Ook de horeca accepteert steeds meer pinbetalingen. Daarbij is makkelijk fooi pinnen natuurlijk een vereiste. Bekijk hier enkele pinautomaten speciaal voor de horeca zonder dure abonnementskosten. Bekijk hier onze prijsvergelijker om 8 aanbieders te vergelijken in een enkele klik!

Contant geld is steeds minder in trek en daardoor neemt de behoefte voor zowel consumenten als ondernemers om pinbetalingen te accepteren toe. De laatste jaren gaat ook de horecasector snel over op pinnen. Hierdoor neemt ook de vraag naar makkelijk fooi pinnen toe.

In deze blog bespreken we twee betaalbare pinoplossingen gericht op de horeca ondernemer. De pinautomaten geven goede mogelijkheden om seizoens-drukte op te vangen, komen zonder duur abonnement en uiteraard kan het personeel ook profiteren van makkelijk fooi pinnen.

Oorsprong van fooien

Een fooi is een extra geldbedrag wat een klant betaald voor de ontvangen diensten of service. In vroeger tijden werd een fooi ook wel drinkgeld genoemd, het is gebruikelijk dat de verzamelde fooien worden verdeeld onder het bedienend personeel.

De hoogte van een fooi hangt af van de instelling van de klant en de kwaliteit van de service. Fooi geven komt het meeste voor bij obers, serveerders, taxichauffeurs en uitsmijters. Het geven van een fooi is sterk cultuurafhankelijk.

In Nederland in Scandinavië bijvoorbeeld gelden goede arbeidsvoorwaarden waardoor personeel altijd een minimum loon krijgt. In bijvoorbeeld de Verenigde Staten is dit niet het geval en heeft het personeel fooi nodig om rond te kunnen komen. Een fooi geven is dan ook vaak verplicht of iets wat in ieder geval sterk wordt verwacht. Daar staat tegenover dat personeel vaak meer moeite doet om een goede service te bieden.

Dit is dan ook de basis van een fooi, het is eigenlijk een extra motivatie voor personeel om hun werk goed of vriendelijk te doen. Een normale fooi is in Nederland 5 tot 10% waarbij men het bedrag vaak afrond. 41,30 euro wordt bijvoorbeeld 45 euro. Fooi wordt meestal contant betaald maar fooi pinnen gebeurd ook steeds vaker.

Fooi pinnen met iZettle

Een mooie oplossing voor horecaondernemers die graag gebruik willen maken van fooi pinnen is iZettle. Deze Zweedse start up verkoopt kaartlezers vanaf 15 euro ex. BTW. Ze hanteren geen abonnementskosten, geen servicekosten maar uitsluitend een bedrag per transactie.

Dit bedrag bedraagt, afhankelijk van de maandelijkse omzet 1 tot 2,75% van het betaalde bedrag. Omdat in de horeca vaak kleinere bedragen worden afgerekend is een iZettle vaak goedkoper in gebruik dan een ouderwetse pinautomaat. Natuurlijk ondersteund de iZettle ook fooi pinnen. Wil je

Fooi pinnen op de iZettle kun je activeren door in de iZettle te gaan naar instellingen -> hardware -> kaartlezer en met de groene knop te bevestigen. Daarna kun je de functie activeren in de app via instellingen -> betaalinstellingen -> kaart.

Wil je meer weten over de mogelijkheden van iZettle? Bekijk dan hier onze (video)review. Benieuwd of iZettle de goedkoopste pinoplossing is in jouw situatie? Bekijk dan onze pinautomaat prijsvergelijker.

Fooi pinnen met mijnPin

Een (groot) nadeel van iZettle is dat ze werken met kaartlezers. Hierdoor moet de kaartlezer verbonden zijn aan een smartphone om als pinautomaat te werken. Veel ondernemers vinden dit niet professioneel staan of vinden het onwenselijk dat personeel hun eigen telefoon gebruikt voor zakelijke doeleinden.

Voor deze ondernemers is mijnPIN de ideale oplossing. Zij leveren een volwaardige pinautomaat inclusief fooi pinnen met een vanafprijs van 29 euro. Voor 249 euro heb je een versie met ingebouwde bonprinter. Ook deze automaten komen geheel zonder abonnement of andere verplichte kosten, je betaald uitsluitend per transactie.

Uniek is dat mijnPIN ondernemers daarbij de keuze geeft tussen een vast tarief vanaf 13 cent per transactie of een variabel tarief van 1,8%. Afhankelijk van de jaarlijkse omzet kun je zelf bepalen van welk tarief je gebruik maakt. Daarnaast hebben alle pinautomaten van mijnPin fooi pinnen ingebouwd zodat je heel makkelijk fooi kunt toevoegen aan een rekening.

mijnPin is een ideale oplossing voor horecagelegenheden met veel bedienend personeel die zonder hoge investeringskosten een volwaardige pinoplossing willen aanbieden aan hun klanten. Bekijk voor meer informatie onze (video)review van mijnPIN. Benieuwd naar de kosten? Bekijk onze pinautomaat prijsvergelijker om kosten tussen 8 pinaanbieders te vergelijken.

Alternatief voor (Seizoens)drukte

Bovenstaande pinoplossingen voor fooi pinnen zijn niet voor alle ondernemers voordelig. Zo zullen ondernemers met erg veel pintransacties kiezen voor een duurdere oplossing die zich in tijd en besparing op transactiekosten terugbetaald.

Toch kunnen alle ondernemers profiteren van deze pinoplossingen van mijnPIN en iZettle om seizoensdrukte op te vangen of fooi pinnen te accepteren. Met een eenmalige investering van nog geen 100 euro schaf je een volwaardige pinoplossing aan met goede ondersteuning voor fooi pinnen.

Ideaal als aanvulling (of vervanging) op de bestaande pinoplossing en de contant geld lade. Wij durven zelfs te stellen dat een pinautomaat van mijnPIN essentieel is als back-up en uitbreiding voor elke horecagelegenheid op een drukke zomeravond.