In deze blog meer over een N26 IBAN, wat is er anders aan een rekeningnummer van N26 en wat kun je doen tegen IBAN discriminatie.

Steeds meer mensen raken bekend met ‘Europees bankieren’, waarbij je een rekening kunt openen bij een buitenlandse bank. Het meest bekende voorbeeld hiervan is de Duitse bank N26 waar je als Nederlander een gratis bankrekening kunt openen.

Het grote voordeel van deze ontwikkeling is meer concurrentie tussen banken onderling. Zo kun je profiteren van meer innovatie en goedkoper bankieren. Een basisrekening bij N26, maar ook bijvoorbeeld de Britse bank Monese is bijvoorbeeld geheel gratis.

Buitenlands IBAN nummer

n26 logoDat is natuurlijk een mooie ontwikkeling, maar de komst van Europees bankieren komt ook met problemen. De grootste hiervan is de acceptatie van een buitenlands IBAN nummer. Het N26 IBAN is namelijk net als alle andere IBAN nummers een Europees rekeningnummer.

IBAN staat weliswaar voor International Bank Account Number maar is oorspronkelijk een initiatief van de Europese commissie voor bank standaarden (ECBS). Dit moest ervoor zorgen dat alle Europese rekeningnummers op dezelfde manier waren opgebouwd. Meer over IBAN nummers kun je hier lezen op wikipedia.

Inmiddels is dit door alle Europese banken toegepast en kun je probleemloos vanaf elke Nederlandse bank binnen een dag geld overmaken naar een N26 IBAN of elke andere Europese bankrekening. Echter hoewel alle IBAN nummers op dezelfde manier zijn opgebouwd verschillen ze behoorlijk per land.

Verschil tussen Rabo IBAN en N26 IBAN

Een Nederlands IBAN nummer is bijvoorbeeld opgebouwd uit een Landcode van 2 letters, dan volgen 2 controlecijfers, de bankcode in de vorm van 4 letters en dan het rekeningnummer. Dan krijg je bijvoorbeeld: [NL] [05] [RABO] [1234 1234 00].

In Duitsland, waar N26 bank is gevestigd is de opbouw net iets anders. Een N26 IBAN is opgebouwd uit een landcode van 2 letters, dan volgen 2 controlecijfers, de bankcode in de vorm van 8 letters en dan het rekeningnummer. Dan krijg je bijvoorbeeld: [DE] [05] [1001 1001] [1234 1234 00].

Zoals je ziet is een N26 rekeningnummer dus langer dan een Nederlands rekeningnummer en bestaat het uit meer cijfers en minder letters. Waarom is dat boeiend zul je misschien denken? Dat is omdat hoewel banken inmiddels IBAN volledig hebben geïntegreerd, veel bedrijven dit niet hebben gedaan.

IBAN discriminatie

N26 iban discriminatie DNBHet gevolg is dat sommige bedrijven een N26 IBAN of ander buitenlands IBAN niet accepteren. Of simpelweg niet kunnen invoeren in hun computersystemen. Volgens Europese wetgeving Artikel 9 / Regulering nr. 260/201 ( download hier als PDF ) is dit echter verboden.

Bedrijven en instellingen mogen geen onderscheid maken tussen Europese bankrekeningnummer omdat zo sommige Europese burgers zouden worden benadeeld. Dit wordt ook wel IBAN discriminatie genoemd. Helaas zijn er nog steeds bedrijven die hun zaakjes niet op orde hebben, daarom heeft de Nederlandse Bank een speciaal meldpunt geopend. https://www.betaalvereniging.nl/actueel/nieuws/dnb-opent-meldpunt-iban-discriminatie/

Krijg je te maken met IBAN discriminatie, doe dan zeker een melding bij bovenstaand meldpunt. Voor meer informatie over IBAN discriminatie kun je ook deze blog lezen.

Overigens hoef je je met een N26 IBAN niet al te veel zorgen te maken. Door de grote populariteit van Europees bankieren nemen bedrijven in hoog tempo maatregelen waardoor een N26 IBAN op steeds meer plekken wordt geaccepteerd.

Nooit meer wachten op een overboeking

Het grootste nadeel van een N26 IBAN is dus in hoog tempo achterhaald en er is meer goed nieuws. Dankzij de introductie van SEPA Instant Credit Transfers zoals de European Payments Council (EPC) ze noemt kun je vanaf 2019 onmiddellijk geld overmaken van en naar bankrekening bij verschillende banken.

Zo kun je binnen 5 seconden geld overmaken van een ING naar ABN rekening maar ook bijvoorbeeld van de ABN naar een N26 IBAN of elk ander Europees IBAN nummer. Let wel dat de invoering per bank kan verschillen, in 2019 is de verwachting dat in ieder geval alle Nederlandse banken en N26 het systeem zullen implementeren.

De verschillen van een N26 IBAN samengevat

Het grootste verschil tussen een Nederlandse IBAN en N26 IBAN is eigenlijk dat het N26 nummer begint met DE. Daarnaast accepteren dus sommige Nederlandse bedrijven dit niet, maar dit is wettelijk verboden en wordt in hoog tempo aangepakt. Lees hierover meer in onze blog over IBAN discriminatie .

Wil je meer weten over de kosten en mogelijkheden van N26 als bank? Bekijk dan ook onze geschreven review van N26. Meer informatie over de geweldige mogelijkheden die SEPA instant tranfers gaan brengen kun je lezen in deze blog.

Heb je vragen of opmerkingen? Laat dan gerust een reactie achter onze dit artikel.