In deze Monese review bekijken we een nieuwe online bank waar een gratis rekening openen kan in Euro’s of in ponden

Monese is een Britse online bank die net als de Duitse bank N26 diensten aanbied aan klanten door heel Europa. Een gratis rekening openen kan met het basisaccount maar daarnaast heb je mogelijkheid voor een betaalde account met meer mogelijkheden.

Interessant is dat een gratis rekening openen bij Monese kan in zowel euro’s als Britse ponden. In deze Monese review openen we een zelf bankrekening bij Monese. We gaan kijken wat de voor- en nadelen van deze in Nederland nog onbekende bank.

Update 2021: Het gratis pakket van Monese bestaat helaas niet meer, waardoor je nu minimaal 5,95 euro per maand betaald. Daarmee is eigenlijk het enige interessante punt van Monese verdwenen zoals je ook kunt lezen in de review hieronder. Een beter alternatief is Transferwise (bekijk onze Transferwise ervaringen hier). Deze bank is nog wel volledig gratis en hier kun je in verschillende vreemde valuta waaronder ponden een rekening openen. Een gratis alternatief voor eurobetalingen is N26 (bekijk onze N26 review hier) .

Samenvatting voor de snelle lezer

Ondanks de unieke mogelijkheid om bij Monese een gratis pondenrekening en een gratis eurorekening te openen stelt Monese een beetje teleur. In tegenstelling tot hun grote concurrent N26 krijg je namelijk geen mogelijkheid tot internetbankieren via de laptop of pc, alles gaat via een app. Daarnaast krijg je bij Monese alleen een prepaid creditcard terwijl je bij N26 ook nog een pinpas krijgt. Vooral in Nederland merk je hoe handig dit is, omdat zelfs grote ketens zoals de Albert Heijn vaak geen creditcards accepteren.

N26 biedt echter geen pondenrekening en dat is nu juist waarom mensen alsnog specifiek voor Monese zouden kiezen. Je neemt de ongemakken voor lief maar bespaart fors op wisselkosten als je regelmatig zaken doet in ponden. Voor die doelgroep is Transferwise echter een beter product, net als Monese focust Transferwise zich op vreemde valuta. Bij Transferwise krijg je echter toegang tot 30 verschillende valuta die je kunt aanhouden en kun je ook internetbankieren via de website.

Dus samengevat, wil je een goede online banken en niet perse in vreemde valuta handelen, kies dan voor N26. Ben je specifiek op zoek naar mogelijkheden om goedkoop vreemde valuta aan te houden of te wisselen? Kies dan voor Transferwise die meer en betere mogelijkheden biedt. Lees ook onze Transferwise review en onze N26 review voor meer informatie.

Wie of wat is Monese

Een gratis rekening openen is natuurlijk leuk, maar je wilt wel weten aan wie je je geld toevertrouwt. Uit onze Monese review blijkt dat Monese is opgericht door Norris koppel, een ondernemer uit Estland. Deze emigreerde toen hij 17 jaar oud was naar Groot-Brittannië waar hij als immigrant geen betaalrekening kon openen omdat hij geen betaalverleden had in Groot-Brittannië.

Deze ervaring motiveerde hem om ooit een bank te openen waar klanten niet werden uitgesloten op basis van hun woonplaats of betaalverleden. Dit heeft hij in 2015 waar gemaakt door het oprichten van Monese. Dankzij deze open visie en een gratis bankrekening openen is Monese inmiddels een volwassen internetbank binnen en buiten Groot-Brittannië.

Gratis rekening openen, wat krijg je?

monese reviewMonese is dus opgericht met een mooie gedachte, maar wat kun je nu verwachten van een gratis rekening openen? Uit onze Monese review blijkt dat bankieren bij Monese niet hetzelfde is als bij bijvoorbeeld de Rabobank. Dat komt met name omdat Monese een internetbank is en dus geen kantoren heeft.

Toch kun je met Monese prima bankieren in de basis. Je krijgt een betaalrekening, betaalpas en een supermoderne internetbankieren app. Echter mogelijkheden om een lening, hypotheek of verzekering af te sluiten heeft Monese als nieuwe online bank nog niet.

Wel probeert Monese zich op haar eigen manier te onderscheiden. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen tussen een Euro of een Pondenrekening. Ideaal voor wie regelmatig in het Verenigd Koningrijk komt omdat je dan dus nooit meer te maken hebt met koerswisselingen. Verder kwam in deze Monese review naar voren dat Monese zeer scherpe tarieven hanteert voor contant geld opnames in vreemde valuta.

Omdat de pinpas van Monese ook een creditcardnummer heeft lijkt deze bank ideaal als tweede rekening voor op vakantie of om online aankopen te doen op buitenlandse websites. Je bespaart vergeleken met bijvoorbeeld een creditcard van de Rabobank veel geld op transactiekosten.

Prijzen en pakketten

We kijken nu in deze Monese review naar de prijzen en pakketten van een gratis rekening openen en de optionele betaalde pakketten. Zo krijg je een beter beeld van de mogelijkheden en vooral de kostenbesparing bij het gebruik van de Monese betaalpas.

Starter – € 0 / £ 0 per maand

Een gratis rekening openen kan met het starterpakket, je krijgt;

– 1 IBAN betaalrekening in Euro’s of in Ponden (naar keuze)

– Een gratis Prepaid Mastercard (pinpas met creditcardnummer, zonder krediet)

– Contant geld opnames kosten £1 of €1 per keer

– Vreemde valuta toeslag 2% met een minimum van £2 of € 2 per keer

– Moderne internetbankieren app met vingerafdruk login, ondersteuning voor Google Pay, etc.

– Mogelijkheid om je rekening op te waarderen via bankoverschrijving of via een credit card

Plus – € 4,95 / £ 4,95 per maand

In deze Monese review kozen we voor het pluspakket, je krijgt hierbij extra;

– 6 gratis contant geldopnames per maand

– Vreemde valuta toeslag 0.5% met een minimum van £2 of € 2 per keer

Premium – € 14,95 / £ 14,95 per maand

Tot slot krijg je bij het premium pakket als extra;

– onbeperkt contant geld opnames

– Geen vreemde valuta toeslag

Bespaar met vreemde valuta

Als je in deze Monese review kijkt naar het verschil tussen een gratis rekening openen en de betaalde pakketten zie je waarop Monese zich wil onderscheiden. De mogelijkheid tot (gratis) geld opnames en de lagere tarieven op toeslagen van vreemde valuta.

Nu denk je wellicht, ik kies voor een gratis rekening openen en dat moet je ook zeker doen. Zo kun je zien of Monese bevalt als bank. Maar voor de grap laten we even zien wat je kunt besparen als je ooit wel eens contant geld opneemt in het buitenland. Vergeleken met bijvoorbeeld de Rabobank.

Onderstaand voorbeeld gaat over contant geld opnemen, maar voor online bestellingen of winkelaankopen in vreemde valuta geld natuurlijk hetzelfde. Ook hier betaal je bij banken als ABN en de Rabobank een veel koersopslag dan bij Monese.

Voorbeeld 1; 150 Pond opnemen bij een geldautomaat in Groot-Brittannië

Bij een Pondenrekening van Monese kost dit £1 pond, bij de pluspakketten is dit gratis. Bij de Eurorekening kosten dit bij het Starterpakket ongeveer € 4,31, bij het Pluspakket € 3,- en bij het Premium pakket is het gratis.

Ter vergelijking. Met een Rabobank Creditcard betaal je € 4,50 voor een geldopname + 2% koersopslag. Je bent dus ongeveer € 7,80 kwijt in dit voorbeeld. De ABN AMRO maakt het nog bonter en rekent 4% per opname + 2% koersopslag, je zou dan net geen € 10 kwijt zijn.

Grote bedragen zijn nog duurder

Voorbeeld 2: 2500 DKK (Deense kronen) opnemen bij een geldautomaat in Denemarken

Dit kost bij het gratis rekening openen starterpakket van Monese ongeveer € 7,68 (2% van het bedrag + € 1), bij het Pluspakket betaal je € 3,- en bij het premium pakket is dit gratis.

Wederom ter vergelijking in deze Monese review, met de Rabobank Creditcard betaal je voor deze Deense kronen (omgerekend ongeveer 335 euro) € 4,50 + € 6,68 = € 11,18 voor deze ene opname. Bij de ABN AMRO zou dit bedrag oplopen tot een forse € 20,- en dan rekenen we de jaarlijkse kaartbijdrages nog niet eens mee.

Hiermee is duidelijk dat als je wel eens vreemde valuta opneemt Monese een stuk gunstiger is dan de creditcards van de grote banken. Voor 1 opname die gelijk staat aan 1000 euro kun je een heel jaar een pluspakket van Monese nemen en dan bespaar je alsnog geld onder de streep. Maar ook als je dit niet doet blijkt Monese een prima, gratis bank zoals we in deze Monese review zagen met de Monese app.

De Monese bankieren app

Net als de Nederlandse internetbank Bunq maakt Monese alleen gebruik van een app zo zagen we in deze Monese review. Aan de ene kant is dit fijn, omdat de app alles kan wat een internetbankieren website ook kan. Toch is het jammer dat niet even op je computer kan inloggen om bijvoorbeeld makkelijk en snel een rekeningnummer te kopieeren.

Over de app zelf is verder niets te klagen in deze Monese review. Inloggen kan via een pincode of vingerafdruk. Daarna krijg je gelijk een strak rekeningoverzicht te zien, verder is de app eenvoudig maar modern en compleet ingericht.

Onder support kun je chatten of mailen met de klantenservice. Onder statement kun je een bankafschrift downloaden in excel of PDf formaat. Daarnaast heb je nog wat mogelijkheden om je pakket, debitcard en persoonlijke gegevens te beheren.

De app werkt prettig en is zeker niet minder dan een app van een Nederlandse bank. Wel zie je duidelijk dat de bank nog aan het groeien is. Zo staat het ‘new’ bij de functie om periodieke overboekingen in te kunnen voeren, iets wat bij alle banken in Nederland natuurlijk allang kan. Al moet ik wel opmerken dat dit niet bij alle banken ook kan in hun mobiel bankieren app.

Het is in ieder geval iets waaraan je kunt zien in deze Monese review dat Monese zich nog volop aan het ontwikkelen is en dat hun app en vooral het aanbod aan diensten (lenen, verzekeren, hypotheken etc.) nog niet helemaal volwassen is.

Monese rekening, wel of niet doen?

In deze Monese review hebben we hopelijk een beeld gegeven van de mogelijkheden en kosten van Monese. Hoewel de bank zeker nog niet volwassen is, is het indrukwekkend om te zien wat ze in 3 jaar tijd hebben neergezet.

Als basisrekening of tweede rekening is Monese zeker de moeite waard, ware het niet dat Transferwise meer mogelijkheden biedt. Die hebben immers eveneens een gratis rekening maar je kunt veel meer valuta wisselen en aanhouden. Ben je meer op zoek naar een bank dan geeft N26 met de extra pinpas die vooral in Nederland erg handig is en internetbankieren ook meer mogelijkheden. Als hoofd- of enige rekening kent Monese gewoon nog teveel beperkingen.

Monese alternatieven

We sluiten deze Monese review af met enkele vergelijkbare alternatieve banken. Waaronder het Duitse N26 waar gratis rekening openen ook mogelijk is.

N26

Deze Duitse bank is het meest vergelijkbaar met Monese. Net als Monese is het een buitenlandse internetbank die Nederlandse klanten toelaat. Ook kun je bij N26 net als bij Monese een gratis rekening openen. Daarbij zijn er een aantal voor- en nadelen van N26 ten opzichte van Monese;

Voordelen zijn dat je bij N26 een gratis tweede betaalpas (pinpas) krijgt. Ook mag je met het gratis account 5x per maand gratis geld opnemen. Daarnaast kun je bij N26 ook internetbankieren via de website. Het grote nadeel van N26 is dat ze geen pondenrekening of meerdere rekeningen aanbieden onder 1 naam. Wil je meer weten over N26? Lees dan ook eens onze N26 review. Een gratis N26 rekening openen doe je hier

Transferwise

Transferwise is net als Monese een Britse bank die zich meer richt op vreemde valuta. Met het Transferwise borderless account kun je tot 30 verschillende vreemde valuta aanhouden en wisselen tegen scherpe tarieven. Net als bij N26 en Monese krijg je daarbij een gratis prepaid Mastercard om je uitgaven makkelijk te kunnen doen. Dit maakt Transferwise ideaal voor wie regelmatig zaken doet in vreemde valuta. Bekijk de Transferwise website voor meer informatie of lees onze Transferwise review.

Bunq

Bunq is de Nederlandse variant van Monese, het is een internetbank die net als Monese volledig werkt via een app. Het grote nadeel van Bunq is dat een gratis rekening openen niet mogelijk is maar dat je minimaal 7,99 euro per maand betaald. Wel heeft de Bunq app iets meer mogelijkheden en features dan de Monese app. Bekijk voor meer informatie hier onze Bunq review of bekijk hier de website van Bunq.

Knab

Net als Bunq is ook Knab een internetbank van Nederlandse bodem. Grote voordeel van Knab ten opzichte van Monese zijn de Nederlandse sprekende klantenservice en het feit dat je er ook als zakelijke klant terecht kan. Knab rekeningen kosten standaard 5 euro per maand, voor particulieren is dit niet supergoedkoop maar voor ZZP’ers en eenmanszaken kan Knab een hele voordelige keuze zijn. Lees hier onze Knab review. Nu tijdelijk 50% korting op een Knab rekening in het eerste jaar.