In deze blog bekijken we 3 totaal verschillende creditcards, van een gratis creditcard bij N26 bank tot een luxe businesscard bij American Express. Vergelijk welke creditcard aanvragen bij jou past.

In dit artikel 3 uiteenlopende creditcards voor een creditcard aanvragen. Zo is dit artikel ideaal om een creditcard te vergelijken voor jouw situatie. Want of je nu een creditcard neemt van de ABN AMRO of de ING dat maakt niet zoveel uit, de kosten en voorwaarden zijn ongeveer hetzelfde.

Wat belangrijker is, welk type creditcard aanvragen? En natuurlijk wat de kaart jaarlijks kost en oplevert. Een hoge kaartbijdrage is niet perse onvoordelig als je er ook wat voor terug krijgt. Een creditcard aanvragen is met dit artikel hopelijk iets makkelijker.

Welk type creditcard aanvragen

De belangrijkste overweging bij een creditcard aanvragen is het type creditcard. Er zijn tegenwoordig grofweg 3 soorten creditcards, de debit card, de creditcard en de chargecard. Hieronder leggen we kort uit wat de belangrijkste verschillen zijn.

De betaalbare Debit card

Een debit card, ook wel prepaid creditcard genoemd is een creditcard zonder bestedingslimiet. Je kunt dit eigenlijk het beste vergelijken met een pinpas met een creditcardnummer erop. Een prepaid creditcard aanvragen gaat vaak in combinatie met een betaalrekening, je bestedingslimiet is dan het saldo op de gekoppelde rekening.

Debit card voordelen

Het grootste voordeel van een debit card is dat iedereen hem kan aanvragen. Er is immers geen bestedingslimiet en daardoor ook geen BKR toetsing of inkomensvereisten. Dit betekend dat een prepaid creditcard aanvragen ook kan voor uitkeringsgerechtigden, startende ondernemers zonder jaarcijfers, mensen met een negatieve registratie enzovoorts.

Overigens hoeft een prepaid creditcard aanvragen geen noodzaak te zijn, het kan ook een bewuste keuze zijn. Het tweede voordeel van een debit card is namelijk dat ze erg goedkoop zijn. Zo kun je bij online banken N26 en Monese geheel gratis een prepaid creditcard aanvragen. Doordat je geen krediet hebt zijn er ook geen rentekosten en zijn mensen doorgaans wat bewuster bezig met hun uitgaven.

Debit card nadelen

Een debit card kun je overal gebruiken waar je ook een normale creditcard zou gebruiken. Online bij webshops, bij tankstations of in een winkel. Het enige nadeel van een prepaid creditcard aanvragen is dat sommige autoverhuurders en hotelketens niet accepteren. Meestal is dit op te lossen door voldoende ‘saldo’ op de kaart maar het is wel een punt van aandacht.

Tot slot biedt een debit card meer consumentenbescherming omdat je aankopen terug kunt laten draaien. Met een zogenoemde ‘chargeback’ kun je een uitgave betwisten bij de creditcardmaatschappij. Bijvoorbeeld wanneer een webshop niet levert of je retour weigert. Hiermee heb je dus meer zekerheid dan bij een iDeal betaling of bankoverschrijving, die zijn onomkeerbaar.

Voor de rest is een debit card eigenlijk de perfecte keuze voor wie zonder veel kosten gedoe online of tijdens een vakantie een creditcardbetaling wil kunnen doen.

De ‘Klassieke’ Creditcard

creditcard aanvragenDe ‘klassieke’ creditcard is net als de debitcard vaak uitgegeven door Visa of Mastercard. Het grootste verschil met de prepaid varianten en de in Nederland bekende pinpassen is natuurlijk het bestedingslimiet. Een creditcard aanvragen doe je zoals veel mensen wel weten samen met een soort kredietaanvraag. Hierdoor kun je uitgaven doen met de creditcard zonder dat ze gelijk worden afgeschreven van je bankrekening.

De creditcard is vooral populair geworden omdat je met het kaartnummer, de vervaldatum en de CVC code op afstand betalingen kunt doen. Doordat er meestal sprake is van een ruime bestedingslimiet is de betaling vaak succesvol wat interessant is voor bedrijven.

Creditcard voordelen

Het grote voordeel van een creditcard aanvragen is dat je uitgaven niet gelijk hoeft te doen van je eigen rekening. Vaak worden uitgaven pas aan het einde van de maand afgeschreven. Daarnaast heb je bij sommige aanbieders de mogelijkheid tot gespreid betalen, waarmee je je creditcard als een soort mini krediet kan gebruiken.

Een leuk extra is dat je bij een creditcard aanvragen vaak ook extra’s krijgt zoals een aankoop- of reisverzekering. Hiermee kun je bijvoorbeeld extra garantie krijgen op aankopen via je creditcard. Net als bij debit cards heb je bovendien de mogelijkheid tot extra consumentenbescherming met ‘chargebacks’.

Creditcard nadelen

Nadelen van een creditcard aanvragen zijn allereerst de inkomenstoetsing en de BKR registratie. Ook als je niet gebruik maakt van de kaart staat er wel een krediet geregistreerd. Daarnaast betaal je vaak een jaarbijdrage van enkele tientjes per jaar. Natuurlijk krijg je hier verzekeringen en extra’s voor terug maar veel consumenten zijn daardoor dubbel of over verzekerd, het heeft dus beperkte meerwaarde.

Ook zijn de tarieven voor vreemde valuta of contant geld opnames vaak een stuk hoger bij een creditcard dan bij een prepaid creditcard of gewone pinpas. Wie dus regelmatig naar verre landen op vakantie gaat kan het best een prepaid en een gewone creditcard meenemen.

De exclusieve chargecard

De laatste optie voor een creditcard aanvragen is de chargecard. Deze is eigenlijk vooral bekend van de Amerikaanse maatschappij American Express. Uniek is dat deze kaart komt zonder limiet, maar ook zonder krediet.

Bij de chargecard van American Express heb je geen mogelijkheid tot gespreid betalen maar je hoeft ze niet gelijk te betalen. In principe dien je aan het einde van elke maand het volledig saldo van je American Express kaart in te lossen, dit wordt belast (gecharged) van je betaalrekening.

Geen limiet

Het opmerkelijke is echter dat je met de chargecard van American Express geen limiet hebt. In principe kun je dus onbeperkt uitgaven doen elke maand zolang je aan het einde van de maand maar voldoende saldo hebt om American Express terug te betalen.

Omdat dit natuurlijk zorgt voor enig risico, immers American Express moet de uitgaven toch een korte periode voorschieten hanteert American Express strenge eisen. Een combinatie van een strikt acceptatiebeleid en een slim algoritme zorgen ervoor dat American Express voor elke klant betalingsgedrag en betalingsrisico nauwkeurig bijhoudt.

Niet voor iedereen

Daarmee is de Chargecard creditcard aanvragen iets voor mensen met een relatief hoog, vast inkomen. Dit zie je ook terug aan het product. De kaartbijdrage is fors, minstens 60 euro per jaar maar voor een luxe platinumcard kan dit oplopen tot honderden euro’s per jaar.

Wel krijg je voor dit bedrag exclusieve extra’s zoals een premium klantenservice die 24/7 bereikbaar is. Uitgebreide verzekeringen en een spaarprogramma met toegang tot exclusieve evenementen. Het meeste voordeel valt te halen uit autoverhuur, vliegreizen en hotelreserveringen. Daarmee is de chargecard van American Express duidelijk gericht op de vermogende (zaken) reiziger.

Top 3 creditcard aanvragen

Nu je een beeld hebt van een voor- en nadelen van elk soort creditcard vind je hieronder een top 3 creditcard aanvragen. Hierin zetten we de best debit card, de beste creditcard en de beste chargecard op een rij.

De beste debit card (prepaid creditcard)

Wil je een prepaid creditcard aanvragen kies dan voor de N26 Mastercard. Aanvragen is geheel gratis en in slechts 8 minuten gebeurd. Er is geen BKR registratie of toetsing vereist, wel moet je minimaal 18 jaar of ouder zijn. Bij de N26 Mastercard krijg je een gratis IBAN rekeningnummer waarop je eenvoudig saldo kan storten of weer kan terugboeken naar je eigen rekening.

N26 kenmerkt zich door de gebruiksvriendelijke app en de lage kosten voor contant geld opnemen of aankopen in vreemde valuta. Daarnaast heb je optioneel de mogelijkheid tot een betaalde N26 Black card waarmee je ook een verzekering afsluit. Hiermee heb je de voordelen van een creditcard met verzekeringen zonder de nadelen. Bekijk de gratis N26 Mastercard hier.

Tip: Doe je vaak zaken in Britse ponden overweeg dan een gratis Mastercard van Monese gekoppeld aan een pondenrekening. Lees hier meer over de mogelijkheden van Monese.

De beste creditcard

Een gewone creditcard aanvragen doe je het beste bij ICS (International Card Services). Deze creditcardmaatschappij beheert bijna alle creditcards in Nederland. Onze tip is daarbij de klassieker de Mastercard Classic.

Deze heeft een bescheiden kaartbijdrage van 20 euro per jaar (eerste jaar gratis), een marktconform bestedingslimiet van 2500 euro en de nodige extra’s die je zou verwachten zoals een reis- en aankoopverzekering. Bekijk hier de ICS Mastercard Classic.

Tip: Ben je een ondernemer, overweeg dan de myPOS Business Visa/Mastercard die je kunt koppelen aan een pinautomaat. Lees hier meer over deze kaart van myPOS.

De beste Chargecard

Voor de beste chargecard heb je weinig keuze, dit is altijd  American Express. Wel heeft American Express een uitgebreid assortiment aan verschillende kaarten. Dit moet je voornamelijk zien als goed, beter, best.

Ben je niet bekend met American Express dan is het slim om gewoon een instapkaart aan te vragen zoals de Flying Blue American Express Silver Card. Deze kost 75 euro per jaar maar is het eerste jaar volledig gratis. Deze kaart omvat een spaarprogramma en basisverzekeringen zodat je kunt zien of American Express jou bevalt.

Een creditcard aanvragen bij American Express is alleen interessant als je een goed inkomen hebt en regelmatig reist via huurauto’s, hotels of vliegtuigen. Behoor je echter tot die doelgroep dan is de iets hogere prijs van een American Express kaart het meer dan waard. Je hebt immers geen limiet maar ook geen BKR registratie. Daarnaast is de service van American Express van hoog niveau zodat je mocht er iets fout gaan tijdens je reis altijd een plek hebt om op terug te vallen.

Tip: Handig om te weten is dat American Express net als gewone creditcards relatief hoge tarieven hanteert voor vreemde valuta of contant geld opnames. Bovendien kunnen vanwege de hoge limieten die American Express hanteert extra voorwaarden geld voor de mogelijkheid om contant geld op ten nemen. Daarom is het altijd handig een gratis prepaid creditcard te hebben naast je American Express card.

Conclusie creditcard aanvragen

Ik hoop dat je met dit artikel een wat beter beeld hebt gekregen van een creditcard aanvragen. Voor wie let op de kosten is een ‘gewone’ creditcard het minst interessant. Bijna alle creditcards in Nederland zijn uitgeven ICS (International Card Services). Ongeacht of je nou een ABN AMRO, een ANWB of een Bijenkorf creditcard besteld. Daarmee zijn ook de voorwaarden en kaartbijdrages op een enkel spaarprogramma na vergelijkbaar.

Wil je heel graag gebruik maken van een aankoop of reisverzekering dan is de Mastercard Classic altijd een goede keuze. Wil je een creditcard aanvragen puur voor de bestedingslimiet kun je beter een prepaid creditcard aanvragen in combinatie met een doorlopend krediet. Hiervoor betaal je vaak lagere rentes en je hebt meer consumentenbescherming.

Voor iedereen die simpelweg wel eens wat op Amazon wil bestellen of een keer in het buitenland wil tanken waar de pinpas niet wordt geaccepteerd is het beste af met een debit card. Een prepaid creditcard aanvragen bij bijvoorbeeld N26 maar ook Monese is geheel gratis. Daarbij betaal je ook nog eens een stuk lagere tarieven voor contant geld opnemen en uitgaven in vreemde valuta vergeleken met een gewone creditcard.

Heb je vragen of opmerkingen over deze blog? Laat dan gerust een bericht of reactie achter.