Een gratis bankrekening bij Vivid Money draait om cashbacks. Lees onze Vivid ervaringen en zie of deze nieuwe online bank de moeite waard is.

De komst van internetbanken

Door technologisch ontwikkelingen en verbeterde Europese regelgeving zie je steeds meer online banken. Deze nieuwe banken profiteren van de lagere bedrijfskosten, immers hebben online bankieren geen kantoren of geldautomaten nodig. Daarnaast profiteren de banken van de schaalgrootte van de Europese markt.

Waar banken vroeger beperkt waren tot 1 lidstaat kunnen ze nu met wat aanpassingen hun diensten aanbieden in heel Europa. Zo kun je als Italiaan een rekening openen bij de Nederlandse bunq en bijvoorbeeld als Nederlander bij een Duitse of een Spaanse bank. Banken bereiken hiermee een grotere doelgroep en kunnen zo hun diensten goedkoper aanbieden en sneller ontwikkelen.

Keuzestress

Je kunt dus bij steeds meer banken een rekening openen en vaak is dat goedkoper of zelfs gratis vergeleken met banken zoals de ING en de Rabobank. Maar wat zijn nu de voordelen en meerwaarde van al die banken en welke bank moet je kiezen? Zo geeft de Duitse bank N26 je bijvoorbeeld een gratis rekening met Mastercard en Pinpas.

De Britse bank Transferwise is dan weel heel voordelig met vreemde valuta, maar je krijgt geen pinpas wat onhandig is in Nederland. De Spaanse bank Openbank heeft dan weer een mooie spaarrente maar niet zo’n fijne bankieren app. De Nederlandse online bank bunq is voorloper in innovatie maar wel weer heel erg duur. Kortom, veel van deze banken hebben specifieke voor en nadelen en zijn vooral voordelig voor een bepaalde doelgroep.

Vivid, de cashback bankrekening

Daar komt nu dus nog een nieuwe bank bij, Vivid Money zie ook hun website. Vivid Money is onderdeel van Solarisbank dat is opgericht in 2015 en heeft een banklicentie van de Duitse banktoezichthouder Bafin. Hiermee is Solarisbank net als Nederlandse banken gedekt door het Europese depositogarantiestelsel. Daarmee is je (spaar)geld gegarandeerd tot € 100.000 in het geval van een faillissement.

Vivid Money lijkt dus in ieder geval te vertrouwen maar wat is de meerwaarde van Vivid? Vivid zet vooral in op cashbacks, iets wat bij Nederlandse banken ongebruikelijk is. Kortweg betekend het dat je voor elke uitgave met je Vivid Visa kaart een klein deel teruggestort krijgt. Een soort kassakorting maar dan via je bank. Dat klinkt natuurlijk interessant maar hoe werkt dit precies?

Tot € 140 per maand besparen

In onze Vivid ervaringen claimde Vivid op hun website dat je tot € 140,- per maand aan cashback kunt terugkrijgen. Dit klinkt natuurlijk wel erg mooi om waar te zijn en dat is het helaas ook. In de praktijk is de cashback die je kunt krijgen een stuk minder, maar nog steeds mooi meegenomen. Er zit daarbij een groot verschil in het gratis Vivid account en het betaalde Vivid Prime account van 9,90 euro p/m.

In de basis zijn beide accounts hetzelfde; je krijgt zowel bij het gratis als het betaalde account een bankrekening met een Visa kaart. Daarnaast kun je zonder beperkingen of kosten bankoverschrijvingen doen in de Vivid bankieren app. Contant geld opnemen is met het basisaccount gratis tot 200 euro per maand, bij het Prima account tot 1000 euro per maand. Tot slot krijg je bij beide accounts 24/7 toegang tot een klantenservice chat in de app.

Vivid Money cashback programma

Je krijgt dus al best veel met het gratis Vivid account, dus waarom zou je overwegen 9,90 euro per maand te betalen voor een Vivid Prime account? Het antwoord daarop is dus betere cashbacks. Bij het gratis account krijg je weliswaar de maximale 10% cashback, maar hier zitten twee belangrijke voorwaarden aan.  Allereerst kun je maximaal 20 euro cashback per maand ontvangen.

Daarnaast krijg je de 10% cashback alleen op bedrijven die meedoen aan het Vivid Money Champion program. Het Champion program bestaat uit een kleine selectie bedrijven die elke twee weken veranderen. Soms zitten hier grote, interessante ketens tussen zoals Aldi, LIDL of Zalando. Maar vaker zijn het buitenlandse bedrijven waar je als Nederlander niet komt.

Extra voordeel met Vivid prime

Natuurlijk is een keertje 10% extra kassakorting bij de Aldi of Zalando niet verkeerd. Maar wil je meer profiteren van de cashbacks moet je Vivid Prime nemen. Dat kost weliswaar 9,90 euro per maand maar je krijgt veel meer cashback mogelijkheden. Zo kun je ook tot 10% cashback krijgen op geselecteerde online diensten (een soort online Vivid Champion programma).

Deze maand krijg je bijvoorbeeld 10% cashback op Youtube, Amazon Prime, Spotify, de Playstation store en Netflix. Daarnaast krijg je 0.1% cashback op alle andere aankopen die je doet met je Vivid card. Tot slot krijg je 1 tot 3% cashback op aankopen buiten Europa, maar zeker in coronatijd heeft dit niet veel meerwaarde. Wel is het fijn dat de maximale cashback bij Vidid Prime 100 euro per maand is.

Fijn bankieren met de Vivid money app

Cashback is een groot onderdeel van Vivid maar hoe werkt Vivid voor de rest? In onze Vivid ervaringen is Vivid vergelijkbaar met andere online banken. De app werkt vlot en inloggen gaat met een code of vingerafdruk. Binnen de app kun je makkelijk paslimieten beheren, geld overboeken, betalingen agenderen enzovoorts.

De klantenservice reageert verder vlot en is 24/7 bereikbaar, wat een stuk beter is dan de ING of de Rabobank. De basiszaken zijn dus op orde en het gratis account kent zelfs nog wat extra’s. Zo kun je bijvoorbeeld zonder extra kosten meerdere rekeningen of spaarpotjes openen om je uitgaven beter te beheren. Je kunt die potjes zelfs in vreemde valuta aanhouden om wisselkosten te besparen.

Kosten delen en veilig betalen

vivid pocketsExtra interessant is daarbij dat je deze spaarpotjes ook kunt delen met andere Vivid gebruikers. Zo kun je super eenvoudig kosten delen met een vriendengroep, je huisgenoten of je partner. Dit werkt veel makkelijker dan een officiële gezamenlijke rekening of het gedoe van betaallinkjes en tikkie’s in een whatsapp groep. Dit is een van de mooiste functies van Vivid en ook beschikbaar voor de gratis gebruikers.

Tot slot heb je de mogelijkheid om virtuele creditcards aan te maken in de Vivid Money app. Hierbij krijg je dus alleen een nummer en geen pasje. Het grote voordeel is dat je deze digitale kaarten kunt gebruiken om misbruik en fraude tegen te gaan. Zo kan je limieten instellen per kaart en bijvoorbeeld per dienst of abonnement een aparte kaart gebruiken, wel zo veilig.

Niet helemaal perfect

Al met al zijn onze Vivid ervaringen dus behoorlijk goed, maar zijn er helemaal geen nadelen? Ook Vivid Money heeft helaas minpunten. Het grootste nadeel is dat de pinpas die je bij Vidid krijgt eigenlijk een creditcard is. Hij werkt hetzelfde als een pinpas, je krijgt namelijk geen krediet of BKR registratie en je kunt alleen uitgeven wat op de gekoppelde Vivid rekening staat. Maar op de kaart zelf staat Visa, formeel een creditcard.

Het probleem is dat Nederland nogal afwijkend is en wij doorgaans met een Maestro of V Pay kaart betalen, in de volksmond ook wel pinpas genoemd. Vanwege de hogere kosten van creditcardacceptatie zijn er helaas winkels die creditcards niet accepteren. Je kunt met de Vivid Visa dus niet overal in Nederland betalen hoewel dit de laatste jaren wel verbeterd.

Vivid en de concurrentie

Dit is een van de weinige maar wel een belangrijk minpunt van Vivid.  Zeker ten opzichte van de directe concurrentie vaak wel een aparte pinpas heeft voor de Nederlandse markt. Zo krijg je bij de gratis online bank N26 zowel een Mastercard als een Maestro pasje. Ook bij het Spaanse Openbank krijgen Nederlandse klanten die keuze.

Bovendien hebben deze banken ook een net wat ander dienstenpakket. Zo kun je bij N26 bijvoorbeeld je gratis Mastercard upgraden met een betaald verzekeringspakket. Ook voelt de N26 app net wat uitgebreider en volwassener dan die van Vivid. Openbank geeft dan weer de mogelijkheid om te sparen met rente. Al is het wel zo dat met de lage rentestanden een cashback mogelijk meer oplevert.

Is Vivid Money de moeite waard?

vivid logoDat hangt er vanaf welk gebruiksdoel je hebt. Als extra bankrekening is zeker het gratis Vivid account zeker de moeite waard dankzij het cashback programma. Er zal niet elke maand wat tussen zitten maar je kunt toch mooi op het juiste moment 10% besparen op je supermarktboodschappen, nieuwe kleding enzovoorts.

Daarmee levert Vivid zeker een paar tientjes per jaar op zonder dat het iets kost, ook zijn de virtuele creditcards van Vivid superhandig voor online aankopen in het buitenland. Als dagelijkse bankrekening schiet Vivid Money echter te kort. In onze Vivid ervaringen is vooral het gemis van een pinpas te groot omdat je nooit helemaal zeker weet of een winkel je kaart wel accepteert. Het eveneens gratis N26 is op dit moment een beter alternatief of wellicht een mooie aanvulling op Vivid.

Vivid prime nog even afwachten

Het gratis Vidid account is dus een dikke aanrader als extra bankrekening. Over het nut van het Vivid Prima acount twijfelen we nog een beetje. Het klinkt weliswaar interessant dat je ook nog 10% cashback krijgt van grote namen als Netflix, Youtube en Spotify. Maar zelfs al je bij alle drie een abonnement afneemt levert dat maar 3 euro per maand cashback op terwijl je al 9,90 euro betaald voor het prima abonnement.

Je moet minstens 100 euro per maand uitgeven bij geselecteerde diensten om je Prime abonnement terug te verdienen. In onze Vivid ervaringen is het aanbod van partnerbedrijven daarvoor nog iets te beperkt en ook niet genoeg op Nederland gericht. Vivid Prime is dus op dit moment geen aanrader. Echter Vivid is pas sinds dit jaar actief in Nederland en gaan hun aanbod mogelijk nog verbeteren. Dan zou het zomaar de eerste bankrekening kunnen zijn die meer oplevert dan hij kost.

Enthousiast geworden over Vidid? Open je gratis Vivid rekening op de Vivid website. Twijfel je nog een beetje? Lees dan hieronder over Vivid alternatieven.

Vivid alternatieven

Niet overtuigd door onze Vivid ervaringen? Lees dan hieronder over de drie belangrijkste concurrenten van Vivid Money.

N26

n26 logoNet als bij Vivid krijg je bij N26 een volledig gratis online bankrekening met debet Mastercard (zonder kredietlimiet). Verschil met Vivid is dat N26 je ook toegang geeft tot een Maestrokaart (pinpas) waardoor je overal in Nederland probleemloos kunt betalen. Ook is de N26 app wat beter ontwikkeld dan de Vivid app. N26 bestaat dan ook al wat langer dan Vivid; sinds 2013 en heeft al 200.000 klanten in Nederland.

N26 heeft geen cashback programma maar wel N26 Perks. Hiermee als je N26 klant exclusief korting krijgen bij geselecteerde bedrijven. Daarnaast kun je bij N26 een optioneel verzekeringspakket afsluiten waarmee je net zoals bij ‘echte’ creditcards dekking hebt tegen medische kosten, vluchtvertraging enzovoorts. N26 is een meer volwassen product en dankzij de pinpas beter bruikbaar in Nederland. Lees voor meer informatie onze N26 review of kijk op de N26 website.

Openbank

Sinds begin dit jaar kunnen Nederlanders ook een rekening openen bij de Spaanse Openbank. Net als bij Vivid en N26 is een bankrekening openen volledig gratis. Net als bij N26 krijg je daarbij een debet Mastercard + een Maestro pinpas. Bovendien kun je bij Openbank ook nog sparen met 0.20% en optioneel gebruik maken van hun gemaksbeleggen service.

Daarmee is het aanbod van Openbank wat completer dan N26 maar je kunt weer geen verzekering afsluiten. Daarnaast werkt de Openbank app wat minder prettig dan die van N26 en Vivid. Pluspunt van Openbank is wel dat ze standaard telefonisch bereikbaar zijn terwijl N26 voor gratis klanten alleen bereikbaar is via een chat net als Vivid. Openbank is vooral handig voor mensen die een extra bankrekening willen om ook te sparen of te beleggen. Lees voor meer informatie onze Openbank ervaringen of kijk op de Openbank website.

Transferwise

Transferwise is een bank die gespecialiseerd is in vreemde valuta. Voor veel mensen zal dit geen bruikbaar alternatief zijn voor  Vivid Money. Mensen die echter enthousiast zijn over de vreemde valuta potjes van Vivid hebben mogelijk voordeel van Transferwise. Vooral als je dagelijks of wekelijks geld overmaakt in vreemde valuta.

Met de Vivid Money potjes kun je namelijk tot 40 vreemde valuta aanhouden in een spaarpotje. Echter deze potjes hebben en Europees rekeningnummer. Bij Transferwise heb je de mogelijkheid om zonder kosten ook buitenlandse rekeningnummers te openen. Zo kun je bijvoorbeeld een UK account nummer openen, een ABA Routing nummer in Amerikaanse dollars of een BSB nummer en code voor Australische dollars.

Nadeel is wel dat Transferwise geen dekking heeft van het Europese depositogarantiestelsel terwijl Vivid Money dit wel heeft. Transferwise is dan ook alleen interessant voor wie echt veel uitgaven doet in vreemde valuta. Bekijk voor meer informatie onze Transferwise review of bekijk de Transferwise website.