Sepay is een aanbieder van pinapparatuur. In deze blog lees je meer over onze Sepay ervaringen met hun pinautomaten en kijken we naar goedkopere alternatieven

In deze blog bekijken we de pinautomaten en tarieven van betaalaanbieder Sepay. Ze claimen zelf de grootste onafhankelijke aanbieder van Nederland te zijn met de scherpste tarieven. Laten we eens kijken of ze die belofte waar kunnen maken in onze persoonlijke Sepay ervaringen.

Kleine spoiler: ze zijn zeer zeker niet de goedkoopste, bekijk voor meer informatie onze pinautomaat prijsvergelijker en vergelijk de kosten tussen 8 aanbieders. Hoe we tot deze conclusie zijn gekomen kun je uit onderstaande Sepay ervaringen.

Wie of wat is Sepay?

Om te beginnen met onze Sepay ervaringen, wie of wat Sepay nou eigenlijk? Aan wie vertrouw je je geld aan toe? Volgens hun website is Sepay opgericht in 2005 en gecertificeerd door de Nederlandse bank als betaalinstelling. Hoewel die certificering vertrouwen wekt kunnen we helaas niet precies achterhalen welke geschiedenis of organisatie er achter Sepay zit.

Wel is duidelijk uit onze Sepay ervaringen dat Sepay een gedegen bedrijf is wat al jarenlang bestaat. Volgens hun eigen cijfers leveren ze nu pinapparatuur aan circa 16.000 ondernemers wat best een prestatie is.

Hun dienstverlening bestaat voornamelijk uit het huren, verkopen en leasen van pinautomaten. Sinds enige tijd hebben ze ook een vorm van kredietverlening waarbij je op basis van je pinomzet in aanmerking komt voor een zakelijk krediet. Daarmee richt Sepay zich dus duidelijk op de detailhandel en sectoren zoals de horeca binnen het MKB.

Dienstenaanbod van Sepay

Het gaat dus vooral om pinautomaten en uit onze Sepay ervaringen blijkt dat het wat lastig is om door alle verschillende mogelijkheden een beeld te krijgen van de kosten. Daarom zetten we ze hieronder even voor je op een rijtje.

Pinautomaat kopen

Een pinautomaat kopen kan bij Sepay vanaf 399 euro eenmalig, dan krijg je een bedraad exemplaar bedoeld voor toonbankopstelling. Dit is dus minder nuttiger voor bijvoorbeeld koeriers, taxichauffeurs of marktkooplui. Voor een draadloos exemplaar betaal je 595 euro. Bij beide apparaten moet je 50 euro activatie- en aansluitkosten optellen.

Naast de aanschafkosten beteaal je 11,95 euro per maand aan abonnementskosten voor een vast exemplaar en 16,95 euro abonnementskosten voor een mobiel exemplaar. Daarmee moet je, zo blijkt uit onze Sepay ervaringen flinke kosten maken nog voor je 1 pinbetaling hebt geaccepteerd.

Concurrenten zoals

 mijnPIN doen dat aanmerkelijk voordeliger. Zo heb je bij mijnPIN al een draadloos pinapparaat vanaf 29 euro eenmalig en zit je niet vast aan abonnementskosten. Daarmee bespaar je op aanschaf en vaste kosten minstens 500 euro per jaar. Qua aanschaf is Sepay dus niet zo voordelig, maar hoe zit dat met de transactiekosten, toch wel de belangrijkste kostenpost bij pinautomaten?

Transactiekosten van Sepay

Uit onze Sepay ervaringen blijkt dat Sepay een staffelmodel hanteert voor de transactiekosten. Zo betaal je standaard 10 cent per transactie. Optioneel heb je de mogelijkheid om bundels in te kopen waarmee de prijzen binnen en buiten de bundel zakken. Vergelijkbaar met vroegere SMS bundels.

Zo kun je bijvoorbeeld 50 transacties kopen voor 4 euro per maand. Dat is omgerekend 8 cent per transactie, ook als je meer pint dan 50 transacties geld het lagere tarief van 8 cent. Let wel op! Als je bijvoorbeeld maar 25 transacties hebt in een maand ben je toch die 4 euro bundelkosten kwijt en betaal je dus eigenlijk 16 cent per transactie.

Afhankelijk van je bundel betaal je minder kosten per transactie, mits je de bundel natuurlijk volledig opmaakt. De duurste bundel kost 102 euro per maand voor 2000 transacties, wat neerkomt op 5 cent per transactie.

Concurrentie is vaak een stuk goedkoper

Volgens onze Sepay ervaringen is dit prijsmodel dan eigenlijk ook alleen interessant voor wat grotere bedrijven en ondernemers. Immers als je een wat meer wisselende pinomzet hebt ben je vaak relatief duur uit met de bundels.

Kijk je bijvoorbeeld naar concurrent mijnPIN dan zie je een stuk simpeler verdien model. Je betaalt eenmalig 99 euro voor de pinautomaat, zonder abonnementskosten of terugkerende kosten. Daarnaast betaal je 25 cent per transactie vast met slechts twee staffels.

Heb je meer dan 150 transacties in 1 maand gaat het tarief naar 17 cent, meer dan 500 transacties en het tarief is 13 cent. Hierbij is de tariefswijziging bij mijnPin permanent, je valt dus nooit meer terug in een hoger tarief ongeacht het aantal maandelijkse transacties.

Dit lage tarief van 13 cent is weliswaar iets hoger dan de 10 cent die Sepay rekent, maar vergeet niet dat je bij myPOS 500 euro bespaart bij de aanschaf en nooit ergens aan vast zit. Ook kun je bij Sepay soms zelfs duurder uit zijn dan 10 cent per transactie als je je bundel niet verbruikt.

Rekenvoorbeeld

Een kleine ondernemer betaalt bij mijnPIN 25 cent per transactie en bij Sepay 10 cent per transactie. Uit onze Sepay ervaringen blijkt echter dat als je de 500 euro meerkosten van Sepay meeneemt je bijna 3500 die 15 cent goed kan maken. Dat betekend dat Sepay eigenlijk pas interessant is als je zeker weet dat je minstens 3500 transacties per jaar gaat accepteren.

Echter, als je zoveel transacties per jaar accepteert kom je bij mijnPin waarschijnlijk uit in de lagere staffel van 13 cent per transactie en bij Sepay rond de 7 cent. Het prijsverschil bedraagt dan nog maar 8 cent per transactie waardoor weer veel meer transacties benodigd zijn voor Sepay goedkoper is dan mijnPin.

Een lang verhaal met veel cijfers samengevat, uit onze Sepay ervaringen blijkt dat het omslagpunt waar Sepay voordeliger is dan mijnPIN ligt bij 6500 tot 9500 transacties, oftewel 20 tot 30 transacties per dag. Daar komt nog bij de mijnPin ook nog een procentueel tarief heeft voor ondernemers die vaak kleine bedragen pinnen.

Wil je meer informatie over al deze verschillende prijsstellingen, bekijk dan ook eens onze pinautomaat prijsvergelijker. Hiermee reken je eenvoudig uit wat de goedkoopste pinautomaat is van 8 aanbieders op basis van je eigen omzet. Samengevat is mijnPin dus voor veel ondernemers goedkoper als het gaat om een pinautomaat kopen, maar hoe zit dat met een pinautomaat huren?

Sepay ervaringen met huren

Er zijn genoeg ondernemers die wel eens tijdelijk behoefte hebben aan een pinautomaat. Denk hierbij met name aan beurzen, evenementen, markten etc. Voor deze ondernemers heeft Sepay de mogelijkheid om een pinautomaat te huren.

Onze Sepay ervaringen met huren waren echter erg teleurstellend omdat het bol staat van de kostenposten. Zo betaal je 500 euro borg, 20 euro set-up kosten per pinautomaat, 17,50 euro orderkosten en 12 euro per dag huren. Daarnaast is er een forse toeslag op transactiekosten vergeleken met een pinautomaat kopen want je bent 18 cent kwijt per transactie.

Ook hier weer heeft Sepay een goede dienstverlening in de basis, maar de kosten zijn simpelweg te hoog. De markt voor betalingen is in beweging en deze hoge tarieven passen niet in de nieuwe markt. Voor de beeldvorming, als je langer dan 5 dagen een pinautomaat wilt huren bij Sepay kun je goedkoper een pinautomaat kopen bij mijnPIN. Bekijk voor meer informatie ook de website van mijnPIN.

Conclusie

Onze Sepay ervaringen met Sepay zelf zijn niet negatief. De apparatuur en de dienstverlening zijn prima. Wij zien echter bij Sepay net als bij een andere grote aanbieder van pinautomaten, CCV dat ze te lang zijn blijven hangen in de markt.

Jarenlang waren betaalautomaten dure kastjes met weinig vernieuwing. Sinds enkele jaren schieten echter de financiële start-ups en vernieuwingen als paddenstoelen uit de grond. Daarmee is een pinautomaat huren of kopen geen dure aangelegenheid meer. Het lijkt er echter op dat Sepay dat nog niet helemaal beseft.

Kijk voor meer informatie over Sepay op hun officiële website, hier vind je meer informatie over concurrent mijnPIN. Graag de tarieven vergelijken tussen Sepay en 7 andere aanbieders? Bekijk dan hier onze pinautomaat prijsvergelijker.