In deze blog delen we onze Knab crowfunding ervaringen. Hiermee kunnen particuliere klanten van Knab eenvoudig investeren en kunnen ondernemers makkelijk zakelijk lenen. Maar is Knab crowdfunding nu de moeite waard? Wij bekijken de voor- en nadelen in deze blog.

Let op! Per eind 2019 heeft Knab besloten de samenwerking met Colin Crowdfund te vereenvoudigen. Knab biedt niet langer crowdfunding aan onder eigen naam. Wel kunnen klanten van Knab korting krijgen door te investeren via Colin Crowdfund.

Minder rente, minder risico

Sinds de economische crisis van 2008 zijn banken terughoudender geworden in het lenen van geld. Daarnaast zijn door het beleid van de Europese centrale bank de rentestanden op spaarrekeningen al jaren bijzonder laag. Het gevolg is dat bedrijven steeds moeilijker kunnen lenen en consumenten steeds minder rendement hebben op hun (spaar)geld.

Echter vanuit bedrijven blijft er natuurlijk een investeringsbehoefte en consumenten willen natuurlijk graag wat profijt van hun zuurverdiende spaargeld. Omdat gewone banken hier dus niet meer in voorzien zie je een verschuiving in de financiële dienstverlening. Denk bijvoorbeeld aan een beleggingsrekening in plaats van een spaarrekening of een crowdfundingplatform in plaats van een gewoon krediet zoals Knab crowdfunding.

Winst voor ondernemers en consumenten

Het grote voordeel van crowdfunding is dat het een oplossing is voor zowel ondernemers als particulieren. Ondernemers kunnen via platformen als Knab crowdfunding vaak een lening krijgen die ze niet hadden gekregen via een reguliere bank. Vaak omdat de bank het risicoprofiel te hoog vind of simpelweg geen leningen meer aanbiedt aan kleine ondernemers (SNS bank bijvoorbeeld).

Daarnaast krijgen consumenten de kans om hun vermogen te investeren in allerlei projecten en ondernemingen tegen een goede rente. Dit zorgt er bovendien voor dat particulieren meer betrokken zijn en bijdragen aan de (lokale) economie. Doordat elk project gefinancierd wordt door een grote groep mensen zijn de investeringen en dus ook het investeringsrisico relatief laag.

Toegankelijk voor iedereen

Zo kun je bij Knab crowdfunding al investeren vanaf € 100,- in een lokaal of landelijk project naar keuze. De looptijden van de projecten variëren daarbij tussen 6 maanden de 10 jaar. Daarbij krijg je als investeerder je investering in maandelijkse termijnen terug met rente. Afhankelijk van het risicoprofiel van het project krijg je tussen de 5 en 9% rente.

Uiteraard is investeren niet geheel zonder risico maar de bedragen en looptijden zijn in ieder geval laagdrempelig. Daarnaast is het rendement potentieel een stuk beter dan de 0,03% rente die je nog op een spaarrekening krijgt. Knab crowdfunding lijkt dus zeker de moeite waard maar hoe zit het met dat investeringsrisico.

Wildgroei aan crowfundingplatformen

Crowdfunding heeft in de laatste jaren een flinke groei doorgemaakt, vooral dankzij de eerder genoemde lage rentestanden en de weigering van banken om nog te investeren. Echter door de populariteit zijn er inmiddels talloze platformen en websites om uit te kiezen. Niet alleen maakt dit de keuzes moeilijk, ook hanteert niet ieder crowfunding platform even strenge regels en voorwaarden. Hierdoor loop je op sommige platformen onnodig veel kans om je geld kwijt te raken.

Dit is de reden waarom het Knab crowdfunding platform ons zo aanspreekt. Knab heeft als bank namelijk haar naam gekoppeld aan dit platform. Bovendien helpt Knab mee aan de selectie van projecten en investeert Knab in iedere lening op Knab crowdfunding zelfs 10% mee van het totale leenbedrag. Juist hierdoor krijg je een stuk meer vertrouwen in Knab crowfunding dan andere platformen, er staat immers een bank achter.

knab crowdfunding

Investeringsrisico van crowdfunding

Ondanks dat de projecten op Knab crowdfunding dus zorgvuldig zijn geselecteerd is er wel een investeringsrisico. Het kan altijd voorkomen dat een bedrijf of project waarin je investeert toch onvoorzien failliet gaat of tegenvallende resultaten heeft. Je hebt dus geen garanties op rendement en je kunt je inleg altijd verliezen of minder waard zien worden.

Om die reden adviseert Knab (en het AFM) ook om niet meer dan 10% van je vermogen te investeren in Knab crowfunding. Toch zijn er over het algemeen natuurlijk meer projecten succesvol dan niet succesvol. Voor de beeldvorming; sinds de oprichting van Knab crowdfunding is het gemiddelde rendement van investeerders 2,97% (peildatum september 2019).

Beleggen, sparen of investeren

Dan natuurlijk de vraag, moet je investeren in Knab crowdfunding of is het toch beter om te beleggen of te sparen? Het antwoord is natuurlijk dat het altijd het beste is om je vermogen zoveel mogelijk te spreiden en zo divers mogelijk te beleggen. In de markt van crowdfunding is Knab crowdfunding wat ons betreft een relatief betrouwbaar product.

Maar er blijven risico’s en bovendien kun je gedurende langere tijd (6 maanden tot 10 jaar) niet beschikken over je vermogen. Wat dat betreft is Knab crowdfunding misschien te zien als een risicovol alternatief voor depositosparen. Knab is dan ook vooral een mooie aanvulling op een investeringsportfolio waarbij zowel kortdurend als langdurend gespaard en belegd wordt.

Knab, de bank voor spaarders

knab logoDit heeft Knab zelf ook ingezien wat Knab crowdfunding is nadrukkelijk onderdeel van een breder bankpakket om spaarders aan te trekken. Zo kun je bij Knab ook eenvoudig (gemaks)beleggen en heeft Knab de hoogste rentepercentages van alle Nederlands banken op de spaarrekening.

Om toegang te krijgen al deze diensten zoals crowdfunding, gemaksbeleggen en sparen moet je een Knab pakket van 5 euro (nu tijdelijk 2,50 euro per maand) afsluiten. Hiermee is Knab niet de goedkoopste bank maar wel de bank die de meest interessante mogelijkheden biedt voor vermogensrendement.

Ook voor ondernemers de moeite waard

Naast spaarders is Knab als bank vooral voor ondernemers ook zeker de moeite waard. Een Knab pakket is namelijk zakelijk even duur als particulier; 5 euro in de maand. Voor particulieren is dit niet heel goedkoop, maar voor zakelijk gebruik juist wel. Grote banken als ING, Rabobank en ABN AMRO rekenen rustig 10 euro of meer per maand voor een zakelijke rekening + transactiekosten.

Bij Knab krijg je niet alleen standaard 5 zakelijke betaalrekeningen binnen je bankpakket met ook nog eens 1000 transacties per jaar gratis. Dit betekend dat Knab zakelijk gezien honderden euro’s per jaar goedkoper is dan de grote banken. Naast deze kostenbesparing heb je ook als ondernemer toegang tot Knab crowdfunding (om te investeren of te lenen) en kun je zakelijk voordelig sparen.

Knab crowdfunding conclusie

knab bankpasKnab crowfunding is een mooie optie als je kennis wilt maken met crowdfunding dankzij de eenvoudige opzet en het feit dat de bank Knab achter het platform staat. Bovendien biedt het Knab pakket meer dan alleen crowdfunding waardoor Knab voor spaarders een hele interessante bank kan zijn. Zo kun je in deze tijden van extreem lage rentestanden toch nog profijt hebben van je (spaar)geld zonder hier onnodig veel tijd in te steken of heel veel verschillende diensten voor af te nemen.

Daarnaast kunnen we ook ondernemers zeker aanmoedigen om eens naar Knab te kijken. Hoewel niet iedere ondernemer in aanmerking zal komen voor financiering via Knab crowdfunding is Knab als zakelijke bank erg voordelig geprijsd.

Meer weten over Knab? Lees dan ook eens onze Knab review voor consumenten of ondernemers of bekijken deze blog over onze Knab beleggen ervaringen.