Door de Coronacrisis zijn veel ondernemers in de problemen gekomen. In dit artikel kijken we naar een aantal opties en steunmaatregelen om acute cashflow problemen op te lossen. Ook zetten we de mogelijkheden en kosten van een overbruggingskrediet zakelijk op een rij.

De Coronacrisis heeft in korte tijd al gezorgd voor ongekende gevolgen zoals verplichte sluiting van de horeca maar ook veel onzekerheid en omzetdalingen in andere sectoren. Voorlopig blijft ook onduidelijk hoelang dit allemaal gaat duren. Maar 1 ding is wel duidelijk, veel ondernemers zitten al in de problemen. Vandaar deze blog waarin we alle oplossingen op een rij zetten, van uitstel op de belastingaangifte tot een spoedkrediet.

Een samenvatting van de mogelijkheden

Ondernemers die door de coronacrisis in de knel zijn gekomen krijgen een hoop steunmaatregelen van het kabinet. Zo krijgen alle ondernemers belastinguitstel voor de omzetbelasting, loonbelasting en de inkomstenbelastingen. Daarnaast kunnen ondernemers binnen een minuut een overbruggingskrediet zakelijk tot 100.000 euro aanvragen bij Qeld of een uitgebreidere aanvraag doen bij Qredits.

ZZP’er kunnen daarnaast een tijdelijke bijstandsuitkering krijgen en eventueel ook een overbruggingskrediet aanvragen tegen gunstige voorwaarden bij hun gemeente. MKB bedrijven kunnen een tegemoetkoming krijgen in de loonkosten van het UWV en eventueel staatsgarantie krijgen voor krediet vanaf 1,5 miljoen euro. Tot slot zijn er diverse branchespecifieke maatregelen gericht op de horeca, reisbranche, toerisme en de agrarische sector. Lees voor alle mogelijkheden deze blog of kijk op deze speciale pagina van de rijksoverheid.

Voor bijna alle ondernemers

Niet elke ondernemer zal geholpen zijn met de oplossingen in deze blog, maar voor de meeste ondernemers zit er wel wat bij. Het overzicht is een combinatie van nood- en steunmaatregelen vanuit de overheid en commerciële partijen die een overbruggingskrediet zakelijk aanbieden.

Direct hieronder benoemen we een aantal maatregelen die nuttig kunnen zijn voor elke bedrijf, van klein tot groot. Scroll verder naar beneden in dit artikel voor maatregelen en oplossingen specifiek voor ZZP’ers of juist grotere bedrijven met veel personeel. Een compleet overzicht van alle steunmaatregelen van de overheid kan op deze pagina worden gevonden.

Belastinguitstel

Om te beginnen kunnen alle ondernemers als steunmaatregel versoepeling en uitstel krijgen voor het betalen van belasting. Per direct kunnen ondernemers uitstel vragen voor betaling van inkomsten,-, vennootschaps-, loon- en omzetbelastingen (BTW). De belastingdienst heeft een aantal maatregelen genomen om te zorgen dat dit makkelijk gaat dan normaal.

Zo stopt de invordering direct en hoeft ook niet gelijk bewijsmateriaal meegestuurd te worden. Daarnaast hoeven eventuele verzuimboetes niet te worden betaald en wordt de invorderingsrente tijdelijk verlaagd naar 0% voor alle belastingschulden. Minder belasting betalen is natuurlijk niet hetzelfde als een overbruggingskrediet, maar het geeft ondernemers wel extra bestedingsruimte. Meer informatie over deze regeling is te vinden op deze speciale pagina van de Belastingdienst.

Overbruggingskrediet zakelijk bij Qeld

Voor wie snel een overbruggingskrediet zakelijk wil is Qeld een interessante optie. Dit bedrijf biedt zakelijke leningen aan tot 100.000 euro met een looptijd van 6, 12 of 18 maanden op basis van zakelijke bankafschriften. Het is dus wel nodig dat je al enige omzet hebt (gehad). Het grote voordeel van Qeld is dat een aanvraag zeer snel en eenvoudig online kan worden gedaan.

Het aanvraagproces duurt namelijk niet meer dan 1 minuut en voor een aanvraag zijn alleen zakelijke bankafschriften nodig, geen jaarcijfers. Tijdens werkdagen neemt een medewerker binnen 1 uur contact op en als alles in orde is staat het geld dezelfde werkdag nog op de rekening. Qeld rekent wel een iets hogere rente maar is ideaal voor ondernemers die snel en zonder gedoe en een zakelijk krediet willen. Kijk voor meer informatie op de website van Qeld of lees onze Qeld ervaringen.

Zakelijke lening bij Qredits

qredits-logoVoor ondernemers die het niet erg vinden om wat meer gegevens aan te leveren is Qredits een goede keuze. Qredits is een initiatief van het ministerie van Economische zaken en diverse Nederlandse banken en richt zich op ondernemers die bij andere partijen moeilijk een lening kunnen krijgen. Bij Qredits kunnen startende en bestaande ondernemers terecht voor een krediet tot 250.000 euro.

Qredits vraagt vrij veel informatie waaronder jaarcijfers, een ondernemingsplan en een financieel plan en heeft een uitgebreide aanvraagprocedure met een persoonlijke intake. Hun acceptatiecriteria zijn echter wel relatief soepel. Bovendien kunnen ondernemers die al klant zijn bij Qredits een rentekorting krijgen in verband met de coronacrisis. Kijk voor meer informatie op de website van Qredits.

Speciaal voor ZZP’ers

Het kabinet is gelukkig kleine ondernemers niet helemaal vergeten en komt met 2 regelingen voor bijzonder bijstand zelfstandigen, lees daarover hieronder meer. Daarnaast hebben we nog twee goede bespaartips voor ZZP’ers. De eerste tip is een zakelijke rekening bij N26 of Knab, hiermee kun je tientallen euro’s per maand besparen ten opzichte van ANB AMRO of de Rabobank.

Daarnaast adviseren we ondernemers met een pinautomaat eens te kijken naar iZettle of mijnPIN. Dit zijn twee goedkope aanbieders van betaalautomaat zonder abonnements- of servicekosten. Zeker seizoensgebonden bedrijven kunnen hiermee goed besparen op vaste kosten. Lees voor meer informatie ook eens onze reviews over iZettle of mijnPIN. Dan de regelingen van het kabinet;

Versoepelde bijstandsuitkering

Zelfstandig ondernemers kunnen via een versnelde procedure een bijstandsuitkering aanvragen als hun inkomen sterk is gedaald. Het inkomen wordt dan aangevuld tot het sociaal minimum (bijstandsniveau) en hoeft niet te worden terugbetaald. Voor deze tijdelijke regeling geldt bovendien geen vermogens- of partnertoets, je hoeft dus niet eerst je spaargeld ‘op te eten’.

Op dit moment is de regeling voor 3 maanden, maar het ligt voor de hand dat als de coronacrisis langer gaat duren dat deze regeling zal worden verlengt. Om de bijstandsuitkering aan te vragen moet je contact opnemen met de gemeente van je woonplaats. Mere informatie over de regeling valt te lezen op deze speciale pagina van de rijksoverheid.

BBZ overbruggingskrediet tot 13.000 euro

Daarnaast hebben kleine ondernemers de mogelijkheid om tegelijk met een bijstandsuitkering een BBZ (Bijzondere bijstand zelfstandigen) overbruggingskrediet aan te vragen. Hiermee kunnen ZZP’ers maximaal € 10.157,- euro aan bedrijfskapitaal lenen bij de gemeente tegen gunstige voorwaarden zoals een lage rente.

Let wel op dat deze kredieten alleen worden verstrekt na uitgebreide acceptatieprocedure waarbij veel gemeentes de aanvraag laten beoordelen door een extern adviesbureau. Een goed investeringsplan en een ondernemingsplan zijn vereist. Het BBZ krediet kan eventueel als overbruggingskrediet worden ingezet voor lopende verplichtingen maar gemeentes zullen hier wel terughoudend in zijn. Kijk voor meer informatie op de website van je gemeente of deze speciale pagina van de rijksoverheid.

Speciaal voor (grotere) bedrijven

Naast kleinere standaardkredieten van bijvoorbeeld Qredits of Qeld en belastinguitstel zijn er nog enkele regelingen speciaal voor grotere bedrijven (met personeel). De belangrijkste steunmaatregelen zijn hierbij de versoepeling van de deeltijd WW en de garantstelling ondernemingsfinanciering, lees daarover hieronder meer.

Deeltijd WW regeling voor personeel

De belangrijkste regeling voor bedrijven met personeel is de tijdelijke regeling tegemoetkoming loonkosten. Verwacht je meer dan 20% omzetverlies als gevolg van de coronacrisis? Dan kun je per direct tot 90% tegemoetkoming in de loonkosten krijgen van het UWV voor ene periode van 3 maanden. Daarbij verstrekt het UWV een voorschot van 80% op de loonkosten.

Hierdoor kun je ook zonder inkomsten je personeel door blijven betalen. Wel is een harde voorwaarde dat er geen personeel ontslagen mag worden om bedrijfseconomische redenen in de subsidieperiode. De regeling is een vervanging van de vroegere regeling werktijdverkorting en heet officieel Tijdelijke noodmaatregel overbrugging voor werkbehoud (NOW). De regeling is binnenkort aan te vragen bij het UWV met terugwerkende kracht vanaf 1 maart 2020.

Go regeling 50% staatsgarantie

Daarnaast is er voor bedrijven met een grote kredietbehoefte de regeling garantie ondernemersfinanciering verruimd (Go regeling). Met deze regeling staat het Ministerie van economische zaken 50% garant voor bankleningen en bankgaranties. Een aanvraag kan worden ingediend bij de Rijksdienst voor ondernemend Nederland.

Voorwaarden voor de Go-regeling; je bedrijf heeft een kredietbehoefte van minimaal 1,5 miljoen en maximaal 50 miljoen. Het garantiepercentage is 50% en maximaal 25 miljoen euro per aanvraag. Het kabinet committeert zich om alle garantieruimte te verstrekken die nodig is voor deze steunmaatregel. Kijk voor meer informatie en alle voorwaarden op de website van de RVO

Branchespecifieke regelingen

Tot slot heeft het kabinet nog een altijd branchespecifieke regelingen opgezet. Het ligt voor de hand dat deze regelingen nog verder uitgebreid gaan worden de komende tijd. Voorbeelden van deze regelingen zijn bijvoorbeeld de tijdelijke borgstelling voor land- en tuinbouwbedrijven. Daarmee staat het kabinet borg voor krediet van agrarische ondernemers.

Andere voorbeelden zijn de mogelijkheid voor het stopzetten van aanslagen toeristenbelasting en een compensatieregeling voor bedrijven die verplicht moeten sluiten bijvorbeeld de zoals de horeca en de reisbranche. Veel van deze regeling moeten nog worden uitgewerkt dus een aanvraag of beroep doen is nog niet altijd mogelijk. Kijk voor een volledig overzicht van alle steunmaatregelen van het kabinet op deze pagina van de rijksoverheid.

Tot slot

We hopen dat deze blog een wat beter beeld heeft gegeven van de mogelijkheden voor steunmaatregelen of een overbruggingskrediet zakelijk. We kunnen alleen maar hopen dat de coronacrisis snel onder controle komt zodat ondernemend Nederland weer verder kan met ondernemen.

Tot die tijd zijn de regelingen en kredieten in deze blog hopelijk een pleister op de wond. Bekijk voor meer informatie over zakelijk bankieren en lenen ook eens onze andere blogs in de categorie zakelijk bankieren, privé bankieren of pinautomaten. Heb je vragen of opmerkingen op deze blog? Laat dan gerust een reactie achter.