In deze blog kijken we naar betalen met je telefoon en contactloos betalen met je pinpas. Welke banken bieden de beste ondersteuning en de fijnste manier van betalen?

De laatste jaren zijn steeds meer mensen contactloos betalen gaan gebruiken. Ook betalen met je telefoon wordt steeds gewoner. Maar hoe zit het met de kosten en acceptatie? Veel banken rekenen extra kosten voor betalen met je telefoon. Daarnaast ondersteunt niet elke bank elke telefoon, Apple heeft bijvoorbeeld hun eigen voorwaarden.

En hoe zit het bijvoorbeeld met veiligheid? Kun je zonder pincode betalen zonder je zorgen te maken om je geld? Dat en meer bekijken we in deze blog. We schrijven over de voor- en nadelen van contactloos betalen en vergelijken we de mogelijkheden van verschillende banken.

Samenvatting voor drukke en snelle lezers

Contactloos betalen is inmiddels wel redelijk ingeburgerd in Nederland. Bij bijna elke bank krijg je zonder meerkosten een pasje waarmee je eenvoudig kleine bedragen kunt afrekenen zonder pincode.

Betalen met je mobiel loopt daarentegen nog flink achter. Mede door de bemoeienis van grote Amerikaanse techbedrijven en enige weerstand van de competitieve Nederlandse bankenwereld. In deze blog valt ook te lezen dat betalingen met smartphone of wearables niet helemaal zonder risico van privacy en veiligheid zijn.

Wil je toch graag betalen met je mobiel kun je voor nu het beste terecht bij Bunq. Deze Nederlandse bank is verreweg het meest innovatief op dit gebied en ondersteunt zowel Apple Pay (lees hier hoe) als een widget op Android. Ook ING is technisch goed bezig maar laat op andere gebieden veel steken vallen, zoals ook valt te lezen in deze blog. We zouden ING dan ook niet zomaar aanraden als bank.

Hoe werkt contactloos betalen

Contactloos betalen werkt met een zogenoemde NFC Chip. NFC staat voor Near Field Communication en is een draadloze verbinding om gegevens uit te wisselen. NFC werkt alleen op hele korte afstanden van maximaal 10 cm. Hierdoor is de kans op storingen of het ongewenst afluisteren van de verbinding erg klein. De NFC verbinding wordt gebruikt voor de communicatie met de pinautomaat.

Een tweede voordeel van NFC chips voor betalingsverkeer is dat ze geen eigen stroomverbruik hebben, ze halen hun stroom uit het verzendende apparaat (bijvoorbeeld de pinautomaat). Hierdoor kunnen NFC chips probleemloos worden gebruikt in bankpassen of sleutelhangers. Dit maakt NFC erg geschikt om een stabiele en veilige verbinding te leggen die nodig is voor betaalverkeer.

Voor de veiligheid is de maximum limiet van contactloos betalen standaard € 25,- euro en kun je maximaal € 50,- aan contactloze betalingen achter elkaar doen. Daarna zal de pinautomaat vragen om een pincode, meer over veiligheid kun je ook lezen op deze website van betalingsverkeer Nederland.

Betalen met je telefoon

betalen met je telefoonContactloos betalen kan niet alleen worden ingezet in bankpassen, ook veel moderne telefoons zijn uitgerust met en NFC chip. Hierdoor wordt ook betalen met je telefoon steeds bekender en populairder. De implementatie van betalen met je telefoon is wel wat complexer. In tegenstelling tot een bankpas is een telefoon namelijk voorzien van complexe software en verbindingen.

Hierdoor zijn er meer mogelijkheden voor contactloos betalen, maar is er ook meer risico op bijvoorbeeld gegevensdiefstal. Om die reden heeft bijvoorbeeld Apple besloten dat de NFC chip op iPhones niet toegankelijk is voor derde partijen. Alleen Apple zelf kan software ontwikkelen die geschikt is om met deze chip samen te werken. De enige manier om met een iPhone contactloos te betalen is via Apple Pay, daarover later meer.

Google heeft wel besloten de NFC chip op Android telefoon open te stellen voor derden. Hierdoor kun je niet alleen met de Google Wallet maar ook met apps van derden betalen met je telefoon. Zo zijn onder andere de bankapps ING en de Bunq app geschikt voor contactloos betalen via de telefoon.

Betalen met smartwatch of sleutelhanger

Tot slot begint er als alternatief voor betalen met je telefoon meer ondersteuning te komen voor betalen met wearables. Bij onder andere ABN AMRO kun je met een ring, sleutelhanger of horloge betalen van bijvoorbeeld Fitbit of Garmin. Een ander voorbeeld is de gratis NFC sleutelhanger van techstartup iCard.

Betalen met een wearable kan vooral handig zijn als je bijvoorbeeld gaat sporten of een dagje naar het strand gaat. De ondersteuning is echter nog erg beperkt en de meeste banken bieden geen ondersteuning. Overigens is ook de ondersteuning van betalen met je mobiel in Nederland nog niet optimaal, dit lichten we hieronder verder toe.

Invloed van Amerikaanse techbedrijven

Bij bijna alle banken krijg je ondertussen wel een contactloos betalen pinpas zonder meerkosten. De acceptatie van betalen met je telefoon varieert echter nog sterk per bank. Dit komt deels door de complexiteit van smartphones; een veilige en goede werkende telefoonapp creëren kost veel programmeerwerk en tijd.

Een ander deel van het probleem ligt bij Amerikaanse techbedrijven zoals Google en Apple. Deze hebben al een hele hoop gegevens van ons en willen hun machtspositie graag verder uitbreiden. Toegang en inzicht in jouw uitgavenpatroon en betalingen is natuurlijk ontzettend interessant, zeker in combinatie met de andere diensten en producten die ze aanbieden.

Deze bedrijven willen dan ook dolgraag dat je betaald via Google Pay of Apple Pay. Waar Google je nog de keuze geeft om een bankapp te gebruiken dwingt Apple je hun eigen diensten te gebruiken. Deze betaaldiensten zijn voor de gebruiker gratis, maar Apple en Google vragen aan de banken vaak een percentage van elke aankoop die via bijvoorbeeld ING naar Apple Pay loopt.

Acceptatie Nederlandse banken

Nederlandse banken zitten hier natuurlijk niet op te wachten omdat dit feitelijk betekend dat elke betaling via Apple of Google hun geld kost. Bovendien hebben de banken zelf dan geen inzicht meer in deze betalingen. Daarbij speelt ook mee dat betalingsverkeer in Nederland al relatief goedkoop is, waardoor banken minder marges en ruimte hebben om te onderhandelen.

Dit is een van de voornaamste oorzaken dat specifiek Google Wallet en Apple Pay maar moeizaam verkrijgbaar zijn in Nederland, omdat de Nederlandse banken dit tegenwerken. Dat sommige banken zelfs achterblijven bij de ontwikkeling betalen met je mobiel in apps heeft vooral te maken met het feit dat Nederland een relatief kleine markt is. Daardoor zie je dat met name kleinere banken zoals Triodos of Knab budget missen om hun bankapps te voorzien van de laatste ontwikkelingen.

Acceptatie winkels

Tot slot is ook nog een punt van aandacht de acceptatie van winkels. Wederom is betalen voor consument gratis maar winkeliers moeten wel betalen voor bepaalde betaalmethoden. Zo is het voor een winkel bijvoorbeeld relatief duur als je met een creditcard betaald.

Ook gaan er bij ndroid, vanwege de vele verschillende toestellen en soorten apps waarmee je kunt betalen nog regelmatig betalingen fout. Het gevolg is dat een klant vaak extra handelingen moet uitvoeren terwijl er al een rij staat bij de kassa. Om die reden zijn er steeds meer bedrijven die betalen met je telefoon gewoon in zijn geheel blokkeren.

Zo kun je bijvoorbeeld bij veel tankstations helemaal niet betalen met je telefoon, een smartwatch of een sleutelhanger. Dat is onhandig omdat je juist graag die pinpas zou willen thuislaten. Voorlopig kun je echter niet nog op rekenen dat je overal probleemloos met je telefoon kan betalen – zelfs als je bank dit dus al wel ondersteunt.

Veilig en verantwoord betalen

Duidelijk is dus dat contactloos betalen en betalen met je telefoon een groot potentieel hebben. Toch lijkt het erop we nog even geduld moeten hebben voordat met name betalen met je telefoon bij elke Nederlandse bank en elke Nederlandse winkel mogelijk is.

De vraag is overigens of dat wel zo er is. Natuurlijk ervaren mensen gebruiksgemak doordat ze geen telefoon of portemonnee meer hoeven mee te nemen. Daar staat echter tegenover dat er veel concessies zijn op het gebied van privacy, veiligheid en waarschijnlijk zelfs kosten van bankieren.

Zo zal betalingsverkeer bij grootschalige acceptatie van betalen met je telefoon waarschijnlijk duurder worden door ontwikkelkosten of extra tussenpartijen zoals Google en Apple. Ook zullen je betaalgegevens eerder en eenvoudiger kunnen worden gedeeld of buitgemaakt door derden waardoor je potentieel een stukje privacy inlevert. Meer daarover lees je ook in onze blog over PS2 wetgeving.

De beste bank voor betalen met je mobiel

bunq iconBen je ondanks deze nadelen toch erg enthousiast of nieuwsgierig naar contactloos betalen of betalen met je mobiel? Dan kun je het beste een rekening openen bij Bunq. Bunq is met 7,99 euro per maand niet de goedkoopste bank maar biedt wel verreweg de meeste mogelijkheden op dit gebied.

Zo is Bunq een van de weinige banken in Nederland die Apple Pay ondersteunt (lees hier hoe) en hebben ze een prima werkende widget voor Android telefoons. Hierdoor kun je eenvoudig met een vingerafdruk betalen met je telefoon. Het leuke van Bunq is dan ze behalve dit nog veel meer mogelijkheden bieden.

Bunq heeft bijvoorbeeld digitale creditcards, waarmee je veilig een online aankoop kunt doen. Slimme spaarrekeningen, dubbele pincodes zodat je bijvoorbeeld 2 bankrekeningen aan 1 pasje kan koppelen, dynamische pinpasjes en nog veel meer. Voor technologie en innovatie is Bunq verreweg de beste keuze. Lees hier ook onze volledige Bunq review.

Geloof je het allemaal wel en wil je voorlopig gewoon veilig en eenvoudig contactloos betalen met je pinpas zonder veel kosten? Dan zijn gratis bank N26 en de voordelige spaarbank Knab geen gekke alternatieven.

Meer informatie

Wil je meer weten over de veiligheid rondom contactloos betalen? Op de officiële website van pinnen (pin.nl) vind je meer informatie over de waarborgen van contactloos betalen. Wil je meer weten over Apple Pay? Lees dan ook onze blog over Apple Pay en hoe je dit via Bunq of ING kunt instellen.

Wil je meer weten over privacy en data in het kader van de digitalisering van ons betalingsverkeer? Lees dan ook deze blog over de nieuwe Europese PSD 2 wetgeving. Meer weten over Bunq, N26 of andere banken in dit artikel? Bekijk onze categorie bankieren pagina voor de laatste blogs en reviews omtrent online banken.