen bij Bridgefund. Wij zijn zelf een groot liefhebber van Bridgefund vanwege de combinatie van financiering en investering. Zo financiert Bridgefund de zakelijke kredieten met investeringen van lokale ondernemer zoals je ook kunt lezen in onze Bridgefund ervaringen.

Daarnaast combineert Bridgefund de goede eigenschappen van andere aanbieders. Zo hebben ze een hogere kredietlimiet en langere looptijd dan bijvoorbeeld Qeld of Yeaz. Daar staat tegenover dat ze een stuk flexibeler zijn dan bijvoorbeeld New10 of Qredits.  Kortom, Bridgefund is beste een interessante ideale keuze voor een zakelijke lening aanvragen. Wil je meer weten over Bridgefund? Lees dan hier onze Bridgefund ervaringen.

Zakelijke lening aanvragen samengevat

Tijd om deze blog over een zakelijke lening aanvragen samen te vatten. Zoals je ziet is er tegenwoordig weer een stuk meer keuze voor ondernemers die een zakelijke krediet willen. Startenden en kleinere ondernemers kiezen het beste voor Qredits. De relatief lage rente, de mogelijkheid voor coaching en de uitgebreide aanvraagprocedure geven zekerheid.

Mocht Qredits de aanvraag afwijzen dan zijn Qeld en Yeaz goede alternatieven. Hun acceptatie-eisen zijne en stuk soepeler maar je betaald wel wat meer rente en moet al wat zakelijke omzet hebben. Bij Yeaz is zelf een zakelijke lening aanvragen zonder BKR of jaarcijfers mogelijk. Heb je daarbij toch behoefte aan coaching dan is het zeker de moeite waard om eens te kijken naar het ondernemersklankbord, hier kun je tegen weinig kosten een los coachingstraject afnemen.

Meer ervaren en grotere ondernemers kiezen het beste voor New10. Deze partij heeft een relatief laagdrempelig en snel aanvraagproces zodat je snel weer verder kunt met ondernemen. De rentes zijn relatief gunstig en met kredieten tot 1 miljoen zijn de meeste MKB bedrijven wel voorzien. Mocht de aanvraag worden afgewezen dan zijn Qredits, Yeaz en Qeld goede alternatieven maar wel met een wat lager maximum kredietbedrag.

Meer informatie

Wil je meer weten of een zakelijke lening aanvragen? Bekijk hier de Qredits website. Hier kun je onze Qeld ervaringen lezen en de Qeld website vinden. Onze eerste indrukken van Yeaz lees je hier en op de Yeaz website vind je meer informatie. Tot slot een linkje naar de New10 website en onze New10 review. Meer over Bridgefund lees je in onze Bridgefund ervaringen. Heb je nog vragen of opmerkingen laat dan gerust een reactie achter onder deze blog.