In deze blog bekijken we het nieuwe betaalverzoek van Knab. Als Knab klant kun je voortaan rechtstreeks een Knab betaalverzoek sturen zonder Tikkie. In de praktijk hebben vooral zakelijke Knab gebruikers er gemak van.

Over Knab

knab logoKnab is een Nederlandse online bank en dochter van vermogensbeheerder Aegon. De doelgroep van Knab zijn voornamelijk spaarders en kleine ondernemers. Zo biedt Knab een voordelig ondernemerspakket aan en zijn de spaarrentes vaak wat hoger dan bij andere banken.

Behoor je tot deze doelgroepen dan is het bij Knab redelijk voordelig bankieren. Echter de internetbankieren omgeving is bij Knab nog wat basic. Daar lijkt Knab nu langzaam wat aan te doen door te investeren in wat meer functionaliteit. Dit zien we onder andere terug in het goede uitgewerkte Knab betaalverzoek in deze blog. Wil je meer weten over Knab in het algemeen? Lees dan onze Knab review of bekijk de website van Knab.

Over betaalverzoeken

tikkie logoBetaalverzoeken zijn de laatste jaren bij banken sterk in opkomst. Zo kun je onder andere bij ING een betaalverzoek sturen direct vanuit de bankapp. Daarnaast hebben ABNAMRO met Tikkie en Bunq met Bunq.me betaalverzoeken zelfs beschikbaar gemaakt voor klanten van andere banken. Iedereen kan een Bunq.me link aanvragen of de Tikkie app installeren.

De voornaamste reden voor al deze betaalverzoeken is de trage invoering van Sepa instant transfers. Hiermee moet het mogelijk worden om bankoverboekingen te doen in enkele seconden. In de tussentijd moeten gebruikers nog steeds wachten op hun geld s ’avonds en in het weekend.

Meerdere voordelen

ideal logoBetaalverzoeken lossen dit probleem met een omweg op. De ontvanger van het betaalverzoek betaald met iDeal, hierdoor weet de bank zeker dat de betaling succesvol is. Vervolgens schiet de bank het bedrag voor zodat het gelijk op de rekening van de verzender verschijnt. Hiermee is er winst voor beide partijen; de verzender heeft sneller zijn geld en de ontvanger kan het bedrag eenvoudig afrekenen zonder zelf een rekeningnummer in te voeren.

Om echter onmiddellijk de betaling terug te zien op de rekening moet het betaalverzoek wel afkomstig zijn van je eigen bank. Bij Knab was dat door het ontbreken van een Knab betaalverzoek tot op heden niet mogelijk.

Betaalverzoek voor zakelijk gebruik

knab betaalverzoek zakelijkGelukkig komt daar nu verandering in en Knab pakt het gelijk iets anders aan. De meeste banken richten zich namelijk op particuliere gebruikers, een zakelijk betaalverzoek sturen mag vaak niet of verschijnt onder de privé naam. Zo heb je voor Tikkie zakelijk bijvoorbeeld een ABN AMRO  zakelijke rekening nodig terwijl je een privé Tikkie vanuit alle banken kan versturen.

Het Knab betaalverzoek is dus voor particulieren maar kan ook specifiek door zakelijke gebruikers worden gebruikt. Grootste voordeel hiervan is dat een Knab betaalverzoek lekker professioneel oogt, gewoon vanuit je eigen bank onder je eigen bedrijfsnaam. In plaats van dat je moet gaan werken met je eigen naam of apps van derden.

Factuur toevoegen en bedrag bepalen

knab betaalverzoek aanmakenExtra handig is daarbij dat je met het Knab betaalverzoek ook een omschrijving en foto kan meesturen van bijvoorbeeld je factuur of het geleverde product. Daarmee is voor de klant gelijk veel duidelijker waarom het betaalverzoek is ontvangen.

Om het Knab betaalverzoek compleet te maken kun je de ontvanger ook de keuze of optie geven om zelf het bedrag te bepalen. Zo kun je een klant zelf korting laten bepalen bij tijdige betaling of de klant zelf de bestelhoeveelheid laten bepalen aan de hand van het betaalde bedrag. Daarmee is het Knab betaalverzoek duidelijk wat completer dan bijvoorbeeld een Tikkie.

Verder handig om te weten

knab betaalverzoek delenNet als betaalverzoeken van andere banken is het Knab betaalverzoek in verband met misbruik beperkt geldig – tot 7 dagen verzending. Verzenden kan eenvoudig via een standaardberichtje op Whatsapp of een ander telefoon app maar je kunt de betaallink natuurlijk ook kopiëren en plakken en aar de gewenste plek.

Omdat Knab het bedrag voorschiet is het bedrag van een Knab betaalverzoek wel beperkt tot 500 euro, het bedrag staat natuurlijk wel direct op je Knab rekening. Om deze reden kan het bedrag ook alleen worden betaald met een (onomkeerbare) iDeal betaling en niet met een creditcard.

Knab betaalverzoek conclusie

knab betaalverzoek betalenHet was hoog tijd dat Knab een betaalverzoek toevoegde aan hun bank app. Zeker zolang Sepa instant transfers niet (volledig) zijn geïmplementeerd is dit een fijne oplossing voor consumenten en in dit geval ondernemers om niet te hoeven wachten op hun geld.

Fijn is dat Knab specifiek gedacht heeft aan ondernemers, met name door het Knab betaalverzoek zakelijk beschikbaar te maken en de toevoeging van een foto, omschrijving en bedrag naar keuze. Doordat een betaalverzoek wat laagdrempeliger is dan zelf geld overmaken krijgen ondernemers bovendien (hopelijk) wat sneller betaald.

Verbeterpunten

De twee belangrijkste kritiekpunten die we hebben zijn de limiet van 500 euro per betaalverzoek. Dit is wat aan de lage kant en zou wat hoger mogen zijn, bijvoorbeeld 1000 euro. Daarnaast zouden we graag zien dat je in plaats van een foto een .PDF document zou kunnen toevoegen. Dan kun je de echte factuur meesturen, makkelijker en duidelijker.

Knab ontwikkeld zich in ieder geval steeds meer tot een volwaardige bank en dat is goed om te horen. Wil je meer weten over de mogelijkheden van Knab zakelijk? Bekijk dan hier onze Knab zakelijk review. Onze Knab review voor consumenten kun je hier vinden. Voor meer informatie kun je natuurlijk ook altijd de Knab website bezoeken.